Nagyapa kileste nagyvilág - Maradj otthon #46

Végeztem a képválogatással. Átnéztem 6500 db képet, kidobtam 4200-at - szelektíven válogatva igazán küzdelmes munka volt. Ez volt az egyszerűbb, mókásabb része, most jön a neheze, a digitalizálás és rendszerezés. Rengeteg érzés kavarog bennem. 

Jó volt látni, hogy nagypapám mennyi mindent megélt. Csodás helyekre jutott el, és itt nemcsak Mexikóra vagy New Yorkra gondolok, hanem erre a meseszép felvidéki tájra is.  Sok minden rossz, unalmas, érthetetlen a karanténban, de az biztos, hogy van pár dolog, ami miatt megérte a bezártság. Például soha ennyire közel nem kerültem volna a nagypapámhoz.

Átválogatva a képeit jobban értem őt és a gondolkodását, hiszen a fotóin keresztül a nézőpontját és világlátását ismerhettem meg.

Meg anyámat és magamat is: van olyan kép, amelyen anyukám kicsi, de olyan is van, amelyiken én. 

Nagypapám 2015-ben halt meg. A diafilmjei válogatását nemcsak az idő hiánya, hanem az érzelmi oldala miatt is halogattam. Voltak jó és rossz pillanatok ebben a nyolchetes válogatásban. Voltak mélypontok, amikor azt éreztem, hogy az egészet a pokolba kívánom, mert lassan haladok. Közben néha felnevettem, hogy nagyapám mit is gondolna erről a válogatásról.

Sokszor éreztem lelkiismeret-furdalást, hogy rengeteg képet kidobok, de miért és milyen jogon?

Mennyi időt, energiát és pénzt öltek bele. Tudom, hogy ez mekkora munka volt nagyapámnak, aki nagyon aprólékosan csinált bármit, a diák bekeretezése legalább 200 munkaóra volt sorszámozással, katalogizálással, a rendszer kialakításával. 

Jöttem és könyörtelenül válogattam, gyakorlatilag saját ízlésemre faragtam egy hagyatékot. Ha majd a gyerekem megnézné a dédapja képeit, akkor már nem kaphat olyan átfogó képi világot, mint én, ő már az én ízlésemen átszűrt válogatást ismerheti majd meg. Ha a családból mindenki ugyanígy kiválogatta volna a kedvenc képeit, akkor valószínűleg kicsi lenne a közös halmaz azokból a képekből, amelyek mindenki számára fontosak. Egy képet mindenki megmentett volna: anyukám egy borzalmas állapotban lévő kosárpalánk előtt mosolyog az akkori kosárlabdás felszerelésben. Akkor még hárompontos sem volt. 

A családból erre nem véletlenül csak én vállalkoztam. 

Izgalmas volt ennyit kalandozni a múltban, nézni az embereket, tájakat, világokat, piacokat, de összességében egy óriási világot örököltem 2015-ben.

Mindvégig igyekeztem a legnagyobb tisztelettel bánni az anyaggal, és az anyag egyrészt a diafilmeket jelenti, másrészt meg nagyszüleim, anyám, a testvérem vagy a saját történetemet, amelyeket a fotók újra elbeszéltek. 

Köszi, Papa!

Fotó: Tiszavölgyi László

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Leningrád elhozta a szabadságot - Maradj otthon #40

Egy 1989-es leningrádi utazás elhozza a szabadság érzetét a diafilmeket válogató Valuska Gábor számára. ZIL troli, egy narancssárga Ikarus, valamint streetfotózás a rendszerváltás előtti utolsó pillanatokban.

...
Nagy

Kinek melyik arcát mutatja Velence - Maradj otthon #34

Nagypapám 1990-ben készült képein azt látom, hogy Velencében nincsenek sokan, a vízen alig van hajó, élhető városnak néz ki. Utazási szempontból a legrosszabb időpontokban voltam Velencében, egyik alkalommal éppen a karneválra érkeztünk meg, másodszor szimplán csak megtelt a város.

...
Nagy

400 kép erejéig Krétán jártam a nagyszüleimmel - Maradj otthon #28

1993, Kréta. A szobából utazik Valuska Gábor nagyszüleivel, közben két kukányi diát kiszelektált, majd összehasonlítja a nagyapja turistaképeit a sajátjaival.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Olvass!
...
Beleolvasó

Így ír Nádas Péter nyelvén Szvoren Edina – Olvass bele!

A Kérődző Kronosz pastiche-aiban ismert írók stílusokra ismerhetünk rá újfajta szemszögekből. Hiszen a szövegek egyszerre viselik magukon Szvoren Edina és a kiválasztott szerzők stílusjegyeit.

...
Beleolvasó

Ha nem sikerül örököst szülnie, talán túl sem éli a pokoli házasságot – Olvass bele a Hamnet szerzőjének új regényébe!

Az Egy házassági portré lapjain Maggie O'Farrell ezúttal a reneszánsz Itália sokszínű világát kelti életre. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Olvass bele Benedek Miklós mellbevágóan őszinte vallomásába!

Megannyi sikeres szerep után Benedek Miklós a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról, a saját életéről mesélt.