Nagyapámnak menő utazós instája lehetett volna - Maradj otthon #52

Kezdődik a 10. karanténban töltött hetünk. Rengeteg lemondott munka, sok bosszankodás és nevetés, rengeteg feldolgozott kép van mögöttem. Egyrészt unom már, ami van, másrészt minden pénteket várom a képválogatás és emiatt a cikksorozat miatt. A hét első felében azon gondolkodom, melyik sorozatot vegyem elő, legyen esetleg az épülő Erzsébet-híd vagy Helsinki? Végül Jugoszlávia mellett döntöttem, mert minden megvan benne, ami a nyaraláshoz kell: tenger, városnézés, hajókázás. Ezekkel itt és most kibékülnék.

Sokat gondolkodom azon, 

hol van a határ aközött, hogy "csak" megmutatom a nagyapám képeit vagy bemutatom a családomat.

Fotósként máshogy gondolok erre, mint azok az influenszerek, akiknél eltűnik a határ a magánélet és a reklámozás között, én nem tartom jónak, hogy mindent kiteszünk az ablakba 300 lájkért. Nagyapámnak biztos menő utazós intagramja lehetne, szuper helyekkel, érdekes arcokkal, de biztosan nem csinálná, mert ezek a képek a családnak készültek, legfeljebb a szűk baráti körnek. 

Ebben a sorozatomban jelent már meg nagyapám és nagymamám is a képeken, mert kell a személyesség is, ez a diaválogatás elsősorban róluk szól.

Még mindig kétségeim vannak, hogy mennyire helyes ez, amit csinálok, bár azt hiszem, az emlékek (és a hagyaték) ennél jobb feldolgozását elképzelni sem tudom.

Az IKEA-bevásárlást is úgy tervezem, hogy a kigyűjtött képekhez mekkora keretet kell vásárolnom. Itt nyert értelmet a karantén alatti diaválogatás: elkezdtem máshogy nézni a képekre, mert hétről-hétre megosztok egy adagot mindig. 

Az már kiderült a sorozatot követők számára, hogy nagypapám rengeteget fotózott, és talán az sem titok, elég nagy hatással volt ezzel rám, pedig szegény mindent megpróbált, hogy inkább építőmérnök legyek.

Emlékeim szerint a nagyszüleimnél 2-3 kép volt összesen kitéve a polcra. Sosem volt ennél több, pedig több aktatáskányi diát rejtettek a szekrény alá. Több van ezekben a képekben. Ha az olvasó átpörgeti ezeket a cikkeket, és talál 1-2 számára érdekes képet, ami megidéz 1-2 saját emléket a családjáról vagy a nyaralásokról, akkor már megérte ezeket a képeket megosztani.

Fotó: Tiszavölgyi László

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Nagyapa kileste nagyvilág - Maradj otthon #46

6500 kép átnézve, 4200 szelektíven kidobva. Nyolc hétnyi utazás ért részben véget. Egy család élete, rengeteg utazás, most a Felvidékre. Valuska Gábor mostantól digitalizál.

...
Nagy

Leningrád elhozta a szabadságot - Maradj otthon #40

Egy 1989-es leningrádi utazás elhozza a szabadság érzetét a diafilmeket válogató Valuska Gábor számára. ZIL troli, egy narancssárga Ikarus, valamint streetfotózás a rendszerváltás előtti utolsó pillanatokban.

...
Nagy

Kinek melyik arcát mutatja Velence - Maradj otthon #34

Nagypapám 1990-ben készült képein azt látom, hogy Velencében nincsenek sokan, a vízen alig van hajó, élhető városnak néz ki. Utazási szempontból a legrosszabb időpontokban voltam Velencében, egyik alkalommal éppen a karneválra érkeztünk meg, másodszor szimplán csak megtelt a város.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Daróczi Ágnes: A roma fiatalok oktatása nem Magyarország legelemibb érdeke?

Milyen volt elsőnek lenni? Ki és hogyan képviseli a romákat? Mi történik a romani nyelvvel? Életút-kötete kapcsán többek között ezekről is beszélgettünk Daróczi Ágnessel, a roma mozgalmak egyik úttörő alakjával.

...
Kritika

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

Daniel Kraus Bálnahullás című thrillerében az óceán és egy ámbráscet gyomrának hátborzongató mélyén egy kamaszfiú küzd az életben maradásért, miközben végiggondolja apjához fűződő kapcsolatát is. Lélegzetelállítóan izgalmas könyv, melyben nemcsak az óceán, de a lélek mélységei is feltárulnak.

...
Podcast

Anyaság, apaság, az érzések kavalkádja – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hatodik adásában Szabó T. Anna és Dragomán György voltak a vendégek, a beszélgetésükhöz pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Nagy

Vérfertőző, wannabe-sátán és kölyökmedve-tulajdonos – 10 érdekesség a 200 éve elhunyt Byronról

George Byron mindent megvalósított, amit egy romantikus költő ismérvének gondolunk. Halálának 200. évfordulóján tíz érdekességet gyűjtöttünk össze a lírájáról és a botrányairól.

...
Nagy

Borbély András: Rafi Lajos verse lyukat üt a világon [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Borbély András költő, szerkesztő Rafi Lajos egyik versét választotta.

...
Nagy

Mivel pörgeti fel egy mentalista Camilla Läckberg új szektás krimijét?

A pszichológiát és a sötét rejtélyt kiválóan ötvöző krimi, A doboz után a héten került a boltokba A szekta, Läckberg és Fexeus közös regénytrilógiájának második része. Ez alkalomból beszélgettünk a szerzőpárossal.

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Hanks elképesztő hollywoodi kulisszatitkokat árul el új regényében – Olvass bele!

Tom Hanks nagyszabású regénye főhajtás a filmkészítés igazi főszereplői és a filmművészet előtt, egyszerre szívmelengető mese és bepillantás a forgatások rejtelmeibe. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Már nem tudom úgy élni az életemet, hogy az írás ne legyen benne

Az Ezt senki sem mondta! podcast epizódjaiban alkotó szülők osztják meg tapasztalataikat a szülővé válás örömeiről és kihívásairól, valamint a gyermekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A hetedik epizódban Halász Ritát hallhattuk.