Az olvasás megoldást jelenthet az alvászavarra

Az olvasás megoldást jelenthet az alvászavarra

Naoise Dolan, az Exciting Times című regény írója a Guardianben megjelent cikkében arról írt, hogy miként segített neki az olvasás az alvásproblémáin.

Simon Eszter | 2021. augusztus 17. |

A Sleep Foundation szerint a felnőttek 10-30 százaléka szenved krónikus álmatlanságban. Az alvás ugyan nem készség, mégis sokak számára állandó nehézséget okoz. Az inszomnia tünete, hogy nem tudunk elaludni, vagy az éjszaka során többször is felébredünk és nem tudunk visszaaludni. Dolan a Guardian cikkében beszámolt róla, hogy nagy segítség volt számára, amikor a háziorvosa altatót írt fel neki, így két hétig nyugodtan alhatott, ám amint abbahagyta a gyógyszert, újra álmatlanságban szenvedett.

Az éjszaka közepén megébredve persze számos megoldás van, ami segíthet visszaaludni - meditáció, visszafelé számolás -, ám ezek a legtöbb inszomniában szenvedőnek nem segítenek. Ekkor általában előkerül a mobiltelefon, és

hajlamosak vagyunk órákon keresztül görgetni a képernyőt, ezzel még jobban megnehezítve az elalvást. 

A telefonok, táblagépek és laptopok kék fényt bocsátanak ki, ami a nap folyamán nem jelent problémát, hiszen a Nap is hasonló kék fényt bocsát ki. Azonban, ha valaki az éjszaka során is kék fénynek van kitéve, az megakadályozhatja a melatonin, vagyis az alvási hormon termelését, ez pedig megváltoztathatja a cirkadián ritmust, azaz a napszakok szerinti ritmust, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. 

Csakúgy, mint a legtöbb inszomniás, Dolan is számos megoldással próbálkozott, hogy megszüntesse az alvási nehézségeit, mígnem arra az elhatározásra jutott, hogy száműzi a telefonját az éjjeliszekrényről. Az író önmagát is kicselezve, a konyhafiókba zárta a telefonját és reggelig elő sem vette. 

Dolan álmatlansága kamaszkorában alakult ki, és a cikkben arról is írt, hogy gyerekkorában még nem okozott problémát az alvás, sőt sokszor kifejezetten küzdött ellene. Az író visszaemlékezett egy gyerekkori történetre, amikor R.L. Stine Goosebumps könyveit kölcsönözte ki a könyvtárból, és éjjelente sokáig fennmaradt, hogy olvashasson. A könyvet a lámpaernyő elé tartva olvasott, ám belealudt a regénybe, majd másnap azt tapasztalta, hogy a lámpa égője egy barna kört égetett a könyv lapjaira. Dolan édesanyja ekkor elkobozta az olvasólámpát. Dolan kislányként sokszor álmodozott arról, hogy felnőttként már senki sem állhat az éjszakai olvasás útjába. 

„Nem tudok a könyvre koncentrálni, ha van mellettem egy képernyő” – írta most a Guardianben. Dolan ötlete a telefon elzárásával sikeresnek bizonyult, ugyanis

amióta nincs az éjjeliszekrényén a mobilja, visszatalált az elalvás előtti olvasáshoz.

Ez pedig jelentősen csökkentette a napi képernyőidejét, és az alvásproblémái is megszűntek. 

Az olvasás a legjobb feszültségcsökkentő 

Dr. David Lewis kognitív neuropszichológus a Telegraph-ban publikálta a Sussexi Egyetemen végzett tanulmányát, amelyben azt vizsgálta, hogy elalvás előtt mivel csökkenthető a legjobban a stressz. Lewis azt az eredményt kapta, hogy a lefekvés előtti olvasás 68 százalékkal csökkenti a feszültséget, és segít nyugodt állapotba kerülni. Ezt követi a zenehallgatás 61 százalékkal, majd a tea- vagy kávéfogyasztás, ami 54 százalékkal csökkenti a napközben felgyülemlett feszültséget. Végül az elalvás előtti sétát javasolja, amely 42 százalékkal segíti a stresszt levezetését. 

Lewis szerint az elalvás előtti olvasás elvonja az agy figyelmét a mindennapi feszültségekről, képesek vagyunk belefeledkezni egy történetbe, ami lehetőséget ad az elménknek arra, hogy kikapcsolhasson. Olvasás közben az izmok könnyebben ellazulnak, a légzés nyugodtabbá válik, ezek pedig mind hozzásegítenek az elalváshoz.  

Az olvasás fejleszti az agyműködést is, hiszen neurológiai szempontból nagyobb kihívást jelent, mint a beszéd, vagy a képek feldolgozása. Kenneth Hugh, a Haskins Laboratories kutatója azt vizsgálta, hogy az agy azon részei, amelyek más funkciók – látás, beszéd – miatt fejlődtek ki, olvasás közben összekapcsolódnak. Ez kihívást jelent az agynak, de ugyanakkor fejleszti is azt. 

Hírlevél feliratkozás

Számos alkalommal hallhattuk már, hogy az olvasás fejleszti a kreativitást, hiszen az agyunknak saját képeket kell gyártania egy-egy jelenet vizionálásához. Keith E. Stanovich, a Torontói Egyetem professzora az olvasás pszichológiai hatásait vizsgálva így fogalmaz Az olvasás okosabbá tesz című tanulmányában: „Az olvasás összefüggésben áll a szókinccsel, általános ismeretekkel, verbális készségekkel, de még az érvelési képességeket is fejleszti. A gyerekeknek való olvasás is rendkívül fontos, hiszen az olvasással 50 százalékkal növekszik a szókincsünk”.  

Miért álmosít az olvasás?  

Annak ellenére, hogy az agyat erőteljesen igénybe veszi az olvasás, mégis álmosítóan hathat. Ennek az egyik oka, hogy a szemizmok gyorsan mozognak, miközben balról jobbra mozogva szkennelik a szöveget, emellett pedig erőteljesen fókuszálnak is. Ennek köszönhetjük, hogy nem veszítjük el éppen melyik bekezdés, melyik soránál tartunk a könyvben. Noha ezek rendkívül apró mozdulatok, mégis fárasztják a testet, így lehetséges, hogy szép lassan egyre nehezebbé válik a szemünk, mígnem képesek vagyunk elaludni.

Egy másik hasznos módszer, amellyel az olvasás segíthet az elalvásban, ha megtanítjuk az agyunkat, hogyan kösse össze a tevékenységet és a cselekvést. Ha úgy kondicionáljuk a testünket, hogy az ágyban való olvasást összepárosítsa az alvással, akkor a szervezetünk ezt a berögzült mintát észlelni fogja, így hamarosan ellazul és el tudunk aludni. 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

Az utóbbi időben számos cikkel, tanulmánnyal találkozhatunk, amelyek az olvasás jótékony hatásait mutatják be. Ha eleget, és persze megfelelő irodalmat olvasunk, jobb vállalkozóvá, szülővé válhatunk, csökkenhet a stressz, boldogabbak lehetünk, sőt a szociális érzékenyítésben is sokat segít.

...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Daniel Craig lezárta az egyik legsikeresebb Bond-korszakot

A 25. James Bond-film egyben lezárása is az elmúlt 15 évnek. Daniel Craig búcsúzik a legendás filmszereptől, amely az utóbbi időben összenőtt vele. A most a mozikba került 007 Nincs idő meghalni vízválasztó a franchise történetében. Ennek megfelelően a filmesek kuriózummal készültek. Spoilermentesek leszünk!

...
Szórakozás

Pazar látvánnyal és elaprózott cselekménnyel indul Asimov Alapítványának adaptációja

Isaac Asimov örökérvényű sci-fi klasszikusából, az Alapítványból az Apple TV Plus jóvoltából végre sorozat készült. Hogy méltó-e az alapjául szolgáló könyvekhez, az még a jövő zenéje. A tévésorozat látványvilágára két epizód után nem lehet panasz.

...
Szórakozás

Störr kapitány megtanulja: a szerelem nem birtokviszony

A feleségem története nagyívű, pazar látványvilágú film, ami a féltékenység mellett a férfivilágról és az európaiságról is beszél.

...
Szórakozás

Szabó Magda történelmi drámájától nem idegen a humor sem

A Kelet és Nyugat határán élő népeknek mindig el kell dönteniük, melyik irányba húznak. Ennek a bizonytalanságnak a gyökereiről szól Szabó Magda Az a szép, fényes nap című drámája, amelyet a Vörösmarty Színház tűzött műsorára. A Vajk, azaz István király megkereszteléséről szóló darab most az eSzínház Fesztiválon látható.

...
Szórakozás

A Kiváló dolgozók szembesít minket a gondoskodás valódi arcával 

A gondoskodás szó hallatán csupa kellemes, szeretetteljes, melegséget árasztó érzés juthat eszünkbe és ennek talán így is kellene lennie, ha minden rendben volna. Boross Martin, az Örkény Színház színészei és tíz szociális szférában dolgozó szakember viszont nem hagyja, hogy homokba dugjuk a fejünket.

...
Szórakozás

Három nő és a 90-es évek legbrutálisabb maffiája

Három nő, három megrázó monológ, amik egymás váltva mesélnek arról a dunaszerdahelyi időszakról a kilencvenes években, amikor a maffia uralta a várost és a környéket. 

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!