Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival

Szentesi Évát édesanyja betegsége szembesítette saját feldolgozatlan traumáival

A legfontosabbat utoljára hagytam címmel könyvet írt az elmúlt öt év tapasztalatairól Szentesi Éva. Az évek száma azért fontos, mivel azóta tünetmentes – ahogy a fülszövegben is fogalmaz, 2015-ben kapta meg élete legfontosabb orvosi eredményét –, a mostani kötetet pedig egyszerre szánta összefoglalónak és lezárónak. A könyvet a Margón mutatták be, a szerzővel Juhász Anna beszélgetett.

Ruff Orsolya | 2020. június 04. |

 • Nehéz volt megírni az új könyvet (nehezebb, mint az elsőt, a Hamvaimbólt) – írás közben volt, hogy kiborult és külső, szakemberi segítséget kellett igénybe vennie.
 • Lezáró könyvnek szánja, legalábbis a betegséget illetően, ezért is ez a címe, és reméli, hogy – képletesen – nem kell új fejezetet nyitnia.
 • Az öt év tünetmentesség jó jel, hiszen kevés esély volt a felépülésére, de mindent megtesz, hogy fizikai szinten ezzel a betegséggel ne kelljen többet foglalkoznia.
Szentesi Éva
A legfontosabbat utoljára hagytam
Libri Könyvkiadó, 2020, 176 oldal
 • Juhász Anna felvetésére, miszerint az új kötetnek más a nyelvezete, mint a legelsőnek, Szentesi Éva elmondta, jó környezetben van ahhoz, hogy fejlődni tudjon.
 • A mögötte lévő öt év nehéz volt, közben viszont lett egy klassz munkája, jó csapatban dolgozik: „Rengeteget tanultam a csapat és a barátok által, akikkel útközben ismerkedtem meg.” Hozzátette még, hogy a Péterfy-házaspárt is az első könyv kapcsán ismerte meg. „A betegség sok mindent elvett, de sokat is adott.”
 • Az új kötetben leírja, milyen volt az édesanyja rákbetegségével szembesülni, valamint azzal a tudattal, hogy az anyja olyan helyzetbe került, amin ő már túlvan. Ahogy fogalmazott: fordított helyzetben találták magukat.
 • A saját gyógyulásában kulcsfontosságú szerepet játszott az édesanyja (legalább olyan fontosat, mint az orvosok és a lelki terapeuta), azt viszont sokáig nem tudta feldolgozni, hogy ezúttal nem ő maga az, aki gyámolításra szorul, hanem az anyja. Mérges volt emiatt, és valamit kezdenie kellett ezzel a haraggal, bár gyorsan hozzátette azt is, hogy nyilván nem az édesanyjára haragudott, inkább nagyon megijedt.
 • Az anyja betegsége döbbentette rá arra is, hogy 2015 óta hiába írt rengeteget a saját betegségéről és gyógyulásáról, lelkileg még nem jutott túl ezen, és még nem sikerült feldolgozni a traumáit. A betegségéről amúgy már az első diagnózis kézhezvételét követően írt, ez sokat segített az önterápiában.

Szentesi Éva könyvet írt a rehabilitáció kőkemény tapasztalatairól - Könyves magazin

Öt éve kapta meg élete legfontosabb orvosi eredményét Szentesi Éva, aki most egy új kötetbe sűrítette mindazt, amit személyesen tapasztalt a testi-lelki gyógyulás évei alatt. A könyvet a Margón mutatják be. "2015. május 13-án megkaptam életem legfontosabb eredményét: negatív lett a PET CT eredményem, azaz a teszt szerint a daganat tökéletesen eltűnt a szervezetemből.

 • Az új kötetbe olyan élményanyagot sűrített, ami fontos lehet azoknak, akik ugyanezen mennek át, de erősen prevenciós kötetnek szánja, pontosan azért, hogy hogy már a legelső fázisban ki lehessen szúrni, ha valaki beteg.
 • A borítóhoz a saját rajzát használták fel, melynek készítése során egészen mélyre került, és összességében nagyon felszabadító élmény volt.

Olvass minket e-mailben is!

 • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
 • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
 • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
 • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.