Egy hétig bárki megnézheti a Szólít a szörny-színdarabot!

Egy hétig bárki megnézheti a Szólít a szörny-színdarabot!

A koronavírus-járvány miatt az elsők között zártak be a színházak, amelyek azóta sem nyithattak ki. A társulatok persze próbálták a lehető legtöbbet kihozni az adott helyzetből – volt, hogy a színészek kötelező olvasmányokat vagy regényeket olvastak fel, máshol régebbi előadásokat lehetett megtekinteni. Az utóbbi mellett döntött most az angliai The Old Vic társulata is, amely 2018 óta játssza Patrick Ness egyik leghíresebb regénye, a Szólít a szörny színpadi változatát.

Könyves Magazin | 2020. június 02. |

A regényről tudni kell, hogy a sztori alapötlete Siobhan Dowdtól származik, ő azonban 2007 augusztusában elhunyt, a regényt így végül Ness írta meg. Magyarul Szabó T. Anna fordításában olvashatjuk, aki 2013-ban elnyerte érte az év fordítójának járó IBBY-díjat. A Szólít a szörny története Jim Kay varázslatos, lenyűgöző fekete-fehér rajzai által kel életre a regény lapjain. A regény hőse amúgy a 12 éves Conor, akinek édesanyja halálos betegsége miatt hatalmas teherrel kell megbirkóznia, közben úgy érzi, hogy barátja elárulta, az iskolában állandó zaklatások céltáblája, és szigorú nagyanyjával sem találja a hangot. Éjszakánként azonban egy hatalmas szörny látogat el hozzá, akinek különös meséi segítenek a benne tornyosuló fájdalom és harag feloldásában. Annak idején ezt írtuk róla kritikánkban: „Hogy milyen szörnyek lapulnak bennünk és milyenek vesznek körül bennünket, pontosan nem tudjuk, szembenézni velük félelmetes és rettenetes. Hogy hogyan élhetjük túl a halált, vagy egy tragédiát, hogyan élhetjük túl a néha legnehezebbnek tűnő valóságot, azaz magát az életet, arra nincsen tökéletes recept. Patrick Ness könyvében egy tragikus, ám kellő iróniával és némi humorral színezett történetet olvasunk. Egy olyan történetet, amit alig lehet túlélni. És Conor mégis túléli.”

A regényből pár éve film készült Juan Antonio Bayona rendezésében, 2018 óta pedig színházban is lehet látni az adaptációt. Mivel egy darabig nem lehet még hagyományos módon színházba járni, a The Old Vic lehetővé tette, hogy június 5-től egy héten át bárki ingyenesen megnézhesse a darabot (angol nyelven) a színház Youtube-csatornáján. Addig is mutatunk egy kis kedvcsinálót:

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Patrick Ness írja vászonra A Legyek Urát

Patrick Ness író egyre több filmes projektben dolgozik, a legújabb hírek szerint pedig ő írja A Legyek Ura legújabb filmváltozatának forgatókönyvét.

...
Általános cikkek

Film készül a Szólít a szörnyből

...
Kritika

Szépséges halálmese