Leningrád elhozta a szabadságot - Maradj otthon #40

Ahogy az elmúlt 7 hétben, úgy következő pár hétben is maradunk otthon. Szerencsére térben és időben tudunk utazni. Nézhetünk családi képeket, amiket egyre inkább tudok ajánlani mindenkinek. Még van pár hét elővenni a dobozból az emlékeket. 

Újra szabadnak lenni szuper érzés. Velem ez a mostani sorozat a szabadság élményét hozta vissza. 

Amikor előkerült a 7-es számú kofferből az 1989-es leningrádi utazás, akkor azt éreztem, ez az, amire vártam.

Nem tudom, miért, de talán eddig ezek a kedvenc képeim. Van benne egy adag turistakép, meg egy kis streetfotó is. 

Szórakoztató látni a régi ZIL trolikat, az Ikarus buszokat, a Ladákat, meg azokat az autókat, amiket gyerekkoromban rendszeresen láttam az utcánkban lévő orosz nagykövetség, és a Városligeti fasorban található, oroszok által lakott háztömb előtt. A hosszas képnézegetés közben már jelölgettem, miket mutatok meg ezekből az olvasóknak.

Érdemes elveszni a részletekben, milyen az utca embere, milyen ruhákat hord, hogy néz ki körülöttük a város.

A kedvenc képem a narancssárga Ikarus. A kép 108-as sorszámát azonnal felírtam, mert ezt ki kell tennem a dolgozó szobám falára, mert annyira rikító, annyira furcsa a fák előtt, hogy többször visszatértem a képhez.

Azt sem tudom, hogy ezek a képek vajon azért tetszenek, mert a bezártságtól már minden külföldön készült kép, sok-sok ezer kilométerre lévő hely a szabadságot jelenti, hogy kiszabadulhatok a lakásból, utazhatok. Az is lehet, hogy most értettem meg nagypapám képi világát, de az is előfordulhat,hogy egyszerűen csak jó hangulatúak. A lényeg, hogy nagy örömmel töltenek el.

Megmutatjuk a 21. század könyvtárát, a finn könyvmennyországot! - Könyves magazin

Rengeteg képen mutatjuk meg, hogy az analóg és digitális kultúrát hogyan ötvözik a finnek: tanulj, gondolkozz és érezd jól magad, ez a legfőbb üzenete az őrületes könyvtárnak, amiben mindössze 100 ezer könyvet tartanak a polcokon a világ egyik legszebb épületében.

Sokat járok Finnországba, a héten mutattuk be a világ legcsodálatosabb könyvtárát Helsinkiben. A feleségemmel többször elhatároztuk már, hogy egyszer elmegyünk Szentpétervárra, ami 5 órára van Helsinkitől. Nem tudjuk, mikor fogunk újra repülni, de ha nemzetközileg is lazul a helyzet, akkor majd autóval ezt az útvonalat bejárhatjuk. Nem most rögtön, hiszen még maradok otthon, válogatom a képeket és vágom a centit. Egyszer csak vége lesz.

Tiszavölgyi László fotói jönnek:

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Nagy

Megmutatjuk a 21. század könyvtárát, a finn könyvmennyországot!

Rengeteg képen mutatjuk meg, hogy az analóg és digitális kultúrát hogyan ötvözik a finnek: tanulj, gondolkozz és érezd jól magad, ez a legfőbb üzenete az őrületes könyvtárnak, amiben mindössze 100 ezer könyvet tartanak a polcokon a világ egyik legszebb épületében.

...
Nagy

Kinek melyik arcát mutatja Velence - Maradj otthon #34

Nagypapám 1990-ben készült képein azt látom, hogy Velencében nincsenek sokan, a vízen alig van hajó, élhető városnak néz ki. Utazási szempontból a legrosszabb időpontokban voltam Velencében, egyik alkalommal éppen a karneválra érkeztünk meg, másodszor szimplán csak megtelt a város.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.

...
Szórakozás

Viszály: kinek fáj jobban az árulás, Capoténak vagy a Hattyúknak?

Fényűzés, intrika, hűtlenség, egy megtörtént botrány, sztárszínészek –  a Viszály: Capote és a Hattyúk című sorozatban minden adott a sikerhez. Megnéztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya

...
Sándor Anna

A Mitágó-erdő sűrűjébe a hősök és az olvasók is belevesznek – 40 éves a modern fantasy mesterműve

...
Kolozsi Orsolya

A Bálnahullás letehetetlen thriller arról, mi van, ha véletlenül lenyel egy ámbráscet

A hét könyve
Kritika
Mindig van lejjebb: a trópusi pokolban a hős legjobb barátja egy háromlábú kutya
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Halász Rita: Anya vagyok és egy ember, aki meg fogja írni a második könyvét

Az Ezt senki sem mondta! című podcastsorozat témája az alkotás és a szülővé válás kapcsolata. A hetedik epizódban Ott Anna Halász Ritával beszélget.

Olvass!
...
Beleolvasó

Ebben az új fantasyben a tündérek közül kerül ki a leggonoszabb ellenfél – Olvass bele!

Emily Wilde a tündérekkel foglalkozó kiváló tudós, aki egy eldugott sarkköri faluban keveredik bele a különös lények gonosz játszmáiba. Olvass bele Heather Fawcett regényébe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Jón Kalman Stefánsson első kötetébe, ahol a csodáké a főszerep

Jón Kalman Stefánsson már az első, 1996-ban megjelent prózakötetében is Izland nyugati fjordjainak tájaira vezet bennünket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard új regényének szereplői megszállottan kutatják a múltat és a jövőt – Olvass bele!

A Hajnalcsillag-sorozat második kötetében, Az öröklét farkasai című nagyregényben Karl Ove Knausgård az emberi élet határait és a természet rejtélyeit vizsgálja. Most elolvashatsz belőle egy részletet.