Ukrajnában most a hadsereget támogatják, minthogy könyvet vegyenek

Ukrajnában most a hadsereget támogatják, minthogy könyvet vegyenek

Mióta Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, természetesen az ukrán könyvkiadók élete és működése is gyökeresen megváltozott. Habár a munka folyik tovább, de a bombázások, az állandó fenyegetettség vagy épp az áramkimaradások miatt a szerkesztőknek és a kiadóvezetőknek is alkalmazkodniuk kellett a veszélyhelyzethez. De egyáltalán vesznek vajon most a háborús Ukrajnában könyvet az emberek, milyen műfajok a legnépszerűbbek, és kik azok az ukrán szerzők, akikre a külföldi olvasóknak is figyelniük kellene? A kijevi Tempora kiadó munkatársa, Bohdana Romancova írásban válaszolt a kérdéseinkre, mesélt fájdalmas veszteségekről, a frontvonalban dolgozó szerzőkről, és még a magyaroknak is üzent.

Ruff Orsolya | 2023. február 25. |

Hogyan hatott a háború a mindennapi munkájukra, működésükre, mi változott a leginkább? 

A háború nagyban befolyásolta a munkánkat. Először is, néhány nyomda lerombolása miatt nehezebbé vált a könyvnyomtatás. Most minden egyes könyvre tovább kell várni. Másodszor, az örökös kijevi áramkimaradások miatt nehéz megszervezni a napi munkát. És mivel nem lett kevesebb a munka, az embernek az egész életét az áramszünetekhez kell igazítania, például éjszaka kell dolgozni. Végül pedig a könyvek iránti kereslet csökkent, ez azt jelenti, hogy a példányszámok a felére csökkentek, a könyvek ára emelkedett.

Egy orosz rakéta a kiadónktól néhány háztömbnyire csapódott be, aminek szintén volt némi hatása.

Hány munkatárssal dolgoztak az invázió előtt, és hányan vannak most? Veszítettek el kollégát?

Négy szerkesztő dolgozik a kiadóban, és évente körülbelül száz könyvet adunk ki (ne is kérdezze, hogyan tudjuk mindezt megoldani, tekintve, hogy mindegyikünk egyben könyvprojekt-menedzser is). Minden szerkesztőnk Kijevben van, de sok szerző és fordító már a frontvonalban. Jó ismerősöm, Mikola Rachok filológus a fronton halt meg. Artem Dovgopoli költő szintén a fronton hunyt el.

-

Bohdana Romancova

Van tudomása olyan ukrán szerzőről, aki a háború kitörése óta az életét vesztette?

Természetesen. Volodimir Vakulenko gyerekkönyv-szerzőt Izjum közelében ölték meg (ez egy város a Donyec folyó mentén, Harkiv régióban). Nem volt katona, de a megszállók elrabolták és megkínozták. A holttestét a DNS-vizsgálatnak köszönhetően sikerült azonosítani. Olekszandr Oszadko (hívójele „Tango”) 2022 nyarán halt meg a donyecki régióban. Posztumusz novelláskötete jelent meg az Old Lion Publishing House-nál. A történetek csodálatosak, nagyon viccesek és vidámak.

Előfordult, hogy az elmúlt egy évben bármikor fel kellett függeszteniük a munkát, vagy el kellett költöztetniük az irodájukat?

A teljes körű invázió első hónapjaiban, februártól júniusig a kollégáimmal Lvivben voltunk, onnan dolgoztunk. Most heti kétszer megyünk be az irodába, de minden nap dolgozunk. Néha nehéz eljutni a Tempora Kiadóba, mert a légicsapások idején nem jár a metró meg a buszok. És amikor nincs áram, akkor az internet is egyből lekapcsol.

Évi hány könyvet adtak ki az invázió előtt, és hányat most?

Az invázió előtt nagyjából évi 80-100 könyvet. 2022 nyarára sokkal kevesebb könyvet sikerült szerkesztenünk, mindent összevetve legfeljebb tízet. De aztán elértük a szokásos havi könyvmennyiséget.

Hogyan befolyásolta a háború az eladásokat? Emelkedtek vagy estek a számok?

Az eladások jelentősen csökkentek, de mostanra stabilizálódott a helyzet.

Reménykedünk az ukrán könyv növekedésében és támogatásában.

Mi a helyzet az új könyvekkel? Befolyásolta a háború, hogy most mit adnak ki – a témákat vagy akár az írókat tekintve?

Igen, természetesen a háború mindent befolyásol. Sok szerzőnk a fronton van, de várjuk a könyveiket. Néhány fordító ugyancsak a fronton van, de még ott is dolgoznak. Azt várjuk, hogy majd megérkezik a veterán irodalom erős hulláma. Voltak menekültekről szóló szövegek, és a kitelepítés élményéről szóló regények.

Manapság milyen könyvek népszerűek Ukrajnában? Egyáltalán van most pénzük az embereknek arra, hogy könyvet vásároljanak?

Szerintem az olyan műfajok, mint a horror és a thriller most valamivel kevésbé népszerűek.

Az élet amúgy is túl veszélyes.

De a pszicho-, a szerelmes és a fantasy regények nagyon népszerűek, és aktívan vásárolják őket. Természetesen a klasszikusokat és a verseket is. Mi nem adunk ki verseket, de a költészet – mint egy-egy eseményre adott gyors válasz – most igazán előtérbe került. Az önkéntesek percenként milliókat gyűjtenek össze drónokra vagy lőszerre. Valójában elég gazdag ország vagyunk (de persze még mindig szükségünk van segítségre!). Igen, az embereknek van pénzük könyvekre, de most sokan inkább a hadsereget támogatják, minthogy könyvet vegyenek. Reméljük, hogy Magyarország észhez tér, és elkezd segíteni minket. Változtassanak végre az idióta Orbánon. Nagyon dühösek vagyunk a kormányuk álláspontja miatt.

Hogyan látja a könyvkiadás jövőjét az országban? Mik jelenleg vagy a közeljövőben a legnagyobb kihívások?

Ha túléljük, és Kijev nem bukik el „három nap alatt”, ahogyan azt a nemzetközi sajtóban írták rólunk, akkor leküzdjük a kihívásokat. Persze, most nagyon nehéz dolgozni, de a rokonaink és barátaink a fronton vannak, nekik sokkal nehezebb. Nagyon nehéz volt néhány hónapja az áramszünetek idején. Órákig kellett az esőben egy parkban ellenőriznem a betördelt oldalakat, mert ez volt az egyetlen hely, ahol akár csak gyenge mobilinternetet is találtam. De még így is sikerült mindent időben elküldenünk a nyomdába.

Kik azok az ukrán szerzők, akiket a külföldi olvasók figyelmébe ajánlana azért, hogy egy kicsit jobban megértsék a jelenlegi helyzetet, vagy valamiféle képet alakíthassanak ki magukban Ukrajnáról?

Szerhij Zsadan és Katerina Kalitko. Valamint Halja Kruk és Osztap Szlivinszkij.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A megszállók célja az ukrán kultúra elpusztítása – Egy éve támadta meg Oroszország Ukrajnát

Egy éve Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, a szomszédos országban zajló háború és annak következményei pedig mindannyiunk valóságává váltak. Az évfordulón ukrán kiadókat kerestünk meg, mondják el tapasztalataikat, cikkünkben emellett kísérletet teszünk rá, hogy könyves szempontból áttekintsük a mögöttünk álló háborús évet.

...
Hírek

Az orosz támadás óta az ukrán könyvpiacot komoly kár érte, de a szakma nem adja fel

Elhunyt szerzők, megsemmisülő könyvtárak, költözni kényszerülő kiadók - egy friss jelentés azt vizsgálta, hogyan tudnak túlélni az ukrajnai kiadók az orosz támadás óta. Bár a veszteségek tetemesek, a szakma kitart.

...
Hírek

Volodimir Vakulenko ukrán író holttestét is megtalálták egy izjumi tömegsírban

Az ismert ukrán író, Volodimir Vakulenko gyerekkönyveket és versesköteteket írt. Holttestére egy nemrég feltárt izjumi tömegsírban találtak rá.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.

Hírek
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

...
Szórakozás

A Normális emberek sztárja szívesen visszatérne Marianne karakteréhez

...
Beleolvasó

Örülök, hogy meghalt az anyám – Olvass bele a volt hollywoodi gyereksztár memoárjába!

...
Hírek

Gypsy Rose Blanchard maga olvassa fel memoárját hangoskönyvben

...
Hírek

Salman Rushdie ősszel érkező regénye a tökéletes birodalom bukásáról szól

...
Szórakozás

Anthony Hopkins római császárt alakít egy új gladiátoros sorozatban

Olvass!
...
Beleolvasó

Fukuyama a klasszikus liberalizmus elveinek válságát vizsgálja – Olvass bele!

A liberalizmus válságban van. De mikor és miért vált szitokszóvá, némely esetben egyenesen az illiberalizmust állítva követendő példának a kormányzatok elé? Olvass bele, mit gondol erről Francis Fukuyama!

...
Beleolvasó

Octavia E. Butler klasszikus sci-fijében az időutazás ára az egyik karod is lehet

Az 1979-ben megjelent Rokonság című sci-fi érzékenyen és eredeti módon vizsgálja a faji és nemi alapú identitás témáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy család nagy árat fizet a titkaiért – Olvass bele Adriana Trigiani regényébe!

Sokszínű, magával ragadó családregény a toszkán kézművesek három generációjáról és egy évtizedekig őrizgetett titokról. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Otthonuk megmentéséért szövetkezik az ork, a troll és egy undok elf – Olvass bele!

Bartók Imre első ifjúsági regénye mesebeli vidékre kalauzolja olvasóit. De mi történik, ha az orkok, trollok, elfek és a többi varázslatos lény otthona, Dlöf veszélybe kerül?

...
Gyerekirodalom

Mi lehet izgalmasabb, mint a nyár a Balatonon? – 10 gyerekkönyv a kedvenc tavunkról

Gyerekeknek való olvasmányokat ajánlunk, ha nemcsak mártóznátok a vízben, hanem a Balaton partján könyveket is olvasnátok a tóról.

...
Gyerekirodalom

Vass Dorottea olvasáskutató: Amíg a felnőttek megszabják a gyerekeknek, mit olvassanak, nem érhetünk el eredményt

Egyre többször halljuk: a mai gyerekek kevesebbet olvasnak. Szakemberrel beszélgettünk a jelenségről, és tanácsokat is kaptunk arra vonatkozóan, mit tehetünk ellene.