A kis herceg 70 éves, és sosem nő fel

aprobuba | 2013. április 15. |

Antonie de Saint.Exupéry: A kis gerceg

Móra Könyvkiadó, 96 oldal, 2012, 2117 HUF


A Föld nevű bolygó második legtöbb nyelvre lefordított és legtöbb példányban eladott könyve a Biblia után. Mert jól csak a szívével lát az ember. A kis herceg hetven éve jelent meg New Yorkban, először angolul 1943. április 6-án, majd április 20-án franciául. A franciaországi kiadásra azonban csak a második világháború után került sor, a Gallimard 1946-ban, posztumusz adta ki a leghíresebb francia nyelven íródott könyvet.

„Ez tetszeni fog nekik, mert imádják a számokat"

A fölnőttek köztudottan imádják a számokat, így íme néhány A kis hercegről: több mint 270 nyelvre és dialektusra fordították le a kisregényt, létezik braille, latin és arameus és otomí indián változatban is. A klasszikus 1300 kiadásban jelent meg eddig, 145 millió példányt adtak el belőle. Franciaországban a megjelenése óta 12 millió példányban fogyott, és Exupéry szülőhazájában évente még mindig 400 ezer példányt adnak el A kis hercegből, a brandre pedig egy külön márka is épült, amely kizárólag rókás, bárányos, kis herceges tárgyakat forgalmaz.

Szóval te is az égből jöttél?

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry francia arisztokrata családból származott, gyermekkora nagy részét a család kastélyában töltötte, de a nemesi keretekből igyekezett minél inkább kitörni. Ezt nem túl fényes tanulmányi eredményeivel sikerült is elérnie, irodalomból bukott meg az előkészítőn, így nem került be a haditengerészeti főiskolára. Ezek után építészeti szakirányon tanult tovább. 1921-ben kezdte meg katonai szolgálatát. Rövid kitérő után 1926-ban ismét repülni kezdett, a Toulouse és Dakar közötti postajáraton dolgozott.

Ebben az időszakban születtek első művei, A pilóta, majd az Éjszakai Repülés, utóbbi óriási siker lett, a Femina-díjat is elnyerte. A lélekben örök gyerek Exupéry pilótaként valóban szelídített sivatagi rókát az anekdota szerint, de a gazellákkal, fókakölykökkel, kaméleonokkal és pumákkal és közelebbi barátságot ápolt, néha a gépe fedélzetére is felvitte a vadállatokat, egy mérnöke kórházba is került egy kisoroszlán-szelídítő akció után.

Exupérynek nem csak a rókaszelídítésben volt gyakorlata, hanem a repülőgép-szerencsétlenségben is. 1935. december 30-án közel 20 óra repülés után, miközben a Párizs-Saigon táv megtételének sebességi rekordját szerették volna megdönteni, Saint-Exupéry és navigátora, André Prévot lezuhantak a Szaharában. Csodával határos módon mind a ketten túlélték a balesetet kisebb sérülésekkel, a kiszáradás közeli állapotban már hallucináló pilótát és társát pedig a negyedik napon egy tevén érkező beduin fedezte fel és mentette meg. A halálközeli élményről Exupéry a Szél, homok és csillagok című megemlékezésében ír részletesen, emellett a repülőszerencsétlenség adta A kis herceg alaptörténetét is.

Saint-Exupéry a második világháború kezdetéig folytatta az írást és repülést. A háború alatt először a francia felderítőknél szolgált, majd New Yorkba szökött, és 1942-ben egy darabig Québec Cityben lakott. 1943-ban írta meg A kis herceget New Yorkban, a kötetet pedig saját akvarellrajzaival illusztrálta. Számos kutató szerint a kis herceg rózsáját Exupéry saját feleségéről, Consuelóról mintázta, aki Salvadorból, a „Vulkánok földjéről" származott. A mindent benövő és a bolygót elpusztító majomkenyérfák pedig a nácizmus szimbólumai.

Az író 44 éves korában visszatért Franciaországba, hazája szolgálatába állt és újra gépre szállt. 1944. július 31-én éjjel indult el küldetésére, és soha nem tért vissza. Néhány nappal az eltűnése után megtaláltak egy azonosítatlan francia katona holttestét Marseille közelében. 1998-ban egy halász Marseille-től délre, Riou szigete mellett megtalálta Saint-Exupéry ezüst karláncát, amelyre felesége és a kiadója neve volt vésve. Az író halálának körülményeire azonban csak 2008-ban derült fény; Exupéry lelőtt gépének roncsait 2000-ben találta meg egy Luc Vanrell nevű búvár a tenger mélyén. Hatévnyi kutatás után ő találta meg Rippert, egykori német harci pilótát, aki a háború után sokáig sportriporterként dolgozott, és ő is csak Vanrelltől tudta meg, hogy ki volt az áldozata 1944 július 31-én. "Ha tudom, ki ül a gépben, biztos nem lövöm le, mert A kis herceg az egyik kedvenc könyvem volt" - mondta Rippert

A világ leghíresebb szőke hercege

A kis hercegből számos adaptáció született, készült belőle film, opera, színdarab, tv-sorozat és musical is. Az egyik legszebb homage Joann Sfar francia művész képregénye, amely 2009-ben jelent meg. Magyarországon pedig minden rendes háztartásban megvol Koncz Zsuzsa Kis hercege bakeliten.  A kis herceg bolygójáról, a B612-es kisbolygóról pedig egy alapítványt neveztek el, melynek célja, hogy a Földet megvédje az aszteroidáktól.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.