Férfimesék találkozásokról és az elválásokról, vakvágányokról és újjászületésekről

Férfimesék találkozásokról és az elválásokról, vakvágányokról és újjászületésekről

Tizenkilenc őszinte mese férfiakról, akik nélkül nem lenne ennyire izgalmas kaland az élet, és akik bizony... "ilyenek". Na meg persze "olyanok" is. Épp, mint a nők. Olvass bele Sándor Anikó Férfimesék című könyvébe!

Könyves Magazin |

Kezdetben mind azt gondolták, a férfimeséknek egész biztosan a félrelépésekről, a hódításokról, a vagánykodásról kell szólniuk. Aztán lassanként előkerültek a nagyon másféle történetek is. A múltról és a jövőről, találkozásokról és az elválásokról, a falu bolondjáról és a nőről, aki hiába volt olyan nagyon okos.

De bejárjuk képzeletben Afrikát is, egy majdnem hihetetlen történetet követve, belesünk a kockázatos párhuzamos életek kulisszái mögé, van sírós-nevetős katonasztori, valamint vakvágányra futott életeké és meghökkentő újjászületésé.

Sándor Anikó
Férfimesék
Jaffa Kadó, 2021, 280 oldal
-

Az eredetileg újságíró szerző egy napon úgy döntött, hátat fordít teljes addigi életének, kiszáll a pokolba kívánt mókuskerékből, és elindul, hogy megkeresse a valódi vágyaihoz elvezető saját útját. Tervét tett követte, így történt, hogy mindent hátrahagyva először Buenos Airesbe repült fél évre, argentin tangót tanulni, majd végiggyalogolt a nyolcszáz kilométeres zarándokúton, az El Caminón. Ezután vett teljes fordulatot az élete. Első regényében, amely rövid idő alatt bestseller lett, az El Camino csodáját írta meg. A Férfimesék a tavaly megjelent Asszonymesék párja.

Sándor Anikó: Férfimesék (részlet)

Minek szépítsem a dolgot, azt történt, ami sok házas férfitársammal megesett már: megcsaltam a feleségemet, lett egy szeretőm.

Anni a kolléganőm volt, tehetséges grafikus, ráadásul bombanő, egyszerűen képtelenség volt nem élni a felkínálkozó lehetőséggel. Pontosan tudta, hogy nős ember vagyok, nem is állt szándékában elszeretni a családomtól, csupán élvezni akarta az életet, amihez akkortájt fura módon pont rám volt szüksége.

Éppen költözés előtt állt, amikor összejöttünk, úgyhogy segítettem neki találni egy kiadó lakást, praktikus okból a lakásunkhoz igencsak közeli utcában. Ezzel komoly perspektíva nyílt meg a kapcsolatunk előtt, esténként abban a parkban találkoztunk, amin a feleségem sose volt hajlandó átmenni, és a gyereknek is megtiltotta, mert részeg csövesek alszanak a padokon, minden csupa mocsok, és szerinte veszélyes is.

Bevezetésként, a cél érdekében, aljas trükkhöz folyamodtam.

A lányunk akkoriban kapott ajándékba egy kiskutyát, nagyon boldog volt vele, naponta többször levinni persze esze ágában sem volt, nem is engedtük volna neki egyedül. Önfeláldozást színlelve az egyik ilyen „ki vigye le a kutyát” vitát követően magamra vállaltam a rendszeres esti kutyasétáltatást, oké, viszem én, a gyereknek amúgy sincs semmi helye este odakint, ne legyen ebből több konfliktus a mi családunkban.

Aztán az első napokban rábeszéltem a feleségemet, jöjjön ő is velem. Olyan kevés alkalom van nyugodtan beszélgetni, a mozgás is kell, legyen kettőnk közös programja ez az esti kutyasétáltatás – alakoskodtam, ő pedig naiv módon bedőlt nekem. Olyankor aztán szándékosan végtelenül hosszúra és kimerítőre alakítottam a menetet, biztos lehessek benne, hogy a feleségem előbb-utóbb besokall.

Úgy is történt. Hagyjam őt békén, mászkál ő eleget egész nap, ne legyek következetlen, ha egyszer elvállaltam, csináljam, amúgy is én találtam ki ezt a kutyát.

– Hát jó – színleltem a beletörődést.

Abban állapodtunk meg, hogy ezen túl minden este kilenckor indulok útnak az állattal, és addig leszek távol, amíg ő nézi a tévében a szokásos, végtelenített esti szappanopera-sorozatát.

Anni legtöbbször a parkban várt rám, néha egy padon ülve taperoltuk egymást a sötétben, máskor pedig felugrottam hozzá egy gyors szerelmeskedésre.

Kevesen jártak a környékről abba a parkba, talán mások sem kedvelték a csöveseket, akik olyankorra tényleg lefoglalták a maguk padját, szórták szanaszét a csikkeket, szotyihéjat, sőt a dolgukat is ott végezték el a bokrok tövében.

Volt közöttük egy öregasszony, akivel minden nap találkoztunk. Piszkos lódenkabátot hordott a nyári meleg ellenére, szürke haja összeposztósodva ágaskodott mindenfelé a feje tetejéről. Béla, a kutyánk mindig nagyon megörült neki, pedig nem volt az a barátkozó típus, máskor sosem haverkodott idegenekkel. Ám az öregasszony ételmaradékokat hurcolt a szatyrában, és az én alibi-kutyám a szagoktól rendre eksztázisba jött. Az öregasszony néha adott is neki egy-egy kiflicsücsköt, ha nem figyeltünk oda, és a flexibilis pórázon átkúszott hozzá a padok alatt.

Minden tökéletes harmóniában zajlott körülöttünk, mindenki elégedett és boldog volt.

A barátnőm a lopott pillanatok izgalmától, a feleségem a zavartalan tévézéstől és az önfeláldozó férjétől, Béla a kiflicsücsköktől, én pedig mindhármuktól.

És ez így is maradt volna, ki tudja, meddig, ha egy napon porszem nem kerül a gépezetbe.

A porszem az aznapi tévéműsorban bekövetkezett változás volt, ami azért történt, mert váratlanul meghalt az egyik világhíres színész. Így a tiszteletére, a feleségem kedvenc sorozata helyett az ő egyik filmjét tűzték műsorra a csatornán. Amit a feleségem sajnos már többször is látott…

Az ajtóban álltunk Bélával, amikor a feleségem utánunk szólt, jelezvén, hogy ezúttal ő is csatlakozik hozzánk.

Most mi az ördögöt csináljak? Telefonálni a jelenlétében nem tudok, a barátnőm pedig már ott vár a parkban. Úgy döntöttem, egészen másfelé vesszük az irányt, a parknak közelébe sem megyünk, aztán utóbb majd megmagyarázom Anninak, miért maradt el az esti randevúnk. Meg fogja érteni.

Lépegetünk a feleségemmel a parkkal ellentétes irányba, amikor az egyik sarok mögül előbukkan a rasztahajú, szutykos öregasszony. Gondolom a padjához tartott. Béla persze azonnal üdvrivalgásban tört ki, ő pedig megállt, és így szólt hozzám:

– Hol van az a gyönyörű, szőke felesége? Hogy-hogy ma nem jött le magával? Remélem nem beteg…

A feleségem egy pillanat alatt levette a helyzetet. Egy szót sem szólt hozzám hazáig, sőt, utána sem, még legalább egy hétig.

Aztán, akár a napon felejtett jégkrém, felengedett, és attól kezdve úgy viselkedett, mintha semmi sem történt volna egy héttel azelőtt.

Lakott a házban egy fiatal fiú, aki esténként szintén sétálni vitte a kutyáját. Vele állapodott meg a feleségem, napi ötszáz forintot adott neki, hogy Béla betársulhasson hozzájuk. Egyik alkalommal hallottam, amikor a fiú mondta neki, hogy van a környéken egy lépcsőház, ahová Béla folyton olyan erőszakosan be akar menni, hogy alig bírja elráncigálni onnan.

A feleségem nem tudta – valahogy soha nem igazán érdekelték a részletek –, hogy immár nyugodtan megspórolhatná azt a pénzt, sőt, még jól ki is szúrhatna velem azzal, hogy Bélát velem viteti le esténként, hiszen a barátnőm nem találkozik már velem. A letiltásom után egy darabig még méltatlankodott a megritkult találkozásaink miatt, aztán szakított velem, és összejött a közös kollégánk fiával, aki szintén nős, és szintén a környékünkön lakik.

A többit nem tudom, de aki elsétál a parkba este kilenc után, balról a harmadik padon megtalálja a rasztahajú öregasszonyt. Ő egészen biztosan tisztában van a fejleményekkel.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Könyves Advent

Jakupcsek Gabriella történetei megmutatják, hogyan változtatta meg az életünket a járvány

A Covid valamennyiünk életét kibillentette a megszokott kerékvágásból. De vajon hogyan tekintünk ezekre a változásokra, veszélyként vagy esélyként?

...
Könyves Advent

A randizás új tudománya, avagy miért a nőkön múlik

Jon Birger Kezdeményezz! című könyve új, bátor stratégiákat ajánl a társkeresésben, szórakoztatóan és meggyőzően kombinálva a tudományos kutatási eredményeket a valós életből vett sztorikkal. Mutatunk belőle egy részletet!

...
Könyves Advent

Linda Boström Knausgaard első könyve egy szenvedélyes könyörgés az érzelmi közelségért

Linda Boström Knausgaard első műve, a most magyarul is megjelent A Helios-katasztrófa egy megrázó elbeszélés, egyszerre szívfájdító és meghatóan gyönyörű. Mutatunk belőle egy részletet!

Hírek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

...
Panodyssey

Vajsenbek Péter: Immigrant story / Akik még hisznek / Magyarok és értelmiségiek [Panodyssey]

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Szórakozás

Tarr Béla, Fekete István, ChatGPT-féle Godot és a Műanyag égbolt [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...
Zöld

Peter Wohlleben elmagyarázza, hogyan erősödik meg az erdő, ha békén hagyjuk

...
Hírek

Elhunyt Kipke Tamás Táncsics Mihály-díjas újságíró, író

...
Hírek

Összeállt a Magyar Könyvtervezés díj shortlistje

...
Zöld

Magyar mesterséges intelligencia segíthet a depresszió szűrésében

...
Szórakozás

Üdvözlet a mélysötétből? - Kispál és a Borz: Rózsaszín adalszöveg

A Kispál és a Borz 2022-es visszatérése nem egyértelműen a nosztalgiafaktor csúcsrajáratásáról szólt, bár az új lemez megjelenéséig még várnunk kell, hogy tisztán lássuk a zenekar mögött munkáló akaratot. 

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Kolozsi Orsolya

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...

20 éves A Da Vinci-kód: Jézus feleségétől a 80 millió eladott példányig

...

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!