Esterházy akrobata inkább, mint sportoló - #olvassesterházyt Nádasdy Ádámmal

Esterházy akrobata inkább, mint sportoló - #olvassesterházyt Nádasdy Ádámmal

Az #olvassnádast közös olvasás után Ott Anna Esterházy Péter életművével ismerkedik. A tizenkét héten át tartó online olvasókörben A szív segédigéit, az Egy nőt, a Tizenhét hattyúkat, a Harmonia Caelestist, a Javított kiadást, az Egyszerű történet vessző száz oldalt és a Hasnyálmirigynaplót olvashatja bárki, aki csatlakozni szeretne, és minden szöveghez más-más író fűz magyarázatot. A szív segédigéiről Nádasdy Ádámmal beszélgetett Ott Anna.

Ott Anna | 2021. szeptember 28. |
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ott Anna (@ottanna) által megosztott bejegyzés


Esterházy Péter
A szív segédigéi
Magvető, 2016, 72 oldal
-
 • Amikor 1985-ben a Bevezetés a szépirodalomba ötödik fehér füzeteként megjelent ez a szöveg, nagyon jó volt olvasni, mert nagyon más volt, mint amit akkoriban mások írtak. Ekkor Magyarországon még kommunizmus volt, de ez a kötet már kibújt a lazuló cenzúra alól, volt benne valami forradalmi, valami renitens. 
 • A kötetet a pszichológusok gyászmunkának hívnák, hiszen egy édesanya elvesztésének feldolgozásán dolgozni kell. Ahogy olvashatjuk is az első oldalon: “Majdnem két hete már, hogy az anyám meghalt, munkához kell látnom”.
 • Vajon ki az előszó elbeszélője? Hiszen az előszóban leírja, hogy épp előszót ír a könyvhöz. Ez a gesztus már EP játékossága, nem hiába, hogy posztmodern szerzőnek szokták nevezni. Talán az építészeten keresztül lehet a leginkább megfogni, mert ott a leglátványosabb, hogy mit is jelent ez a kifejezés. Például úgy építenek modern épületet, hogy a közepén hirtelen mégis egy gótikus elemet láthatunk. Ahogy ők játszanak a gravitációval, a statikával, úgy játszanak, rúgják fel a posztmodern szerzők az elbeszélés egyenesvonalúságát. 
 • A szöveget olvasni olyan érzés, mint amikor egy temetésen az ember áll a sír mellett és egyszer csak rájön a röhögés, mert eszébe jut valami vicces. 
 • Bátran és meghökkentően írja le a testi romlás jeleit és pillanatait, ez EP sajátja volt mindig. A szövegben olyan közel megyünk valakihez, hogy már a bőrének a pórusait is látjuk, már a szagát is érezzük. Ezek a pillanatok szépen, férfiasan vannak megírva, de van bennük valami ijesztő. 
 • Felmerül a kérdés, hogy ez vajon egy vagy két könyv, hiszen a lapok alján mindig fut egy másik szöveg csupa nagybetűvel írva. Az alsó egy elképzelt, álomszerű, kalandszerű történet, aminek van is köze a felsőhöz és nincs is. Azt mutatja meg EP, hogy hiába akarja kordában tartani, az feltör, betör a normál szövegbe, mint amikor az ember hiába próbálja elhessegetni a benne feltörő emlékeket. 
 • A szerzőt néha elragadja a szöveg önmozgása, a szöveg bukfencezése; EP akrobata inkább, mint sportoló. Szemben például Nádas Péterrel, aki nem hogy sportoló, sokkal inkább egy dízelmozdony, aki nyolc vasúti kocsit húz a hátán a súlyos mondataival. 
 • EP-nek nem az erénye az emberi sorsok bemutatása, a helyzeteké annál inkább. Remek pillanatfelvételeket készít, de ezek ritkán állnak össze filmmé. 
 • Nádasdy számára az apró pillanatok teszik ezt a könyvet nagy könyvvé. Például amikor az elbeszélő leírja, hogy úgy áll az anyja sírja mellett, mintha ő lenne a hibás az anyja haláláért. Majd hozzáteszi, az ember mindig hibás egy kicsit. A másik ilyen pillanat, amikor az anya felsorolja, hogy bakfis korában mennyi mindenen tudott nevetni. Olyan, mintha ez a felsorolás csak össze lenne hányva, közben mégis patikamérlegen számolta ki. 
 • Mikor segítséget kérek, hogy mégis hogyan kellene olvasni az oldal tetején és alján szereplő szövegeket, hogy egy egészet kapjunk, akkor Nádasdy azt mondja, ne felejtsük el, hogy EP matematikus volt. Itt megjegyzi, hogy azért az ő agyuk nagyon furcsa. Lehet, hogy ha ezzel a szemmel vizsgálnánk meg, akkor rájönnénk, hogy az előző oldal négyzetgyökének háromszorosányi sor van minden lapon, de ez maradjon az ő titka, az olvasónak ezt nem kell tudnia. Olyan ez, mint amikor zeneműveket elemeznek és kiderül, hogy Mozart egy ártatlan kis zeneműve mögött is egy nagyon pontos matematikai képletet lehet felfedezni, de ezeket nem kell tudnunk, maradjanak csak meg nekünk a mélységesen emberi pillanatok. 
 • Ez a könyv nem egy háromfogásos nagy vacsora, hanem egy huszonöt apró csemegéből álló büféasztal.
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Befejeződött az Esterházy-könyvek katalogizálása

Elkészültek az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár (EPGK) anyagának katalogizálásával és már meg is kezdődött a könyvtár berendezése – adta hírül az Evangélikus Országos Gyűjtemény a Facebook-oldalán.

...
Nagy

Ha nem beszélünk róla [Esterházy-különszám]

Öt éve hunyt el Esterházy Péter, akinek a szellemi és kulturális hagyatékáról májusban különszámot jelentetett meg a Könyves Magazin a Magvető támogatásával. Olvassátok el a főszerkesztői beköszöntőt!

...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!