Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?

Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?

A Finlay Donovan ölni tudna címszereplője egy különösen zaklatott napon nem éppen hétköznapi szituációban találja magát: valaki fel akarja bérelni, hogy ölje meg a problémás férjét. A dolog már csak azért is meghökkentő, mert a krimiíró Finlay addig legfeljebb csak a könyveiben szaporította a hullák számát.

Ruff Orsolya | 2022. április 05. |
Elle Cosimano
Finlay Donovan ölni tudna
Ford.: Török Krisztina, Agave, 2022, 368 oldal
-

Elle Cosimano krimije úgy kezdődik, mint egy György-korabeli regény: „Közismert tény…” (vö. „Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség”). A nagy különbség csak annyi, hogy a teljes mondat itt így hangzik: „Közismert tény, hogy reggel fél kilenckor általában

a legtöbb anya már ölni tudna”.

A címszereplő Finlay Donovan egyedülálló anya, akinek az élete annyi hétköznapi vágányon siklott félre, hogy azt már számon tartani sem igazán tudja. A férje lelépett a környéken lakó dögös ingatlanossal, ugyanez a volt férj a megkérdezése nélkül kirúgta a bébiszittert, a két kisgyereke minden energiáját felemészti (a nagyobbiknak aznap reggel szigszalaggal ragasztja vissza a fejére a lenyírt hajtincseket), az ügynöke a legújabb krimije megírásával nyaggatja, az előleget viszont már felélte, az írással persze semmit sem halad, miközben a számlák egyre csak sokasodnak. Totális csőd.

Az ügynökkel viszont kénytelen találkozni, hogy a legújabb bűnügyi regényéről beszéljenek, így aztán a megbeszélt helyen szó esik határidőkről, rutinról és persze gyilkosságról is. Az már más lapra tartozik, hogy a szomszédos asztalnál ülő nő félreérti a helyzetet, és bérgyilkosnak véli Finlayt – olyannak, akiben meg lehet bízni. Így aztán mielőtt az egzaltált író elhagyná a szendvicsezőt, egy sebtében papírra vetett üzenet várja, amely egy nevet, egy címet és egy telefonszámot tartalmaz. És

egy szabad szemmel is jól látható összeget.

Akkorát, amely jó időre kihúzná Finlay-t a bajból.

A józan ész persze azt ordítja, hogy azonnal dobja ki a cetlit, de a belső viaskodásból végül az lesz, hogy Finlay akcióba lép – még ha a szíve mélyén nem is akar ő megölni senkit. A nap végén viszont így is egy hullával több bukkan fel az életében, mint az amúgy komfortos lenne, és ezzel kezdetét veszi egy őrült versenyfutás, amelyben orosz maffiatagok, a volt férj, egy dögös pultos, egy hasonlóan reménykeltő nyomozó meg a Finlay életébe újra betoppant bébiszitter, Vero adják a sztori dinamikáját. Utóbbi igazi támasza és segítője lesz a bajban, aki gyerekekre vigyáz, vacsorát főz – vagy éppen gödröt ás az éjszaka kellős közepén, ha éppen arra van szükség.

A Finlay Donovan ölni tudna a klasszikus receptet követi: ha valami félreérthető, akkor

azt egészen biztosan félre is fogják érteni.

Ha egyszer megfilmesítik, akkor csakis akció vígjáték készülhet belőle, az alap megvan hozzá: eleve emlékezetes a csetlő-botló főhős, aki kicsit olyan, mint egy Bridget Jonesba oltott Gillian Flynn, a gyorsan váltakozó jelenetek, a fekete humor – tényleg minden adott egy jó adaptációhoz. Egyelőre amúgy arról van szó, hogy tévésorozat készül belőle, és a Hatalmas kis hazugságok fölött bábáskodó I. Marlene King lesz a producere (az HBO-sorozatnak szintén egy könyv adta az alapját, a végeredmény fényében tehát még jól is elsülhet a dolog).

A Finlay Donovan ölni tudna összességében egy látszólag könnyű kézzel megírt, szórakoztató krimi, ami nem akarja magát többnek mutatni annál, ami. A nyomozó író figurája annyira nem eredeti, viszont az már igen, hogy a sok bukdácsolás, titkolózás, szimatolás közben Cosimano

borzasztó empatikusan és megértő humorral

rajzolja fel egy olyan egyedülálló anya figuráját, aki újra szeretné átvenni az ellenőrzést a saját élete felett. Az amerikai fogadtatás ráadásul megágyazott a folytatásnak, szóval Finlay Donovan megpróbáltatásai ezzel még egészen biztosan nem értek véget.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbo új könyve, A birodalom egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. 

...
Kritika

Cserháti Éva krimijében a múlt vet sötét árnyékot a véres vonatos nyomozásra

Zarándoklat a halálba címmel folytatódik Cserháti Éva K.É.Z. című krimisorozata, amelyben a nyomozás szálai egészen a hetvenes évekig nyúlnak vissza.

...
Hírek

10 klasszikus krimi, aminek 2022-ben felszabadultak a jogai

Január elsejével az Egyesült Államokban szabadon felhasználhatóvá váltak Agatha Christie, Ernest Hemingway és Arthur Conan Doyle egyes könyvei.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Thomas Erikson: Aki engem fáraszt, lehet, hogy másnak szimpatikus

...
Zöld

Litkai Gergely: Mennyire vagyunk felelőtlenek a nukleáris anyagokkal? / A katasztrófa küszöbén

...
Zöld

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!