Elhunyt a Forrest Gump írója, Winston Groom

Alabamai otthonában 77 éves korában elhunyt Winston Groom, akit elsősorban a Forrest Gump című filmadaptáció miatt lehet ismerni, írta a BBC. A tizenhat regényt és ismeretterjesztő könyvet jegyző író és népszerű hőse, Forrest Gump élettörténetében közös, hogy az író 1965-69 között az amerikai hadsereggel Vietnamban szolgált.

vl | 2020. szeptember 18. |

Az 1994-ben forgatott Forrest Gump hat Oscar-díjat nyert, egyet a legjobb főszereplőként Tom Hanks kapott meg, de Groom nem szerette az adaptációt, pedig óriási siker lett, 700 millió dolláros bevételt hozott. A Forrest Gump című regény 1986-ban jelent meg, főhőse szeretettel, de gyermeki nézőpontból látja a világot, és így robog át az amerikai történelem fontosabb pontjain. A karakter erejét az adta, hogy bár nem okos, mégis az egyszerű világértelmezéséből következnek az erős és érzelmes állításai. A Wikipedia szerint a regényből 30.000 példány fogyott el az adaptáció bemutatója előtt. 

"Első szabály: ne dühítsd fel az adaptálni kívánt könyv szerzőjét, mielőtt meg nem írta a folytatást. Soha ne hagyd, hogy valaki filmet készítsen életed történetéből, akár jól értelmezi, akár nem!" - fakadt ki a Forrest Gump szerzője Winston Groom, miután Hollywood így elbánt a művével. Az író nehezményezte, hogy a készítők több fontos fordulatot is mellőztek a sztoriból, és a regény nyelvezetén valamint szexuális utalásain is finomítottak. Groom nem kapta meg 3 százalékos nyereségét sem arra hivatkozva, hogy az előállítási, a reklám és a produkciós költségek levonása után a film már nem termelt profitot, ezért beperelte a stábot. Hogy a szerző felháborodása még jogosabb legyen, nevét a hat Oscar-díj köszönőbeszédének egyikében sem említették.

Pulitzer-díjat kapott az amerikai hadifogolyról szóló történetével, ami Conversation with the Enemy címen jelent meg. Utolsó regénye az El Paso volt (itt írunk a könyvről, itt bele lehet olvasni): a helyszín néhány Európában, majd az Egyesült Államokban felvillantott pillanatkép után a viharos, önállósodó Mexikó, melynek a határhoz közel eső területeit fillérekért vásárolták fel az amerikai vasútmágnások, újságcézárok.

A Forrest Gump szerzőjének új könyve tocsog a vérben - Könyves magazin

Csaknem harminc évvel a Forrest Gump megjelenése után a hetvenhárom éves Winstom Groom új regénnyel rukkolt elő, ami azért is okozott meglepetést, mert az író már két évtizede nem adott ki fiktív történetet. Történelmi tárgyú könyvei után - az amerikai polgárháborúval, és az első világháborúval is foglalkozott - ezúttal a múlt egy kevésbé ismert, ám annál borzalmasabb szeletéről, a mexikói forradalomról írt.

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

Olvass!
...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz! Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága