A pilóta, akinek történeteit az egész világ ismeri [Antoine de Saint-Exupéry 120]

A pilóta, akinek történeteit az egész világ ismeri [Antoine de Saint-Exupéry 120]

120 éve született A kis herceg világhírű szerzője, Antoine de Saint-Exupéry, aki nemcsak író volt, hanem legendás pilóta is. Összeszedtük életének tíz legfontosabb állomását, kezdve az első repülési kísérleteitől A kis herceg megírásán át egészen a rejtélyes eltűnéséig.

Forgách Kinga | 2020. június 29. |

Repülés

Saint-Exupéry egy régi, vidéki arisztokrata családba született 1900. június 29-én a franciaországi Lyonban. Már gyerekkorában megmutatkozott érdeklődése mindkét terület iránt, amely később meghatározta az életét: írt verseket és elképesztően vágyott arra, hogy egyszer repülhessen. Egyszer állítólag a biciklijére lemezeket is szerelt, abban a reményben, hogy ha elég gyorsan teker, felszállhat az égbe.

A francia haditengerészet előkészítő iskolájában kezdett tanulni, de a záróvizsgán megbukott, így kötött ki a párizsi École de Beaux-Arts építészet szakán, ahová több mint egy évet járt, de szintén nem fejezte be. Végül 21 évesen úgy döntött, katona lesz a francia hadseregben. Eleinte Strasbourg mellett állomásozott, később azonban jelentkezett a francia légierőbe, így Casablancába, majd egy párizsi ezredhez került. Végre repülhetett.

Vágyak helyett irodai munka

A felhők közül aztán egy nő rángatta le: Louise Lévêque de Vilmorint, aki egyáltalán nem örült annak, hogy a vőlegénye a hadseregben szolgál. Egy légibaleset után a menyasszony családja egyenesen kényszerítette Saint-Exupéry-t, hogy szereljen le. Ez meg is történt, így maradt számára Párizs, a szerelem és az irodai munka. 1926-ban azonban meggondolta magát, felbontotta az eljegyzést és visszament repülni.

Pilóta karrier

Antoine Saint-Exupéry tehetséges, hősies pilóta volt. A nemzetközi polgári légiposta-járatok egyik úttörője lett, úgy, hogy akkoriban még gyakorlatilag műszerek (és rádió) nélkül kellett repülni. Eleinte a Toulouse-Dakar útvonalon ingázott, később egy spanyol gyarmati repülőtér irányítója lett a Szaharában, 1929-től pedig az argentin államnak dolgozott. A kalandjairól ezzel egyidőben írni is kezdett. Ekkoriban született meg A pilóta, A déli futárgép – Postajárat délről és az Éjszakai repülés. Utóbbi a dél-amerikai légi útvonalak felderítése során született meg és már szakmai sikereket is elért.

A botrányos házasság

1931-ben Saint-Exupéry alig pár hetes ismeretség után feleségül vette Consuelo Suncín Sandoval Zeceñát, az egyszer elvált, egyszer pedig megözvegyült salvadori írót és színésznőt, akivel aztán élete végéig meglehetősen viharos kapcsolatban élt. Sok vitájuk volt a repülések és a sok távollét miatt, de a kölcsönös hűtlenség sem sokat tett hozzá a békés házassághoz. A kis hercegben állítólag Consuelo megfelelője a rózsa, amely gyönyörű, bár kissé hiú, és amelyet a fiú otthagy a bolygóján. A legendát erősíti, hogy a feleség később A rózsa emlékiratai (Les mémoires de la Rose) címmel írt könyvet kapcsolatukról, amely aztán ötven évig rejtőzött a Saint-Exupéry-hagyatékot őrző hajóbőröndben.

A kis herceg 70 éves, és sosem nő fel - Könyves magazin

Móra Könyvkiadó, 96 oldal, 2012, 2117 HUF A Föld nevű bolygó második legtöbb nyelvre lefordított és legtöbb példányban eladott könyve a Biblia után. Mert jól csak a szívével lát az ember. A kis herceg hetven éve jelent meg New Yorkban, először angolul 1943. április 6-án, majd április 20-án franciául.

A sivatagi baleset

Az égből nemcsak A kis herceg pilótája hullott le, hanem maga az író is. Karrierje során Saint-Exupéry több balesetet is szenvedett. 23 éves korában például egy balesetben totálisan összetörte a koponyáját. 1935-ben pedig szintén csak a szerencsén múlt az élete. A Párizs-Saigon repülőversenyen szerette volna megdönteni a rekordot (és nyerni 150 ezer frankot), ám útközben navigátorával együtt balesetet szenvedett Egyiptomban. A társával négy napon át vándoroltak a Szaharában, úgy, hogy csupán némi kávéjuk, kekszük és csokoládéjuk volt. A sivatagban hamar kiszáradtak és hallucinálni kezdtek. Végül egy beduin mentette meg őket. Saint-Exupéry a baleset élményeit felhasználva írta meg a több díjat is elnyert Az ember földje című regényét.

A második világháború

A világháború kitörésekor Saint-Exupéry katonai szolgálatra jelentkezett. Pilótaként többnyire felderítő küldetéseken vett részt. Amikor Párizs 1940-ben elesett, Amerikába menekült. Itt írta meg A kis herceget. 43 évesen aztán visszatért az európai hadszíntérre, hogy harcoljon a nácik ellen (a megszállt Franciaországban a „zsidóbarát” írónak ekkorra már betiltották a műveit). Mivel cikkeiben sokszor bírálta Charles de Gaulle-t, a tábornok kollaboránsnak bélyegezte őt, ami nagyon megviselte.

A róka

Azokban az években, amikor az író New Yorkban élt és A kis hercegen dolgozott, fontos szereplője volt az életének Silvia Hamilton, aki sokak szerint a bölcs róka figurájának mintája volt. Saint-Exupéry állítólag sok időt töltött az akkor újságíróként dolgozó nő lakásán, aki a gyomrán át „szelídítette meg” őt. Mielőtt az író visszatért a francia légierőhöz, neki adta át A kis herceg eredeti, illusztrált kéziratát, (amely 2014-ben a New York-i Morgan Könyvtár és Múzeumba került).

Az eltűnés

Saint-Exupéry életében a legrejtélyesebb dolog az eltűnése volt. 44 éves korában, a visszavonulása előtt még egy utolsó küldetést vállalt, de soha nem tért vissza. Egy Lockheed P–38-as típusú repülőgéppel indult el július 31-án az utolsó felderítésére, majd nyomtalanul eltűnt. (Bár néhány nappal később egy azonosítatlan holttestet találtak a partvidéken, melyet Carqueiranne faluban temettek el.) Sok elmélet született arról, hogy mi történhetett, két német veterán is azt vallotta, hogy ő lőtte le az író gépét, de erre nem találtak bizonyítékot. 1998-ban egy halász aztán felfedezte Saint-Exupéry ezüst karkötőjét a tengerben. Ezután megtalálták a gépének roncsait is, amelyen nem voltak lövésnyomok.

Antoine de Saint-Exupéry: A Kis herceg meghalt - Könyves magazin

Shaun Usher néhány éve elindította a Letters of Note blogot, ahol ismert vagy kevésbé ismert emberek leveleit, táviratait, faxon elküldött üzeneteit gyűjtötte össze Richard Burton Elizabeth Taylornak küldött szakítás utáni levelétől, Gandhi Hitlernek írt levelén át addig az üzenetig, amelyben Nick Cave visszautasított egy MTV-díjat.

Az A-612-es bolygó

Saint-Exupéry a főhősével együtt méltó helyett kapott az égbolton. 1993-ban ugyanis egy aszteroidát A kis herceg A-612 kisbolygója után neveztek el.

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Antoine de Saint-Exupéry: A Kis herceg meghalt

...
Nagy

A kis herceg 70 éves, és sosem nő fel

...
Hírek

Otomí indián nyelvre is lefordították A kis herceget

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

Az Ez senki nem mondta! a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról szól. A podcast legújabb epizódjában Ott Anna Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel beszélgetett.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

...
Nagy

Orsós Julianna: Mariella Mehr erőt kovácsolt a szenvedéséből [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Orsós Julianna Mariella Mehr regényét választotta.

...
Kritika

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – Zsigó Jenő a Tények és tanúk sorozatban

Zsigó Jenő a magyarországi cigány mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként évtizedeken át dolgozott a hazai közéletben. Életinterjú-kötetén keresztül egy elkötelezett, soha meg nem alkuvó ember munkásságát ismerjük meg.

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.