Esterházy akrobata inkább, mint sportoló - #olvassesterházyt Nádasdy Ádámmal

Esterházy akrobata inkább, mint sportoló - #olvassesterházyt Nádasdy Ádámmal

Az #olvassnádast közös olvasás után Ott Anna Esterházy Péter életművével ismerkedik. A tizenkét héten át tartó online olvasókörben A szív segédigéit, az Egy nőt, a Tizenhét hattyúkat, a Harmonia Caelestist, a Javított kiadást, az Egyszerű történet vessző száz oldalt és a Hasnyálmirigynaplót olvashatja bárki, aki csatlakozni szeretne, és minden szöveghez más-más író fűz magyarázatot. A szív segédigéiről Nádasdy Ádámmal beszélgetett Ott Anna.

Ott Anna | 2021. szeptember 28. |
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés


Esterházy Péter
A szív segédigéi
Magvető, 2016, 72 oldal
-
 • Amikor 1985-ben a Bevezetés a szépirodalomba ötödik fehér füzeteként megjelent ez a szöveg, nagyon jó volt olvasni, mert nagyon más volt, mint amit akkoriban mások írtak. Ekkor Magyarországon még kommunizmus volt, de ez a kötet már kibújt a lazuló cenzúra alól, volt benne valami forradalmi, valami renitens. 
 • A kötetet a pszichológusok gyászmunkának hívnák, hiszen egy édesanya elvesztésének feldolgozásán dolgozni kell. Ahogy olvashatjuk is az első oldalon: “Majdnem két hete már, hogy az anyám meghalt, munkához kell látnom”.
 • Vajon ki az előszó elbeszélője? Hiszen az előszóban leírja, hogy épp előszót ír a könyvhöz. Ez a gesztus már EP játékossága, nem hiába, hogy posztmodern szerzőnek szokták nevezni. Talán az építészeten keresztül lehet a leginkább megfogni, mert ott a leglátványosabb, hogy mit is jelent ez a kifejezés. Például úgy építenek modern épületet, hogy a közepén hirtelen mégis egy gótikus elemet láthatunk. Ahogy ők játszanak a gravitációval, a statikával, úgy játszanak, rúgják fel a posztmodern szerzők az elbeszélés egyenesvonalúságát. 
 • A szöveget olvasni olyan érzés, mint amikor egy temetésen az ember áll a sír mellett és egyszer csak rájön a röhögés, mert eszébe jut valami vicces. 
 • Bátran és meghökkentően írja le a testi romlás jeleit és pillanatait, ez EP sajátja volt mindig. A szövegben olyan közel megyünk valakihez, hogy már a bőrének a pórusait is látjuk, már a szagát is érezzük. Ezek a pillanatok szépen, férfiasan vannak megírva, de van bennük valami ijesztő. 
 • Felmerül a kérdés, hogy ez vajon egy vagy két könyv, hiszen a lapok alján mindig fut egy másik szöveg csupa nagybetűvel írva. Az alsó egy elképzelt, álomszerű, kalandszerű történet, aminek van is köze a felsőhöz és nincs is. Azt mutatja meg EP, hogy hiába akarja kordában tartani, az feltör, betör a normál szövegbe, mint amikor az ember hiába próbálja elhessegetni a benne feltörő emlékeket. 
 • A szerzőt néha elragadja a szöveg önmozgása, a szöveg bukfencezése; EP akrobata inkább, mint sportoló. Szemben például Nádas Péterrel, aki nem hogy sportoló, sokkal inkább egy dízelmozdony, aki nyolc vasúti kocsit húz a hátán a súlyos mondataival. 
 • EP-nek nem az erénye az emberi sorsok bemutatása, a helyzeteké annál inkább. Remek pillanatfelvételeket készít, de ezek ritkán állnak össze filmmé. 
 • Nádasdy számára az apró pillanatok teszik ezt a könyvet nagy könyvvé. Például amikor az elbeszélő leírja, hogy úgy áll az anyja sírja mellett, mintha ő lenne a hibás az anyja haláláért. Majd hozzáteszi, az ember mindig hibás egy kicsit. A másik ilyen pillanat, amikor az anya felsorolja, hogy bakfis korában mennyi mindenen tudott nevetni. Olyan, mintha ez a felsorolás csak össze lenne hányva, közben mégis patikamérlegen számolta ki. 
 • Mikor segítséget kérek, hogy mégis hogyan kellene olvasni az oldal tetején és alján szereplő szövegeket, hogy egy egészet kapjunk, akkor Nádasdy azt mondja, ne felejtsük el, hogy EP matematikus volt. Itt megjegyzi, hogy azért az ő agyuk nagyon furcsa. Lehet, hogy ha ezzel a szemmel vizsgálnánk meg, akkor rájönnénk, hogy az előző oldal négyzetgyökének háromszorosányi sor van minden lapon, de ez maradjon az ő titka, az olvasónak ezt nem kell tudnia. Olyan ez, mint amikor zeneműveket elemeznek és kiderül, hogy Mozart egy ártatlan kis zeneműve mögött is egy nagyon pontos matematikai képletet lehet felfedezni, de ezeket nem kell tudnunk, maradjanak csak meg nekünk a mélységesen emberi pillanatok. 
 • Ez a könyv nem egy háromfogásos nagy vacsora, hanem egy huszonöt apró csemegéből álló büféasztal.
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Befejeződött az Esterházy-könyvek katalogizálása

Elkészültek az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár (EPGK) anyagának katalogizálásával és már meg is kezdődött a könyvtár berendezése – adta hírül az Evangélikus Országos Gyűjtemény a Facebook-oldalán.

...
Nagy

Ha nem beszélünk róla [Esterházy-különszám]

Öt éve hunyt el Esterházy Péter, akinek a szellemi és kulturális hagyatékáról májusban különszámot jelentetett meg a Könyves Magazin a Magvető támogatásával. Olvassátok el a főszerkesztői beköszöntőt!

...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

Hírek
...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Nagy

Vonnák Diána azt a távolságot kisebbítené, ahonnan és ahová érkezett

...
Nagy

Bodor Ádám: A szöveg szabad préda

...
Nagy

Pataki Ági útravalói az életre: józanul gondolkozz, állj ki magadért és hallgass az okosabbra!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

...
Nagy

Szilasi László könyve szemérmetlen módon nyúl a történelemhez

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról