Jordán Adél a színpadon örökölte sorsát

Jordán Adél a színpadon örökölte sorsát

Idén augusztusban véget ért a magyar színháztörténet egyik legunikálisabb kísérlete, a 2007 óta futó AlkalMáté előadássorozat. A gyakran “legendásként” emlegetett Horvai-Máté osztályból Jordán Adélra került a sor utoljára, hogy egykori osztálytársaival együtt meséljenek a színésznő eddigi pályájáról és magánéletének legfontosabb állomásairól, nem kímélve életének legintimebb és legbizalmasabb részleteit sem. 

Rezek Bori | 2021. augusztus 10. |

Érdekes kérdés, hogy mitől válik egy főiskolai színészosztály “legendássá”, és hogy mit tud kezdeni az osztály azzal a tudattal, hogy szinte pályakezdő koruk óta így hivatkoznak rájuk. 1999-ben nyert felvételt a Színház- és Filmművészeti Főiskola (ma már egyetem, legalábbis jelen állás szerint) prózai színész szakára 14 fiatal tehetség, akik majdnem mind kívétel nélkül azóta is a pályán vannak, sőt, szinte mindenkiről elmondható, hogy töretlenül aktív és kiemelkedő alkotói és szereplői a mai magyar film- és színházművészetnek, nem beszélve az egyre népszerűbb magyar gyártású sorozatokról. Ha végignézzük egy szabadon választott színészosztály névsorát, sajnos gyakran azt tapasztalhatjuk, hogy rengeteg a pályaelhagyó, akinek a nevére talán nem is emlékszünk, a “legendás Máté-osztályból” viszont egyedül Gál Kristóf az, akinek a megszokottnál is nagyobb fordulatot vett az élete a főiskola elvégzése után, ugyanis színészet helyett évek óta  az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjeként dolgozik. 

-

(A képen az AlkalMáté Trupp jelenlegi tagjai láthatók. Járó Zsuzsa, Kovács Patrícia, Péter Kata, Szandtner Anna, Jordán Adél, Czukor Balázs, Vajda Milán, Mészáros Máté, Dömötör András, Máté Zsolt, Mészáros Béla, Gál Kristóf és Máté Gábor.)

Eddig Járó Zsuzsáról (2007), Szandtner Annáról (2008), Kovács Patríciáról (2009), Máthé Zsoltról (2010), Mészáros Mátéról (2011), Péter Katáról (2012), Száraz Dénesről (2013), Gál Kristófról (2014), Dömötör Andrásról (2015), Mészáros Béláról (2016), Vajda Milánról (2017), Fenyő Ivánról (2018) és Czukor Balázsról (2019) készült előadás, majd a járványhelyzet miatt egy év kihagyással Jordán Adél került sorra.

A főiskolai osztályból avanzsált alkalmi társulat ötlete (aminek neve Parti Nagy Lajos fejéből pattant ki) már a diplomaosztó után megfogalmazódott a csapatban, amikor egy szilvesztereste teljesen véletlenszerűen szinte mindegyikük ugyanabban a házibuliban kötött ki. Ekkor beszélték meg, hogy a Színművészetin átélt vizsgákat folytatva szeretnének nyaranta létrehozni egy közös előadást, kezdetben a Zsámbéki Színházi Bázison, majd a Jurányiban. Így készült el a Migrénes csirke (2004), majd a BelemenekülŐk (2005), és az “Éjféltájban mondta meg, hogy mi a baja” (2006).

-

(Máté Gábor: A migrénes csirke. Fotó: Ilovszky Béla)

Három előadás után viszont úgy döntöttek, kísérletet tesznek arra, hogy a következő 14 évben feldolgozzák egyesével a saját életüket, ami komoly elköteleződést jelentett a résztvevők számára. Az évek alatt Száraz Dénes és Fenyő Iván hullott csak ki a csapatból, ennek ellenére az osztálytársak elkészítették a róluk szóló előadásokat is. Ez a fajta személyesség, ha nem is teljesen egyedülálló és nem is előkép nélküli, rendkívül ritka a magyar színjátszásban. Schilling Árpád Lúzer című előadása, Hajdu Szabolcs családdrámái, vagy Halász Péter performansz-szerű temetése mind magukban hordozzák a személyesség mélyen gyökerező, bensőséges hangulatát, az intimitásból fakadó feszültséget, a befogadókban pedig a megfigyelő szerep helyett inkább valamiféle beavatottság érzetet keltenek ezek a fajta produkciók.

A kalapból utolsóként Jordán Adél nevét húzták ki, a róla szóló előadás pedig összesen hét alkalommal volt látható a Benczúr Kertben. Érdekes véletlen, hogy pont ő maradt utoljára, hiszen az osztály egyik legismertebb színésznője, aki nem túl gyakran ad interjút és nem igazán beszél magánéletéről sem. Ebben az előadásban viszont sokkal többet vállalt, mint amire bárki számított volna tőle. 

A legszembetűnőbb tulajdonsága a Jordán Adél című előadásnak, hogy Jordán Adél (magán)élete maga a színház, a kettő szinte soha nem válik külön, legyen szó gyermekkorról, első, második és sokadik szerelemről, házasságról, gyerekvállalásról, válásról és újrakezdésről.  Ez persze némileg elkerülhetetlen, ha az ember lánya Jordán Tamás és Lázár Kati gyermekeként jön a világra, ahol a gyerekszobát és az otthon melegét felváltják a Kaposvári Színház öltözői, a tinédzser éveidben pedig csak akkor találkozol a szüleiddel, ha két próba között bemész a Merlinbe. Jordán Adélt több volt osztálytársa is alakítja, a kisgyerekként átélt családi veszekedésekben viszont őt látjuk a kocsi hátsó ülésén, ahogy róla szinte teljesen megfeledkezve marják egymást a szülei. És hát hogy is veszekedhet két ilyen színészlegenda egymással? Pontosan ugyanolyan szemérmetlenül, durván, egymást gyötörve, ahogy bárki más. Nincs semmi elegancia, semmi emelkedettség, legendák ide vagy oda. 

-

(Fotó: Dömölky Dániel)

Jordán Adél itt nemcsak a saját gyerekkorát tárja elénk és dolgozza fel, de meg is gyónja saját bűneit, hiszen később láthatjuk a (volt) férjével (Keresztes Tamással, akit Czukor Balázs alakít) és közös gyerekükkel való kapcsolatát, amiben hellyel-közzel tökéletesen reprodukálja saját szülei esendőségét. Az élet és a munka legszebb egymásba játszása épp az a jelenet, ahol a nyolchónapos Andor mellett Adél nem tud ellenállni Ascher Tamás csábításának és végül Keresztes Tamással együtt játsszák el a Katonában Woyzeck és Marie kiüresedett szerelmét, ahol a gyerek egy kicsit mindig útban van, a nő pedig már gondolatban és esténként egészen máshol jár. 

-

(Fotó: Dömölky Dániel)

Megjelennek az egyetemi évek nehézségei, a mesterségvizsgák izgalmai, az osztálytársakkal megélt barátságok, szerelmek és szeretői viszonyok, és miközben ezeket nézzük, a beavatás érzetétől néha nem tudjuk, hogy sírnunk vagy nevetnünk kell-e jobban. A híres katonás újévi paródiaesteken érezhetjük magunkat, ahogy Dömötör András Máté Gáborként rituális öngyilkosságot követ el a színpadon, de sokszor a tét mértéke miatt egészen zavarba ejtő, hogy Jordán Adél milyen mélységben képes szembenézni önmagával és kitárulkozni előttünk. 

Az este legjobban várt pillanata természetesen Jordán Adél coming outja, de szerencsére ezt sem a bulvár kínos és magamutogató eszközeivel teszi. Arról, hogy Jordán Adél a Katona József Színház rendezőjével, Székely Krisztával alkot egy párt, nem maga Jordán Adél és nem is egy Jordán Adélt játszó osztálytárs ad hírt a színpadról. Helyette egy kellően komikus, de mégis bensőséges párbeszédet láthatunk a Lázár Katit alakító Mészáros Máté és a Székely Krisztát játszó, vitéz szuperhős ruhában megjelenő Kovács Patrícia között.

-

(Fotó: Dömölky Dániel)

Ez az előadássorozat mindenképp különleges helyet foglal el a magyar színházművészet több évszázados térképén, nemcsak azért, mert egy korszakalkotó színházi vállalkozásról, Jordán Adél bátor kiállásáról és egy hihetetlenül megkapó és személyes műfajról beszélünk. Az utolsó AlkalMáté előadás azért is válik igazán ikonikussá, mert Máté Gábor 27 év után nem vállal több osztályt, hiszen tavaly ősszel lemondott az egyetemi tanári pozíciójáról. Búcsúztatására rengeteg volt tanítványa gyűlt össze a Vas utcában, hogy elköszönjenek egykori iskolájuktól és legfőképp Máté Gábortól, a mesterüktől. A búcsúvideót és az előadást végignézve két dolgot biztosan leszűrhetünk: Máté Gábor elképesztő érzékkel látta meg a tehetséget, majd gondozta, nevelte és pályára is állította őket, hihetetlen sok kiváló művészt nevelt ki a majdnem három évtizedes tanári pályája során. A másik tanulság pedig az, hogy Máté-osztályba járni generációkon átívelő közös tudást és identitást ad, aminek külső szemmel ez az előadássorozat volt a legláthatóbb és legtapinthatóbb lenyomata.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Máté Gábor a traumában rejlő bölcsességről tanít - ezúttal filmen

A világhírű orvos, Máté Gábor megközelítésében a traumát lehetőséggé fordíthatjuk, de ahhoz előbb meg kell értenünk - főleg egy olyan korban, ami egyre több vészjelzést küld, hogy valamit fundamentálisan rosszul csinálunk. A The Wisdom of Trauma messze nem tökéletes film, viszont logikusan és érzékletesen fejti ki a trauma természetét, működését az életünkben és a társadalomban.

...
Nagy

8 szabadtéri előadás, hogy nyáron se maradjunk színház nélkül

Legutóbb írtunk pár budapesti és vidéki színházról, ahol úgy tűnik, végre visszatér a régi életünk és újra színházi terekben láthatunk előadásokat. Júniusban az évad viszont lassan a végéhez ér, ezzel egyidejűleg viszont a szabadtéri színházak kinyitnak, így akinek még nem komfortos beülni, most a friss levegőn mehet színházba. 

...
Nagy

Zavarba ejtő és megkapó személyesség az online színházi térben

A TÁP Színháztól megszokhattuk, hogy formailag és tartalmilag egyaránt különc, provokatív színházi műhely, amelynek tagjai évtizedek óta minden irányba feszegetik azokat a határokat, amit hagyományosan színháznak nevezünk. Az Alatta-felette online előadásai is épp ilyenek és semmivel sem kevésbé zavarba ejtőek attól, hogy Zoomon nézzük őket, sőt talán még intimebbé válik azzal, hogy a kanapénkról figyeljük, ahogy a saját kanapéjukról beszélnek hozzánk. 

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Olvass!
...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nem maradt azokból, akik a boszorkánybélyeget keresték rajtunk

A fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.