A Bibliát, az Orosz naplót és Orwellt ajánlják a kortárs írók a választások előtt

A Bibliát, az Orosz naplót és Orwellt ajánlják a kortárs írók a választások előtt

Az olvasók országa című sorozatunkban a választások előtt könyvek segítségével igyekeztünk válaszokat találni az aktuális hazai közéleti kérdésekre. A kortárs magyar írókat interjúkban kérdeztük meg arról, hogy ők milyen irodalmi műveket éreznek aktuálisnak, illetve mit ajánlanának olvasni a választásokra készülve nekünk választópolgároknak, valamint a politikai döntéshozóknak. Ebben az összeállításunkban most összegyűjtöttük, milyen könyveket említettek a hazai szerzők.

fk | 2022. március 29. |

Bödőcs Tibor ajánlása

Nekünk: „Leginkább azt, amihez kedvük van. Igazi híreket. Lejáratás helyett tényfeltárást. Az Orosz naplót Politkovszkajától, Szorokintól a Opricsnyik egy napját. Victor Klemperer: LTI. A harmadik birodalom nyelve! Haseket! Karl Kraustól Az emberiség végnapjait. A Sátántangót! Orwellt! És Krúdyt, Mándyt, Ottlikot, természetesen. Joyce-t!

ANNA POLITKOVSZKAJA
Orosz napló
Ford.: Szieberth Ádám, Athenaeum, 2019, 413 oldal
-

A politikai döntéshozóknak: „Tar Sándor összes novelláját, mert egyszerre jó a kritikátlan neoliberalizmus/kapitalizmusrajongás és a létezett szocializmus iránti nosztalgia ellen, és hátha megdobban a szívük. Ha van.”

Az olvasók országa című tematikus sorozatunk könyvek segítségével igyekszik körbejárni a legaktuálisabb közéleti kérdéseket a választások előtt. Interjúk, podcastek, recenziók, beszámolók, beleolvasók sorával hozunk képbe, mert hisszük, hogy a széleskörű tájékozódás is segít építeni a társadalmunkat. A sorozat többi cikkét itt találod.

Gurubi Ágnes ajánlása

Nekünk: George Orwell: Állatfarm 

George Orwell
Állatfarm
Ford.: Szíjgyártó László, Európa, 2021, 130 oldal
George Orwell: Állatfarm

A politikai döntéshozóknak: „Biblia, Tízparancsolat. Rövid, tömör, lényegre törő, még a legegyszerűbb ember számára is érthető.”

Nyáry Krisztián ajánlása

Nekünk: Az Édes hazám című versantológia (Magvető, 2012).

Hans Rosling Ole Rosling Anna Rosling Rönnlund
Tények
Fordította: Sóskuthy György, Libri Könyvkiadó, 2018, 300 oldal
Hans Rosling, Ole Rosling, Roslingrönnlund, Anna: Tények

A politikai döntéshozóknak: Hans Rosling - Ola Rosling - Anna Rosling Rönnlund: Tények – Tíz ok, amiért tévesen ítéljük meg a világot, avagy miért állnak jobban a dolgok, mint gondolná (Libri, 2018. Angolul: Factfulness). „Mert közérthetően, tényekkel alátámasztva próbál megvédeni a populizmustól, a jobb- és baloldali kollektivizmustól, és cáfol számos katasztrofista legendát.”

Kukorelly Endre ajánlása

Nekünk: „Gottfried Benn A dór állam. Xenophón Hierón, avagy a zsarnokságról, a fordító, Gelenczey-Mihálcz Alirán könyvhosszúságú politikafilozófiai tanulmányával. Jókai Politikai divatok, Mikszáth Két választás Magyarországon, Móricz, Kivilágos kivirradtig, Arany János csak úgy.”

Móricz Zsigmond
Kivilágos kivirradtig
Európa, 2014, 335 oldal
Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig

A politikai döntéshozóknak: T. S. Eliot Jegyzetek a kultúra meghatározásáról (Notes Towards the Definition of Culture) – „jobbat „e tárgyban” – kultúra és politika – nem olvastam.”

Czakó Zsófia ajánlása

Nekünk:Bármilyen szépirodalmi művet, ami nem politikáról szól, így legalább annak olvasása közben nem a választásokkal foglalkoznak.”

Szabó Zoltán
Cifra nyomorúság
Cserépfalvi, 1938, 282 oldal
Szabó Zoltán: Cifra nyomorúság - A Cserhát, Mátra, Bükk földje és népe (I. kiadás)

A politikai döntéshozóknak: Szabó Zoltán Cifra nyomorúság. „A magyarországi vidékről szóló könyv minden sora a mai napig aktuális.”

Lackfi János ajánlása

Nekünk: Evangélium – „mert fontos, hogy miközben mindenki a maga meggyőződése szerint szavaz, ne harapjuk el egymás torkát. Meghirdetem a kedvesség forradalmát: ha támadnak minket, akár a cybertérben, akár szóban, válaszoljunk szeretettel.”

Székely János
A nyugati hadtest
Magvető, 1982
Székely János: A nyugati hadtest

A politikai döntéshozóknak: Székely Jánostól A nyugati hadtest. „Ott olvashatjuk: a fogolytáborban úgy adták a raboknak a kockaformájú, fekete kenyeret, hogy az hat ember egynapi fejadagja. Így aztán spontán csoportokat kellett formálniuk, és mindig más mérte ki a porciókat. A legegyszerűbb elv szerint, mely ma is megoldaná a demokrácia, a kapitalista nyomulás, a közpénz-síbolás, a lobbizás, a protekció problémáit: "az osztó vesz utoljára". Aki szétszabdalta a kenyeret, hátralépett, és az utoljára megmaradó szelet lett az övé. Soha olyan akkurátus törekvést az egyenlőségre, mint ott, azokban a háborús időkben! És persze minden nap más volt az osztó, mindenki sorra került!”

Fehér Renátó ajánlása

Nekünk: Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből. „Ahogy léket vágatunk a dinnyébe, mielőtt megvesszük, úgy ez az esszé segít beletanulni, hogyan nézzünk a mindenhonnan ránk ömlő szövegek mögé. Lássuk, hogy a szöveg hogyan készül, mire készül értünk, velünk vagy ellenünk, miként működik, hogyan mondja, amit mond. Esterházy esszéje kritikusabb olvasóvá edz, elmélyült olvasóvá és gyanakvó olvasóvá, öntudatos állampolgárrá.”

Esterházy Péter
A szavak csodálatos életéből
Magvető, 2003, 70 oldal
Esterházy Péter: A szavak csodálatos életéből

A politikai döntéshozóknak: Réger Zita: Utak a nyelvhez. „Hazafias, demokrata és szolidáris könyv. Kis könyv anyanyelvünk emlékére. Nagyjából arról szólna, hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen tanultuk meg ugyanezt az anyanyelvet. Arany János, Nemes Nagy Ágnes, Kertész Imre, Ladik Katalin és Bari Károly anyanyelvét.”

Erdős Virág ajánlása

Nekünk: Máté 6:9-13 (Miatyánk, ki vagy a mennyekben...)

Büntető törvénykönyv
Patrocinium, 2017, 166 oldal
Büntető törvénykönyv

A politikai döntéshozóknak: Büntető Törvénykönyv.

Vida Kamilla ajánlása

Nekünk: A politikai sajtó. 444.hu, Magyar Hang, valaszonline.hu, Átlátszó, Telex. „Fontos, hogy olvassunk szépirodalmat, de nem a választásokkal összefüggésben.”

A politikai döntéshozóknak: „Nem adnék semmilyen kötelező olvasmányt senkinek. Nem is értek feltétlenül egyet azzal a beszédpozícióval, hogy alkotóként olvasmánylistát írjak választott képviselőknek. Ha szeretnek olvasni, akkor olvassanak jó irodalmat, tájékozódjanak a kortárs irodalom újdonságait illetően mondjuk a Literán vagy a Könyves Magazinon.”

Gerlóczy Márton ajánlása

Nekünk: „Használati utasítás bármilyen konyhai robotgéphez.”

A politikai döntéshozóknak: „Hiába olvassa el, ha nem érti vagy nem érdeke érteni. Azt hallottam a városban, hogy a miniszterelnöknek van egy napja a héten, amikor olvas. Azt is hallottam, hogy többnyire a politikáról olvas, magáról olvas, a hatalomról olvas. Úgy tűnik, érti is.”

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Dragomán tiltólistán, nem kerülhetett adásba

Egy korábbi interjúját idézte fel legutóbbi Facebook-bejegyzésében Dragomán György: a beszélgetés sosem kerülhetett adásba, mert, mint kiderült, az író tiltólistán volt.

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Bödőcs Tibor

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort.

...
Nagy

Mit gondol az író az olvasók országában? Aki válaszol: Gerlóczy Márton

Érdekel minket, hogy a hazai szerzők hogyan látják irodalom és közélet kapcsolatát, de nem aktuál- és pártpolitikai törésvonalak mentén, hanem eggyel általánosabb nézőpontból, ezért összeállítottunk és elküldtünk nekik egy kérdéssort. 

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam