Leningrád elhozta a szabadságot - Maradj otthon #40

Ahogy az elmúlt 7 hétben, úgy következő pár hétben is maradunk otthon. Szerencsére térben és időben tudunk utazni. Nézhetünk családi képeket, amiket egyre inkább tudok ajánlani mindenkinek. Még van pár hét elővenni a dobozból az emlékeket. 

Újra szabadnak lenni szuper érzés. Velem ez a mostani sorozat a szabadság élményét hozta vissza. 

Amikor előkerült a 7-es számú kofferből az 1989-es leningrádi utazás, akkor azt éreztem, ez az, amire vártam.

Nem tudom, miért, de talán eddig ezek a kedvenc képeim. Van benne egy adag turistakép, meg egy kis streetfotó is. 

Szórakoztató látni a régi ZIL trolikat, az Ikarus buszokat, a Ladákat, meg azokat az autókat, amiket gyerekkoromban rendszeresen láttam az utcánkban lévő orosz nagykövetség, és a Városligeti fasorban található, oroszok által lakott háztömb előtt. A hosszas képnézegetés közben már jelölgettem, miket mutatok meg ezekből az olvasóknak.

Érdemes elveszni a részletekben, milyen az utca embere, milyen ruhákat hord, hogy néz ki körülöttük a város.

A kedvenc képem a narancssárga Ikarus. A kép 108-as sorszámát azonnal felírtam, mert ezt ki kell tennem a dolgozó szobám falára, mert annyira rikító, annyira furcsa a fák előtt, hogy többször visszatértem a képhez.

Azt sem tudom, hogy ezek a képek vajon azért tetszenek, mert a bezártságtól már minden külföldön készült kép, sok-sok ezer kilométerre lévő hely a szabadságot jelenti, hogy kiszabadulhatok a lakásból, utazhatok. Az is lehet, hogy most értettem meg nagypapám képi világát, de az is előfordulhat,hogy egyszerűen csak jó hangulatúak. A lényeg, hogy nagy örömmel töltenek el.

Megmutatjuk a 21. század könyvtárát, a finn könyvmennyországot! - Könyves magazin

Rengeteg képen mutatjuk meg, hogy az analóg és digitális kultúrát hogyan ötvözik a finnek: tanulj, gondolkozz és érezd jól magad, ez a legfőbb üzenete az őrületes könyvtárnak, amiben mindössze 100 ezer könyvet tartanak a polcokon a világ egyik legszebb épületében.

Sokat járok Finnországba, a héten mutattuk be a világ legcsodálatosabb könyvtárát Helsinkiben. A feleségemmel többször elhatároztuk már, hogy egyszer elmegyünk Szentpétervárra, ami 5 órára van Helsinkitől. Nem tudjuk, mikor fogunk újra repülni, de ha nemzetközileg is lazul a helyzet, akkor majd autóval ezt az útvonalat bejárhatjuk. Nem most rögtön, hiszen még maradok otthon, válogatom a képeket és vágom a centit. Egyszer csak vége lesz.

Tiszavölgyi László fotói jönnek:

Kapcsolódó cikkek
...
Promóció

A 70 éves Móra ezekkel a könyvekkel készült a virtuális könyvfesztiválra

Hetvenéves idén a Móra Kiadó, amely rengeteg kiadvánnyal és programmal készült az évfordulóra és a könyvfesztiválra, a járvány és a karantén miatt viszont újra kellett tervezniük mindent. Az olvasók viszont így sem maradnak könyvek nélkül, a kiadó most pedig elárulja, mire számíthatunk.

...
Nagy

Megmutatjuk a 21. század könyvtárát, a finn könyvmennyországot!

Rengeteg képen mutatjuk meg, hogy az analóg és digitális kultúrát hogyan ötvözik a finnek: tanulj, gondolkozz és érezd jól magad, ez a legfőbb üzenete az őrületes könyvtárnak, amiben mindössze 100 ezer könyvet tartanak a polcokon a világ egyik legszebb épületében.

...
Nagy

Kinek melyik arcát mutatja Velence - Maradj otthon #34

Nagypapám 1990-ben készült képein azt látom, hogy Velencében nincsenek sokan, a vízen alig van hajó, élhető városnak néz ki. Utazási szempontból a legrosszabb időpontokban voltam Velencében, egyik alkalommal éppen a karneválra érkeztünk meg, másodszor szimplán csak megtelt a város.

...
Zöld

Hogyan olvadunk el 2050-ig? / A JÖVŐ MINISZTÉRIUMA

Az első adásban a házigazda, Litkai Gergely beszélget Szabó M. István újságíróval Kim Stanley Robinson regényéről, A Jövő Minisztériumáról.

Szerzőink

...
ld

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Sándor Anna

Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt

...
Ruff Orsolya

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!