Hogy miről nevezetes a Suttogó Erdő? A csillagfarkasokról

Hogy miről nevezetes a Suttogó Erdő? A csillagfarkasokról

Tarts velünk egy fantasztikus világba, ahol viharsárkányok fodrozzák az eget, égrefutó unikornisok vágtatnak az éji ösvényeken, tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát, fellegmedvék lehelnek ködöt a hegycsúcsokra, és a csillagfarkasok éneke csalogat fényt a sötétségbe. Olvass bele a könyvbe!

Könyves Magazin |

Emma egy varázslatos erdőben él, ahol esténként a csillagfarkasok éneke csalogatja elő az égbolt fényességeit. Egy napon Emma megmenti egy kisfarkas életét. Vissza kell vinnie a falkájához! A veszélyekkel teli úton minden bátorságára szükség lesz.

Paula Harrison
Titkos jótevők – A kis csillagfarkas
Ford. Fenyvesi Orsolya, Babilon, 2021, 112 oldal
-

A Titkos jótevők kalandjai folytatódnak! Mágikus kövek, törékeny kis csillagfarkasok, segítőkész sárkányok és unikornisok világa tárul elénk. Emma érti a varázsállatok nyelvét. Elhatározza, hogy megmenti őket a rájuk leselkedő veszélytől.

Paula Harrison: Titkos jótevők – A kis csillagfarkas (részlet)

Fordította: Fenyvesi Orsolya

Első fejezet

Bogyószedés

Emma kilépett a faágakon nyugvó lombházacska ajtaján, és beszívta a friss erdei levegőt. A napsütésben arany és zöld színben játszottak a levelek. Mókus szaladt végig egy közeli ágon, mancsában diót cipelt.

Emma elmosolyodott azon, hogy a kicsi mókus milyen fürgén ássa el a zsákmányát. Világosbarna haját hűs szellő fodrozta. Felvette fonott kosarát, és szorosan megkötötte sötétkék köpenyét.

– Anya, apa, sziasztok! – köszönt rájuk vidáman. – Megyek gyümölcsöt szedni. Majd jövök!

A korlátba kapaszkodva kelt át az ingó kötélhídon. A lábai alatt elterülő erdő már kora őszi színekben pompázott.

Emma imádott átsétálni Gubancoson. Az egész falu a fák lombkoronájába épített házikókból állt, amelyek között kötélhidakon lehetett közlekedni. A szülei egy pékbódét üzemeltettek a falu közepén. Pékárut és süteményeket árultak. Emma visszahúzódó természete ellenére szívesen segédkezett nekik a standon is, de legjobban sütni szeretett. Ma reggel lekvárbogyókért indult. Azokból lesz ám az isteni pite! Napnyugtakor kezdődik a Lámpásfesztivál. Zene, tánc, móka, kacagás! És Emma sütötte finom falatok.

Emma az utolsó hídhoz érve egy keskeny falétrán leereszkedett a talajra, majd rátért a faluból kivezető ösvényre. Itt már sokkal tisztábban hallotta a Suttogó Erdő csodás hangjait, az egerek cincogását, a szarvaspaták dobogását, a smaragdharkályok kopácsolását. És a kedves zajok mögött a szél sosem csituló, lágy susogását! Ha Emmának szerencséje volt, olykor még az arany énekesmadarak áriázását is hallhatta. De mind közül a legvarázslatosabb a csillagfarkasok hangja volt, amikor esténként dalba fogtak.

Arrámia Királyságában rengeteg mágikus lény lelt otthonra.

Éltek itt sárkányok, unikornisok, tűzmadarak és felhőmedvék is. A Suttogó Erdő a csillagfarkasokról volt nevezetes.

Őket azonban nagyon ritkán lehetett látni, a félénk állatok meghúzódtak a sűrű erdő szívében.

Emma egyszer látta őket, messziről, mint ezüstszürke árnyékok cikáztak a fák közt. De minden éjjel felé sodorta a szél gyönyörű éneküket, arra aludt el. Anya mondta, hogy a farkasok dalára ragyognak fel a csillagok. Nélkülük sötét, fekete volna az éjszaka. Emma itt-ott megállt bogyót szedni az ösvény mentén növő bokrokról. Az erdő titokzatos mélye felé haladt, arrafelé nőttek a lekvárbogyók. Szamócát is talált, ott helyben be is lakmározott belőlük. Finom édesek voltak. Mennyi gyümölcs terem az erdőben! Biztosan ma is teleszedi a kosarát.
Egy vadvirágos rétre ért, és leült megpihenni egy óriási mérges gomba alá. Két bolygó csüngött az égen, egy lila és egy zöld. Hatalmasra nőtt, ezüstszárnyú pillangók repdestek virágról virágra, és a madarak vidám csiripelése töltötte be a levegőt.

Emma gondolatai a Lámpásfesztivál körül kalandoztak. Minden évben nagyon várta ezt az ünnepséget. Lesz almabúvár játék és Tűzd fel a csillagfarkas farkát! Örömtüzet raknak majd az irtáson, és lesz zenekar is, mindenki táncolni fog. Még rengeteg bogyót kell szednie, jutott eszébe, és továbbsietett. Kicsivel távolabb talált is egy sűrű cserjést, tele lekvárbogyóbokrokkal. Boldogan szedte az édes, apró terméseket kosarába. A keze csupa ragacs lett, de nem bánta. Az egyik fa gyökerei közül egérke bukkant elő, és a lányt figyelte, remegő bajusszal.

– Tessék! – Emma letett elé egy bogyót, és mosolyogva nézte, ahogy a kis állat begyűjti a finomságot, majd cincogva eltűnik vele egy lyukban.

Épp indult volna tovább, amikor különös hangot hallott. Nyüszítésre emlékeztetett, de túl hangos volt ahhoz, hogy egértől vagy nyuszitól származzon.

Megtorpant, fülelt. Újra felhangzott a nyüszítés, ami ezúttal sírásba fulladt, igen, mintha egy állat sírna valahol a közelben.

Emma karjára akasztotta gyümölcsöskosarát, és az alacsony ágak között a fák közé lépett. Egy fadobozt pillantott meg, félig a földbe ásva, levelekkel beborítva. A lécek közti vékony réseken át látni lehetett, hogy valami mozgott odabent.

Emma átlépett egy letört ágon, és közvetlenül a lába mellett egy másik doboz fedele csattant. A csapda csak egy hajszállal vétette el a lábujjait.

Most már óvatosabban lépdelt. Leguggolt a doboz mellé, és belenézett. Egy csillagfarkaskölyök nézett rá vissza szomorú, fekete gombszemeivel.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Marék Veronika története hősiességről, szerelemről, kitartásról és reménykedésről

Marék Veronika legelső írása, a Kéményseprő Kelemen, a hatvanas években született, gyönyörű és megható mese most került először nyomtatásba. A Szegedi Kalatin illusztrálta lírai szerelmes történet az egész család számára tartogat meglepetést. Mutatunk belőle egy részletet.

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

Hírek
...
Podcast

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

...
Hírek

Betiltották a Maust egy amerikai iskolában a meztelenségre hivatkozva

...
Hírek

Frida Kahlo naplója végre magyarul is megjelenik

...
Hírek

100 éves lenne Göncz Árpád, egykori otthonából emlékhely lesz

...
Hírek

Ferenc pápa Bruck Edithet fogadta a Vatikánban

...
Szórakozás

Anne Frankra és a holokauszt gyerekáldozataira emlékezik a Párhuzamos történetek

...
Szórakozás

Queen-koncertfilm, Kertész, hősnők [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Nézz bele a Briliáns barátnőm harmadik évadába!

...
Podcast

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

Varró Attilával, a Volt egyszer egy Hollywood szaklektorával beszélgettünk Tarantinóról, az íróról, a könyv és a film kapcsolatáról, az 50-60-as évek Hollywoodjáról, és arról is, milyen kihívásokkal szembesül a szaklektor, ha a kaszkadőrők főnökéről van szó?

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az elveszett lelkek földje, ahol fiúknak születnek a lányok

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: A népmesék nem biztonságot adtak, hanem erőt, hogy megváltoztassam az életem

...
Ruff Orsolya

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!

...

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

...

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak