Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Az Egyikünk meg fog halni Jeneva Rose első magyarul megjelent thrillere (itt beleolvashatsz): olyan, mint egy új köntösbe öltöztetett Született feleségek, annyi különbséggel, hogy a Lila akác köz helyett Buckheadben vagyunk, ahol nem öngyilkosság történt, hanem szándékos emberölés. A szerző negyedik kötetében a felszínes kapcsolatok mögött súlyos kérdések nyomasztják a szereplőket: válás, identitáskeresés, hűség, státusz. A város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

Simon Eszter | 2023. szeptember 27. |
Jeneva Rose
Egyikünk meg fog halni
Ford. Kéri Andrea, Magnólia, 2023, 397 oldal
-

Jeneva Rose thrillere pontosan azt adja, amit a cím ígér, vagyis a történet szereplői közül egyikük meghal. Rögtön az első oldalon kiderül, hogy bűncselekmény történt, azt viszont egészen a regény végéig nem tudjuk, hogy melyikük az áldozat, ki a tettes, és egyáltalán miért ölnek meg valakit egy olyan városban, ahol láthatóan nyoma sincs az erőszaknak. Buckhead Georgia állam egyik legimpozánsabb városnegyede, amit a helyiek Keleti Beverly Hillsként emlegetnek, mert az utcákon egymást érik a méregdrága éttermek és a jól menő galériák, a lakosok luxusautókkal járnak, és 

még a legszerényebb ház is legalább nyolcszázezer dollárt ér.

A város legbefolyásosabb feleségeit a divaton és a pletykáláson kívül a helyi szépségszalon köti össze, ugyanis mindannyian a Glow Beauty Bar törzsvendégei. Az üzlet tulajdonosa Jenny, aki minden idejét a szalonban tölti, ennek köszönhetően tehetős és állandó vendégkört épített ki. Hosszú várólistát vezet, a hölgyek pedig csak úgy maradhatnak állandó tagok, ha vállalják, hogy havonta legalább nyolc méregdrága kezelést vesznek igénybe. Bár elsőre felszínesnek tűnhet, Jenny a vendégek szöges ellentéte. Megállás nélkül dolgozik, végtelenül önzetlen, és a rosszindulatú pletykálás helyett békére törekszik. A vendégek úgy kezelik a szalont, mintha a munkahelyük lenne, ahova minden reggel kötelező bejárni. Buckhead legbefolyásosabb feleségei itt rendezik a könyvklubokat (olyanokat, ahol a Vouge-ról beszélnek), a boresteket és a Buckhead Női Alapítvány bizottsági üléseit is a szalonban bonyolítják, miközben drága pezsgőt kortyolgatnak. 

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak
A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

Tovább olvasok

Ebben a környezetben játszódik a regény, amit a szerző saját élménye inspirált. Egyszer a fodrászszékben ülve döbbent rá, hogy olyan bizalmas és intim történeteket is elmesélt hajvágás közben, amiket más szituációban biztosan nem mondott volna el. A fodrásza szerint a legtöbb nő szépülés közben olyan titkokat árul el neki, amiket maga sem hinne el, ha nem a saját fülével hallana. Ugyanilyen helyzetben van Jenny is, ám annak ellenére, hogy ő viszi a történet vezérfonalát, az Egyikünk meg fog halninak nincs egyetlen főhőse, hanem mindenkinek egyformán fontos szerepe van. A fejezetek ott folytatódnak, ahol az előzők abbamaradtak. A szerző végig váltogatja a nézőpontokat, ami eleinte követhetetlennek tűnik, mégis jó ötlet, mert így több szereplő szemüvegén keresztül ismerjük meg a történetet és a kapcsolati dinamikákat. 

Jeneva Rose thrillere bizonyos értelemben ambivalens, mert miközben

a brutális események nagy része Jenny luxus szépségszalonjában bontakozik ki:

ahol minden a csillogásról és a nyugalomról szól, a szereplők belső világa viszont koránt sem nyugodt. Olivia Petrov Buckhead koronázatlan királynője, aki bármire képes, ha pénzről, státuszról vagy szépségről van szó. Shannon Madison a város befolyásos kongresszusi képviselőjének exfelesége, és mióta Bryce Madison nyilvánosságra hozta a válásukat, majd nem sokkal később feleségül vett egy huszonöt éves lányt, Shannon egyik napról a másikra elveszítette a megbecsültségét és a Buckhead Női Alapítvány elnökségi posztját is. Ez adja a regény feszültségét, ami már csak azért is felkavarja a város elitjének mindennapjait, mert korábban egyiküket sem hagyta el a férje, Shannon válása viszont rádöbbenti a hölgyeket, hogy akár velük is történhet hasonló. Az új feleség, Crystal megjelenésével átrendeződnek a hatalmi viszonyok, felülíródnak a barátságok, és persze még több pletyka és titok szövi át Buckhead zűrös és bonyolult pókhálóját, ami ránézésre gyönyörű, ám nagyon könnyű belegabalyodni. Crystal maga a megtestesült tisztaság, éppen ezért egyáltalán nem illik a képbe, ráadásul az elit etikettet sem ismeri.

A gazdag feleségek fekete báránya Karen Richardson, aki több szempontból is kilóg a sorból. Úgy tűnik, egyedül Karen érez bűntudatot, amiért letaszították Shannont az elnöki posztról, és ő az egyetlen, aki anyagilag független a férjétől. Karen luxusingatlanokkal foglalkozó, jól menő ügyvéd, aki hónapok óta nem került intim kapcsolatba a férjével, ezért megállás nélkül olyan kérdések kavarognak a fejében, hogy szereti-e még a férfit, és egyáltalán zavarná-e, ha végleg tönkremenne a házassága. Karen a botrányok és a viták hátterében leginkább azzal van elfoglalva, hogy definiálja önmagát, és ráébred, hogy valójában nemcsak a férjéhez nem vonzódik, hanem egyáltalán a férfiakhoz.

Az Egyikünk meg fog halni erős társadalomkritika politikáról, hatalomról, barátságról, hűségről és státuszról,

ez utóbbival kapcsolatban viszont jóval hitelesebb lehetett volna a szerző, ha az egyetlen afroamerikai szereplőt is megszólaltatja. Keisha a szalon kozmetikusa, aki gyönyörű, jégkék szemével, kávészínű bőrével, telt ajkaival és göndör hajával igazi különleges szépség, de annak ellenére, hogy a történet szempontjából is fontos szerepe van, végig megmarad a vonzó, kedves kozmetikus státuszában. Nem halljuk a belső világát, az ő szemszögéből nem ismerjük meg a történetet, és abban is különbözik a többi szereplőtől, hogy nem tudjuk a teljes nevét, a szerző egyszerűen Keishaként hivatkozik rá (ez egyébként Jennyre is igaz). Az viszont kétségtelen, hogy a Jeneva Rose jól, és több ízben is körüljárta, hogy mit jelent a státusz, mivel jár, ha van, és milyen hátrányból indul az, akinek nincs. Szembeállítja a házas és az elvált nők privilégiumait, a gazdagokat a szegényekkel (már amennyire szegénynek mondható valaki Buckheadben), a női-férfi viszonyokat, és fontos sztereotípiákat döntöget az anyasággal és az identitással kapcsolatban. A regényben spirálszerűen sűrűsödnek a rejtélyek, és egyre nagyobb port kavarnak a botrányok. Napról napra több titkot őriznek a szereplők, és a szerzőnek egészen a könyv végéig sikerül fenntartani a feszültséget, ami a regény végén hirtelen zuhan rá az olvasóra. Az Egyikünk meg fog halni egy szépen becsomagolt gyilkosság története, amiben úgy tűnik, hogy a szereplők nem tudnak, vagy nem is akarnak kiszállni a mókuskerékből, és ahol semmi nem garantálja, hogy a titok képes összekovácsolni az embereket.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ha a tudás meghajol a hatalom előtt, erőszak nélkül nem lehet megújulni?

Meg lehet változtatni egy nagyhatalmú intézményt belülről, vagy elkerülhetetlen az erőszak, ha forradalomról van szó? Olvass bele R.F. Kuang új könyvébe!

...
Kritika

A középkori Kínában nem a mongolok, hanem az elrendelt sors a legnagyobb ellenfél

A 2021-es év egyik nagy fantasy durranása és meglepetése volt az ausztrál Shelley Parker-Chan debütregénye, A nappá vált lány, ami azonnal elkezdte bezsebelni a díjakat. Ez az alternatív történelmi fantasy a mongolok uralta középkori Kínába vezet, ahol egy magát férfinak álcázó lány a saját és a népe sorsát is megváltoztatja.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Polc

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...
Hírek
...
Hírek

Kétmilliós áron kelt el az Arany Biblia

...
Könyves Advent

A Holdezüst és éjsötét 21. századi történetként gondol újra egy népmesét

...
Nagy

Háy János: Vidékre mennek a művészek

...
Hírek

Elhunyt Ladányi János szociológus, városkutató

...
Hírek

A Megfojtott virágok fontos lépést tett az Oscar felé

...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat