Lappangó fotó: József Attilát nemzetgyalázás vádjával állították bíróság elé

Lappangó fotó: József Attilát nemzetgyalázás vádjával állították bíróság elé

Az úgynevezett röpiratper tárgyalásán készült az a 90 éve lappangó fotó, amelyre egy internetes kutatása során bukkant Illés Zoltán tanár, irodalomtörténész. De mi volt ez a per, miért jött létre a Halálbüntetés Ellenes Liga, és milyen ítéletet kapott József Attila? Összeállításunkból kiderül.

ro | 2023. április 21. |

Ma már talán úgy mondanánk, József Attila rutinos bíróságra járó ember volt, számos alkalommal perelték be ugyanis amiatt, hogy összeütközésbe került a törvénnyel. Igaz, az egyik leghíresebb konfliktusából nem lett peres eljárás, viszont nagy eséllyel még az is tud róla, aki nem érdeklődik különösebben az irodalomtörténet vagy annak szereplői iránt. Ez volt az úgynevezett Horger-ügy, amelyet az 1937-es Születésnapomra című versében is megörökített, és amelynek nyomán a szélesebb nyilvánosság megismerte Horger Antal  nyelvész nevét. A költő azután rúgta össze a port a szegedi egyetem dékánjával, hogy a professzor a Tiszta szívvel című verse megjelenése után eltanácsolta József Attilát a tanári pályától. Az ominózus esetnél jelen volt Fehér Ede, a költő évfolyamtársa, későbbi tanár, aki 1954-ben a Délmagyarországba írt cikkében így emlékezett vissza arra a bizonyos beszélgetésre: 

„– Kérem, József úr, ön egy verset irt a Szeged múlt szerdai számába. Többek között azt írta, hogy nincs se istene, se hazája. És hogy ha kell, eladja magát és embert öl. Kérem, én a bölcsészeti kar álláspontját közlöm önnel: ön középiskolai tanár ilyen felfogással nem lehet, ilyenre nem lehet oktatni a magyar ifjúságot, ön elvégezheti a bölcsészeti tanulmányokat, de tanári oklevelet, míg én itt leszek, nem fog kapni.
– De professzor úr, mikor én azt a verset írtam, már három napja nem ett...
– Kérem! – ezt a kérem-et igen élesen dobta közbe, elvágva Attila szavát – a verse megjelent. Csak ennyit akartam önnel közölni.”

Nem ez volt az első és az egyetlen eset, hogy József Attilának a verse miatt kellett retorziókat elszenvednie.

Még csak 18 éves volt, amikor a Lázadó Krisztus című verse megjelenése után életében először beperelték,

mégpedig „istengyalázás vétke” miatt. 1931 és 1934 között pedig egyszerre három bírósági eljárás is folyt ellene, egyebek között az úgynevezett röpiratper is. Hogy megértsük a pert, kicsit vissza kell menni az időben.

-

Az évtizedekig lappangó fotó

1931-ben az egész országot megrázta, amikor Matuska Szilveszter felrobbantotta a biatorbágyi vasúti viadukt egy részét. A robbantásban 22-en életüket veszítették, az országban statáriumot vezettek be. Az illegális Magyar Kommunista Párt vezetőit, Sallai Imrét és Fürst Sándort is erre hivatkozva állították rögtönítélő bíróság elé, halálra ítélték, majd 1932 júliusában kivégezték őket. Ugyanakkor már a kivégzésüket megelőzően elindult egy mozgalom, amely a rögtönbíráskodásnak és a halálbüntetésnek is véget vetett volna; ebből alakult később a Halálbüntetés Ellenes Liga, amelynek a vezetője Vámbéry Rusztem lett, aki korábban József Attila védőügyvédje is volt az egyik perében.

90 évig lappangó tárgyalótermi fotó került elő József Attiláról

Az elmúlt napokban egy frissen előkerült, állítólag József Attilát ábrázoló kép tartotta izgalomban az irodalomtörténetre fogékony olvasókat, viszont a fotóról azóta kiderült, hogy nem a költő látható rajta. Ugyanebben az időben viszont egy másik régóta lappangó József Attila-kép is előkerült, amelyre Illés Zoltán tanár, irodalomtörténész bukkant rá egy kutatása során. Az 1933-as kép a tárgyalóteremben ábrázolja József Attilát, és nem szerepel egyik, a költő fényképeit tartalmazó kiadványban sem. Az alábbiakban Illés Zoltán írását közöljük, aki nemcsak a megtalálás körülményeit meséli el, de kontextusba helyezi a tárgyalást, és rávilágít arra is, milyen jelentősége lehet a most előkerült képnek.

Tovább olvasok

A Liga még a két kommunista vezető kivégzése előtt kiadott egy röpiratot, amelyben az aláírók a halálbüntetés eltörlése mellett érveltek, illetve később egy másodikat Sallai Imre és Fürst Sándor életének megmentése érdekében (mindegyiket hiába). A budapesti ügyészség a halálbüntetés elleni röpirat szerzőivel szemben ugyanakkor

nemzetgyalázás címén emelt vádat. 

Az Újság 1933 januárjában a következő beszámolót tette közzé a perről: „A vádlottak Szimonidesz Lajos ny. evangélikus lelkész, Illés (sic!) Gyula biztosítási tisztviselő, József Attila és Zsolt Béla írók és Berényi (sic!) Róbert festőművész, akik ellen azért emelt vádat a királyi ügyészség, mert július végén „Dolgozó polgárok, munkások, gondolkodó emberek” címmel egy röpiratot szerkesztettek. Szimonidesz Lajos tagadta bűnösségét s azt adta elő, hogy a röpirat szövegét ő annak idején átszövegezte, mert annak tartalma nem felelt meg a felfogásának. Illés Gyula kijelentette, hogy nem olvasta a röpiratot és csak stiláris módosítást eszközölt rajta. József Attila tagadta bűnösségét, csak konceptust küldött egy kávéházba, ahol összegyűltek a halálbüntetés ellen megszervezendő propaganda érdekében, amelyen ő nem vett részt. Zsolt Béla azt állította, hogy nem volt jelen a megbeszélésen és csak a rendőrségen látta először a röpiratot. Így annak tartalmához nem is járulhatott hozzá.”

A bíróság végül első fokon Szimonidesz Lajost nemzetrágalmazás vétségében bűnösnek találta és 500 pengő pénzbüntetésre ítélte, József Attilát és Illyés Gyulát felmentette. Másodfokon (1935-ben) József Attilát viszont már bűnrészesnek mondták ki, és 200 pengő büntetés megfizetésére kötelezték – az összeget a költő a Feministák Egyesületének támogatásával tudta kifizetni.

Felhasznált források:

Délmagyarország, 1954. július 25.

Helsinki Bizottság Jogerős ítélet József Attila nemzetgyalázási perében

Budapest Főváros Levéltára –  A vádlott JÓZSEF ATTILA - A költő perei

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Firkálással tüntették el az ajánlást a József Attila-dedikációból

A dedikált könyvek árverésének egyik legérdekesebb tétele az a kötet, amelyet József Attila írt alá, a dedikációt viszont utóbb részben kisatírozták.

...
Hírek

A kis József Attila egy csíkszeredai iskola lépcsőjén üldögél

A csíkszeredai iskolások mostantól minden reggel a gyermek József Attila szobra mellett mennek majd suliba.

...
Nagy

József Attila nyarai – Írók a Balatonon

A Balaton számos mítosz és sok-sok irodalmi alkotás ihletője volt, de a vízparti nyaralók, villák és alkotóházak rengeteg drámának is tanúi voltak. Nyári sorozatunkban azt mutatjuk meg, hogyan kötődtek a magyar írók a Balatonhoz. Most József Attila nyarairól olvashattok.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

ADVENT
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Könyves Advent

A kis Miri elhatározza, hogy meglesi az angyalokat egy karácsonyi éjszakán

A Miri-történetekben Fenyvesi Orsolya hétköznapi helyzetekről mesél, meghintve varázsporral. Ki hitte volna, hogy a karácsonyi angyalok ilyen huncutok, és hogy a telihold segít legyűrni a szomorúságot? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

Visszanyerhető-e az ősállapot? Át- vagy fölülírható-e egy végzetes hiba? Karácsonyi válogatásunkban friss hangokat ajánlunk, de terítékre kerülnek a magyar költészet klasszikusainak kötetei is.

...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

A Kicsikből NAGYOK sorozat legújabb része az olasz Maria Montessori kivételes életét dolgozta fel a gyerekek számára is fogyasztható módon. 

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

Hírek
...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

...
Hírek

Eredményes volt a sztrájk: fizetésemelés és bónusz Hollywoodban

...
Hírek

Szvoren Edina és Kukorelly Endre kapta idén a Füst Milán-díjat

...
Panodyssey

Kihirdették a Panodyssey legújabb pályázatának rövidlistáját

...
Könyves Advent

Forró asztallapon pattogó jéghideg eperszemek ‒ 10 verskötet a fa alá

...
Nagy

Kiss Edina: Az írás számomra életismeret

Polc

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...