Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Jeneva Rose regényei egyik napról a másikra, egy TikTok videónak köszönhetően robbantak be a könyvpiacra, miután elindított egy új trendet a közösségi oldalon. A Perfect Marriage című thrillerével a szerző olyan gyorsan szerzett hírnevet a Covid alatt, ahogy a vírus terjedt. Rövid időn belül már a New York Times bestsellerlistáján szerepelt, azóta pedig két kiadóval is ötéves szerződést írt alá, így 2028-ig tíz új könyvvel kell jelentkeznie. A szerző első magyarul megjelent regénye, az Egyikünk meg fog halni, amelyben öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk.

Cikkünket a könyvről itt találod, és bele is olvashatsz itt.

Simon Eszter | 2023. november 24. |
JENEVA ROSE
Egyikünk meg fog halni
Magnólia, 2023, 397 oldal
-

A Dead Woman Crossing című kötetét még álnéven, J.R. Adlerként publikálta, bár az új kiadás már a saját nevével jelent meg. Számos írónál láttunk erre példát, kíváncsi vagyok, hogy önnél mi áll a háttérben?

A kiadó kért rá, hogy álnevet használjak, mert éppen a kötet megjelenésekor írtam alá a szerződést a Perfect Marriage kiadójával is, előbbiek viszont nem akarták, hogy ugyanazzal a névvel jelenjen a két könyv. Ez sok bonyodalmat okozott, ahogy az is, hogy emiatt két szerzői profilom volt az összes közösségimédia-felületen, ez pedig összezavarta az olvasókat. Másfél éve, amikor berobbant a Perfect Marriage, logikusnak tűnt, hogy mivel az a saját nevemmel jelent meg, ráadásul nagyon sikeres lett, a Dead Woman Crossingot is Jeneva Rose-ként adjuk ki, de a sorozat kiadója még akkor sem egyezett bele. Mostanra sikerült végre minden könyvemet a saját nevemmel megjelentetni.

Az Egyikünk meg fog halni történetét öt nő szemszögéből ismerjük meg. A karakterek nagyon különböznek, gondolom, nehéz lehetett ugrálni köztük írás közben. Hogyan dolgozta ki a különböző személyiségeket?

Igen, ezzel meggyűlt a bajom, különösen azért, mert kronologikusan írtam a történetet, ráadásul a helyszínek között is elég sokat ugrál a cselekmény. Az volt a legnagyobb kihívás, hogy élesen kirajzolódjanak a karakterek közti különbségek. Borzasztó idegtépő volt ez a folyamat, miközben csak az lebegett a szemem előtt, hogy az olvasó ne érezze az írói erőlködést. Nehéz volt megalkotni a szerkezetet, úgy, hogy az olvasónak mindig egyértelmű legyen, hogy hol hagytuk el a fonalat az egyes szereplőkkel, 

milyen viszonyban vannak egymással, miközben rengeteget pletykálnak, elhallgatják a legfontosabb információkat és megállás nélkül hazudnak.

Gondolom, ehhez szükség volt egy jól strukturált vázlatra és persze jó sok időre.

A történet viszonylag hamar, három hónap alatt kigurult belőlem. A munka oroszlánrésze csak ezután jött. A szerkesztés volt a legnehezebb, miközben nyomasztott, hogy a Perfect Marriage után sikerül-e még egyszer sikeres könyvet írnom.

Ahogy ön is mondja, a Perfect Marriage hatalmas siker lett. Több mint másfél millió példányban kelt el, valósággal felrobbantotta vele a TikTok-ot, ráadásul a megfilmesítés is szóba került. Mi lehet a titok?

Számtalan kisebb kiadót megkerestem a kézirattal, és tisztában voltam vele, hogy a méretük miatt nem tudnak nagy reklámot csinálni a regénynek. Úgy döntöttem, hogy a saját kezembe veszem az irányítást, és mivel évekig marketingesként dolgoztam, pontosan tudtam, hogyan kell eladni egy terméket. Ettől függetlenül bíztam benne, hogy az olvasók szeretni fogják a történetet, a cselekmény sodrását. Azt hiszem, az is sokat számított, hogy szinte elsőként indítottam szerzői TikTok-oldalt. Három éve az írók többsége még nem volt jelen a TikTok-on, sőt sokan más közösségimédia-felületeken sem. Azt hiszem tökéletes időzítéssel osztottam meg 2020-ban az első videót, hiszen a pandémia miatt a világ bezárult, az emberek pedig rátapadtak a képernyőre. Ekkor elhatároztam, hogy elindítok egy trendet TikTok-on. Ennek az a lényege, hogy a szerzők úgy mondják el a könyvük ajánlóját, mintha az velük történt volna meg. Csináltam egy rövid videót, amiben elmondtam, hogy a férjemet gyilkossággal vádolják a szeretője megölésért, én pedig a feleségeként és egyben a védőügyvédjeként kiállok mellette és képviselem az ügyét. A felvétel végén kiderül, hogy ez csupán kitaláció és valójában egy könyvről van szó. Negyvennyolc órán belül ötmillióan látták a videót, bár sokan nem nézték végig, ezért a későbbi videóim alatt sokan megkérdezték, hogy együtt vagyok-e még a férjemmel. Az emberek azt gondolták, hogy ez a történet az én történetem.

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?
Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Az Egyikünk meg fog halni Jeneva Rose első magyarul megjelent thrillere (itt beleolvashatsz): olyan, mint egy új köntösbe öltöztetett Született feleségek, annyi különbséggel, hogy a Lila akác köz helyett Buckheadben vagyunk, ahol nem öngyilkosság történt, hanem szándékos emberölés. A szerző negyedik kötetében a felszínes kapcsolatok mögött súlyos kérdések nyomasztják a szereplőket: válás, identitáskeresés, hűség, státusz. A város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

Tovább olvasok

Az Egyikünk meg fog halni afroamerikai szereplője, Keisha fontos a történet szempontjából, mégsem ismerjük meg a belső világát, ellentétben a másik öt szereplővel. Ezzel a társadalmi és etnikai különbségeket akarta hangsúlyozni, vagy valami más áll a háttérben? 

Ez valóban rengeteg fejtörést okozott. Hosszan vitatkoztam erről önmagammal és másokkal. Megfordult a fejemben, hogy kiveszem a történetből valamelyik feleséget, hogy Keisha több teret kapjon. Sőt, az is szóba került, hogy a férjek is több hangsúlyt kapjanak, de végül úgy éreztem, hogy az öt fő karakter elég. A szalon vendégei befolyásos, gazdag nők, akik társadalmilag magas szinten állnak, még akkor is, ha ezért nem ők küzdöttek meg. Jenny és Keisha a munkások rétegét képviselik, bár Jenny kicsit feljebb van, hiszen övé a szalon. Ám ennél is fontosabb, hogy Keisha fejébe nem kell bekukkantani, az ő belső világát nem kell kihangosítani ahhoz, hogy tudjuk, mit gondol és érez. A többi nő titkolózik, nem mondja el az igazat, még Jenny sem,

Keisha viszont mindent őszintén vállal.

Aki krimit vagy thrillert ír, általában szoros idővonallal, ezernyi jegyzettel, saját kódrendszerrel dolgozik. Önnek milyen munkamódszere van?

Többnyire csak elektronikus jegyzeteket készítek, de az Egyikünk meg fog halni sokkal több fejtörést okozott, mint akármelyik korábbi regényem. A konyhaszekrényre ezernyi színes cetlit ragasztottam, amiket ide-oda rakosgattam. Minden szereplőnek volt saját színkódja, családfája, összeírtam, hogy mi motiválja őket, mit szeretnek, mitől félnek. 

Ezeket a kis lapokat pakolgattam az idővonalon, így vizualizáltam a jeleneteket.

Az Egyikünk meg fog halni bár thriller, olvasás közben néha olyan érzésem támadt, mintha egy romantikus regényt olvasnék, ami szintén nem áll távol öntől, hiszen korábban ilyen típusú könyveket is írt. Melyiket érzi közelebbinek magához?

Az első könyvemet magamnak írtam, magamról. A The Girl I Was segített megbirkózni a szomorúsággal, amin akkoriban keresztülmentem, bár soha nem gondoltam, hogy valaha kiadom, azt pedig végképp nem, hogy író leszek. Gimnazista korom óta többször megpróbáltam könyvet írni, de sosem jutottam tovább nyolcvan oldalnál. Hét éve eldöntöttem, hogy itt az ideje befejezni, amit elkezdtem, már csak azért is, hogy kipipálhassam a bakancslistámról a könyvírást. Egész életemben marketingeskét dolgoztam, ezért különösen felszabadító volt valami egészen mást csinálni. Aztán egyszer csak berobbant a Perfect Marriage, de továbbra is írok romantikus regényeket. Ilyen például az It’s a Date (Again), ami néhány hete jelent meg.

Aktívan használja az Instagramot és TikTok-ot, amit, ahogy az előbb is említette, gyakorlatilag úttörőként használt az írók között. Ugyanakkor a közösségi médiáról általában negatív képet festünk. Mit gondol, milyen szerepe van a közösségi médiának az irodalomban?

A Covid alatt átalakult a könyvipar. Korábban, ha az emberek megláttak egy szép borítót a könyvesboltban, leemelték a polcról és jó eséllyel megvették a könyvet. A vírus ezt lehetetlenné tette, ezért, ahogy sok minden más, ez is áthelyeződött az online térbe. Az írók az olvasók idejéért versenyeznek. Nem szeretem ezt a kifejezést használni, ahogy azt sem szeretném, mintha úgy tűnne, hogy versenyként tekintek az írásra, de lecsupaszítva mégiscsak erről van szó. A TikTok-videók pár másodperc alatt megragadják az olvasó figyelmét. Ugyanerről szól a Facebook, az Instagram, a Twitter, az összes  közösségimédia-felület, sőt még a Netflix is. Szerintem nincs azzal semmi baj, ha az irodalmat az interneten reklámozom. Ahogy azzal sem, ha valaki főzős videókat néz, vagy hasznos DIY-tippeket tanul TikTok-on. Nyilván számtalan árnyoldala van, de amíg okosan használjuk, az irodalomnak kifejezetten jót tesz a kis hírnév.

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak
A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

Tovább olvasok

Azt sem titkolja, hogy kifejezetten szoros kapcsolatban van az olvasóival. Gyakran jár író-olvasó találkozókra és az interneten keresztül is tartja velük a kapcsolatot. Ezt is az írói munka részének tekinti?

Írónak lenni nem csak azt jelenti, hogy az ember ír. Ugyanolyan fontosnak tartom, hogy kapcsolatban legyek az olvasóimmal, mint magát az alkotást, hiszen nekik köszönhetem, hogy újabb könyveket írhatok. Eleinte minden egyes emailre, Instagram- és TikTok-üzenetre személyesen válaszoltam, de mostanra ez már lehetetlen. Néha véletlenszerűen kiválasztok egy-egy kommentet, amire reagálok. Tudom, hogy olvasóként ez különleges élmény, hiszen én is kicsattanok a boldogságtól, amikor a kedvenc íróm válaszol az üzeneteimre. Tisztában vagyok vele, hogy nem fogom megváltani a világot a romantikus regényeimmel, ahogy a thrillerekkel sem. Pontosan tudom, hogy melyik polcra tartozik, amit csinálok. Mégis azt gondolom, ha a könyveim segítenek átvészelni egy nehéz időszakot, vagy ha segítenek visszatalálni az olvasáshoz, azzal már tettem valamit az emberekért. A könyveimmel kiutat szeretnék adni a nehéz élethelyzetekből és pár órára kikapcsolni az olvasók gondolatait. A vírus alatt képtelen voltam levenni a szemem a képernyőről. Állandóan a legfrissebb híreket böngésztem, tudni akartam, hogy mi történik a világban, annak ellenére, hogy egy idő után alig bírtam befogadni a rengeteg információt. Éppen ezért hatalmas megkönnyebbülést jelentett, ha találtam egy könyvet vagy egy sorozatot, ami elterelte a figyelmemet. 

Aláírt egy szerződést a kiadójával, amiben megállapodtak, hogy öt év alatt öt könyvet publikál. Ez megkönnyíti vagy inkább megnehezíti a munkát?

Kettős érzés, mert inspirál és motivál, de mégis olyan teher, ami öt éven keresztül nyomja a vállamat. Amikor felajánlották a szerződést, bevallom, hezitáltam, mert ez öt önálló könyvet jelent, vagyis nem sorozatról van szó, amit ugyan évről évre folytatni kell, ám mégsem a nulláról kell felépíteni a történetet. Számtalan író barátom van, akinek egy könyv után elakadt a karrierje, mivel nem volt állandó ügynökük. Ezt mindenképp el akartam kerülni. Tudom, hogy ez sok, ráadásul két szerződést is aláírtam, az egyiket az öt thrillerre, a másikat az Amazonnal kötöttük és öt romantikus regényre vonatkozik. Olyan ember vagyok, aki szeret tervezni, percről percre beosztani az idejét. Számomra jobb érzés, ha nyomaszt a leadási határidő, mint ha nem tudom, hogy egyáltalán kiadják-e a könyvemet. De legalább biztosan tudom, hogy 2028-ig lesz munkám.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Kritika

Egy csatornafedél választja el a lányokat, akik összebarátkoznak a holokauszt poklában

Pam Jenoff Nő kék csillaggal című regénye valódi pokoljárás, melyben egy maroknyi zsidó a szennyvízcsatornába menekül, hogy elkerülje a deportálást. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Hírek
...
Beleolvasó

„mennyi elmondhatatlanság” – olvass bele Kabai Lóránt posztumusz kötetébe

...
Gyerekirodalom

Jennifer Garner gyerekeknek tartott felolvasásokat szerte az Egyesült Államokban

...
Beleolvasó

Andy Warhol gépírónőjét magába szippantja a hatvanas évek New Yorkja

...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik