A lázadás és a nosztalgia regénye az Utas és holdvilág

A lázadás és a nosztalgia regénye az Utas és holdvilág

Szerb Antal kultikus regénye, az Utas és holdvilág évtizedek óta töretlenül népszerű, de talán még sosem érződött olyan húsbavágónak, mint most, amikor a főszereplő, Mihály életválsága az egész világ válságává nőtte ki magát. Az olaszországi roadregény több mint nyolcvan évvel a megjelenése után aktuálisabbnak tűnik, mint valaha. Mindannyiunk útkeresésének megkerülhetetlen történetévé vált, az elveszett fiatalság és a nosztalgia könyvévé, amely minden életszakaszban újat tud mondani a lázadásról és a társadalomba való betagozódásról. Újraolvastuk az Utas és holdvilágot (amely idén nyáron díszkiadásban is megjelent).

Forgách Kinga | 2020. augusztus 14. |

Az Utas és holdvilág elképesztő sikerének titka, hogy szinte mindenki azt érzi, hogy a történet az ő fiatalkori érzéseiről szól, egészen egyszerűen azért, mert Szerb Antal egy univerzális dilemmát és életérzést ragadott meg: a vágyat, hogy ne kelljen beilleszkedni a társadalomba, hogy ne kelljen a pénzzel, a felelősséggel, a munkával, a mások által megalkotott szabályokkal foglalkozni, hanem lehessen csak élni, tapasztalni, keresni a boldogságot, arra menni, amerre az utunk visz. Ezt az elementáris vágyat mindenki ismeri, ha máshonnan nem, akkor a kamaszkorából, amikor először tudatosul bennünk, mennyire szűkek a keretek, amelyek közt mozoghatunk, és mennyire gúzsba kötik az embert a társadalmi normák és elvárások. Az Utas és holdvilág ehhez a feszített, klausztrofób érzéshez nyúlik vissza, ahhoz az életszakaszhoz, amikor minden tettet a beszorítottság elleni küzdelem és a kitörési vágy mozgat, amikor az embert nem érdekli semmi és senki más, csakis a saját szabadsága és útkeresése. Ezért is fontos és megkerülhetetlen könyv ma, a 21. században, amikor a végeérhetetlen kamaszkor időszakát éljük, amikor Mihályhoz hasonlóan fiatal felnőttek sokasága érzi azt, hogy nem akar annak a rendszernek a része lenni, amelybe előtte nemzedékek sora tagozódott be. 

Mihály a mai ál-felnőttség szimbolikus alakja, elő- és példaképe, a megtestesítője mindannak, amiről a fiatalság (illetve az elveszett fiatalság iránti vágyakozás) szól.

Szerb antal
Utas és holdvilág
Helikon, 2019,  298 oldal
Szerb Antal: Utas és holdvilág

„Nem tudott ellenállni a vallomásnak, amely ki akart törni belőle. Beszéd közben minden tudatosodott, ami szökése óta inkább ösztönösen élt benne: hogy mennyire elhibázottnak érzi felnőtt vagy ál-felnőtt életét, házasságát, mennyire nem tudja, mihez kezdjen, mit várhat még jövőjétől, hogyan térhetne vissza igazi önmagához. És főképp, hogy mennyire gyötri a nosztalgia ifjúkora és ifjúkorának barátai iránt.”

Az Utas és holdvilág éppen ezzel a témával nyit: Mihály abban a hitben utazik el a nászútjára újdonsült feleségével, Erzsivel, hogy végre kipipálhatja a felnőtté válás utolsó szükséges lépését, hiszen megházasodott, elkötelezte magát. Van tisztességes munkája egy vállalatnál, keres annyi pénzt, amennyi a megélhetéshez szükséges, hosszúra nyúlt vándorévei után pedig megállapodott. Olaszország azonban leleplezi őt: nem várt találkozásokat és érzéseket ébreszt benne, előhívja fiatalkorát és olyan nosztalgia lesz úrrá rajta régi önmaga, szétszéledt barátai és kamasz évei iránt, aminek fényében teljesen értelmetlenné válik új élete, és mindazok a kötöttségek, amiket benne magára vállalt mint felelősségteljes polgár. Ahogy meglegyinti őt Olaszország, úgy erősödik fel benne a múlt, és úgy távolodik el egyre inkább a saját felnőtt életétől. 

Az útja azon nyomban más irányba tereli őt, mint amerre Erzsi és a polgári világ van, és odüsszeuszi bolyongásba kezd Itáliában, hogy megkeressen valamit, amiről maga sem tudja pontosan mi és hol kell keresni, de ami iránt elképesztő honvágyat érez.

„- Semmi baja - mondta az orvos -, csak valami rettenetes kimerültség. Mit csinált maga, hogy ennyire elfáradt?

- Én? - kérdezte Mihály eltűnődve. - Semmit. Éltem.”

A szépség holdkórosa: Szerb Antal és az Utas és holdvilág - Könyves magazin

Szerb Antal egy diákkori jó barátjáról mintázta Ulpius Tamást, akit a kamaszfiúk már-már barátságon túli rajonságával szeretett. Kisfiús lelkesedni tudását később is megőrizte, az írást illetően azonban nem ismert tréfát. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a 70 éve meggyilkolt szerzőről, és legismertebb művéről, az Utas és holdvilágról.

Aki olvasta az Utas és holdvilágot, az tudja, hogy ez a könyv több mint egy történet: ez a regény egy életérzés, egy egészen ismerős, mégis megfoghatatlan hangulat lenyomata, amit Szerb Antal mindenkinél jobban meg tudott ragadni és szavakká tudott transzformálni.

Ebben az életérzésben benne van az olasz atmoszféra, ahogy benne van a beteljesületlen szerelem, a halálvágy, a fiatalság és az elmúlás erotikája is. De ami talán a legerősebb benne, az a nosztalgia boldog-szomorú érzése, amely átjárja a könyv minden egyes oldalát, és amely meghatározza Mihály összes döntését, legyen az tudatos vagy tudattalan.

„De látod, annyi éven át mindent megtettem, hogy konformizálódjam, és mikor azt hittem, hogy most már minden rendben van, már békét kötöttem a világgal, akkor feleségül vettelek, hogy megjutalmazzam magam. És akkor törtek rám az összes démonok, az egész ifjúságom és minden nosztalgia és minden lázadás. Nosztalgia ellen nincs orvosság. Talán nem lett volna szabad Olaszországba jönnöm. Ezt az országot királyok és költők nosztalgiájából építették.”

Szerb Antal a legkisebb képű magyar író volt - Könyves magazin

Tipikus könyvember, professzionális irodalmár, literary gentleman - csak néhány címke, amely mind a hetvenöt éve meghalt Szerb Antal sajátja volt. Az élete pedig az irodalom, ami esetében nem közhely, hanem vaskos tény. A legkülönbözőbb műfajokban alkotott, ám sosem az íróasztalfióknak.

Az Utas és holdvilág a választások könyve is.

 Mihály olyan személyiség, aki egész életében őrlődött a szabálykövetés a lázadás között, aki sem az átlagemberek, a „Pataki Zoltánok”, sem pedig a kívülállók, az „Ulpiusok” között nem találta meg a helyét. Aki éppúgy megpróbált betagozódni a társadalomba és „normális” polgári életet élni, mint kilépni belőle, játszani, figyelmen kívül hagyni az élet gyakorlati oldalát. Egyik sem passzolt azonban a személyiségéhez teljesen, mert Mihály se konformista polgárnak, se rebellis kívülállónak nem lehet tökéletes. Ő ugyanis a kereső ember archetípusa.

„Mihály nem férjnek való. Ő... hogy is mondjam... ő egy kereső... Valamit keresett egész életében, valamit, ami más. Valamit, amiről ez a perzsa, azt hiszem, sokkal többet tud, mint mi. Talán ópiumot kellene Mihálynak szívnia. Igen, egészen biztos, hogy azt kellene tennie. Én megvallom őszintén, sosem értettem meg azt az embert.”

Szerb Antal könyvét sokáig lektűrnek hitték, nem sorolták a szépirodalomhoz, túl könnyűnek, túl romantikusnak tartották. Mai szemmel ez már érhetetlen, hiszen Mihály olaszországi bolyongásának nagyon is vannak mélységei, elképesztő életbölcsesség és tudásanyag sűrűsödik össze benne. Az Utas és holdvilág tulajdonképpen egy filozofikus lélektani regény, amely egy félresikerült nászút történetén keresztül mesél a boldogságról, a szabadságról, a szerelemről, a mulandóságról, a fiatalságról és még sok minden másról, ami életbevágóan fontos. 

Az Utas és holdvilág olyan könyv, amiről eszünkbe jut, hogy kik voltunk kamaszkorunkban, miben hittünk és mire vágytunk, és ami arra buzdít, hogy ne adjuk fel azt az énünket, aki még tudta, mik az igazán fontos dolgok. 

Kiemelt kép - Friedrich Nerly: Venice. View over the San Marco basin of Santa Maria della Salute

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A szépség holdkórosa: Szerb Antal és az Utas és holdvilág

...
Nagy

A 80 éves Utas és holdvilág örökké fiatal marad

...
Hírek

Film készül a Sömmiből és az Utas és holdvilágból

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy apa, akinek az üldöztetés, a túlélés és az újrakezdés hármasa alakította az életét

Marianna D. Birnbaum édesapja történetét meséli el új kisregényében, akinek az életét úgy alakotta a történelem, hogy újra és újra előről kellett kezdenie mindent. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A dánok Zalában ismerkednek a magyar valósággal

Magyarország jó hely - főleg, ha dán vagy, fiatal és bulizni akarsz. Maros András hősei vidékre utaznak, ahol sokkal többet megtudnak, mint amit valaha reméltek. Mutatunk egy részt a Két-három dán című könyvből.

...
Beleolvasó

„Egész életem küzdelem azért, hogy ne maradjon félbe minden" [Térey 50]

Ma Térey Jánosra emlékezünk, aki ezen a napon ünnepelné 50. születésnapját.. Ebből az alkalomból jelenik meg hátrahagyott önéletírása, a Boldogh-ház, Kétmalom utca. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Az éjszaka színesre fújt Budapestet mutatja be Szöllősi Mátyás új könyvében

Illegál címmel új kötete jelenik meg a Margó-díjas Szöllősi Mátyásnak. A könyvben két kisregény olvasható - az egyik a hatalom és a pénz viszonyára világít rá, a második pedig visszapörget jó húsz évet, és a graffitizők világát idézi meg. A kötethez készült egy trailer is - mutatjuk!

...
Beleolvasó

Szendi Nóra hőse a tekintet hiányába fog tönkremenni

Szendi Nóra új regényének perifériára szorul hősei a maguk módján igyekeznek alkalmazkodni kifordult hétköznapjaikhoz. Mutatunk egy részletet a készülő regényből és egy rajzot is.

...
Beleolvasó

Lucia Berlin novelláit jóval a halála után fedezte fel magának a világ

Lucia Berlin jó tíz évvel a halála után lett igazán híres. Az amerikai novellista életében összesen hetvenhat novellát publikált, a magyar olvasók főként a Bejárónők kézikönyvéről ismerik, most pedig itt az újabb novellaválogatás, az Este a paradicsomban.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Itt nincs történelmi igazságtétel” - Anna Politkovszkaja: Orosz napló

A 2010-es évek szerte a világon a demokratikus berendezkedések, ezzel együtt a szabad sajtó gyengüléséről, illetve a mindent elárasztó propagandáról is szóltak. Magyarországon különösen. Többek között erről beszélgettünk az orosz újságírót, Anna Politkovszkaját alakító Fullajtár Andrea színésznővel és az Orosz napló szerkesztőjével, Filippov Gábor politológussal. A darabot február végén mutatták be a Katonában, a pandémia miatti szünet után pedig jövő héttől ismét színre kerül.

...
Nagy

„A fennmaradó házasságokat boldognak tekintjük, még ha nem is boldogok” – Taffy Brodesser-Akner: Fleishman bajban van

Taffy Brodesser-Akner Fleishman bajban van című regényével több cikkben is foglalkoztunk már. Ezúttal a könyvből vett kedvenc idézeteinket gyűjtöttük össze.

...
Nagy

Rubik Ernő nem akarta megírni a kocka történetét, mégis megmutatta, hogyan gondolkodik

Rubik Ernő szórakoztató és szerény megtaláló, aki a feltaláló szót nem szereti. A világon egymilliárdan játszottak már a kockájával, ami kulturális jelenséggé vált. 1983-ban már majdnem írt egy könyvet, de az végül nem jelent meg. Megjelent A mi kockánk.

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Vicces, kalandos, klasszikus belépők a versek világába

A Szívünk rajta könyvei közül ezúttal három olyan verseskötetet választottunk, amelyeket szívesen bevinnénk az iskolába.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit és Varró Dániel - Lételemük a mese

A  kortárs magyar gyerekirodalom két meghatározó alakja Berg Judit és Varró Dániel, akik az elmúlt években tovább építették és bővítették azokat a meseuniverzumokat, amelyeket nemcsak a gyerekek fedeznek fel örömmel, hanem a felnőttek is szívesen bolyonganak bennük. Páros interjúnkban generációs hatásokról, olvasói szokásokról és sorozatokról beszélgettünk velük.

...
Nagy

Nem egyfajta test van – 6 könyv a testképről, nem csak kamaszoknak

A test elfogadása a kamaszkor egyik legnagyobb kihívása. A felnövés millió kihívásával küszködő tizenéves hajlamos magába zárkózni a kérdéseivel, és néha a szülő sem tudja, hogyan lehetne jól beszélgetni erről a gyerekével. Mutatunk pár könyvet, ami segíti az elfogadást, hiszen lehetünk bár soványak, gömbölyűek vagy kicsit mások, mint az átlag, tudni kell, hogy a testünk ugyanolyan értékes.

Kötelezők
...
Hírek

A magyarok fele soha nem vásárol könyvet

...
Nagy

A kötelező olvasmány jó, csak ne rontsák el

...
Nagy

Tíz kortárs alternatíva a kötelező olvasmányokra