The Walt Disney Company

Balássy Fanni: Messzire innen [Disney100]

100 éves lett a Disney, ami mára kitörölhetetlen nyomott hagyott a popkultúrán és azon, ahogy az animációról és a mesékről gondolkodunk (ebben a cikkben szedtük össze a nagyobb hatásait). Az évforduló alkalmából fiatal írókat kértünk fel, hogy gondoljanak újra egy-egy klasszikus rajzfilmet, játsszanak el egy-egy számukra érdekes vagy problémás motívummal, cselekményszállal. Biró Zsombor Aurél szövegét a Bambiról itt találod.

Fotó: The Walt Disney Company

Balássy Fanni | 2023. október 18. |

Ha nincsen más, legalább ott a könyvtár. A francia ábécé huszonhat betűből áll, és – anélkül, hogy belemennénk az ismétlés nélküli permutáció rejtelmeibe – számtalan sorrendben újraolvasható a városi könyvgyűjtemény. Meg aztán olvasni is annyiféleképp lehet: kiolvasni, beleolvasni, leolvasni, felolvasni, megolvasni, szorosan olvasni, elölről hátra, hátulról előre, bele-belekapva, unásig, amíg az írott szó puszta látványától öklendezni kezd az ember. De ebben az esetben sem szabad kétségbe esni, mert még mindig lehet sétálgatni a városban és a környéken, például fel-alá, a főtéren, a főutcán, a mezőn, az erdőben, és lehet ücsörögni a fűben, a földön, a kút káváján, otthon a konyhában, a pottyantós magányában, vagy a kamrában, és meghúzni olykor-olykor a liszteszsák mögé rejtett demizsont. Mert asszonynak nincs keresnivalója a kocsmában – hacsak nem kocsmárosné –,

nem szívesen látott vendég a férfiak birodalmában.

De sebaj, máshol is lehet ám jelentőségteljes dolgokról társalogni, mondjuk, a piactéren a friss petrezselyem fölött megvitatni, hogy mi fő majd vasárnapra a kondérban, vagy a kútnál tanácsot kérni, hogy mi szedi ki a raguszaftot a damasztabroszból, és a szatócsnál elújságolni, hogy a gyerek végre darabosat székel, ahogy azt a szomszédasszony teszi immár harmadik hete. És senki sem mondhatja, hogy itt nem lehet szórakozni, mert van búcsú, évente egyszer, és tartanak tejfakasztót is, bár ott sem szívesen látott a fajtánk, de legalább esküvőből meg halotti torból akad jócskán. Mert minálunk kétféleképp lehet megmenekülni az unalom elől, vagy megházasodik, vagy meghal az ember, és ha az utóbbit egyelőre nem is forszíroznám, az előbbit sajnos nem sokáig tudom halogatni. Eladósorba kerültem, mondják, amitől úgy érzem magam, mint egy piaci standra górt bádogvödör vagy egy zsák krumpli, a homlokomon egy nagy árfelirattal, és

igazából választanom sem kell, megteszik helyettem az unalmukban kerítőnőt játszó öregasszonyok.

Csakhogy itt minden férfi sült hús- és sörszagot áraszt, és mind okosabbnak képzeli magát a másiknál, pedig ha léket vágnék a koponyájukon, fűrészpor hullana ki a lukon. Beszélgetni nem lenne miről, őket nem érdeklik a mókusnyi nőagyamban kavargó érzések és gondolatok, ellenben én idővel mindent elsajátítanék a vadászzsargontól az alsóerjesztésű sörök fajtáin át a bicska használati lehetőségeinek végtelen tárházáig. És aztán szülnék egy gyereket, hogy legyen, aki szeret, és akit szerethetek, és ha tovább fojtogatna a magány, addig szülnék, amíg a pincétől a padlásig gyerekek lógnának a gerendákon is. És sült húst készítenék az uramnak – hogy véletlenül se veszítsen az őt körüllengő bukéból –, és egyik kezemben fakanállal, másik kezemben könyvvel gubbasztanék a konyhai félhomályban, és kezdetben a Rómeó és Júliát olvasnám rongyosra, hogy azzal nyugtassam magam, másnak kijut a sírig tartó szerelemből, aztán lassan átlapoznék a Shakespeare-összesben a Macbethhez, és különösen Lady Macbeth gyilkosságra buzdító sorait bújnám bűnös élvezettel, és évek hosszú és hathatós önáltatásával elfogadnám, hogy 

márpedig nincsen a megkövesedettséggel semmi baj.

Pedig férjhez kell menni, nincs mese, mert a papa egyre jobban esik le a lábáról, nem bírja a lovaglást, a piacolást úgy, mint régen, és a találmányokkal is egyre több a gebasz. Persze ő sohasem mondaná ki, hogy elfáradt, hogy nem bírja már tovább, mert menni kell, csinálni kell kettőnkért. És tudom, hogy bármennyire is szeret, néha azért megfordul a fejében, hogy mennyivel könnyebb dolga volna, ha fia születik. És hiába szajkózom, hogy majd én átveszem az üzletet, mert ellestem a szakma csínját-bínját, és nem az számít, mi van a lábam között, hanem az, hogy mi van a fejemben, és erősködöm, hogy ketten mindent megoldunk, ahogy eddig is, ő csak sóhajt, elmosolyodik, vállat von. Mert tudja, amit én még nem akartam elfogadni, hogy engem nem vennének komolyan. Mert én csak karikagyűrűvel az ujjamon leszek komolyan vehető. Úgyhogy férjhez kell menni, nincs mese: kettőnkért. Már az se érdekel, ha a jövendőbelim egy csúf szörnyeteg lesz, csak legyen szemtelenül gazdag, és vigyen messzire innen, ahol a magamfajta álmodozókat nem nézik ilyen ferde szemmel. Mondjuk, Veronába. Júlia erkélyéről talán más színben látnám a világot.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Biró Zsombor Aurél: Bambi meghal a végén [Disney100]

100 éves a Disney, az évforduló alkalmából fiatal írókat kértünk fel, hogy gondoljanak újra egy-egy klasszikus rajzfilmet.

...
Nagy

A Disney nemcsak a klasszikus meséket, hanem a kultúránkat is átírta

Október 16-án lett százéves a Disney. Ez idő alatt nemcsak a rajzfilmgyártást uralták le, hanem évtizedekre meghatározták azt is, milyen legyen egy mese, és közvetve azt is, hogy milyen az ideális nő.

...
Hírek

Retró Disney-meseként képzelte újra a horrorfilmeket egy grafikus

Mi lenne, ha Freddy Krueger beköltözne Disneylandba? A svéd Daniel Björknek van egy-két ötlete.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Polc

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...
...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni