Esterházy akrobata inkább, mint sportoló - #olvassesterházyt Nádasdy Ádámmal

Esterházy akrobata inkább, mint sportoló - #olvassesterházyt Nádasdy Ádámmal

Az #olvassnádast közös olvasás után Ott Anna Esterházy Péter életművével ismerkedik. A tizenkét héten át tartó online olvasókörben A szív segédigéit, az Egy nőt, a Tizenhét hattyúkat, a Harmonia Caelestist, a Javított kiadást, az Egyszerű történet vessző száz oldalt és a Hasnyálmirigynaplót olvashatja bárki, aki csatlakozni szeretne, és minden szöveghez más-más író fűz magyarázatot. A szív segédigéiről Nádasdy Ádámmal beszélgetett Ott Anna.

Ott Anna | 2021. szeptember 28. |
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés


Esterházy Péter
A szív segédigéi
Magvető, 2016, 72 oldal
-
 • Amikor 1985-ben a Bevezetés a szépirodalomba ötödik fehér füzeteként megjelent ez a szöveg, nagyon jó volt olvasni, mert nagyon más volt, mint amit akkoriban mások írtak. Ekkor Magyarországon még kommunizmus volt, de ez a kötet már kibújt a lazuló cenzúra alól, volt benne valami forradalmi, valami renitens. 
 • A kötetet a pszichológusok gyászmunkának hívnák, hiszen egy édesanya elvesztésének feldolgozásán dolgozni kell. Ahogy olvashatjuk is az első oldalon: “Majdnem két hete már, hogy az anyám meghalt, munkához kell látnom”.
 • Vajon ki az előszó elbeszélője? Hiszen az előszóban leírja, hogy épp előszót ír a könyvhöz. Ez a gesztus már EP játékossága, nem hiába, hogy posztmodern szerzőnek szokták nevezni. Talán az építészeten keresztül lehet a leginkább megfogni, mert ott a leglátványosabb, hogy mit is jelent ez a kifejezés. Például úgy építenek modern épületet, hogy a közepén hirtelen mégis egy gótikus elemet láthatunk. Ahogy ők játszanak a gravitációval, a statikával, úgy játszanak, rúgják fel a posztmodern szerzők az elbeszélés egyenesvonalúságát. 
 • A szöveget olvasni olyan érzés, mint amikor egy temetésen az ember áll a sír mellett és egyszer csak rájön a röhögés, mert eszébe jut valami vicces. 
 • Bátran és meghökkentően írja le a testi romlás jeleit és pillanatait, ez EP sajátja volt mindig. A szövegben olyan közel megyünk valakihez, hogy már a bőrének a pórusait is látjuk, már a szagát is érezzük. Ezek a pillanatok szépen, férfiasan vannak megírva, de van bennük valami ijesztő. 
 • Felmerül a kérdés, hogy ez vajon egy vagy két könyv, hiszen a lapok alján mindig fut egy másik szöveg csupa nagybetűvel írva. Az alsó egy elképzelt, álomszerű, kalandszerű történet, aminek van is köze a felsőhöz és nincs is. Azt mutatja meg EP, hogy hiába akarja kordában tartani, az feltör, betör a normál szövegbe, mint amikor az ember hiába próbálja elhessegetni a benne feltörő emlékeket. 
 • A szerzőt néha elragadja a szöveg önmozgása, a szöveg bukfencezése; EP akrobata inkább, mint sportoló. Szemben például Nádas Péterrel, aki nem hogy sportoló, sokkal inkább egy dízelmozdony, aki nyolc vasúti kocsit húz a hátán a súlyos mondataival. 
 • EP-nek nem az erénye az emberi sorsok bemutatása, a helyzeteké annál inkább. Remek pillanatfelvételeket készít, de ezek ritkán állnak össze filmmé. 
 • Nádasdy számára az apró pillanatok teszik ezt a könyvet nagy könyvvé. Például amikor az elbeszélő leírja, hogy úgy áll az anyja sírja mellett, mintha ő lenne a hibás az anyja haláláért. Majd hozzáteszi, az ember mindig hibás egy kicsit. A másik ilyen pillanat, amikor az anya felsorolja, hogy bakfis korában mennyi mindenen tudott nevetni. Olyan, mintha ez a felsorolás csak össze lenne hányva, közben mégis patikamérlegen számolta ki. 
 • Mikor segítséget kérek, hogy mégis hogyan kellene olvasni az oldal tetején és alján szereplő szövegeket, hogy egy egészet kapjunk, akkor Nádasdy azt mondja, ne felejtsük el, hogy EP matematikus volt. Itt megjegyzi, hogy azért az ő agyuk nagyon furcsa. Lehet, hogy ha ezzel a szemmel vizsgálnánk meg, akkor rájönnénk, hogy az előző oldal négyzetgyökének háromszorosányi sor van minden lapon, de ez maradjon az ő titka, az olvasónak ezt nem kell tudnia. Olyan ez, mint amikor zeneműveket elemeznek és kiderül, hogy Mozart egy ártatlan kis zeneműve mögött is egy nagyon pontos matematikai képletet lehet felfedezni, de ezeket nem kell tudnunk, maradjanak csak meg nekünk a mélységesen emberi pillanatok. 
 • Ez a könyv nem egy háromfogásos nagy vacsora, hanem egy huszonöt apró csemegéből álló büféasztal.
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Befejeződött az Esterházy-könyvek katalogizálása

Elkészültek az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár (EPGK) anyagának katalogizálásával és már meg is kezdődött a könyvtár berendezése – adta hírül az Evangélikus Országos Gyűjtemény a Facebook-oldalán.

...
Nagy

Ha nem beszélünk róla [Esterházy-különszám]

Öt éve hunyt el Esterházy Péter, akinek a szellemi és kulturális hagyatékáról májusban különszámot jelentetett meg a Könyves Magazin a Magvető támogatásával. Olvassátok el a főszerkesztői beköszöntőt!

...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

SZÓRAKOZÁS
...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

Hírek
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Panodyssey

Szepesi Kornél: Hope [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?