Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 4. rész

Az évtized könyveit végtelen számú szempont szerint kategorizálhatnánk, a 2010-2019 között megjelent gyerek- és ifjúsági könyvek közül most a legizgalmasabb és legemlékezetesebb köteteket szedtük listába. Felkért szakértőink segítségével olyan könyveket kerestünk, amelyek a felnőtt és a gyerek olvasókra is erősen hatottak, olyan köteteket, amelyeket sok év után is magunkkal viszünk, amelyekre emlékezünk. A felsorolás nem tükröz sorrendet, nem rangsorol, a kötetek a szerző nevét alapul véve ABC-rendben jelennek meg. A listára nagyon kevés, mindössze ötven könyv fért fel - szerencsére az elmúlt évtizedben ennél sokkal, de sokkal több lebilincselő gyerekkönyv jelent meg Magyarországon, éppen ezért szeretnénk, ha megírnátok nekünk, nektek mik voltak a kedvenceitek! Az első, a második és a harmadik után mutatjuk a negyedik részt!

Könyves Magazin | 2021. február 11. |

A listára az elmúlt évtizedben magyarul megjelent kötetek közül válogattunk, tehát előfordulhat, hogy egy könyv az eredeti nyelven már sokkal régebb óta elérhető, de a magyar olvasók csak a 2010-es években ismerkedhettek meg vele. A címek alatt minden esetben feltüntettük az eredeti megjelenés évét, ám a Bookline-dobozba mindig az elérhető legkésőbbi kiadás került, így előfordulhat, hogy ott az újrakiadások miatt más dátum szerepel.

Játék

Örülnénk, ha megosztanátok velünk kedvenc gyerek- és ifjúsági könyveiteket az évtizedből, ha megírnátok, milyen könyv vagy szerző volt rátok a legnagyobb hatással, mi az, amit a következő évtizedbe is magatokkal vinnétek. Ha megírjátok, akkor ide címezzétek:

szerk[kukac]konyvesmagazin[pont]hu

A beküldők között minden héten értékes könyvcsomagot sorsolunk ki.

Molnár T. Eszter: Stand-up! Egy majdnem normális család

(2016, Tilos az Á)

Molnár T. Eszter
Stand-up! Egy majdnem normális család 1.
Tilos az Á, 2016, 245 oldal
-

2016-ban az év egyik legkellemesebb meglepetésének neveztük Molnár T. Eszter debütáló ifjúsági regényét, amely akkor a Margó-díjra esélyesek között bekerült a top3-ba is. Hőse egy Virág nevű kamasz, aki két testvérével és az ország egyik legszomorúbb stand-uposának nevezett apjával éldegél valahol Budapesten. Kusza érzelem- és problémacsomók, barátságok, csalódások és nagy felismerések jellemzik a kötetet (amelynek azóta van már folytatása is), emellett rengeteg humor, amely még a legnehezebb helyzeteken is képes átlendíteni. Annak idején azt írtuk, hogy "aki legalább egyszer az életében nem érezte úgy magát, mint Bakos Virág, az nem is volt kamasz". Ezt azóta is fenntartjuk.

Ness, Patrick - Dowd, Siobhan: Szólít a szörny

(2012, Vivandra, ill.: Jim Kay, ford.: Szabó T. Anna)

Patrick Ness és Siobhan Dowd
Szólít a szörny
Vivandra, 2019, 216 oldal
-

Az évtized elején jelent meg angolul a Szólít a szörny, amelynek már a keletkezése sem hétköznapi. A regény ötlete Siobhan Dowdtól származik, halála után viszont Patrick Ness írta meg a sztorit. A cselekmény szerint a 12 éves Conort éjjelente meglátogatja egy szörny, aki történeteket mesél neki. Közben kiderülnek a fiú életének tragédiái: anyja gyógyíthatatlan betegségben szenved, elhidegült apja és rideg nagyanyja nem nyújtanak számára támaszt, és még az iskolában is zaklatják. Ness allegorikus, fájdalmasan gyönyörű meséje a halálról, a gyászról, a magányról és az elengedésről szól, azokról a pillanatokról, amelyek elviseléséhez és feldolgozásához egészen mélyre kell visszanyúlnia az embernek. A Szólít a szörny ebben segít. A kötet fantasztikus képi világát Jim Kay-nek készönhetjük. A regényből készült már film és színdarab is. A könyvről írt kritikánkat ITT olvashatjátok.

Nényei Pál: Léda tojásaitól az Aranyszamárig - Az irodalom visszavág 1.

(2015, Tilos az Á, ill.: Baranyai András)

Nényei Pál
Léda tojásaitól az Aranyszamárig - Az irodalom visszavág 1.
Tilos az Á, 2017, 432 oldal
-

Nényei Pál gyakorló középiskolai tanár, aki valószínűleg nagyon jól tudja, melyek azok a pontok (műfajok, szerzők, művek, stb.), ahol diákként, el-elkalandozhat a figyelem. Alternatív irodalomtörténet-könyvében ezért aztán nem is igazán magyaráz, mint inkább kontextusba helyez, és ha ehhez egy-egy Star Wars- vagy Harry Potter-analógia szükséges, akkor gond nélkül beleszövi azt is. A kultúra és a művészet ugyanis nem valami poros tömeg, amit felrakunk egy polcra, hogy áhítatos pillanatainkban nézegessük, hanem egy élő, pulzáló, egymásra ható és egymással kapcsolatba lépő organizmus-halom, amelynek egyes részei remekül passzolhatnak egymáshoz. A Baranyai (b) András által illusztrált kötetet azóta két másik is követte (a harmadikról ITT írtunk), a szerzővel az első kötet megjelenése után ITT, a kötelező olvasmányokról pedig ITT beszélgettünk. Az első kötet bemutatójáról szóló beszámolónkat ITT olvashatjátok.

Nyulász Péter: Helka

(2011, Betűtészta, ill.: Bohony Beatrix)

Nyulász Péter
Helka
Betűtészta, 2020, 303 oldal
-

Van egy mese, ami a miénk. Egy mítoszokból, eredettörténetekből, legendákból, regékből szőtt háló, amely a Balaton környékét borítja, és amelyből Nyulász Péter gazdag fantáziával építette fel Helka és Ciprián világát. Hőseink nyomát követve tehát a tó környékén járunk, egy egyszerre ismerős és ismeretlen tájon, egy hercegek, manók és varázslók népesítette fantáziavidéken. Az IBBY-díjas Nyulász Péter mesetrilógiájának köszönhetően a Balaton újabb irodalmi textúrával gazdagodott, a Helka pedig az évek alatt trilógiává nőtte ki magát, felfedezték maguknak a színházak, és néhány éve képregény is készült belőle. Az első könyvet Bohony Beatrix illusztrálta.

Palacio, R.J.: Csodácska

(2014, Könyvmolyképző, ford.: Sándor Alexandra Valéria)

R.J. Palacio
Az igazi csoda
Könyvmolyképző, 2017, 368 oldal
-

Új sulit kezdeni, egy új közösségbe beilleszkedni mindenkinek nehéz, de az arcdeformitással született Auggie-nak különösen erőt próbáló megtenni az első lépéseket. Egészen addig a napig otthon tanult, de az iskola falai között már nincs vele a családja, hogy megvédje a kéretlen beszólásoktól. R.J. Palacio regénye a kedvesség erejéről, az elfogadásról, a bátorságról és a barátságról mesél. Magyarul először Csodácska, majd a 2017-es filmadaptáció hatására Az igazi csoda címmel jelent meg a regény, amely a Szívünk rajta kiemelt könyve is volt (a Bookline-dobozban a legfrissebb kiadás látható, ez magyarázza, hogy az ott megjelenő cím miért különbözik a listacímtől).

Pavloff, Franck: Barna hajnal

(2017, Csimota, ill.: Grela Alexandra, ford.: Piroth Attila és Marie-Laure Piroth)

Franck Pavloff
Barna hajnal
Csimota, 2017
-

Franck Pavloff Barna hajnal című novellája inspirálta a Csimota Papírszínház-meséjét, aminek története viszonylag röviden összefoglalható: egy szép napon egy ország vezetése bejelenti, hogy a nem barna kutyáknak és macskáknak pusztulniuk kell. Az élet viszont folyik tovább a maga rendes kerékvágásában, az emberek nem tiltakoznak, ám hamarosan célkeresztbe kerülnek azok is, akiknek valaha nem barna színű állatuk volt. Pavloff története a kicsinek tűnő hétköznapi kompromisszumok veszélyeire figyelmeztet, hiszen, ahogy a szerző is fogalmazott: "A totalitárius rendszerek az emberek hétköznapi életébe olyan apró és jelentéktelennek tűnő mozzanatokkal épülnek bele, amelyek elsőre talán nem is tűnnek fontosnak". A Barna hajnalt Grela Alexandra illusztrálta.

Pennypacker, Sara: Pax

(2017, Könyvmolyképző, ill.: Jon Klassen, ford.: Somogyi Eszter)

Sara Pennypacker
Pax
Könyvmolyképző, 2017, 248 oldal
-

A Vukon szocializálódott olvasó abban nőtt fel, hogy áthághatatlan szakadék tátong a rókák és a simabőrűek világa között. Sara Pennypacker ifjúsági történetében viszont pont fordítva, egy fiú és egy róka köt életre szóló szövetséget és barátságot. Peternek és Paxnak viszont egy adott ponton el kell válnia egymástól, ám a fiú hamar rádöbben, hogy muszáj megkeresnie barátját, hiszen, ahogy mondja, a róka és az otthona számára egyet jelent. A Pax látszólag egy nagyon szép mese az ember és az állat barátságáról, de közben nagyon sok mást is elárul a természet törvényeiről, a háború pusztításairól, elválásról és elengedésről. A köny vizuális világát a kortárs illusztrációs szcéna egyik legizgalmasabb képviselője, Jon Klassen teremtette meg.

Rofusz Kinga: Otthon

(2018, Vivandra)

Rofusz Kinga
Otthon
Vivandra, 2018, 64 oldal
-

Rofusz Kinga meglépte azt, amit idehaza kevesen mernek: egy olyan mesekönyvet adott ki a kezéből, amelyben egyáltalán nincs szöveg. Az Otthon képekkel mondja el azoknak a napoknak a fájdalmas történetét, amikor egy kisfiúnak el kell hagynia a házat, ahol felnőtt; a költözés egyúttal egy gyászfolyamat, amelynek stációin szépen végigvezet a kötet. Ahogy interjúnkban Rofusz Kinga is mondta: "Az Otthonban azt akartam megmutatni, hogy egy ilyen elszakadást igenis el kell gyászolni, és utána felépülhet majd valami új." A történetből azóta animációs kisfilm is készült, ITT tudjátok megnézni.

Sendak, Maurice: Ahol a vadak várnak

(2018, Kolibri, ford.: Pék Zoltán)

Maurice Sendak
Ahol a vadak várnak
Kolibri, 2018, 48 oldal
-

Jó ötvenéves csúszással jelent meg magyarul Maurice Sendak klasszikusa, ami tulajdonképpen egy inverz kalandmese: Max nevű rosszalkodó hősét vacsora nélkül küldi aludni az anyja, ám a szobája négy fala között egy mesevilág tárja ki kapuját. A fiú lehetőséget kap arra, hogy elutazhasson a vadak földjére, akik hamarosan királyukká választják. A mindössze tízmondatos történet lényegét azóta is kritikusok, tanárok és pszichológusok tömegei elemzik, ennél viszont sokkal többet nyom a latban, hogy népszerűsége a gyerekek körében töretlen. Néhány éve összeszedtünk tíz érdekességet a könyvről - a cikkből, hogy mást ne mondjunk, kiderül az is, hogy kikről mintázta Sendak a könyv szörnyeit.

Sepsi László: Ördögcsapás

(2017, Tilos az Á)

Sepsi László
Ördögcsapás
Tilos az Á, 2017, 294 oldal
-

Egy igazi fausti megoldással kínálná a hőn áhított életpályát (úgymint siker, pénz, csillogás) egy ismeretlen férfi Gyíklapaj feltörekvő ifjainak. Alku köttetik, nem is akármilyen, de Vörös és társai akkor még nem is sejtik, milyen nagy árat kell majd fizetniük. Popkulturális utalások, beszélő nevek és fantasy-elemek keverednek a road-regényben, ami egyszerre elemelt, vágyaiban, álmaiban és illúzióvesztésében mégis nagyon ismerős lehet bármely olvasónak. 2018-ban az ifjúsági kategóriában az Ördögcsapás kapta a HUBBY évente kiosztott díját.

A lista összeállításában szakértő segítséget nyújtottak:
Bánfi Csilla - könyvtárpedagógus; Bényei Judit - egyetemi docens; Both Gabi - a MeseCentrum főszerkesztője; Dienes Éva - FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár vezetője; Nagy M. Boldizsár - kritikus; Péczely Dóra - szerkesztő; Szekeres Nikoletta - kritikus, HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke; Varga Emőke - irodalomtörténész, főiskolai tanár; Vinczellér Katalin - magyar-média szakos gimnáziumi tanár.
Kapcsolódó cikkek
...
Gyerekirodalom

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 1. rész

Képzeljetek el egy polcot, ahová fel kellene tennetek azokat a gyerekkönyveket, amelyek a 2010-es években nektek a legfontosabbak voltak! Azért, mert megnevettetek, elgondolkodtattak, mert kiragadtak a hétköznapokból, mert olyasmit fogalmaztak meg, ami már régóta bennetek is mocorgott. Képzeletben mi is felállítottuk ezt a polcot, és szakértőink segítségével feltettünk rá ötven könyvet. Mutatjuk az első részt!

...
Gyerekirodalom

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 2. rész

Képzeljetek el egy polcot, ahová fel kellene tennetek azokat a gyerekkönyveket, amelyek a 2010-es években nektek a legfontosabbak voltak! Azért, mert megnevettetek, elgondolkodtattak, mert kiragadtak a hétköznapokból, mert olyasmit fogalmaztak meg, ami már régóta bennetek is mocorgott. Képzeletben mi is felállítottuk ezt a polcot, és szakértőink segítségével feltettünk rá ötven könyvet. Mutatjuk a második részt!

...
Gyerekirodalom

Az évtized legizgalmasabb gyerekkönyvei - 3. rész

Képzeljetek el egy polcot, ahová fel kellene tennetek azokat a gyerekkönyveket, amelyek a 2010-es években nektek a legfontosabbak voltak! Azért, mert megnevettetek, elgondolkodtattak, mert kiragadtak a hétköznapokból, mert olyasmit fogalmaztak meg, ami már régóta bennetek is mocorgott. Képzeletben mi is felállítottuk ezt a polcot, és szakértőink segítségével feltettünk rá ötven könyvet. Mutatjuk a harmadik részt!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Hegyi Ede: A foghúzás (3.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a harmadik része.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

...
Sándor Anna

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

...
Ruff Orsolya

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?