Hogy miről nevezetes a Suttogó Erdő? A csillagfarkasokról

Hogy miről nevezetes a Suttogó Erdő? A csillagfarkasokról

Tarts velünk egy fantasztikus világba, ahol viharsárkányok fodrozzák az eget, égrefutó unikornisok vágtatnak az éji ösvényeken, tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát, fellegmedvék lehelnek ködöt a hegycsúcsokra, és a csillagfarkasok éneke csalogat fényt a sötétségbe. Olvass bele a könyvbe!

Könyves Magazin |

Emma egy varázslatos erdőben él, ahol esténként a csillagfarkasok éneke csalogatja elő az égbolt fényességeit. Egy napon Emma megmenti egy kisfarkas életét. Vissza kell vinnie a falkájához! A veszélyekkel teli úton minden bátorságára szükség lesz.

Paula Harrison
Titkos jótevők – A kis csillagfarkas
Ford. Fenyvesi Orsolya, Babilon, 2021, 112 oldal
-

A Titkos jótevők kalandjai folytatódnak! Mágikus kövek, törékeny kis csillagfarkasok, segítőkész sárkányok és unikornisok világa tárul elénk. Emma érti a varázsállatok nyelvét. Elhatározza, hogy megmenti őket a rájuk leselkedő veszélytől.

Paula Harrison: Titkos jótevők – A kis csillagfarkas (részlet)

Fordította: Fenyvesi Orsolya

Első fejezet

Bogyószedés

Emma kilépett a faágakon nyugvó lombházacska ajtaján, és beszívta a friss erdei levegőt. A napsütésben arany és zöld színben játszottak a levelek. Mókus szaladt végig egy közeli ágon, mancsában diót cipelt.

Emma elmosolyodott azon, hogy a kicsi mókus milyen fürgén ássa el a zsákmányát. Világosbarna haját hűs szellő fodrozta. Felvette fonott kosarát, és szorosan megkötötte sötétkék köpenyét.

– Anya, apa, sziasztok! – köszönt rájuk vidáman. – Megyek gyümölcsöt szedni. Majd jövök!

A korlátba kapaszkodva kelt át az ingó kötélhídon. A lábai alatt elterülő erdő már kora őszi színekben pompázott.

Emma imádott átsétálni Gubancoson. Az egész falu a fák lombkoronájába épített házikókból állt, amelyek között kötélhidakon lehetett közlekedni. A szülei egy pékbódét üzemeltettek a falu közepén. Pékárut és süteményeket árultak. Emma visszahúzódó természete ellenére szívesen segédkezett nekik a standon is, de legjobban sütni szeretett. Ma reggel lekvárbogyókért indult. Azokból lesz ám az isteni pite! Napnyugtakor kezdődik a Lámpásfesztivál. Zene, tánc, móka, kacagás! És Emma sütötte finom falatok.

Emma az utolsó hídhoz érve egy keskeny falétrán leereszkedett a talajra, majd rátért a faluból kivezető ösvényre. Itt már sokkal tisztábban hallotta a Suttogó Erdő csodás hangjait, az egerek cincogását, a szarvaspaták dobogását, a smaragdharkályok kopácsolását. És a kedves zajok mögött a szél sosem csituló, lágy susogását! Ha Emmának szerencséje volt, olykor még az arany énekesmadarak áriázását is hallhatta. De mind közül a legvarázslatosabb a csillagfarkasok hangja volt, amikor esténként dalba fogtak.

Arrámia Királyságában rengeteg mágikus lény lelt otthonra.

Éltek itt sárkányok, unikornisok, tűzmadarak és felhőmedvék is. A Suttogó Erdő a csillagfarkasokról volt nevezetes.

Őket azonban nagyon ritkán lehetett látni, a félénk állatok meghúzódtak a sűrű erdő szívében.

Emma egyszer látta őket, messziről, mint ezüstszürke árnyékok cikáztak a fák közt. De minden éjjel felé sodorta a szél gyönyörű éneküket, arra aludt el. Anya mondta, hogy a farkasok dalára ragyognak fel a csillagok. Nélkülük sötét, fekete volna az éjszaka. Emma itt-ott megállt bogyót szedni az ösvény mentén növő bokrokról. Az erdő titokzatos mélye felé haladt, arrafelé nőttek a lekvárbogyók. Szamócát is talált, ott helyben be is lakmározott belőlük. Finom édesek voltak. Mennyi gyümölcs terem az erdőben! Biztosan ma is teleszedi a kosarát.
Egy vadvirágos rétre ért, és leült megpihenni egy óriási mérges gomba alá. Két bolygó csüngött az égen, egy lila és egy zöld. Hatalmasra nőtt, ezüstszárnyú pillangók repdestek virágról virágra, és a madarak vidám csiripelése töltötte be a levegőt.

Emma gondolatai a Lámpásfesztivál körül kalandoztak. Minden évben nagyon várta ezt az ünnepséget. Lesz almabúvár játék és Tűzd fel a csillagfarkas farkát! Örömtüzet raknak majd az irtáson, és lesz zenekar is, mindenki táncolni fog. Még rengeteg bogyót kell szednie, jutott eszébe, és továbbsietett. Kicsivel távolabb talált is egy sűrű cserjést, tele lekvárbogyóbokrokkal. Boldogan szedte az édes, apró terméseket kosarába. A keze csupa ragacs lett, de nem bánta. Az egyik fa gyökerei közül egérke bukkant elő, és a lányt figyelte, remegő bajusszal.

– Tessék! – Emma letett elé egy bogyót, és mosolyogva nézte, ahogy a kis állat begyűjti a finomságot, majd cincogva eltűnik vele egy lyukban.

Épp indult volna tovább, amikor különös hangot hallott. Nyüszítésre emlékeztetett, de túl hangos volt ahhoz, hogy egértől vagy nyuszitól származzon.

Megtorpant, fülelt. Újra felhangzott a nyüszítés, ami ezúttal sírásba fulladt, igen, mintha egy állat sírna valahol a közelben.

Emma karjára akasztotta gyümölcsöskosarát, és az alacsony ágak között a fák közé lépett. Egy fadobozt pillantott meg, félig a földbe ásva, levelekkel beborítva. A lécek közti vékony réseken át látni lehetett, hogy valami mozgott odabent.

Emma átlépett egy letört ágon, és közvetlenül a lába mellett egy másik doboz fedele csattant. A csapda csak egy hajszállal vétette el a lábujjait.

Most már óvatosabban lépdelt. Leguggolt a doboz mellé, és belenézett. Egy csillagfarkaskölyök nézett rá vissza szomorú, fekete gombszemeivel.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Marék Veronika története hősiességről, szerelemről, kitartásról és reménykedésről

Marék Veronika legelső írása, a Kéményseprő Kelemen, a hatvanas években született, gyönyörű és megható mese most került először nyomtatásba. A Szegedi Kalatin illusztrálta lírai szerelmes történet az egész család számára tartogat meglepetést. Mutatunk belőle egy részletet.

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

Hírek
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

...
Hírek

PEN Translates: Tóth Krisztina Vonalkódja is a kiválasztottak között

...
Hírek

Emléktáblát avatnak Hajnóczy Péter tiszteletére

...
Hírek

Járd be Henry James otthonát szobáról szobára!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

...
Szórakozás

Zalai Margó, Ördögkatlan, Együtt kezdtük [Programajánló]

...
Hírek

Sütő Andrásra csodavilágként hatott a könyvekkel való első találkozás

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

...
Hírek

Stephen King a világ legnagyobb kiadófúziója ellen tanúskodott

...
Hírek

Könyvtilalmat oldottak fel a New York-i börtönökben

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

...
Zöld

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

Klímaváltozás – Pánik és tagadás között érvekkel, érthetően magyarázza el mindazt, amit ma az éghajlati kérdésekben tudni érdemes. A meteorológus-éghajlatkutató végzettségű szerzővel beszélgettünk a járvány és a háború hatásáról, rögzült tévhitekről, az emberek világvége-imádatáról és arról is, miért van értelme bringával járni.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...
Benedek Márton

Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát

...
Ruff Orsolya

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

A hét könyve
Kritika
Rachel Cusk regényében az íróknak meg kell fizetniük az alkotás árát
...
Nagy

Tove Alsterdal: Szeretném, ha a női szereplők is húsbavágó kérdésekkel foglalkoznának

Történelmi traumák, posztindusztriális kiüresedettség és rozsda, egy elfelejtett régió, ahol életerős férfiakat zárnak a föld alá vagy gyerekeket presszionálnak gyilkosságok bevallására: Tove Alsterdalnak a krimi műfaja eszköz, mellyel közelebb jut az emberi lélek megfejtéséhez, miközben a rejtély darabkáit egymáshoz illeszti. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]

...

Litkai Gergely: Multidolgozóként minden bűnt elkövettem a természettel