Lehet egyszerre utálni a szexizmust és imádni a Beastie Boyst

Lehet egyszerre utálni a szexizmust és imádni a Beastie Boyst

Mi is írtunk nemrég a Michael Jordan és a Chicago Bulls kilencvenes évekbeli legendás menetelését bemutató Last Dance-ről. A sorozatból többek között az is kiderül, hogy egy bajnok csapathoz nem a barátság a legfontosabb összetevő. A Beastie Boys történetéről szóló, április vége óta elérhető Beastie Boys Story pont ellentétes képet mutat: ez a zenekar azért maradt sikeres és maradt egyben, mert három örök barát csinálta. Jordanben és a Beastie Boysban viszont közös, hogy nemcsak a saját területükön, a sportban, illetve a zenében, hanem azon túl is jókora nyomot hagytak.A Beastie Boys Story alapja a 2018-as Beastie Boys Book, ami egyúttal nem más, mint a hét könyve! 

Benedek Márton | 2020. június 08. |

A Beastie Boys albumról albumra meg tudta lepni hallgatóságát, és a Beastie Boys filmre is igaz, hogy máshogy közelíti meg a témát, mint amire számítani lehetett. Hiszen, ha valaki azt mondja korábban, hogy Spike Jonze (a Sabotage és más Beastie-klipek, továbbá a Her és a John Malkovich menet rendezője) csinál egy Beastie-dokumentumfilmet, akkor kevesen gondoltak volna arra, hogy ez csupán abból áll, hogy Mike D és Ad Rock egy színházban mesélnek. Erről persze a könyv és az ahhoz kapcsolódó előadások tehetnek. 

Forrás

Első lemezük, az 1986-ban megjelent Licenseed to Ill volt az első rapalbum, ami felért az amerikai slágerlista tetejére. Akkor már túl voltak egy közös turnén Madonnával, de mindez még semmi ahhoz képest, ami utána jött. A három fehér New York-i srácból álló Beastie Boys punkként kezdte, aztán a rap és a hiphop egyik legnagyobb hatású zenekarává vált, amikor pedig eljött az idő, a Public Enemy vezére, Chuck D és LL Cool J iktatta be őket a Rock&Roll Hírességek Csarnokába. Erőszakmentességet hirdettek, támogatták Tibetet, saját kiadójuk és magazinjuk volt, és a rendező Spike Jonze-t is ők tették először naggyá. Ahogy Jordanék sem csak jól dobtak kosárra, úgy ők sem csak ügyesen kiabáltak a mikrofonba: kultúrát építettek.

A Beastie Boys Book 2018 őszén jelent meg és a hagyományosabb író-olvasó találkozók mellett néhány alkalommal színházakba is szerveztek bemutatókat. Ezeket úgy kell elképzelni, hogy Mike D és Ad Rock ugyanúgy mesélt, mint a filmben, csak szó szerint a könyvben írt szövegeket olvasták a súgógépről. Aztán a régi bajtárs Spike Jonze-zal kitalálták, hogy ebből akár lehetne film is, és megszerveztek egy háromestés előadást már külön a forgatásnak dedikálva a brooklyni King’s Theatre-ben. (Menet közben egy alig 13 órás hangoskönyv -vagy inkább rádiójáték- is elkészült , többek között Snoop Dogg, Chloë Sevigny, Bette Midler vagy Ben Stiller szereplésével.) 

A film kétórás, a könyv majdnem 600 oldal – nyilván egyikbe sem fér bele a Beastie Boys teljes története, és ezt sajnos muszáj elfogadnunk. Ahogy azt is, hogy Adam Yauch, azaz MCA már nincs velünk 2012 óta. 

Mike D-t és Ad Rockot olvasva, hallgatva a mai napig érezhető a rákban elhunyt, terstvérként szeretett barát elvesztése miatt érzett fájdalmuk; a zenekar történetének összefoglalása a gyász feldolgozásának is a része. 

MCA-nek voltak a legelképesztőbb ötletei, de ő volt az is, aki a Beastie Boys korai éveiben a leghitelesebben hozta a pózból felvett sutyerák, részeges, nőknek és melegeknek beszóló figurát, ami viccnek indult, de kellemetlen teher lett. Később ugyanő volt az, aki bocsánatot rappelt emiatt a Shure Shotban, és aki Tibetet támogató alapítványt és koncertsorozatot szervezett. Ezek az epizódokat a könyv is és a film is dokumentálja, az előbbi részletesebb, az utóbbi látványosabb módon (de mindkét esetben jól körüljárva az első nagy turnéhoz használt óriási műpénisz történetét, aminek a híre a könyv megjelenésekor még a Bors magazinig is eljutott!). 

MCA éppen bocsánatot kér a nőktől Budapesten, 1995-ben

A filmben Ad Rock kínjában nevet önmagán a Girls szövegét idézve és azt is elmesélik, hogy mennyire éretlenül kezelték azt, ahogy és amikor a női mivolta miatt megváltak az eredeti Beastie-tag Kate Schellenbach-tól. A könyvben viszont egyrészt olvashatunk Ada Calhoun  író, újságírótól egy “tudományos értekezést” arról, hogy lehetett egyszerre utálni a szexizmust és imádni a Beastie Boyst; de talán komolyabb közlés, hogy a könyvben Schellenbach is kifejti, ő hogyan élte meg a szétválást és a későbbi újra egymásra találást. (Schellenbach a Luscious Jackson nevű zenekar tagja lett, a zenéiket a Beastie Boys kiadója adta ki, ma pedig James Corden producere, ahogy a műsorvezető meg is jegyzi ebben a Beastie Boys karanténinterjúban .) 

A könyvben további vendégszövegek is olvashatók, Jonathan Lethem a testvérével együtt a fehér rap megszületését képzeli el, Colson Whitehead pedig egy oral historyt kreált, mintha Cookie Puss egy valódi lény lett volna. A 2015-ben elhunyt legendás dj, Anita Sarko szuper szöveggel szerepel a nyolcvanas évek New York-i klubjairól, a magyar Tondora Judit képregényt rajzolt, Amy Poehler pedig a Beastie Boys klipjeit elemzi (a So Watcha Want szerinte arról szól, hogy “Szívj füvet! Szívj füvet! Szívj füvet!”). Van szakszerű véleményezés a Beastie-ruhatárat illetően, és még Beastie-számok által inspirált receptgyűjtemény is. Spike Jonze fotóiból is kapunk egy extra válogást, de ő már azóta kijött egy teljes Beastie Boys-fotóalbummal is. Ezen tartalmak nem mindegyike hiánypótló, de közelebb hoznak ahhoz a kulturális térhez, amiben a Beastie Boys létezett. (A filmbe vendégcelebből csak a végére jut, de ahhoz tényleg a legvégéig kell nézni!) 

Viszont a könyvben és a filmben sem szólalnak meg Rick Rubin és Russell Simmons, a Def Jam kiadó alapítói, akik egyszerre pozitív és negatív hősök.

A Beastie Boys felemelkedésében tagadhatatlanul jelentős részük volt, de aztán nem a legszebb módon váltak el útjaik. A filmben is tárgyalt pénzügyi probléma mellett a könyvből olyan finom részletek is kiderülnek, hogy amikor Mike D a vadonatúj Def Jam dzsekijét a környék egyik hajléktalanjának ajándékozta, akkor nagyon leszidták, mondván a márka nem erről szól, de ő úgy gondolta, hogy nagyon is! (A cikk alján találtok pár linket olyan interjúkra is, amiben Rubinék is megszólalnak.) 

Rubinék mellett feltűnő a Beastie Boys rövidebb-hosszabb távú vendégjátékosainak a hiánya is, vagy legalábbis az, hogy ők hogyan látták a dolgokat, és az, hogy ki mennyit tett a közösbe. Ez a filmben jobban kidomborodik, de a könyvben is erősen érezni a zenekar két dj-je, Dj Hurricane és Mix Master Mike, vagy a minden hangszeren játszó Money Mark hiányát. Utóbbi személyes kedvencem, a szólókarrierjét is érdemes követni, na meg mostanában az Instagramon, ahol a járványügyre tekintettel minden nap izolációs műsorral szórakoztatja követőit, és néha még David Foster Wallace is eszébe jut.

A filmet az eredeti tervek szerint IMAX-mozikban vetítették volna, és akkor elvileg szinte a széksorok között érezheti magát a néző, ámde jött a járvány, a Beastie Boys Story pedig az Apple TV-n kötött ki. Örömmel elhiszem persze, hogy egy óriási vásznon ütősebb lenne az anyag, de azért más hozzáadott értéket is el tudok képzelni. A könyv elolvasása után a filmet nézve az is feltűnik, hogy ami leírva laza és gördülökény, az a filmben némileg mesterkélt. De ez érthető is, karrierjük során Mike D és Ad Rock inkább hangosan kiabáltak a mikrofonba ugráló tömeg előtt, mint csendesen beszélgetettek önmagukról a kulturáltan helyén maradó közönséggel. 

A könyvben és a filmben is egyértelmű, hogy inkább a nyolcvanas évekre koncentrál, mint a későbbi korszakokra. A könyvben a terjedelme miatt több a sztori, a korabeli dokumentum, az érdekesség (milyen volt New York, amikor a loft nem a luxus szinonimája volt?!), de például a Hello Nasty, az önmaguk által legjobbnak tartott nagylemez is relatív kevés szót kap (ezen volt az Intergalactic  és MCA bossanovás kalandjai is), az utána lévő folytatások pedig szinte semmit. Hogy miért, azt csak Mike D és Ad Rock tudja, mi pedig azon gondolkozhatunk, hogyha MCA életben van, akkor milyen lett volna ez a könyv és film. 

Linkek a könyvön és a filmen túl 

A Licensed to Ill megjelenésének 25. évfordulójára, 2011-ben készült oral history interjú

Egy másik oral history a kezdetektől 1998-ig

A Beastie Boys a Village Voice-ban

Licensed to Ill VHS kazetta 1987 

Skills to Pay the Bills VHS kazetta 1992

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Szerelem a huszadik század árnyékában

A filmek által sulykolt naplementés-cukormázas szerelem helyett az igazi sokszor fáj és húsba mar. Szilasi hősei jól tudják ezt, miközben a háttérben csendben pereg a huszadik század. A Kései házasság a hét könyve.

...
Kritika

Aki melegként nő föl, annak páncélt kell növesztenie maga köré

A magunk köré húzott burkokról és az érzelmi sérülékenységről mesél Nádasdy Ádám új kötete. A novellák hősei meleg férfiak, akik éppúgy ölelnek és civódnak, vágyakoznak és féltékenykednek, bántanak és megbántódnak, mint bármely párkapcsolat résztvevői. A szakállas Neptun a hét könyve. 

...
Kritika

Ilyen a válás utáni év egy férfi szemével

A válás és a vele járó gyász témáját dolgozza fel e a norvég Per Petterson regénye, amely egy férfi szemszögéből mutatja be a válás utáni hónapok embert próbáló, lelkileg rendkívül megterhelő időszakát. A Férfiak az én helyzetemben a hét könyve. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Bognár Péter: Az erőszakról, a félelemről és a szavak jelentéséről

„A Haraszti-csemete által tollbamondott jegyzőkönyv alapján így beszélt tehát a fiú, így vagy valahogy ilyesformán, de hogy mindabból, amit összehordott, és amit a fiú őszerinte a fülébe sugdosott az autóban, mindabból mennyi és mi volt igaz, azt már sose fogjuk megtudni.” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre - ez a nyolcadik rész.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

...
Nagy

Nem kell mindent megbocsátani, de ha képesek vagyunk rá, az egyfajta szupererő

Carley Fortune a pandémia alatt írta meg első, Minden elmúlt nyár című regényét, amiben arra a kérdésre keresi a választ, hogy meddig tart a kamaszkori szerelem varázsa. A szerzővel a kanadai tájról, a kamaszkori naplóírásról is beszélgettünk. Interjú.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Rébecca Dautremer: A jó képeskönyv olyan, mint egy színházi előadás

A francia Rébecca Dautremer gyerekeknek szóló könyveket és olyan klasszikusokat is illusztrál, mint az Egerek és emberek vagy a Cyrano. A Pestext Fesztivál vendégeként járt Budapesten, mi pedig családi indíttatásról, egy elrontott gyerekkori rajzról, a vizuális utalások elrejtéséről, és az illusztráció meg a szöveg kapcsolatáról beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

A titokzatos gombáktól a krillekig [Könyvesblokk]

Szeptemberi Könyvesblokkunkban ezúttal a gyerekeknek (és szüleiknek) kedvezünk: válogatásunkban ismeretterjesztő kötetet, akciódús meseregényt és zseblámpás könyvet ajánlunk.

...
Gyerekirodalom

Réz András regényében egy ördögi figura mozgatja a háttérből a szálakat

A Lukrécia papucsai című ifjúsági regényben épp a legjobbak buknak meg természettudományból, a pótvizsgára készülő csapat ráadásul furcsábbnál furcsább kalandokba keveredik. És ezekben valahogy mindig a helyettesítő tanár keze van. Olvass bele!