Leningrád elhozta a szabadságot - Maradj otthon #40

Ahogy az elmúlt 7 hétben, úgy következő pár hétben is maradunk otthon. Szerencsére térben és időben tudunk utazni. Nézhetünk családi képeket, amiket egyre inkább tudok ajánlani mindenkinek. Még van pár hét elővenni a dobozból az emlékeket. 

Újra szabadnak lenni szuper érzés. Velem ez a mostani sorozat a szabadság élményét hozta vissza. 

Amikor előkerült a 7-es számú kofferből az 1989-es leningrádi utazás, akkor azt éreztem, ez az, amire vártam.

Nem tudom, miért, de talán eddig ezek a kedvenc képeim. Van benne egy adag turistakép, meg egy kis streetfotó is. 

Szórakoztató látni a régi ZIL trolikat, az Ikarus buszokat, a Ladákat, meg azokat az autókat, amiket gyerekkoromban rendszeresen láttam az utcánkban lévő orosz nagykövetség, és a Városligeti fasorban található, oroszok által lakott háztömb előtt. A hosszas képnézegetés közben már jelölgettem, miket mutatok meg ezekből az olvasóknak.

Érdemes elveszni a részletekben, milyen az utca embere, milyen ruhákat hord, hogy néz ki körülöttük a város.

A kedvenc képem a narancssárga Ikarus. A kép 108-as sorszámát azonnal felírtam, mert ezt ki kell tennem a dolgozó szobám falára, mert annyira rikító, annyira furcsa a fák előtt, hogy többször visszatértem a képhez.

Azt sem tudom, hogy ezek a képek vajon azért tetszenek, mert a bezártságtól már minden külföldön készült kép, sok-sok ezer kilométerre lévő hely a szabadságot jelenti, hogy kiszabadulhatok a lakásból, utazhatok. Az is lehet, hogy most értettem meg nagypapám képi világát, de az is előfordulhat,hogy egyszerűen csak jó hangulatúak. A lényeg, hogy nagy örömmel töltenek el.

Megmutatjuk a 21. század könyvtárát, a finn könyvmennyországot! - Könyves magazin

Rengeteg képen mutatjuk meg, hogy az analóg és digitális kultúrát hogyan ötvözik a finnek: tanulj, gondolkozz és érezd jól magad, ez a legfőbb üzenete az őrületes könyvtárnak, amiben mindössze 100 ezer könyvet tartanak a polcokon a világ egyik legszebb épületében.

Sokat járok Finnországba, a héten mutattuk be a világ legcsodálatosabb könyvtárát Helsinkiben. A feleségemmel többször elhatároztuk már, hogy egyszer elmegyünk Szentpétervárra, ami 5 órára van Helsinkitől. Nem tudjuk, mikor fogunk újra repülni, de ha nemzetközileg is lazul a helyzet, akkor majd autóval ezt az útvonalat bejárhatjuk. Nem most rögtön, hiszen még maradok otthon, válogatom a képeket és vágom a centit. Egyszer csak vége lesz.

Tiszavölgyi László fotói jönnek:

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Nagy

Megmutatjuk a 21. század könyvtárát, a finn könyvmennyországot!

Rengeteg képen mutatjuk meg, hogy az analóg és digitális kultúrát hogyan ötvözik a finnek: tanulj, gondolkozz és érezd jól magad, ez a legfőbb üzenete az őrületes könyvtárnak, amiben mindössze 100 ezer könyvet tartanak a polcokon a világ egyik legszebb épületében.

...
Nagy

Kinek melyik arcát mutatja Velence - Maradj otthon #34

Nagypapám 1990-ben készült képein azt látom, hogy Velencében nincsenek sokan, a vízen alig van hajó, élhető városnak néz ki. Utazási szempontból a legrosszabb időpontokban voltam Velencében, egyik alkalommal éppen a karneválra érkeztünk meg, másodszor szimplán csak megtelt a város.

...
Beleolvasó

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

Boldizsár Ildikó mesekutató, író szerkesztő, kritikus, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója lesz a Túl a plafonon podcast második vendége. Hangolódásként olvass bele Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek című kötetébe!

Szerzőink

...
fk

10 klasszikus krimi, aminek 2022-ben felszabadultak a jogai

...
Forgách Kinga

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

...
Hegyi Ede

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Olvass!
...
Beleolvasó

Joe Hill a Fekete telefonnal is bizonyítja, hogy "egy lesből támadó rohadék"

Fekete telefon című novella csak egyike annak a tizenöt történetnek, amelyekkel Joe Hill igazolta, hogy különleges tehetsége van a hátborzongató sztorik írásához. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Oleg Navalnij kalandjai az Orosz Postával - avagy amikor Brezsnyev még mozgatta a szemöldökét

Oleg és Alekszej Navalnijt a bíróság 2014 decemberében ítélte el sikkasztás vádjával.  Az Emberi Jogok Európai Bírósága az ítéletet megalapozatlannak találta, ám Oleg leülte a teljes büntetést - 1278 napot. Könyvének nagy részét a munkatáborban írta, részletes illusztrációkkal látva el fanyar humorú beszámolóját. Olvass bele!