Nézz meg 4 Kafka-animációt: lengyelt, oroszt, japánt, kanadait

Nézz meg 4 Kafka-animációt: lengyelt, oroszt, japánt, kanadait

Néhány nap múlva lesz száz éve annak, hogy Franz Kafka, a legendás író elhunyt. Ez alkalomból négy animációt mutatunk, melyet az ő felejthetetlen művei ihlettek.

ko | 2024. május 30. |

Az 1924-ben, mindössze negyvenévesen elhunyt szerző a világirodalom ikonikus alakja, aki nemcsak írókat, művészeket ihletett meg, de különleges olvasmányélményt nyújtott, olyan műveivel, mint A per vagy Az átváltozás. A prágai születésű, német nyelven alkotó, zsidó származású Franz Kafka mindenhonnan kilógott, és bár példás hivatali életet élt, alapvető léttapasztalata az idegenség volt. Most négy olyan animációs kisfilmet mutatunk, melyet az író pesszimista világlátása, valamint komor és groteszk jelenetei inspiráltak.

Piotr Dumala: Franz Kafka

A szobrász végzettségű Dumala animációja hideg, nagy kontrasztú képeket hoz létre, amelyek kiválóan ragadják meg a fény és a sötét kísérteties játékát, mely Kafka munkáira is jellemző volt. A lengyel művész Franz Kafka (1991) című alkotása a szerző életének jeleneteiből merít, amint azt naplói elmesélik.

Jamamura Kódzsi: A Country Doctor

Kafka Egy falusi orvos című írásának 2007-ben készült japán adaptációja különös idegenségérzéssel telített, és érzékletesen adja vissza az eredeti szöveg álomszerű történéseit. A filmzene és a monoton japán párbeszéd hatékonyan közvetíti a történet hangvételét és remegő, torz lencsén át mutatott eltorzult testű figurákat szerepeltet pasztellhatású, statikus hátterek előtt, miközben szinte betűhíven ábrázolja a jeleneteket.  

Alexander Alekszejev és Claire Parker: The Trial: Before The Law

Az orosz-amerikai páros a fenti, 1963-as animációt pinscreen technikával készítette, amely több száz tű háromdimenziós mozgását fényképezi, valódi fényből és árnyékból készítve a képeket. Korábbi munkáik felkeltették Orson Welles figyelmét, aki a fenti rövidfilmet A per Anthony Perkins főszereplésével készült filmváltozatának prológusaként rendelte meg. És igen, a narrátori hang, mely A törvény kapujában című példázatot meséli, nem másé, mint Orson Wellesé. 

Caroline Leaf: The Methamorphosis of Mr Samsa

Kafka leghíresebb története, Az átváltozás ihlette Caroline Leaf kanadai animátor 1977-es filmjét. Ez az animáció a homok anyaga felől közelíti meg a szerző munkáját, Leaf  ugyanis homokképekből építette fel a filmet, amelyben meg tudta mutatni Kafka sötét és titokzatos világát.

(Open Culture)

Nyitókép: Wikimedia Commons

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Kafka, Dosztojevszkij, Hemingway - a legrövidebb világirodalmi klasszikusok

Válogatásunkban olyan, jól ismert könyveket gyűjtöttünk csokorba, melyek rövid terjedelmük ellenére bőven adnak gondolkodnivalót.

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Kritika

A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is

Borbély Szilárd hagyatékban fennmaradt, töredékes regénye, a Kafka fia látszólag apák és fiúk ellentmondásos viszonyáról, egy ikonikus kelet-európai íróról és irodalmi alteregókról szól, közben viszont az olvasóvá és íróvá válás folyamatába is betekintést enged.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

Polc

A gyásznak teremt nyelvet Cristina Rivera Garza Pulitzer-díjas kötete

...

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

...

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...
A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.