Barangold be Cinivel, a kis széncinegével Magyarország csodálatos tájait!

Barangold be Cinivel, a kis széncinegével Magyarország csodálatos tájait!

Bármerre is visz az utad Magyarországon, csodás felfedezni valók várnak. Cini, a széncinege mesés tájakat, izgalmas épületeket és építményeket, világraszóló kulturális és természeti értékeket mutat neked. Kezdődhet a nagy kaland? Olvass bele!

Könyves Magazin |
Rozgonyi Sarolta
Mi MICSODA Olvasó - Magyarország
Ill. Kelemen Czakó Rita, Babilon, 2022, 64 oldal
-

Mekkora Magyarország és hányan lakják? Melyek Magyarország tájai? Hol a legnagyobb és hol a legkisebb a népsűrűség? Melyik tavunk száradt ki már többször is? Mi az erdőrezervátum? Hol van a Boszorkány tanösvény?Mi a világörökség, és mik azok a műemlék épületek? Tarts Cinivel, a széncinegével, és fedezd fel Magyarországot!

„Rengeteget kirándulunk a férjemmel, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy az egész országot bejártuk. Legszívesebben mindent megmutattam volna a könyvben, ami persze lehetetlen, de szerettem volna, ha minél több gyerek találna benne legalább egy helyet vagy dolgot, amit felismer, kötődik hozzá, fontos neki.”  Rozgonyi Sarolta szerkesztő, ismeretterjesztő könyvek szerzője, 2011 óta tart élménypedagógiai foglalkozásokat, családi és gyereksétákat is.

-

Rozgonyi Sarolta: Mi MICSODA Olvasó - Magyarország (részlet)

Illusztrálta: Kelemen Czakó Rita

Titkos történetek

Rejtély, hogy kik mutathattak be áldozatot Fertőrákos határában, a Mithrász-szentélyben. Az osztrák határt hosszú évekig szigorúan tilos volt megközelíteni. A szögesdrót kerítésből és aknamezőből álló vasfüggöny 1989-ig vágta ketté Európát. Ma bicikliút vezet a nyomvonalán.

A természet ereje

Az óriási felszínformáló erők sok millió éven át törték, süllyesztették, emelték a Dunántúli-középhegység rétegeit. A Bakonyban és a Vértesben kiterjedt bauxit- és barnakőszéntelepek alakultak ki. A Velencei-hegységben találod az ingóköveket. Az érdekes formájú gránittömböket a fagy, a hó, a szél formálta. A Gerecsében magas sasbérceket mászhatsz meg.

Tanúhegyek

A Balaton-felvidéki tanúhegyeket 4-5 millió évvel ezelőtti vulkánkitörések hozták létre. A tanúhegyek kiemelkednek a környezetükből. Nem koptatta le őket az idő. Kúpos vagy koporsó alakjukat a kiömlő láva formálta. A hegyoldalakban megszilárdult lávaoszlopok úgy néznek ki, mint egy-egy gigantikus orgona sípjai.

Bakonyi dinók

Iharkúton 85 millió éves dinómaradványokat találtak. A Bakonydraco repülő ősgyík szárnyfesztávolsága 4 méter lehetett. A növényevő Hungarosaurus testét páncéllemezek borították.

Szegek és szerek

A Dunántúli-dombság népsűrűsége alacsony. Zalában mégis sok az aprófalu. Göcsejben a települések nevében a szeg utal arra, hogy a dombok tetején fekszenek. A szomszédos Őrségben szernek nevezik a dombok magaslatain elszórt házakból álló településrészeket.

Szurdikok

A Dél-Dunántúlon sokfelé láthatsz sárgás, laza kőzetet. Ez a lösz, népies nevén sárgaföld. A lösz a jégkorszakban keletkezett. A szél terítette szét.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

A csodálatos géppel összezsugorított fiú kalandos utazásokat tesz az emberi testben, és megismeri a titkait

A kis medikus ifjúsági regénysorozatot az elismert szerző és orvos Prof. Dr. Dietrich Grönemeyer írta. A történet főhőse Nano, aki összezsugorítva kalandos utazást tesz a test belsejében. A történet 1-2. része egy kötetben. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A mágikus állatkereskedésben minden a feje tetejére áll egy titokzatos levél érkezése után

Mirjam minden vágya, hogy ő is tagja legyen a mágikus közösségnek, kapjon egy mágikus állatot. Vajon teljesül, amit szeretne? Olvass bele!

...
Könyves Advent

Lotti és Gáspár időkapszulában utaznak a múltba, hogy rájöjjenek, hová tűntek az állatok

Lotti és Gáspár időkapszulába pattannak, és elutaznak a múltba. Hihetetlen kalandjaik közepette az is kiderül, hogyan csökkent a természet sokszínűsége az utóbbi évszázadokban az emberi tevékenység nyomán. Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

KERÜLJ KÉPBE ÉS OLVASS!
...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

...
Gyerekirodalom

Ausztrál őslakos gyerekekkel foglalkozó szervezet nyerte a gyerekirodalmi Nobelt

...
Gyerekirodalom

Burgenlandi gyerekkönyvíró és kanadai illusztrátor kapja idén az Andersen-díjat

...
Gyerekirodalom

Ronja, a rabló vadóc lánya eredetileg Astrid Lindgren tollán kelt életre

...
Gyerekirodalom

A First Lady a Fehér Ház macskájáról ír gyerekkönyvet

...
Gyerekirodalom

Orczy Mimi ezúttal Párizsban nyomoz egy eltűnt műkincs után – Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

A legjobb gyerekkönyvek 2024 tavaszán – piciknek, nagyobbaknak és kamaszoknak

A tavasz kezdetével egy időben a gyerekkönyvkiadók is megélénkültek, és egyre több izgalmas gyerekkönyv lát napvilágot ‒ ezekből válogattunk egy csokorra valót.

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Szabadság, egyenlőség, tolerancia a rajzolásban és az életben – gyerekeknek (is)
...
Gyerekirodalom

Derűs és hasznos könyvecske ad tanácsot, mit csinálj, ha szembejön egy medve

Ha szembejön egy medve beszélgetésre hív az emberek és állatok kapcsolatáról, Linda Bondestam magával ragadó illusztrációi pedig bemutatják az erdő mélyén leskelődő veszélyek és a mesélés öröme közti különbséget. Olvass bele!