Vezeték nélküli telefonokat és nyolcórás repülőutakat jósolt egy író 2022-re

Egy angol író száz évvel ezelőtt megjósolta, milyen lesz az élet 2022-ben. Az elképzelése egészen pontos volt, többek közt előre jelezte a mobiltelefonok születését, a repülők térnyerését és a nők helyzetének megváltozását is.

fk | 2022. február 04. |

Száz évvel ezelőtt, 1922-ben egy angol író, W.L. George leült és elgondolkodott azon, vajon milyen lesz a világ száz év múlva. Bár a szerző ma már nem annyira ismert és a szakma nem is igazán ismerte el őt, annak idején sokakat megmozgattak a regényei és a szociálisan érzékeny riportjai. És bár az írásait finoman szólva nem övezte kritikai siker, nagyon úgy tűnik, hogy volt némi érzéke ahhoz, hogy milyen folyamatok zajlanak a társadalmi és a tudományos életben. A New York Herald 1922 májusában felkérte őt, hogy ossza meg az olvasókkal, szerinte milyen lesz a világ száz év múlva, a jóslata pedig mai szemmel nézve megdöbbentően pontos volt, még ha egy-két dolgot máshogyan képzelt is, mint ahogyan aztán lett.

Isaac Asimov megjósolta a jövőt egy amerikai tévéműsorban 
Isaac Asimov megjósolta a jövőt egy amerikai tévéműsorban 

A sci-fi író ráadásul született komédiásnak bizonyult, David Letterman alig tudott lépést tartani vele.

Tovább olvasok

W.L. George 2022-re egy olyan életet képzelt el, amelyben a repülővel való utazás már teljesen általánossá vált, és amelyben Európát és Amerikát már csak egy nyolcórás repülőút választja el egymástól. Azt is gondolta, hogy a repülők térnyerése miatt a vasút elavulttá válik, és a kábelek is eltűnnek az életünkből, tekintve, hogy a telefonok vezeték nélkül is működnek majd. Az író azonban még ennél is továbbment, azt vizionálta, hogy mostanra már egyáltalán nem fogunk találkozni semmilyen elektromos vezetékkel, a szén szerepét pedig átveszi a nap- és az atomenergia. A cikkben írt arról is, hogy a mozi is meg fog változni száz év alatt, a természetes színek is megjelennek a filmvásznon, a színésznőknek pedig nemcsak mosolyogni, hanem beszélni is meg kell tanulniuk, tekintve, hogy a némafilmek korszaka véget ér.

A szerző azt is megjósolta, hogy a nők helyzete radikálisan megváltozik 2022-re. Úgy vélte, hogy a nők előtt mostanra minden pozíció nyitva lesz és magasra törhetnek, ott ülhetnek majd a bírói székben vagy a Kongresszusban is. George előre jelezte a fogamzásgátló tabletták létrejöttét is, és azt gondolta, mostanra ebédkapszulák is lesznek. Másokkal ellentétben abban viszont nem hitt abban, hogy a családok megszűnnének. Úgy képzelte viszont, hogy többemeletes közösségi házakban élnek majd az emberek, szabályozott klímájú, üvegbúrával ellátott városokban. Összeségében az író azt gondolta, 2022-re elképesztő tudományos fejlődés megy végbe, de a változások talán nem lesznek olyan nagy léptékűek, mint az ezt megelőző évszázadban.

Forrás: Open Culture

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Most Margaret Atwooddal együtt találhatod ki a jövő utópisztikus társadalmát

Margaret Atwood számos disztópia szerzője, most azonban nem a negatív forgatókönyveket szeretné elképzelni az emberiség jövőjéről, hanem épp ellenkezőleg, egy jobb jövőt szeretne megalkotni.

...
Hírek

Isaac Asimov megjósolta a jövőt egy amerikai tévéműsorban 

A sci-fi író ráadásul született komédiásnak bizonyult, David Letterman alig tudott lépést tartani vele.

...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Gyerekirodalom

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 2. rész

Gyereknap alkalmából arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt ökomese és képtelen képes történet, de találtok állatos verseket, csillagos könyvet és időutazós mesét is. 2. rész.

Szerzőink

...
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

...
vl

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...
Forgách Kinga

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...