A Kennedyk őrültek voltak és minden nőt tönkretettek

A Kennedyk őrültek voltak és minden nőt tönkretettek

Maureen Callahan új könyvében több generáció bűneit gyűjtötte össze, hogy egyszer és mindekorra véget vessen a Kennedy családot övező hódolatnak. Nincs mindenki elragadtatva.

hhz | 2024. július 08. |

A napokban jelent meg Maureen Callahan oknyomozó újságíró könyve, amely évtizedeken át vizsgálja a Kennedy család tagjainak abuzív (és nem egyszer halált okozó) viselkedését.

Az Ask Not (Ne kérdezd), melynek címe utalás John F. Kennedy 1961-es beiktatási beszédére, levéltári anyagok, (ön)életrajzok, családtagokkal és barátokkal készült interjúk, valamint korabeli újsághírek felhasználásával számol be azon nők történetéről, akiket a Kennedy család tett tönkre. A könyv sötét képet fest az Egyesült Államok egyik legjelentősebb politikus-dinasztiájának tagjairól – de vajon szolgál-e új információval a nyilvánosság számára?

A pátriárka

Callahan könyve generációról generációra veszi végig a Kennedyk viselt dolgait. A történet „Big Joe”-val (id. Joseph P. Kennedy) kezdődik, aki megalapozta a családi vagyont, és hozzá a népes családot.

Callahan „pénzügyileg és szexuálisan telhetetlen” emberként mutatja be a Kennedy pátriárkát,

aki szeretők hosszú sorát tartotta. Közéjük tartozott a némafilm csillaga, Gloria Swanson is, aki visszaemlékezéseiben arról számolt be, hogy a férfi megerőszakolta őt.

Az elnök és a szenátor

Joe nőkhöz fűződő viszonyát fiai is megörökölték. Mint az köztudott, John F. Kennedy elnöksége alatt a Fehér Házból ki-be jártak a férfi fiatal szeretői. A sajtóirodában dolgozó, tizenkilencéves Mimi Beardsley később nagy port kavaró memoárban számolt be kettejük viszonyáról.

De John öccse, Ted Kennedy is botrányos nőcsábász hírében állt. Egy újságíró elmondása alapján a szenátor „gusztustalan” viselkedése arra engedett következtetni, hogy

a férfi „komoly személyiségfejlődési zavarokkal küzd”.

A hozzá köthető legsúlyosabb tragédia 1969-ben következett be, mikor Ted kocsijával véletlenül egy tóba hajtott. Miután a férfi sikeresen partra úszott, magára hagyta a vele utazó Mary Jo Kopechne-t, aki lassan megfulladt a vízzel megtelő kocsiban.

Amerika hercege és Biden kihívója

Az átok a következő generációban sem tört meg: Callahan beszámol az ifjabb John F. Kennedy házasságának rémségeiről, és a végzetes napról, mikor „Amerika hercege” maga vezette repülőbe ültette feleségét és annak húgát.

A repülőgép az óceánba csapódott és mindhárman életüket vesztették.

De Bobby Kennedy fia, az idei elnökválasztáson függetlenként induló ifjabb Robert F. Kennedy sem marad említés nélkül. Callahan szerint érthetetlen, hogy míg a politikus oltásellenes és antiszemita megjegyzéseit széles körben kritizálták, egy szó sem esett arról, milyen kegyetlenségeket követett el a hozzá közel álló nőkkel szemben.

A Kennedy-gépezet

Calahan szerint az itt felsorolt rémtörténetek  ellenére a Kennedyk mindeddig sikeresen elkerülték, hogy komoly vád érhesse családtagjaikat.

„Mikor egy áldozat megpróbált harcra kelni az őt tönkre tevő férfival, az egész Kennedy-gépezet erejével találta szemben magát. Bármilyen gazdag, híres vagy hatalmas volt is a nő, a család sikeresen elhitette a nyilvánossággal, hogy

csak egy őrült, gyűlölködő, bosszúra éhes viperáról van szó”

– írja a szerző.

Így lett Mary Jo Kopechne halála „Ted tragédiája”, és így vált az ifjabb Robert öngyilkosságba menekülő felesége menthetetlen alkoholistává, az ifjabb John szörnyhalált halt házastársa pedig „drogos hárpiává, aki megkeserítette Amerika hercegének utolsó napjait”.

Új vádak vagy régóta ismert borzalom?

Azonban nem mindenki ért egyet azzal, hogy az Ask Not elfeledett bűnöket hozott napvilágra. A New York Timesban egy meglehetősen kritikus hangú cikk jelent meg a könyvről, amely ideológiai motiváltsággal vádolja Callahant.

A cikk szerzője, Louis Bayard szerint a Kennedy férfiak viselt dolgait az elmúlt évtizedekben gondos riporteri munka tárta a nyilvánosság elé. Így, bár Callahan azzal a céllal írta meg a könyvet, hogy a Kennedyk bűneivel sokkolja az olvasót,

„az egyedüli sokk mostanra a sokk hiánya”

– állítja a Bayard, aki maga is több kötetet jelentetett meg a Kennedy családról.

Bayard emellett kétségbe vonja a könyvben szereplő egyes történetek megbízhatóságát is: „[Callahan] forrásai között ott szerepel a The National Enquirer (amerikai tabloid – a szerk.), több dögkeselyű módjára viselkedő újságíró (…), valamint az öncélú sározásban jeleskedő figurák vegyes társasága.”

„Ez utóbbi csoporthoz tartozik egy szenátusi segéd is, aki féktelen kokainhasználattal vádolta Ted Kennedyt, azonban története néhány keresztkérdés után darabjaira hullott.

A családdal kapcsolatban felmerülő valamennyi összeesküvés-elmélet (…) helyet kap a könyv lapjain”

– jelenti ki a cikk.

Ami pedig Callahan állítását illeti, miszerint a Kennedy család továbbra is „nagy hatalommal bíró, gyakran kártékony” jelenség az Egyesült Államokban, Bayart szerint a szerző a múltról ír; a Kennedyket övező mitikus köd már rég eloszlott.

 

Nyitókép: Wikimédia

(Guardian, New York Times)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

Amikor belesodródsz egy viszonyba, a vallásod és a politika sem állít meg – Olvass bele Louise Kennedy regényébe!

A zavaros 1970-es évek Észak-Írországában egy fiatal nő viszonyt kezd egy fiatalokat mentő ügyvéddel. Mutatunk egy részletet Louise Kennedy regényéből!

...
Hírek

A Kennedy-átok nem a tragikus halál, hanem a teljesítménykényszer

Új könyvében egy amerikai dinasztia megpróbáltatásait és tragédiáit tárja fel James Patterson. A The Hosue of Kennedy című kötet, amelyet Cynthia Fagennel közösen jegyez, kedden jelent meg és annak jár utána, hogy vajon létezik-e a Kennedy-átok.,

...
Kritika

A földrengés nem olyan, mint a Kennedy család

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

...
Zöld

A Microsoft-vezér szerint bármi szabad préda, ami a netre felkerül

A Microsoft AI csoportjának vezetője sommás véleményt fogalmazott meg az internetes szerzői jogokról. Egy interjúban azt mondta, szerinte bármi, amit a felhasználók közzétesznek a weben, az bárki számára szabadon másolható és továbbgondolható.

A hét könyve
Kritika
A háromtest-probléma nyomasztó történelemkönyv a jövőről
...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.