Éreznünk kell a Szörny valóságos jelenlétét

Éreznünk kell a Szörny valóságos jelenlétét

.konyvesblog. | 2017. február 27. |

A héten mutatják be a magyar mozik a Szólít a szörnyet, melynek forgatókönyvét Patrick Ness írta saját, azonos című regénye nyomán. Az amerikai származású, de Londonban élő Ness az MTI-nak nyilatkozott a film születéséről; utóbbit amúgy a spanyol Juan Antonio Bayona (Árvaház, A lehetetlen) rendezte, a főbb szerepekben Liam Neeson (ő a Szörny), Lewis MacDougall, Felicity Jones, Sigourney Weaver, Toby Kebbel és Geraldine Chaplin látható. Az interjúban Ness kiemelte: valójában sohasem gondol arra, hogy amiről ír, az pont egy probléma lenne: „Éppen csak olyan őszintén akarok elmesélni egy történetet, ahogy tudom. (...) Úgy érzem, csalás lenne, ha félrenéznék, vagy finomítanám a körülményeket, mivel vannak olyan gyerekek, akik mindezeken keresztülmennek. Ha hitelesen látjuk őket egy könyvben, azt üzeni nekik, hogy nincsenek egyedül, és ennél nagyobb dolgot egy könyv nem is tehet”.

Patrick Ness: A fiatalok sokkal sötétebb dolgokat írnak meg

Bayonát hihetetlenül együttműködőnek nevezte („ami nagyszerű élmény egy író számára”). A rendezőnek szerinte az volt az alapállása, hogy „az ötleteknek nincs egója, lehetnek jók vagy rosszak és bárhonnan érkezhetnek. Ezért mindent meg tudtunk beszélni, és megnéztük, hogyan működhet”. A forgatókönyvnek a regényhez képest talán legnagyobb változtatása, hogy a film egy kicsit később fejeződik be, mint a könyv, de ez Ness szerint elkerülhetetlen volt. „Egy film teljesen más élmény, mint egy könyv, a nézőnek hagyni kell egy kis időt, hogy levegőhöz jusson. Különösen büszke vagyok a film befejezésére”. Az író a szereplőválogatásba is bekapcsolódott. „Nagyon mulatságos folyamat, amelyben sok a véletlen. Az ember összeállít egy listát, ami lehetetlennek tűnik. A Szörny szerepére mindenki Liam Neesont szemelte ki az első helyen, nemcsak én. Arra azonban senki sem gondolt, hogy tényleg sikerül megnyerni. Aztán elolvasta a forgatókönyvet, és igent mondott! Hátborzongató. De csodálatos” – idézte fel.

Az interjúból kiderül az is, hogy Bayona és az Oscar-díjas látványtervező, Eugenio Caballero egy csomó különféle dolgot kipróbáltak a Szörny megjelenítéséhez, hogy lássák, melyik a legjobb, aztán visszatértek Jim Kay illusztrációihoz. „Éreznünk kell a Szörny valóságos jelenlétét és súlyát, hogy félelmetesnek és kétértelműnek, ugyanakkor akár kedvesnek hasson. Ez nehéz kombináció egy mozgó lény esetében, végül mégis csodálatos filmes karakterként született meg” – mesélte Ness, és hozzátette, hogy a motion capture-technika segítségével a Szörny minden mozdulatát eredetileg Liam Neeson játszotta el a testével és az arcával, és ettől nyerte el a karakter emberi, gyengéd vonásait.

A filmet március 2-án mutatják be a hazai mozik; Patrick Ness három éve a budapesti könyvfesztivál vendége volt (előtte interjúztunk is vele, ITT olvasható), és akkor részt vettünk azon az előadáson, amelyet a Millenárison tartott. Itt sok-sok érdekességet tudtunk meg róla, például ezeket:

- Olvasóként a „szokatlan szövegeket” kedveli, és kedvencei között említette Zadie Smith-t és az ausztrál Peter Carey-t.

- A könyv számára olyan, mint előadni egy dalt, az emberek alapvetően nem a dalra kíváncsiak, hanem, hogy te hogyan tudod azt előadni.

- Nagyon szerencsésnek érzi magát azért, hogy az írásból élhet (néha „túl szerencsésnek” is), szerinte ez a világ legjobb állása.

- Tanácsa a fiatal írójelölteknek: olvassatok klasszikusokat, és olvassatok kortársat („a Twilightot is, ha muszáj”), emellett olvassatok vacak könyveket is, melyeket a szüleitek esetleg nem ajánlanának - máskülönben hogyan jönnétek rá, hogy mi az, amit szerettek?

Mit kell tudni a könyvről?

- A Szólít a szörny alapötlete Siobhan Dowdtól származik, ő azonban 2007 augusztusában elhunyt, a regényt így végül Ness írta meg.

- A regényt Szabó T. Anna fordításában olvashatjuk magyarul, aki 2013-ban elnyerte érte az év fordítójának járó IBBY-díjat. A kötet - akárcsak Ness legtöbb regénye - itthon a Vivandra Kiadó gondozásában jelent meg.

- A regény lapjain Conor története Jim Kay varázslatos, lenyűgöző fekete-fehér rajzai által kel életre.

- „A regény a 12 éves Conor története, akinek édesanyja halálos betegsége miatt hatalmas teherrel kell megbirkóznia, közben úgy érzi, hogy barátja elárulta, az iskolában állandó zaklatások céltáblája, és szigorú nagyanyjával sem találja a hangot. Éjszakánként azonban egy hatalmas szörny látogat el hozzá, akinek különös meséi segítenek a benne tornyosuló fájdalom és harag feloldásában” - így foglalta össze a regény cselekményét az MTI, mi pedig annak idején ezt írtuk róla kritikánkban: „Hogy milyen szörnyek lapulnak bennünk és milyenek vesznek körül bennünket, pontosan nem tudjuk, szembenézni velük félelmetes és rettenetes. Hogy hogyan élhetjük túl a halált, vagy egy tragédiát, hogyan élhetjük túl a néha legnehezebbnek tűnő valóságot, azaz magát az életet, arra nincsen tökéletes recept. Patrick Ness könyvében egy tragikus, ám kellő iróniával és némi humorral színezett történetet olvasunk. Egy olyan történetet, amit alig lehet túlélni. És Conor mégis túléli.”

- Amikor Ness Budapesten járt, elárulta, hogy szinte soha nem olvassa újra a könyveit, hozzátette ugyanakkor, hogy a Szólít a szörny kivétel volt, de csak azért, mert ő írta a filmadaptáció forgatókönyvét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.