Animációs rövidfilm készült Rofusz Kinga Otthon című silent book-jából

Két éve jelent meg a Vivandra Kiadó gondozásában Rofusz Kinga Otthon című kötete, amely szavak nélkül, kizárólag a képek révén mesél. A könyvből animáció is készült a K.G.B. Stúdió közreműködésében, amelyet bárki megtekinthet a Youtube-on.

Ruff Orsolya | 2020. március 26. |

A szavak nélkül képeskönyvnek nincs igazán hagyománya Magyarországon, szülőként még mindig erősen szövegcentrikusak vagyunk, miközben más országokban óriási népszerűségnek örvendenek az úgynevezett silent book-ok. A műfajnak nincs is igazán magyar neve, egy korábbi cikkünkben például ezt írtuk róla: „(…) fordíthatnánk akár némakönyvnek is, ez azonban félrevezető, hiszen ezek a kötetek nem némák, hanem a vizualitás nyelvével mesélnek el egy történetet, és az sem baj, ha ez a történet minden egyes alkalommal másképp hangzik el”.

Rofusz Kinga Otthon című könyve alapjáraton egy költözés krónikája, hiszen az abban szereplő család eladja a régi házát és egy újba költözik, viszont mindemellett az elengedésről és az újrakezdésről is mesél. Korábbi interjúnkban Rofusz Kinga így jellemezte az Otthont: „A könyv egy kisfiú szemszögéből mutatja meg azt, hogy a régi otthon elhagyása tulajdonképpen egy gyászfolyamat, hiszen el kell válnia, el kell szakadnia a háztól, amit természetesen drámaként él meg. Az idősebb generációt a szülők mellett a nagymama képviseli, aki a maga bölcsességével, de a régihez való ragaszkodásával is jelen van ebben a történetben. Az Otthonban azt akartam megmutatni, hogy egy ilyen elszakadást igenis el kell gyászolni, és utána felépülhet majd valami új.”

A könyvből egy közel 8 perces animáció is készült, amelynek lírai, melankolikus atmoszférája ismerős lehet azoknak, akik ismerik a kötetet – az animációt itt lehet megnézni:

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Rofusz Kinga: A silent bookból mindenki kiolvashatja a saját történetét

...
Nagy

Silent book – a könyv, amely írott szó nélkül mesél

...
Szívünk rajta

Silent book, vicces történelmi kötet és fejlesztő könyv a Szívünk rajta-matricások között

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

...
Hírek

Az afrikai szerzők domináltak a 2021-es irodalmi díjak nyertesei között

...
Hírek

Könyvesblokk: King, Knausgard, Murakami

...
Hírek

Ma indul az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, a Roxforti Házak Bajnoksága

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]