Ukrajnában most a hadsereget támogatják, minthogy könyvet vegyenek

Ukrajnában most a hadsereget támogatják, minthogy könyvet vegyenek

Mióta Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, természetesen az ukrán könyvkiadók élete és működése is gyökeresen megváltozott. Habár a munka folyik tovább, de a bombázások, az állandó fenyegetettség vagy épp az áramkimaradások miatt a szerkesztőknek és a kiadóvezetőknek is alkalmazkodniuk kellett a veszélyhelyzethez. De egyáltalán vesznek vajon most a háborús Ukrajnában könyvet az emberek, milyen műfajok a legnépszerűbbek, és kik azok az ukrán szerzők, akikre a külföldi olvasóknak is figyelniük kellene? A kijevi Tempora kiadó munkatársa, Bohdana Romancova írásban válaszolt a kérdéseinkre, mesélt fájdalmas veszteségekről, a frontvonalban dolgozó szerzőkről, és még a magyaroknak is üzent.

Ruff Orsolya | 2023. február 25. |

Hogyan hatott a háború a mindennapi munkájukra, működésükre, mi változott a leginkább? 

A háború nagyban befolyásolta a munkánkat. Először is, néhány nyomda lerombolása miatt nehezebbé vált a könyvnyomtatás. Most minden egyes könyvre tovább kell várni. Másodszor, az örökös kijevi áramkimaradások miatt nehéz megszervezni a napi munkát. És mivel nem lett kevesebb a munka, az embernek az egész életét az áramszünetekhez kell igazítania, például éjszaka kell dolgozni. Végül pedig a könyvek iránti kereslet csökkent, ez azt jelenti, hogy a példányszámok a felére csökkentek, a könyvek ára emelkedett.

Egy orosz rakéta a kiadónktól néhány háztömbnyire csapódott be, aminek szintén volt némi hatása.

Hány munkatárssal dolgoztak az invázió előtt, és hányan vannak most? Veszítettek el kollégát?

Négy szerkesztő dolgozik a kiadóban, és évente körülbelül száz könyvet adunk ki (ne is kérdezze, hogyan tudjuk mindezt megoldani, tekintve, hogy mindegyikünk egyben könyvprojekt-menedzser is). Minden szerkesztőnk Kijevben van, de sok szerző és fordító már a frontvonalban. Jó ismerősöm, Mikola Rachok filológus a fronton halt meg. Artem Dovgopoli költő szintén a fronton hunyt el.

-

Bohdana Romancova

Van tudomása olyan ukrán szerzőről, aki a háború kitörése óta az életét vesztette?

Természetesen. Volodimir Vakulenko gyerekkönyv-szerzőt Izjum közelében ölték meg (ez egy város a Donyec folyó mentén, Harkiv régióban). Nem volt katona, de a megszállók elrabolták és megkínozták. A holttestét a DNS-vizsgálatnak köszönhetően sikerült azonosítani. Olekszandr Oszadko (hívójele „Tango”) 2022 nyarán halt meg a donyecki régióban. Posztumusz novelláskötete jelent meg az Old Lion Publishing House-nál. A történetek csodálatosak, nagyon viccesek és vidámak.

Előfordult, hogy az elmúlt egy évben bármikor fel kellett függeszteniük a munkát, vagy el kellett költöztetniük az irodájukat?

A teljes körű invázió első hónapjaiban, februártól júniusig a kollégáimmal Lvivben voltunk, onnan dolgoztunk. Most heti kétszer megyünk be az irodába, de minden nap dolgozunk. Néha nehéz eljutni a Tempora Kiadóba, mert a légicsapások idején nem jár a metró meg a buszok. És amikor nincs áram, akkor az internet is egyből lekapcsol.

Évi hány könyvet adtak ki az invázió előtt, és hányat most?

Az invázió előtt nagyjából évi 80-100 könyvet. 2022 nyarára sokkal kevesebb könyvet sikerült szerkesztenünk, mindent összevetve legfeljebb tízet. De aztán elértük a szokásos havi könyvmennyiséget.

Hogyan befolyásolta a háború az eladásokat? Emelkedtek vagy estek a számok?

Az eladások jelentősen csökkentek, de mostanra stabilizálódott a helyzet.

Reménykedünk az ukrán könyv növekedésében és támogatásában.

Mi a helyzet az új könyvekkel? Befolyásolta a háború, hogy most mit adnak ki – a témákat vagy akár az írókat tekintve?

Igen, természetesen a háború mindent befolyásol. Sok szerzőnk a fronton van, de várjuk a könyveiket. Néhány fordító ugyancsak a fronton van, de még ott is dolgoznak. Azt várjuk, hogy majd megérkezik a veterán irodalom erős hulláma. Voltak menekültekről szóló szövegek, és a kitelepítés élményéről szóló regények.

Manapság milyen könyvek népszerűek Ukrajnában? Egyáltalán van most pénzük az embereknek arra, hogy könyvet vásároljanak?

Szerintem az olyan műfajok, mint a horror és a thriller most valamivel kevésbé népszerűek.

Az élet amúgy is túl veszélyes.

De a pszicho-, a szerelmes és a fantasy regények nagyon népszerűek, és aktívan vásárolják őket. Természetesen a klasszikusokat és a verseket is. Mi nem adunk ki verseket, de a költészet – mint egy-egy eseményre adott gyors válasz – most igazán előtérbe került. Az önkéntesek percenként milliókat gyűjtenek össze drónokra vagy lőszerre. Valójában elég gazdag ország vagyunk (de persze még mindig szükségünk van segítségre!). Igen, az embereknek van pénzük könyvekre, de most sokan inkább a hadsereget támogatják, minthogy könyvet vegyenek. Reméljük, hogy Magyarország észhez tér, és elkezd segíteni minket. Változtassanak végre az idióta Orbánon. Nagyon dühösek vagyunk a kormányuk álláspontja miatt.

Hogyan látja a könyvkiadás jövőjét az országban? Mik jelenleg vagy a közeljövőben a legnagyobb kihívások?

Ha túléljük, és Kijev nem bukik el „három nap alatt”, ahogyan azt a nemzetközi sajtóban írták rólunk, akkor leküzdjük a kihívásokat. Persze, most nagyon nehéz dolgozni, de a rokonaink és barátaink a fronton vannak, nekik sokkal nehezebb. Nagyon nehéz volt néhány hónapja az áramszünetek idején. Órákig kellett az esőben egy parkban ellenőriznem a betördelt oldalakat, mert ez volt az egyetlen hely, ahol akár csak gyenge mobilinternetet is találtam. De még így is sikerült mindent időben elküldenünk a nyomdába.

Kik azok az ukrán szerzők, akiket a külföldi olvasók figyelmébe ajánlana azért, hogy egy kicsit jobban megértsék a jelenlegi helyzetet, vagy valamiféle képet alakíthassanak ki magukban Ukrajnáról?

Szerhij Zsadan és Katerina Kalitko. Valamint Halja Kruk és Osztap Szlivinszkij.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A megszállók célja az ukrán kultúra elpusztítása – Egy éve támadta meg Oroszország Ukrajnát

Egy éve Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, a szomszédos országban zajló háború és annak következményei pedig mindannyiunk valóságává váltak. Az évfordulón ukrán kiadókat kerestünk meg, mondják el tapasztalataikat, cikkünkben emellett kísérletet teszünk rá, hogy könyves szempontból áttekintsük a mögöttünk álló háborús évet.

...
Hírek

Az orosz támadás óta az ukrán könyvpiacot komoly kár érte, de a szakma nem adja fel

Elhunyt szerzők, megsemmisülő könyvtárak, költözni kényszerülő kiadók - egy friss jelentés azt vizsgálta, hogyan tudnak túlélni az ukrajnai kiadók az orosz támadás óta. Bár a veszteségek tetemesek, a szakma kitart.

...
Hírek

Volodimir Vakulenko ukrán író holttestét is megtalálták egy izjumi tömegsírban

Az ismert ukrán író, Volodimir Vakulenko gyerekkönyveket és versesköteteket írt. Holttestére egy nemrég feltárt izjumi tömegsírban találtak rá.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Hírek
...
Hírek

Rendkívüli kötelékek és kihűlő kapcsolatok – tíz izgalmas világirodalmi megjelenés a Könyvfesztiválon

...
Hírek

Tízezer Borbély Szilárd-kötetet kapnak ajándékba a diákok

...
Beleolvasó

A Kádár-kor és a rendszerváltás évei elevenednek meg Jánossy Lajos új regényében

...
Hírek

Jo Nesbø: Hemingway elavult írónak tűnik

...
Hírek

Ingyenesen böngészhető az Arcanum a Könyvfesztivál ideje alatt

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

...
Nagy

Kollár Árpád: Remekül elférünk egymásban és egymás mellett

...
Hírek

Krasznahorkai regénye francia irodalmi díjra esélyes

...
Hírek

Az Amazon végleg kivezeti a MOBI-t

Olvass!
...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

...
Beleolvasó

A gazdag kisvárosban a barátság látszata mögött gyilkos indulatok fortyognak

Jeneva Rose regénye egy amerikai kisvárosba vezet: Buckhead a drága autók, hatalmas házak és álságos barátságok helye. Az itt élő nők közül vajon ki lesz elég okos ahhoz, hogy túlélje Buckheadet - és ki végzi holtan? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Egy sorsszerű találkozás kellett ahhoz, hogy létrejöjjön az első magyar jógaiskola

Az első magyar jógaiskola története az indiai Madrászból és a Haich család balatonvilágosi villájából indul. A jómódú családból származó Erzsébet és az indiai Yesudian történetét Kertész Edina írta meg. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!