A pilóta, akinek történeteit az egész világ ismeri [Antoine de Saint-Exupéry 120]

A pilóta, akinek történeteit az egész világ ismeri [Antoine de Saint-Exupéry 120]

120 éve született A kis herceg világhírű szerzője, Antoine de Saint-Exupéry, aki nemcsak író volt, hanem legendás pilóta is. Összeszedtük életének tíz legfontosabb állomását, kezdve az első repülési kísérleteitől A kis herceg megírásán át egészen a rejtélyes eltűnéséig.

Forgách Kinga | 2020. június 29. |

Repülés

Saint-Exupéry egy régi, vidéki arisztokrata családba született 1900. június 29-én a franciaországi Lyonban. Már gyerekkorában megmutatkozott érdeklődése mindkét terület iránt, amely később meghatározta az életét: írt verseket és elképesztően vágyott arra, hogy egyszer repülhessen. Egyszer állítólag a biciklijére lemezeket is szerelt, abban a reményben, hogy ha elég gyorsan teker, felszállhat az égbe.

A francia haditengerészet előkészítő iskolájában kezdett tanulni, de a záróvizsgán megbukott, így kötött ki a párizsi École de Beaux-Arts építészet szakán, ahová több mint egy évet járt, de szintén nem fejezte be. Végül 21 évesen úgy döntött, katona lesz a francia hadseregben. Eleinte Strasbourg mellett állomásozott, később azonban jelentkezett a francia légierőbe, így Casablancába, majd egy párizsi ezredhez került. Végre repülhetett.

Vágyak helyett irodai munka

A felhők közül aztán egy nő rángatta le: Louise Lévêque de Vilmorint, aki egyáltalán nem örült annak, hogy a vőlegénye a hadseregben szolgál. Egy légibaleset után a menyasszony családja egyenesen kényszerítette Saint-Exupéry-t, hogy szereljen le. Ez meg is történt, így maradt számára Párizs, a szerelem és az irodai munka. 1926-ban azonban meggondolta magát, felbontotta az eljegyzést és visszament repülni.

-

Pilóta karrier

Antoine Saint-Exupéry tehetséges, hősies pilóta volt. A nemzetközi polgári légiposta-járatok egyik úttörője lett, úgy, hogy akkoriban még gyakorlatilag műszerek (és rádió) nélkül kellett repülni. Eleinte a Toulouse-Dakar útvonalon ingázott, később egy spanyol gyarmati repülőtér irányítója lett a Szaharában, 1929-től pedig az argentin államnak dolgozott. A kalandjairól ezzel egyidőben írni is kezdett. Ekkoriban született meg A pilóta, A déli futárgép – Postajárat délről és az Éjszakai repülés. Utóbbi a dél-amerikai légi útvonalak felderítése során született meg és már szakmai sikereket is elért.

A botrányos házasság

1931-ben Saint-Exupéry alig pár hetes ismeretség után feleségül vette Consuelo Suncín Sandoval Zeceñát, az egyszer elvált, egyszer pedig megözvegyült salvadori írót és színésznőt, akivel aztán élete végéig meglehetősen viharos kapcsolatban élt. Sok vitájuk volt a repülések és a sok távollét miatt, de a kölcsönös hűtlenség sem sokat tett hozzá a békés házassághoz. A kis hercegben állítólag Consuelo megfelelője a rózsa, amely gyönyörű, bár kissé hiú, és amelyet a fiú otthagy a bolygóján. A legendát erősíti, hogy a feleség később A rózsa emlékiratai (Les mémoires de la Rose) címmel írt könyvet kapcsolatukról, amely aztán ötven évig rejtőzött a Saint-Exupéry-hagyatékot őrző hajóbőröndben.

A kis herceg 70 éves, és sosem nő fel - Könyves magazin

Móra Könyvkiadó, 96 oldal, 2012, 2117 HUF A Föld nevű bolygó második legtöbb nyelvre lefordított és legtöbb példányban eladott könyve a Biblia után. Mert jól csak a szívével lát az ember. A kis herceg hetven éve jelent meg New Yorkban, először angolul 1943. április 6-án, majd április 20-án franciául.

A sivatagi baleset

Az égből nemcsak A kis herceg pilótája hullott le, hanem maga az író is. Karrierje során Saint-Exupéry több balesetet is szenvedett. 23 éves korában például egy balesetben totálisan összetörte a koponyáját. 1935-ben pedig szintén csak a szerencsén múlt az élete. A Párizs-Saigon repülőversenyen szerette volna megdönteni a rekordot (és nyerni 150 ezer frankot), ám útközben navigátorával együtt balesetet szenvedett Egyiptomban. A társával négy napon át vándoroltak a Szaharában, úgy, hogy csupán némi kávéjuk, kekszük és csokoládéjuk volt. A sivatagban hamar kiszáradtak és hallucinálni kezdtek. Végül egy beduin mentette meg őket. Saint-Exupéry a baleset élményeit felhasználva írta meg a több díjat is elnyert Az ember földje című regényét.

-

A második világháború

A világháború kitörésekor Saint-Exupéry katonai szolgálatra jelentkezett. Pilótaként többnyire felderítő küldetéseken vett részt. Amikor Párizs 1940-ben elesett, Amerikába menekült. Itt írta meg A kis herceget. 43 évesen aztán visszatért az európai hadszíntérre, hogy harcoljon a nácik ellen (a megszállt Franciaországban a „zsidóbarát” írónak ekkorra már betiltották a műveit). Mivel cikkeiben sokszor bírálta Charles de Gaulle-t, a tábornok kollaboránsnak bélyegezte őt, ami nagyon megviselte.

A róka

Azokban az években, amikor az író New Yorkban élt és A kis hercegen dolgozott, fontos szereplője volt az életének Silvia Hamilton, aki sokak szerint a bölcs róka figurájának mintája volt. Saint-Exupéry állítólag sok időt töltött az akkor újságíróként dolgozó nő lakásán, aki a gyomrán át „szelídítette meg” őt. Mielőtt az író visszatért a francia légierőhöz, neki adta át A kis herceg eredeti, illusztrált kéziratát, (amely 2014-ben a New York-i Morgan Könyvtár és Múzeumba került).

-

Az eltűnés

Saint-Exupéry életében a legrejtélyesebb dolog az eltűnése volt. 44 éves korában, a visszavonulása előtt még egy utolsó küldetést vállalt, de soha nem tért vissza. Egy Lockheed P–38-as típusú repülőgéppel indult el július 31-án az utolsó felderítésére, majd nyomtalanul eltűnt. (Bár néhány nappal később egy azonosítatlan holttestet találtak a partvidéken, melyet Carqueiranne faluban temettek el.) Sok elmélet született arról, hogy mi történhetett, két német veterán is azt vallotta, hogy ő lőtte le az író gépét, de erre nem találtak bizonyítékot. 1998-ban egy halász aztán felfedezte Saint-Exupéry ezüst karkötőjét a tengerben. Ezután megtalálták a gépének roncsait is, amelyen nem voltak lövésnyomok.

Antoine de Saint-Exupéry: A Kis herceg meghalt - Könyves magazin

Shaun Usher néhány éve elindította a Letters of Note blogot, ahol ismert vagy kevésbé ismert emberek leveleit, táviratait, faxon elküldött üzeneteit gyűjtötte össze Richard Burton Elizabeth Taylornak küldött szakítás utáni levelétől, Gandhi Hitlernek írt levelén át addig az üzenetig, amelyben Nick Cave visszautasított egy MTV-díjat.

Az A-612-es bolygó

Saint-Exupéry a főhősével együtt méltó helyett kapott az égbolton. 1993-ban ugyanis egy aszteroidát A kis herceg A-612 kisbolygója után neveztek el.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Antoine de Saint-Exupéry: A Kis herceg meghalt

...
Nagy

A kis herceg 70 éves, és sosem nő fel

...
Hírek

Otomí indián nyelvre is lefordították A kis herceget

Olvass!
...
Beleolvasó

Pulitzer öt dollárral a zsebében érkezett Amerikába

Makón született, de az Egyesült Államokban csinálta meg a szerencséjét Pulitzer József, aki nélkül a sajtó ma nem lenne az, ami. Életéről Wisinger István írt könyvet.

...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

A hét könyve
Kritika
Nick Hornby Brexit-regényben írta meg, hogyan szakadt szét Anglia
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén immáron hatodik alkalommal dől el, hogy ki kapja a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A jelölt könyvek befutottak, mi pedig bemutatjuk, kik közül kerülhet ki 2020 Margó-díjasa.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Kötelezők
...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra