A Kennedy-átok nem a tragikus halál, hanem a teljesítménykényszer

Új könyvében egy amerikai dinasztia megpróbáltatásait és tragédiáit tárja fel James Patterson. A The Hosue of Kennedy című kötet, amelyet Cynthia Fagennel közösen jegyez, kedden jelent meg, és annak jár utána, hogy vajon létezik-e a Kennedy-átok.

Könyves Magazin | 2020. április 16. |

(Kép forrása)

James Patterson az USA Today-nek adott interjúban beszélt arról, hogy szerinte miért maradt meg ennyire a köztudatban a Kennedy-átok fogalma,és hogy a The House of Kennedy megírása során milyen meglepő felfedezéseket tett az amerikai dinasztiáról. 

A Kennedy-család történetében nagyon sok volt a tragédia, éppen ezért terjedt el a gondolat, hogy létezik valamiféle Kennedy-átok, amely kifejezetten ennek a nagyhatású dinasztiának a tagjait sújtja. Pár nappal James Patterson könyvének megjelenése előtt újabb csapás érte a családot. Április elején holtan találták meg Robert Kennedy unokáját, Maeve Kennedy Townsend McKeant és nyolcéves fiát, Gideont, miután egy kenutúrát követően nyomuk veszett.

Írj sokat és könnyűt, gazdag leszel - A világ leggazdagabb írói 2010-ben

Bár folyamatosan halljuk, hogy válságban van a könyvszakma és nincs kiút, a könyvnyomtatás ideje lejárt, a e-könyvek eladásából folyó bevételek pedig csak töredékei a nyomtatott könyvekből befolyó pénzeknek, a világ legsikeresebb szerzői így sem panaszkodhatnak. Bevételeik meghaladták a 270 millió dollárt idén, és még ugye csak augusztus van.

James Patterson az interjúban azt mondta, amikor ő a Kennedy-átokról beszél, akkor az alatt azt érti, amit az idősebb Joe Kennedy akaratlanul tett a családdal. Ő és felesége, Rose ugyanis megkövetelték a családtagoktól, hogy mindenki a lehető legjobb legyen abban, amit csinál, és mindig törekedjenek valami jobbra, valami magasabb cél felé. Ehhez az elváráshoz pedig nem könnyű felnőni. A dinasztia tagjai éppen ezért nagyobb kockázatokat vállaltak, mint az átlagemberek. A család igazi átka tehát az örökös küzdelem, hogy jobbá és jobbá kell válniuk.

Patterson saját bevallása szerint azért írta meg ezt a könyvet, mert amikor kutatni kezdte a Kennedyek történetét, nem akarta elhinni, hogy mindaz a sok megpróbáltatás egy családdal történt. Szerinte a kötete egy nagyszerű amerikai család története, amely tele volt vibráló és izgalmas karakterekkel. Barbara Hall tévés producer mellesleg már be is jelentkezett, hogy szeretne sorozatot készíteni a könyvből, a The Crown mintájára. „Ez lenne az amerikai The Crown.”

A legérdekesebb történtet, amit talált, az idősebb Joe Kennedyhez kapcsolódik. Amikor az agyvérzése után a hálószobájában volt, nagyon fázott, de nem tudott kommunikálni senkivel. Végül valahogy az unokahúga tudtára adta, hogy fázik, aki keresni kezdett a szobában valamit, amivel betakarhatná. Egy zászlót talált, így azt terítette rá a család „ősatyjára”. Ez volt az a zászló, amellyel John F. Kennedynek is letakarták a koporsóját.

Vajon ki a valódi szerzője James Patterson és Bill Clinton közös...

James Patterson többet tud a könyvpiac működéséről, mint korábban bárki, szinte azonnal pénzzé válik minden, amit papírra vet. Szerinte a sikerének az a titka, hogy bár nem nagy író, de rendkívül jó történet mesélő, és pontosan tudja mi a receptje a letehetetlen könyveknek. Sokak szerint viszont inkább arról van szó, hogy jó érzékkel akaszkodik rá híres emberkre.

Patterson szerint sok hasonló érdekes eset előfordult a család történetében. Például, hogy Bobby szó szerint megmentette a fiát a fulladástól, majd ugyanaznap éjszaka meggyilkolták. Vagy, hogy mikor John F. Kennedy elnök volt, többször is felhívta Judy Garlandot és megkérte őt, hogy énekelje el neki a telefonba a Somewhere Over the Rainbow-t. Vagy ahogy Ted Kennedyt felfedezte a Green Bay Packers.

Az interjú végén James Patterson kitért arra is, hogy őt hogyan érinti a koronavírus okozta járványhelyzet. Elmondta, hogy jelenleg Floridában tartózkodik, így az időjárásra és a környezetre nem lehet panasza. A rossz viszont, hogy a felesége bezárja őt az irodájába reggel hétkor, és csak este hétkor engedi ki. Így aztán nem tud mást csinálni, mint nagyon sokat írni és olvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Vajon ki a valódi szerzője James Patterson és Bill Clinton közös thrillerének?

...
Hírek

James Pattersonnál jelenleg nincs gazdagabb író a világon

...
Hírek

James Patterson könyvet ír az új O.J. Simpsonról

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!