Szívünk rajta rj_palacio

Szívünk rajta - Az igazi csoda a hónap könyve

.konyvesblog. | 2018. március 26. |

id22-301692.JPGA Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, amiket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbeknek talál. Kádár Annamária pszichológus, számtalan sikerkönyv szerzője, márciusban Az igazi csoda mellett tette le voksát.

A Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint R.J. Palacio Az igazi csoda című könyve lett március hónap kiemelt könyve. Kádár Annamária  a regényt szívszorítóan gyönyörű történetnek nevezi. „A könyv alapjául egy igaz történet szolgál. Az írónő, R.J. Palacio egyszer a fiaival egy fagyizó előtt meglátott egy eltorzult arcú kislányt, akitől a kisebbik fia nagyon megijedt. Milyen élete lehet a valakinek, aki akárhová csak megy, mindig szörnyülködő, rémült tekintetekkel találkozik? A főszereplő kisfiú Collins-szindrómában, egy genetikai rendellenességben szenved, ami csontdeformitást eredményez. Ami más gyereknek természetes, magától értetődő, az neki sohasem az, mindenért meg kell küzdenie: normális életért, barátokért, társaságért. Miközben kiközösítik és úgy kezelik, mint egy leprást. Auggie egy igazi mesehős, aki kitartásával, éles eszével és jóságával legyőzi az akadályokat, mi pedig újra és újra elkezdünk hinni a csodában.”

Az UNICEF delegálta gyerekzsűri szerint a könyv fontos kérdéseket feszeget, hiszen „bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy kiközösítés áldozata lesz, vagy épp ő maga válik a "csúfolóvá". A könyvben mindkét esetre példát kaphatunk és tanulhatunk belőle. Az igazi csodát csak ajánlani tudom.”

A regényből Stephen Chbosky adaptált filmet

Márciusban matricát kapott még a Szívünk rajta program szakmai és gyerekzsűrije szerint Csukás István klasszikusa, mindenki kedvence, Pom Pom, akinek újabb meséit olvashatjuk most magunknak és gyerekeinknek, a Fejleszt kategóriát kiérdemlő, a vidéki élet szépségeit bemutató a Kis felfedezők - A tanya és a Legendás utazások - Vonatok című kötet. Mese kategóriában a kicsiket elbűvölő Plüssmackó a barátom került, ami tizenöt lélekmelengető történetet mesél el mackókról és a tél csodáiról.

A Szívünk rajta könyvajánló program több mint 3 éve segít a szülőknek és gyerekeiknek megtalálni a számukra legérdekesebb könyveket.  A programba a kiadók által felterjesztett, friss  megjelenésű gyerek-, ifjúsági és gyereknevelési könyveket különböző szakterületekről érkező szakmai bizottság szemlézi: Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár, Dr. Kádár Annamária gyerekpszichológus, D. Tóth Kriszta író, újságíró, az UNICEF jószolgálati nagykövete, Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, Magyarósi Éva szobrász, animációs rendező, könyvillusztrátor, Ruff Orsolya újságíró, Bényei Judit, a MOME egyetemi docense, valamint az UNICEF Magyarország képviseletében olyan gyerek olvasók, akik az „UNICEF Gyerekbarát Település” címmel díjazott településein élnek. A programban részt vevő, új megjelenésű gyerekkönyvek értékelésével havonta találkozhatnak a szülők a Bookline és az UNICEF Magyarország weboldalán, a Libri oldalán és könyvesboltjaiban.

A Szívünk rajta minden hónapban ajánl egy kötetet, ami az adott hónap kiemelt könyve címet nyeri el, illetve megjelöli azokat a műveket, amik kiérdemlik a Szívünk rajta matricát. A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

A zsűri négy kategóriában ajánlja a gyerekkönyveket, ezek a következők: Mesél, Segít, Fejleszt, Rád talál.