Jen Beagin: A Nagy Svájci (5 idézet) - konyvesmagazin.hu

Kritikánkban azt írtuk A Nagy Svájciról, hogy „egy furcsa, magával ragadó, eszelős, szórakoztató, de közben nagyon is sötét regény”. Középpontjában két nő, Greta és Flavia, becenevén a Nagy Svájci szerelmi és szexuális viszonya áll. A kapcsolat Greta megszállottsága és hazugságai miatt egyre inkább egy kisiklott tehervonatra kezd hasonlítani, és ott lebeg fölötte a várható katasztrófa.

JEN BEAGIN
A Nagy Svájci
Ford. Kovács-Dobos Krisztina, Európa, 2024, 412 oldal
-

A kedvenc idézeteink:

Beagin szóhasználata, hasonlatai üdítően szokatlanok. Úgy szürreálisak, hogy közben a regény világa nagyon is hétköznapi, nincs varázslatos dimenziója. Greta lakótársát, Sabine-t például így jellemzi:

„Személyiségét tekintve Gretát az egyik egzotikus zöldségre emlékeztette, ami tetszett ugyan neki a termelői piacon, de azt nem tudta volna, hogy hogyan kell elkészíteni.

Talán karalábé vagy csicsóka. Nehezen kezelhető. Nem édes vagy különösebben ismerős.

Nem lehet egyszerűen leforrázni vagy megvajazni. Nem csemegekukorica. Greta azonnal egyfajta rokonságot érzett Sabine-nal, hiszen ő maga is karalábé volt.”

A regényben nyomon követjük, ahogy a két nő szembesül a saját vágyaival. A mindig pragmatikus Flaviát is zavarba ejti ez a felismerés, de Gretát még jobban letaglózza.

„Lassan és fájdalmasan döbbent rá, hogy amit az álomházban keresett, és amit végül megtalált, az a saját étvágya volt. 

Annyi éven át éhezett, anélkül hogy tudott volna róla.

– Úgy látom, kiakadtál – szólalt meg a Nagy Svájci.

– Azt hiszem, attól félek, hogy elveszítem az eszem, vagy túladagolom magam – válaszolta Greta. – Olyan, mintha pénzhez és hírnévhez jutnál, és nem tudnád, hogyan kezeld, mert egész életedben szegény és láthatatlan voltál.”

A történetben fontos, hogy Flavia és Greta mennyire különbözőek, nemcsak a korukat, élethelyzetüket és személyiségüket tekintve, de külsőleg is. Előbbi egy valódi jelenség, akit mindenki észrevesz, aki egy helyen tartózkodik vele, és olyan vonzereje van, aminek a hatása alól férfiak és nők is alig tudják kivonni magukat.

„Greta, miközben megadta a telefonszámát, nézte, ahogy Nicole felfigyel a Nagy Svájcira.

Az egyik kedvenc időtöltésévé vált azt nézni, ahogy a nők észreveszik a Nagy Svájcit.

Greta ahhoz hasonlította volna, mint amikor egy zsúfolt pékségben állsz sorban, nagyon koncentrálsz a pultban a süteményekre, úgy érzed, hogy sietned kell, és muszáj döntened, mert hosszú a sor mögötted, szórakozottan rendelsz az arc nélküli pultosnál, találkozol vele újra a pénztárnál, a pénztárcáddal bajlódsz, bénázol a hitelkártyáddal, aztán hirtelen észreveszed, hogy Charlize Theron szólt hozzád, és éppen a szemedbe néz.”

A Nagy Svájci egy jelentős része egy szexterapeuta rendelőjében játszódik. Míg a terápiát sem Greta, sem Flavia nem szereti, addig a traumákhoz máshogy állnak. Greta úgy érzi, az egész életét az határozza meg, hogy az anyja megölte magát, míg Flavia semmilyen traumáról nem fogadja el, hogy hatással lenne az életére – és mások esetében is csak kifogásnak tartja. Ez a konfliktusuk egyik sarkalatos pontja is:

„– Egészen hihetetlen számomra, hogy még mindig az édesanyád öngyilkosságával takarózol. Még mindig ezt használod fel, pedig semmi köze ahhoz, amit tettél. Ez már-már pszichotikus viselkedés, hogy még erre a pillanatra is ezt használod fel. Mikor lesz ennek vége?

Soha, gondolta Greta. Egész életemben ebből éltem.”

A főszereplő annyira elnyomja a saját érzéseit, hogy amikor történik egy baleset a kutyájával, az egyetlen lénnyel, amivel őszinte a kapcsolata, akkor minden más is kiszakad belőle.

„(...) Greta vadul körülnézett, próbálta megtalálni a hang forrását.

De ő maga jajgatott.

Soha életében nem jajgatott még, de most úgy, mint egy olasz öregasszony, mint egy vérprofi,

egy olyan nő, aki évekig azzal kereste a kenyerét, hogy filmeken gyászolt olyan filmrendezőknek, mint Visconti vagy Fellini. Produkciónak pocsék lett volna – túljátszott, gyenge, túl hosszú –, de tényleg úgy üvöltött, mintha őt magát lőtték volna meg. Soha nem érzett még ilyen tiszta és csupasz kínt.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 idézet Tove Ditlevsen Koppenhága-trilógiájából

Június utolsó hetében a dán Tove Ditlevsen Koppenhága-trilógiája a hét könyve nálunk. Most pedig mutatunk öt izgalmas idézetet a regényekből. 

...
Kritika

Tove Ditlevsen önéletrajzi trilógiája gyógyszerfüggésről, abortuszokról, íróvá válásról mesél

A dán Tove Ditlevsen vallomásos műveiben szinte élve boncolja önmagát, küzdelmeit és sokszor ellentmondásos érzelmeit. A memoárirodalom hagyományait követő, egyszerre nyers és költői, letaglózóan őszinte regényekből (Gyerekkor, Ifjúkor, Függés) összeálló Koppenhága-trilógia a hét könyve. 

...
Kritika

A Nagy Svájci: eszelős vágy, hazugságok és a traumaipar görbe tükre

Jen Beagin regényében két nő különös körülmények között kezd viszonyba egymással, az olvasó pedig azzal szembesül: mi is az őszinteség tulajdonképpen és mit kezdjünk a traumáinkkal? Ez a hét könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

...
Szórakozás

8 érdekesség, amit nem tudtál a 80 éves Rubik Ernőről

„Megtalálónak” vallja magát, mert a feltaláló kifejezést nem szereti. A világon több mint 350 millió példányt adtak el a kockájából. A sikerhez elengedhetetlennek tartja a kudarcot. Nyolcvanéves Rubik Ernő.

Szerzőink

...
sa

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

...
sa

Rossz anya és jó író: hogyan olvassunk ezután Alice Munrót?

...
Horányi Hanna Zelma

A Tom Lake két nyár történetén keresztül mesél egy egész életről

Olvass!
...
Beleolvasó

Amikor a fiú zavaró tényezővé válik az apa szemében – Olvass bele a Kis világok című regénybe!

Caleb Azumah Nelson egy Londonban élő, ghánai-brit fiú érzékeny, zenével és ízekkel teli felnövéstörténetét írta meg. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

Nancy Fraser instant klasszikus könyvében bemutatja, hogyan vezetett a falánk kapitalizmus a világunkat megmérgező, igazságtalanságokból fakadó sokféle krízisért. Most elolvashatsz egy részletet a kötetből.

...
Beleolvasó

A Gucci-örökös végre elmondja az igazságot apja meggyilkolásáról – Olvass bele!

Allegra Gucci évekig némán hallgatta a családjáról szóló különféle, igazságot nélkülöző pletykákat. A hollywoodi film aztán annyira felháborította, hogy megírta saját igazságát a botrányos történetről. Mutatunk egy részletet a könyvéből.

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból