Nyáry Luca első regénye egy zaklatott traumafeldolgozás krónikája

.konyvesblog. | 2020. január 29. |

Fotó: Szalmás Krisztina

„Ígérd meg nekem, hogy figyelni fogsz Jankára és Apádra, úgy, ahogy Anyukád is szerette volna! Szükségük van rád, szükségük van valakire, aki erős tud maradni értük. És te nagyon erős vagy, tudom, hogy így van.” A tizenhat éves Zsófi élete legnehezebb pillanatát éli át: édesanyját elvesztette, a nagymamája pedig arra kéri, hogy a saját fájdalmát félretéve legyen támasza a húgának és édesapjának. A lányra öntudatlanul is rettenetes lelki teher nehezedik, miközben folytatnia kellene hétköznapi életét. De hogyan tehetnénk úgy, mintha nem történt volna semmi, miközben a lelkünk ezernyi apró darabra tört? Zsófi barátokat veszít és újakat szerez, lassan sodródik, és bár eleinte nincs tudatában, de fokozatosan fellazítja azokat a szálakat, amelyek a számára legfontosabb emberekhez kötik.

Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Menő Könyvek, 2019, 411 oldal, 3490 HUF

 

Nyáry Luca első regénye, a Vigyázat, törékeny! egy fiatal lány történetén keresztül veszteségről, a depresszió legmélyebb bugyrairól, csendes felismerésekről, igaz kötelékekről és látszatbarátságokról is szól – januárban ez a könyv lett a Szívünk rajta kiemelt kötete. A hónap értékelője, Kádár Annamária a következőket mondta róla: „Hogyan lehet az anya elvesztését feldolgozni? Mi történik, ha nem érkezik a beígért „idővel majd könnyebb lesz”-időszak? Át lehet-e keretezni a veszteséget? A szerző harcba száll azokkal a bagatellizáló mondatokkal, hozzáállással, hogy „csak gondolkodj pozitívan”, „miért nem próbálkozol jobban”; és azokkal a társadalmi elvárásokkal, amelyek előírják, hogy egy trauma után hogy kell és hogyan illik viselkedni és a gyász melyik fázisában kellene tartanunk. Megrázó, őszinte, szókimondó, húsba markoló, megható regény kamaszokról kamaszoknak és szüleiknek.”

Nyáry Lucával a könyv megjelenésekor interjúztunk. Akkor elmesélte, hogy hősét szereti úgy jellemezni, mint azt a lányt, aki akár ő is lehetett volna, a könyvben pedig eljátszott a gondolattal, mi történne, ha egy traumatizált embernek még a „felnövéssel” is szembe kellene néznie: „Szóval mondhatjuk, hogy Zsófi egy sosem létezett énem fikcionalizált változata, de azért sok személyes gondolatomat is beleírtam”. A kötet hőse édesanyja halála után a tagadás és a harag között vergődik, a depresszióból pedig kétféle kiutat lát: a menekülést vagy a következő fázist, az elfogadást. „Azt akartam megmutatni ezzel a könyvvel, hogy mi minden történhet, ha valaki azt hiszi, hogy az utóbbi elérhetetlen és mi az, ami mégis rá tudja venni arra, hogy ennek ellenére is küzdjön érte” – hangsúlyozta Nyáry Luca. A teljes interjúért kattintsatok ide!

A könyvbe pedig itt tudtok beleolvasni:

vigyazat-beliv.pdf by konyvesblog on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.