Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek

Nemrég olvastam végig Jordan B. Peterson két könyvét, és irodalomterapeutaként nem volt nehéz észrevennem, hányszor fordul a történetekhez és a művészethez, amikor példára, magyarázatra vagy iránymutatásra van szüksége. Szinte minden egyes szabályát kiegészíti valamilyen szépirodalmi, bibliai, mitológiai utalással, vagy éppen saját vagy a kliensei életéből vett történettel. Ezt csaknem mindannyian csináljuk, sokszor észrevétlenül, sokszor tudatosan: történeteket alkotunk és fogyasztunk egész életünk során. Most hoztam néhány olyan olvasmányt, amelyben kifejezetten fontos szerepet töltenek be a könyvek és a történetek: tanítanak, erőt adnak, megértetnek, és segítenek kommunikálni.

Jakobovits Kitti | 2021. május 07. |

Történetekkel a reményért Markus Zusak: A könyvtolvaj

Markis Zusak
A könyvtolvaj
Ford.: M. Nagy Miklós, Európa Könyvkiadó, 2020, 540 oldal
-

Arra biztosan sok példát ismerünk, hogy nehéz időszakokban, háborúk, járványok idején hogyan értékelődhet fel a történetmesélés ereje. Hogyan tudja erősíteni az összetartozás érzését, és hogyan tud reményt kelteni és értelmet adni a legnehezebb napoknak is. Számos ilyen történetet ismerünk a második világháború és a holokauszt idejéről is, gondoljunk például Roberto Benigni Az élet szép című filmjére, vagy a magyarul idén megjelent Az auschwitzi könyvtáros című könyvre Antonio Iturbetól. Vagy arra a kötetre, ami az utóbbi években az egyik legismertebbé vált ebben a témában, A könyvtolvajra, amelyből nem sokkal megjelenése után film is készült. A könyv már csak azért is érdekes, mert a narrátor maga a halál, és az eseményeket végig az ő elbeszélésén keresztül látjuk. Ez egy viszonylag erőteljes példája annak, hogy történeteket olvasva más nézőpontokat is megismerhetünk. A szokatlan narratíva segítségével a könyv arról is mesél, hogy milyen fontossá válhatnak a történetek: amiket megosztunk egymással, amiket olvasunk, és amiket mi magunk hozunk létre.

„Így kezdődött az esti mesélések időszaka a nappaliban. Max épp csak olyan hangosan beszélt, hogy hallják. Egy zsidó bokszoló életének kirakós játéka szép lassan összeállt előttük. [...] Amikor Liesel visszanézett élete eseményeire, azok az éjszakák a nappaliban a legtisztább emlékei közé tartoztak. Látta az égő fényt Max tojáshéjszínű arcán, és még szavainak emberi ízét is érezte. Kis szeletekben mesélte el megmenekülésének történetét, mintha mindet saját magából vágta volna ki, és egy tányéron nyújtotta volna eléjük.”

Sorsfordító könyvek Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Carlos Ruiz Zafón
A szél árnyéka - Tűzrózsa
Ford.: Vajdics Anikó, Berta Ádám, Európa Könyvkiadó, 2020
-

Van az a mondás, hogy az olvasót beszippantja egy könyv. Nem is lehetne erre jobb példát mondani, mint azt, ami A szél árnyéka főszereplőjével, Daniel Sempere-vel történik. Miután 10 éves korában kezébe akad egy kötet, az életét szinte kizárólag a regény és a szerző megértésének, és titkaik feltárásának szenteli. Az olvasmány annyira meghatározóvá válik a számára, hogy megszállottan kutatni kezdi az írója történetét – és ezzel nincs egyedül. Az izgalmas cselekmény miatt a könyv olvasható egyfajta kalandregényként, mágikus realista krimiként, de emellett sokakat azzal nyűgöz le, amit a könyvek és az olvasás erejéről mond. Ha nem is kezdünk mindannyian veszélyekkel teli nyomozásba, mert megérintett egy-egy könyv, az olvasás „sorsfordító” hatásai sokunk számára ismerősek lehetnek.

„Egyszer fültanúja voltam, amikor a könyvkereskedésünk egyik gyakori vendége azt mondta, hogy az embert semmi nem jellemzi olyan jól, mint az a könyv, amely legelőször ejti rabul a lelkét. Az a korai képi világ, az első szavak csengése örökre az emlékezetünkbe vésődik, és egész életünkben elkísér, akkor is, ha azt hisszük, már elfelejtkeztünk róla, aztán előbb vagy utóbb – nem számít, hány könyvet olvastunk közben, hány világot fedeztünk fel, mennyit tanultunk és mennyit felejtettünk – visszatérünk hozzá. Számomra mindig az Elfeledett Könyvek Temetőjében talált kötet varázslatos sorai lesznek a mérvadóak, amíg csak élek.”

A mese az új virágnyelv Omair Ahmad: A mesemondó meséje

Omair Ahmad
A mesemondó meséje
Ford.: Duró Gábor, Libri Könyvkiadó, 2013, 166 oldal
-

Hogyan udvaroljunk szavakkal, ha nem szólhatunk közvetlenül a másikhoz? Hogyan fejezhetjük ki érzelmeinket, ha nem mondhatjuk ki őket nyíltan? Például mesékbe csomagolhatjuk őket. Ez az alapja Omair Ahmad aprócska könyvének is, amelyben egy nap egy vándor mesemondó érkezik egy bégam (indiai muszlim hercegnő, hölgy) házához. A menedékért és vendéglátásért cserébe egy történetet kezd mesélni a ház úrnőjének és szolgáinak, majd legnagyobb meglepetésére másnap a bégam fog bele egy mesébe. Így kezdődik köztük a párbeszéd, ami során – mivel a társadalmi különbségek miatt közvetlenül nem szólhatnak egymáshoz – a történetekben találják meg a kulcsot ahhoz, hogy beszélgetni tudjanak. A mesék segítenek nekik abban, hogy feltárják a másik előtt, mit gondolnak a barátságról, a szerelemről, a bátorságról, és abban is, hogy egy olyan világot teremtsenek, amiben tényleg találkozhatnak, ha a valóságban nem lehet.

„A mesemondó története nagyon váratlanul érte a bégamot. Mintha valaki fogta volna az ő szavait, és megmutatta volna, hogy azok pusztán csak töredékei egy lehetséges megvalósulásnak. Újra gyermeknek érezte magát, mint amikor az apjai leültette, és elmagyarázta neki, hogy egy-egy dolognak pontosan mi is az értelme, hogy miképp működik a parittya, vagy hogyan kell tartani az íjat. A mesemondó fogta az ő saját, a szülőföldjéről származó meséjét, és olyan távlatokat nyitott meg benne, melyeket ő azelőtt nem látott meg. Levetkőztette őt, mint egy szerető, gyengéd törődéssel, és megcsodálta mindazt a szépséget, amit ő soha nem vett észre.”

Úttörő művészek – Radclyffe Hall: A magány kútja

Radclyffe Hall
A magány kútja
Ford.: Gy. Horváth László, Park Kiadó, 2017, 520 oldal
-

Visszaidézve Petersont, aki amellett, hogy a történetek fontosságát hangsúlyozza, kiemelt szerepet tulajdonít azoknak is, akik megalkotják azokat a történeteket, végül egy olyan könyvet mutatnék, ami elsősorban magukról a művészekről szól. Egy 1928-ban született könyvről van szó, amivel az akkor már népszerű és elismert szerző sokat kockáztatott: ez volt az egyik első olyan szépirodalmi alkotás, amely nyíltan a leszbikus szerelemről szólt. Meg is lett az eredménye, a kötet sokakban erős ellenállást váltott ki, és több helyen betiltották. A fontos művek és alkotóik gyakran részesülnek ilyen fogadtatásban, hiszen nem mindig hálás szerep elsőként kimondani, elsőként átemelni dolgokat az ismeretlen káoszból az ismert rendbe. A háttértöréneten túl pedig maga a regény is egy íróról szól, aki a szigorú családi, társadalmi elvárások között igyekszik megtalálni, megérteni és az alkotásain keresztül másoknak is kifejezni önmagát.

„Puddle átölelte Stephen meghajló vállát, és azt mondta: – Neked feladatod van – gyere hát, teljesítsd! Mivel az vagy, ami vagy, még előnyöd is származhat belőle. Egyedi, kettős belátással írhatsz – férfiakról is, nőkről is, személyes tudásod alapján. Semmi sincs egészen elromolva, semmi sincs egészen elveszve, ezt biztosan tudom – mindnyájan a természet részei vagyunk. Egy nap majd felismeri ezt a világ, de addig még sok munka vár rád. Azokért, akik olyanok, mint te, csak nem olyan erősek és tehetségesek, légy bátor, bírj el a feladattal, és én segíteni fogok neked, Stephen.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bajzáth Mária: Mesemondás és mesehallgatás közben megszületik a fény

...
Nagy

Boldizsár Ildikó új meséje sokaknak jelenthet fogódzót

Egy kiszáradt kút és egy tölgyfa történetét mondja el legújabb könyvében Boldizsár Ildikó, aki mindeközben mesél együttműködésről és egymásra utaltságról is. A Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút című kötetet Rofusz Kinga illusztrálta.

...
Hírek

Boldizsár Ildikó: Meseország valóban mindenkié, mi döntjük el, hogy kit/mit engedünk onnan magunkhoz

Napok óta a Meseország mindenkié című mesekönyv tartja lázban az országot. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta azonban megszerezte és elolvasta a kötetet, majd egy Facebook-posztban fejtette ki, miről is szólnak a mesék, és mi a véleménye a botrányról.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel