Nagyapa kileste nagyvilág - Maradj otthon #46

Végeztem a képválogatással. Átnéztem 6500 db képet, kidobtam 4200-at - szelektíven válogatva igazán küzdelmes munka volt. Ez volt az egyszerűbb, mókásabb része, most jön a neheze, a digitalizálás és rendszerezés. Rengeteg érzés kavarog bennem. 

Jó volt látni, hogy nagypapám mennyi mindent megélt. Csodás helyekre jutott el, és itt nemcsak Mexikóra vagy New Yorkra gondolok, hanem erre a meseszép felvidéki tájra is.  Sok minden rossz, unalmas, érthetetlen a karanténban, de az biztos, hogy van pár dolog, ami miatt megérte a bezártság. Például soha ennyire közel nem kerültem volna a nagypapámhoz.

Átválogatva a képeit jobban értem őt és a gondolkodását, hiszen a fotóin keresztül a nézőpontját és világlátását ismerhettem meg.

Meg anyámat és magamat is: van olyan kép, amelyen anyukám kicsi, de olyan is van, amelyiken én. 

Nagypapám 2015-ben halt meg. A diafilmjei válogatását nemcsak az idő hiánya, hanem az érzelmi oldala miatt is halogattam. Voltak jó és rossz pillanatok ebben a nyolchetes válogatásban. Voltak mélypontok, amikor azt éreztem, hogy az egészet a pokolba kívánom, mert lassan haladok. Közben néha felnevettem, hogy nagyapám mit is gondolna erről a válogatásról.

Sokszor éreztem lelkiismeret-furdalást, hogy rengeteg képet kidobok, de miért és milyen jogon?

Mennyi időt, energiát és pénzt öltek bele. Tudom, hogy ez mekkora munka volt nagyapámnak, aki nagyon aprólékosan csinált bármit, a diák bekeretezése legalább 200 munkaóra volt sorszámozással, katalogizálással, a rendszer kialakításával. 

Jöttem és könyörtelenül válogattam, gyakorlatilag saját ízlésemre faragtam egy hagyatékot. Ha majd a gyerekem megnézné a dédapja képeit, akkor már nem kaphat olyan átfogó képi világot, mint én, ő már az én ízlésemen átszűrt válogatást ismerheti majd meg. Ha a családból mindenki ugyanígy kiválogatta volna a kedvenc képeit, akkor valószínűleg kicsi lenne a közös halmaz azokból a képekből, amelyek mindenki számára fontosak. Egy képet mindenki megmentett volna: anyukám egy borzalmas állapotban lévő kosárpalánk előtt mosolyog az akkori kosárlabdás felszerelésben. Akkor még hárompontos sem volt. 

A családból erre nem véletlenül csak én vállalkoztam. 

Izgalmas volt ennyit kalandozni a múltban, nézni az embereket, tájakat, világokat, piacokat, de összességében egy óriási világot örököltem 2015-ben.

Mindvégig igyekeztem a legnagyobb tisztelettel bánni az anyaggal, és az anyag egyrészt a diafilmeket jelenti, másrészt meg nagyszüleim, anyám, a testvérem vagy a saját történetemet, amelyeket a fotók újra elbeszéltek. 

Köszi, Papa!

Fotó: Tiszavölgyi László

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Leningrád elhozta a szabadságot - Maradj otthon #40

Egy 1989-es leningrádi utazás elhozza a szabadság érzetét a diafilmeket válogató Valuska Gábor számára. ZIL troli, egy narancssárga Ikarus, valamint streetfotózás a rendszerváltás előtti utolsó pillanatokban.

...
Nagy

Kinek melyik arcát mutatja Velence - Maradj otthon #34

Nagypapám 1990-ben készült képein azt látom, hogy Velencében nincsenek sokan, a vízen alig van hajó, élhető városnak néz ki. Utazási szempontból a legrosszabb időpontokban voltam Velencében, egyik alkalommal éppen a karneválra érkeztünk meg, másodszor szimplán csak megtelt a város.

...
Nagy

400 kép erejéig Krétán jártam a nagyszüleimmel - Maradj otthon #28

1993, Kréta. A szobából utazik Valuska Gábor nagyszüleivel, közben két kukányi diát kiszelektált, majd összehasonlítja a nagyapja turistaképeit a sajátjaival.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!