Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?

Mit tesz a krimiíró, ha egyszer valóban ölni kell?

A Finlay Donovan ölni tudna címszereplője egy különösen zaklatott napon nem éppen hétköznapi szituációban találja magát: valaki fel akarja bérelni, hogy ölje meg a problémás férjét. A dolog már csak azért is meghökkentő, mert a krimiíró Finlay addig legfeljebb csak a könyveiben szaporította a hullák számát.

Ruff Orsolya | 2022. április 05. |
Elle Cosimano
Finlay Donovan ölni tudna
Ford.: Török Krisztina, Agave, 2022, 368 oldal
-

Elle Cosimano krimije úgy kezdődik, mint egy György-korabeli regény: „Közismert tény…” (vö. „Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség”). A nagy különbség csak annyi, hogy a teljes mondat itt így hangzik: „Közismert tény, hogy reggel fél kilenckor általában

a legtöbb anya már ölni tudna”.

A címszereplő Finlay Donovan egyedülálló anya, akinek az élete annyi hétköznapi vágányon siklott félre, hogy azt már számon tartani sem igazán tudja. A férje lelépett a környéken lakó dögös ingatlanossal, ugyanez a volt férj a megkérdezése nélkül kirúgta a bébiszittert, a két kisgyereke minden energiáját felemészti (a nagyobbiknak aznap reggel szigszalaggal ragasztja vissza a fejére a lenyírt hajtincseket), az ügynöke a legújabb krimije megírásával nyaggatja, az előleget viszont már felélte, az írással persze semmit sem halad, miközben a számlák egyre csak sokasodnak. Totális csőd.

Az ügynökkel viszont kénytelen találkozni, hogy a legújabb bűnügyi regényéről beszéljenek, így aztán a megbeszélt helyen szó esik határidőkről, rutinról és persze gyilkosságról is. Az már más lapra tartozik, hogy a szomszédos asztalnál ülő nő félreérti a helyzetet, és bérgyilkosnak véli Finlayt – olyannak, akiben meg lehet bízni. Így aztán mielőtt az egzaltált író elhagyná a szendvicsezőt, egy sebtében papírra vetett üzenet várja, amely egy nevet, egy címet és egy telefonszámot tartalmaz. És

egy szabad szemmel is jól látható összeget.

Akkorát, amely jó időre kihúzná Finlay-t a bajból.

A józan ész persze azt ordítja, hogy azonnal dobja ki a cetlit, de a belső viaskodásból végül az lesz, hogy Finlay akcióba lép – még ha a szíve mélyén nem is akar ő megölni senkit. A nap végén viszont így is egy hullával több bukkan fel az életében, mint az amúgy komfortos lenne, és ezzel kezdetét veszi egy őrült versenyfutás, amelyben orosz maffiatagok, a volt férj, egy dögös pultos, egy hasonlóan reménykeltő nyomozó meg a Finlay életébe újra betoppant bébiszitter, Vero adják a sztori dinamikáját. Utóbbi igazi támasza és segítője lesz a bajban, aki gyerekekre vigyáz, vacsorát főz – vagy éppen gödröt ás az éjszaka kellős közepén, ha éppen arra van szükség.

A Finlay Donovan ölni tudna a klasszikus receptet követi: ha valami félreérthető, akkor

azt egészen biztosan félre is fogják érteni.

Ha egyszer megfilmesítik, akkor csakis akció vígjáték készülhet belőle, az alap megvan hozzá: eleve emlékezetes a csetlő-botló főhős, aki kicsit olyan, mint egy Bridget Jonesba oltott Gillian Flynn, a gyorsan váltakozó jelenetek, a fekete humor – tényleg minden adott egy jó adaptációhoz. Egyelőre amúgy arról van szó, hogy tévésorozat készül belőle, és a Hatalmas kis hazugságok fölött bábáskodó I. Marlene King lesz a producere (az HBO-sorozatnak szintén egy könyv adta az alapját, a végeredmény fényében tehát még jól is elsülhet a dolog).

A Finlay Donovan ölni tudna összességében egy látszólag könnyű kézzel megírt, szórakoztató krimi, ami nem akarja magát többnek mutatni annál, ami. A nyomozó író figurája annyira nem eredeti, viszont az már igen, hogy a sok bukdácsolás, titkolózás, szimatolás közben Cosimano

borzasztó empatikusan és megértő humorral

rajzolja fel egy olyan egyedülálló anya figuráját, aki újra szeretné átvenni az ellenőrzést a saját élete felett. Az amerikai fogadtatás ráadásul megágyazott a folytatásnak, szóval Finlay Donovan megpróbáltatásai ezzel még egészen biztosan nem értek véget.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Nesbo birodalmában nincs más, csak hó, hegyek meg hullák

Jo Nesbo új könyve, A birodalom egy az isten háta mögött kettővel játszódó thriller, amely közelebb áll a lélektani drámához, mint mondjuk a krimi műfajához. 

...
Kritika

Cserháti Éva krimijében a múlt vet sötét árnyékot a véres vonatos nyomozásra

Zarándoklat a halálba címmel folytatódik Cserháti Éva K.É.Z. című krimisorozata, amelyben a nyomozás szálai egészen a hetvenes évekig nyúlnak vissza.

...
Hírek

10 klasszikus krimi, aminek 2022-ben felszabadultak a jogai

Január elsejével az Egyesült Államokban szabadon felhasználhatóvá váltak Agatha Christie, Ernest Hemingway és Arthur Conan Doyle egyes könyvei.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri