Hogy miről nevezetes a Suttogó Erdő? A csillagfarkasokról

Hogy miről nevezetes a Suttogó Erdő? A csillagfarkasokról

Tarts velünk egy fantasztikus világba, ahol viharsárkányok fodrozzák az eget, égrefutó unikornisok vágtatnak az éji ösvényeken, tűzmadarak őrzik a Csodák Barlangjának titkát, fellegmedvék lehelnek ködöt a hegycsúcsokra, és a csillagfarkasok éneke csalogat fényt a sötétségbe. Olvass bele a könyvbe!

Könyves Magazin |

Emma egy varázslatos erdőben él, ahol esténként a csillagfarkasok éneke csalogatja elő az égbolt fényességeit. Egy napon Emma megmenti egy kisfarkas életét. Vissza kell vinnie a falkájához! A veszélyekkel teli úton minden bátorságára szükség lesz.

Paula Harrison
Titkos jótevők – A kis csillagfarkas
Ford. Fenyvesi Orsolya, Babilon, 2021, 112 oldal
-

A Titkos jótevők kalandjai folytatódnak! Mágikus kövek, törékeny kis csillagfarkasok, segítőkész sárkányok és unikornisok világa tárul elénk. Emma érti a varázsállatok nyelvét. Elhatározza, hogy megmenti őket a rájuk leselkedő veszélytől.

Paula Harrison: Titkos jótevők – A kis csillagfarkas (részlet)

Fordította: Fenyvesi Orsolya

Első fejezet

Bogyószedés

Emma kilépett a faágakon nyugvó lombházacska ajtaján, és beszívta a friss erdei levegőt. A napsütésben arany és zöld színben játszottak a levelek. Mókus szaladt végig egy közeli ágon, mancsában diót cipelt.

Emma elmosolyodott azon, hogy a kicsi mókus milyen fürgén ássa el a zsákmányát. Világosbarna haját hűs szellő fodrozta. Felvette fonott kosarát, és szorosan megkötötte sötétkék köpenyét.

– Anya, apa, sziasztok! – köszönt rájuk vidáman. – Megyek gyümölcsöt szedni. Majd jövök!

A korlátba kapaszkodva kelt át az ingó kötélhídon. A lábai alatt elterülő erdő már kora őszi színekben pompázott.

Emma imádott átsétálni Gubancoson. Az egész falu a fák lombkoronájába épített házikókból állt, amelyek között kötélhidakon lehetett közlekedni. A szülei egy pékbódét üzemeltettek a falu közepén. Pékárut és süteményeket árultak. Emma visszahúzódó természete ellenére szívesen segédkezett nekik a standon is, de legjobban sütni szeretett. Ma reggel lekvárbogyókért indult. Azokból lesz ám az isteni pite! Napnyugtakor kezdődik a Lámpásfesztivál. Zene, tánc, móka, kacagás! És Emma sütötte finom falatok.

Emma az utolsó hídhoz érve egy keskeny falétrán leereszkedett a talajra, majd rátért a faluból kivezető ösvényre. Itt már sokkal tisztábban hallotta a Suttogó Erdő csodás hangjait, az egerek cincogását, a szarvaspaták dobogását, a smaragdharkályok kopácsolását. És a kedves zajok mögött a szél sosem csituló, lágy susogását! Ha Emmának szerencséje volt, olykor még az arany énekesmadarak áriázását is hallhatta. De mind közül a legvarázslatosabb a csillagfarkasok hangja volt, amikor esténként dalba fogtak.

Arrámia Királyságában rengeteg mágikus lény lelt otthonra.

Éltek itt sárkányok, unikornisok, tűzmadarak és felhőmedvék is. A Suttogó Erdő a csillagfarkasokról volt nevezetes.

Őket azonban nagyon ritkán lehetett látni, a félénk állatok meghúzódtak a sűrű erdő szívében.

Emma egyszer látta őket, messziről, mint ezüstszürke árnyékok cikáztak a fák közt. De minden éjjel felé sodorta a szél gyönyörű éneküket, arra aludt el. Anya mondta, hogy a farkasok dalára ragyognak fel a csillagok. Nélkülük sötét, fekete volna az éjszaka. Emma itt-ott megállt bogyót szedni az ösvény mentén növő bokrokról. Az erdő titokzatos mélye felé haladt, arrafelé nőttek a lekvárbogyók. Szamócát is talált, ott helyben be is lakmározott belőlük. Finom édesek voltak. Mennyi gyümölcs terem az erdőben! Biztosan ma is teleszedi a kosarát.
Egy vadvirágos rétre ért, és leült megpihenni egy óriási mérges gomba alá. Két bolygó csüngött az égen, egy lila és egy zöld. Hatalmasra nőtt, ezüstszárnyú pillangók repdestek virágról virágra, és a madarak vidám csiripelése töltötte be a levegőt.

Emma gondolatai a Lámpásfesztivál körül kalandoztak. Minden évben nagyon várta ezt az ünnepséget. Lesz almabúvár játék és Tűzd fel a csillagfarkas farkát! Örömtüzet raknak majd az irtáson, és lesz zenekar is, mindenki táncolni fog. Még rengeteg bogyót kell szednie, jutott eszébe, és továbbsietett. Kicsivel távolabb talált is egy sűrű cserjést, tele lekvárbogyóbokrokkal. Boldogan szedte az édes, apró terméseket kosarába. A keze csupa ragacs lett, de nem bánta. Az egyik fa gyökerei közül egérke bukkant elő, és a lányt figyelte, remegő bajusszal.

– Tessék! – Emma letett elé egy bogyót, és mosolyogva nézte, ahogy a kis állat begyűjti a finomságot, majd cincogva eltűnik vele egy lyukban.

Épp indult volna tovább, amikor különös hangot hallott. Nyüszítésre emlékeztetett, de túl hangos volt ahhoz, hogy egértől vagy nyuszitól származzon.

Megtorpant, fülelt. Újra felhangzott a nyüszítés, ami ezúttal sírásba fulladt, igen, mintha egy állat sírna valahol a közelben.

Emma karjára akasztotta gyümölcsöskosarát, és az alacsony ágak között a fák közé lépett. Egy fadobozt pillantott meg, félig a földbe ásva, levelekkel beborítva. A lécek közti vékony réseken át látni lehetett, hogy valami mozgott odabent.

Emma átlépett egy letört ágon, és közvetlenül a lába mellett egy másik doboz fedele csattant. A csapda csak egy hajszállal vétette el a lábujjait.

Most már óvatosabban lépdelt. Leguggolt a doboz mellé, és belenézett. Egy csillagfarkaskölyök nézett rá vissza szomorú, fekete gombszemeivel.

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

És a kvaggáról vagy az elefántmadárról hallottál már? Mi irtottuk ki

Történetek azokról az élőlényekről, amelyeket az ember irtott ki, és azokról az emberekről, akik ezt tették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Marék Veronika története hősiességről, szerelemről, kitartásról és reménykedésről

Marék Veronika legelső írása, a Kéményseprő Kelemen, a hatvanas években született, gyönyörű és megható mese most került először nyomtatásba. A Szegedi Kalatin illusztrálta lírai szerelmes történet az egész család számára tartogat meglepetést. Mutatunk belőle egy részletet.

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

...
Szórakozás

A mítoszok csatája előtt még elfér egy kis Röhrig Géza és Bak Imre [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket