Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében (olvass bele!) a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.

Laki Péter | 2020. október 26. |

A magyar kiadásban két kötetre bontott regény első részében Paolini egy olyan univerzumba kalauzolja el olvasóit, ahol az emberiség már kirajzott a világűrbe, kolóniákat hozott létre távoli lakható bolygókon, de a kutatások nem állhatnak le. A terraformálás és kolonizáció előtt álló égitesteken kutatócsoportok mérik fel a terepet. Kira Navárez xenobiológus is egy ilyen csapat tagja, párjával, Alannel pedig az aktuális küldetésük utáni békés életet tervezgetik. Egy bolygó felszínén végzett vizsgálat azonban mindent megváltoztat. Egy idegen életformával történő első kapcsolatfelvétel után nemcsak Kira élete, de az egész emberiség sorsa forog kockán, miközben múltunk rejtélyeire is fény derülhet.

Christopher Paolini
Álmok a csillagok közt (I. kötet)
Ford.: Bihari György, Európa, 560 oldal

Az Álmok a csillagok közt lélegzetvételnyi időt sem hagyva robog át olvasóján. Paolini olyan eszméletlenül pörgős és mozgalmas cselekménybe helyezi történetét, ami

szédítő sebességgel, kíméletlenül löki újabb eseménydús szituációkba nemcsak szereplőit, hanem befogadóit is.

A sűrű cselekményszövésnek köszönhetően már az első pár oldalon az események középpontjába csöppenünk, így minden, amit tudnunk kell a regény világáról, szinte felvezető nélkül, menet közben mutatkozik meg Kira kálváriáját követve. Kira nagyobb részt csak elszenvedő alanya az események sodrásának, de látszólagos passzivitása ellenére is meglökött dominóként hozza lendületbe a regény lapjain elszabaduló őrület láncreakcióját. Amint azonban a sok fejkapkodás után sikerül feleszmélnie, igyekszik megbékélni sorsával és átvenni az irányítást. A rengeteg akció és eposzi méretű perspektívák mellett így egy olyan sci-fi kaland kerekedik Kira történetéből, ami nemcsak az emberiség sorsáról, lehetséges jövőjéről és elfeledett múltjáról szól, de az erőszak természetéről, vagy az önismeret és önkontroll fontosságáról is. 

„Biztos, hogy vannak dolgok, amelyeket a legértelmesebb idegen se manipulálhat.

A gondolatok, az emlékek, a nyelv, a kultúra – ezek túlságosan bonyolultak, és ha kiszakítják őket összefüggéseikből, egy idegen nem értheti őket. Még az embereknek is nehéz megérteni egy másik emberi kultúrát. Ám a szenvedélyek, vágyak, tettek manipulálhatók.” 

Kirán kívül csak a fontosabb mellékszereplők jelleme lett árnyalva valamelyest, a többi karakterben leginkább már kész egyéniségeket kapunk, akik végigkísérik és segítik a főhős jellemfejlődését és tanulási folyamatát. 

Paolini egy lenyűgözően nagyívű, high concept sci-fi történetet álmodott meg, ám arra tudatosan és láthatóan nem vállalkozott, hogy megújítsa, vagy éppen kitolja a zsáner határait.

Helyette több alzsáner elemeit gyúrja egybe, a mixtúrából pedig leginkább az űropera és a katonai sci-fi türemkedik ki némi testhorror kíséretében. Felbukkan a fantasyk és kalandtörténetek eltűnt, hatalmas, sorsfordító erővel bíró ereklyéje, a mítoszok megváltó narratívája, de találkozunk könyörtelenül véres intergalaktikus háborúval, ősi civilizációkkal, szedett-vedett űrcsempészekkel levitézlett űrhajóval, poszthumanizmussal, furcsa vallásokkal és csápos űrlényekkel is. Művében kimondottan is ott rejlenek a klasszikusok már-már unalomig ismételt elemei, névadásokban és szövegközi utalásokban pedig egészen direkt módon tiszteleg legfőbb inspirációi előtt (például Heinlein, Crichton, Allison), ahogy indirekt utalásokban más hatások is egyértelműen megfigyelhetők (például Alien-filmek, StarCraft-játékok). A sci-fi aranykorának technooptimista koncepciói találkoznak a fantasykből és eposzokból ismert toposzokkal, miközben minden klasszikus hatás ellenére is valóban kortárs hangnemet üt meg.  

Nem célja, hogy merőben újat mutasson, helyette csupán szórakoztatni szeretne, és az író a saját zsáner iránti lelkes rajongását próbálja meg átragasztani másokra is. Az Álmok a csillagok köztben pedig minden megvan ahhoz, hogy ez sikerüljön. Paolini széles körben kiterjedt kutatómunkája nagyon is tetten érhető, de nem telepszik rá a szövegre. Hard sci-fi helyett tehát inkább a könnyedebb alzsánerek közönségét célozta meg, de a keményvonalas rajongók is élvezettel forgathatják. Választott stílusa miatt pedig olyanoknál sikeresen célba érhet a könyv, akik alapvetően ódzkodnak a tudományos fantasztikumtól.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Rebecca nincs már velünk a Manderley-házban

A Netflix leporolta A Manderley-ház asszonya klasszikus történetét. Hogy jó ötlet-e egy hitchcocki mesterművet újraforgatni, az írásunkból kiderül.

...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

Az 1909-ben megjelent Martin Eden című, önéletrajzi ihletésű Jack London-regény már számos megfilmesítésen van túl, de Pietro Marcello rendező egészen új szemszögből talál fogást rajta. 

...
Kritika

Te elárulnád a családod pár millió dollárért?

Samantha Downing már első regényével is bizonyított. Második megjelent kötete sok mindent átvesz az Elbűvölő feleségem receptjéből, ám a szimplán csak jóízű vacsora helyett ezúttal egy minden harapással új, meglepő ízeket rejtő gourmet csemegét tett le az asztalra. 

A hét könyve
Kritika
Miért csodálkozunk még mindig a hétköznapok abszurditásán?
...
Nagy

Totth Benedek: Rövid feljegyzés egy hosszú és gyötrelmes évtized margójára

A tízéves Margót ünnepelve Totth Benedek is megosztotta emlékeit és gondolatait a Margóról, írásról, szlengről, cápákról. Olvasd el!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Reverendában és Luther-kabátban a nyilasterror idején: séta egy gyilkos és egy embermentő nyomában

...
Hírek

Elhuny Lucinda Riley, A hét nővér-sorozat szerzője

...
Hírek

Szvoren Edina az ambivalens hatásnak örül

...
Hírek

Babiczky a megszólalás szabadságát fedezte fel Szapphóban

...
Hírek

Itt Az utolsó szerelmes levél első előzetese!

...
Hírek

Filmre vele! - Hat kortárs magyar művet ajánlanak a filmeseknek

...
Hírek

Nem lehet vitatkozni, hogy az áldozatok leszármazottai számára a turul mit jelent

...
Nagy

Spiró György: Azért nem lettem sznob, mert nem mondták meg, mi a jó

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!