Nagyapa kileste nagyvilág - Maradj otthon #46

Végeztem a képválogatással. Átnéztem 6500 db képet, kidobtam 4200-at - szelektíven válogatva igazán küzdelmes munka volt. Ez volt az egyszerűbb, mókásabb része, most jön a neheze, a digitalizálás és rendszerezés. Rengeteg érzés kavarog bennem. 

Jó volt látni, hogy nagypapám mennyi mindent megélt. Csodás helyekre jutott el, és itt nemcsak Mexikóra vagy New Yorkra gondolok, hanem erre a meseszép felvidéki tájra is.  Sok minden rossz, unalmas, érthetetlen a karanténban, de az biztos, hogy van pár dolog, ami miatt megérte a bezártság. Például soha ennyire közel nem kerültem volna a nagypapámhoz.

Átválogatva a képeit jobban értem őt és a gondolkodását, hiszen a fotóin keresztül a nézőpontját és világlátását ismerhettem meg.

Meg anyámat és magamat is: van olyan kép, amelyen anyukám kicsi, de olyan is van, amelyiken én. 

Nagypapám 2015-ben halt meg. A diafilmjei válogatását nemcsak az idő hiánya, hanem az érzelmi oldala miatt is halogattam. Voltak jó és rossz pillanatok ebben a nyolchetes válogatásban. Voltak mélypontok, amikor azt éreztem, hogy az egészet a pokolba kívánom, mert lassan haladok. Közben néha felnevettem, hogy nagyapám mit is gondolna erről a válogatásról.

Sokszor éreztem lelkiismeret-furdalást, hogy rengeteg képet kidobok, de miért és milyen jogon?

Mennyi időt, energiát és pénzt öltek bele. Tudom, hogy ez mekkora munka volt nagyapámnak, aki nagyon aprólékosan csinált bármit, a diák bekeretezése legalább 200 munkaóra volt sorszámozással, katalogizálással, a rendszer kialakításával. 

Jöttem és könyörtelenül válogattam, gyakorlatilag saját ízlésemre faragtam egy hagyatékot. Ha majd a gyerekem megnézné a dédapja képeit, akkor már nem kaphat olyan átfogó képi világot, mint én, ő már az én ízlésemen átszűrt válogatást ismerheti majd meg. Ha a családból mindenki ugyanígy kiválogatta volna a kedvenc képeit, akkor valószínűleg kicsi lenne a közös halmaz azokból a képekből, amelyek mindenki számára fontosak. Egy képet mindenki megmentett volna: anyukám egy borzalmas állapotban lévő kosárpalánk előtt mosolyog az akkori kosárlabdás felszerelésben. Akkor még hárompontos sem volt. 

A családból erre nem véletlenül csak én vállalkoztam. 

Izgalmas volt ennyit kalandozni a múltban, nézni az embereket, tájakat, világokat, piacokat, de összességében egy óriási világot örököltem 2015-ben.

Mindvégig igyekeztem a legnagyobb tisztelettel bánni az anyaggal, és az anyag egyrészt a diafilmeket jelenti, másrészt meg nagyszüleim, anyám, a testvérem vagy a saját történetemet, amelyeket a fotók újra elbeszéltek. 

Köszi, Papa!

Fotó: Tiszavölgyi László

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Leningrád elhozta a szabadságot - Maradj otthon #40

Egy 1989-es leningrádi utazás elhozza a szabadság érzetét a diafilmeket válogató Valuska Gábor számára. ZIL troli, egy narancssárga Ikarus, valamint streetfotózás a rendszerváltás előtti utolsó pillanatokban.

...
Nagy

Kinek melyik arcát mutatja Velence - Maradj otthon #34

Nagypapám 1990-ben készült képein azt látom, hogy Velencében nincsenek sokan, a vízen alig van hajó, élhető városnak néz ki. Utazási szempontból a legrosszabb időpontokban voltam Velencében, egyik alkalommal éppen a karneválra érkeztünk meg, másodszor szimplán csak megtelt a város.

...
Nagy

400 kép erejéig Krétán jártam a nagyszüleimmel - Maradj otthon #28

1993, Kréta. A szobából utazik Valuska Gábor nagyszüleivel, közben két kukányi diát kiszelektált, majd összehasonlítja a nagyapja turistaképeit a sajátjaival.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!