Totth Benedek: Zavart, hogy a lányok tárgyiasítva jelennek meg a Holtversenyben

Totth Benedek: Zavart, hogy a lányok tárgyiasítva jelennek meg a Holtversenyben

Rostás Eni | 2018. február 09. |

totthbenedek-bogdanreka02_1.jpgFotó: Bogdán Réka

Bővített kiadással jelenik meg Totth Benedek Margó-díjas debütálása, a Holtverseny (kritikánk róla ITT). Az új kiadásba bekerült egy Niki című novella, amelyből kicsit jobban megismerhetjük a regény bandavezérének barátnőjét, akinek nemcsak teste, de érzései is vannak. Totth nem készül tematikus novelláskötetet írni a könyvhöz, de „lassan összejön tizenöt-húsz novella, amiből egyszer talán összeállhat egy kötet”. Villáminterjú, emailben.

Miért érezted úgy, hogy szükség van egy spin-off novellára az első regényedhez, és miért épp Niki szólal meg benne?

Igazából szükségét nem éreztem, hogy Holtverseny-novellát írjak, de tavalyelőtt az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára kellett írni egy szöveget, és beugrott ez az ötlet. Mivel rögtön megtaláltam a kezdőképet-mondatot, tudtam, hogy meg kell írnom. És hogy miért pont Niki? Mindig is volt egy erős hiányérzetem a regénnyel kapcsolatban. Igazából több is, de az egyik ilyen hiányérzetem a lányszereplőkkel kapcsolatos. A Holtversenyben erősen torzítva, sokszor tárgyiasítva jelennek meg a lányok az elbeszélő - és a többi fiú - szemén keresztül. Ez szándékos volt, de közben mégis zavart. Ezért jó ötletnek tűnt megszólaltatni az egyik lányt. Ebben a novellában talán sikerült megmutatni, milyennek is képzeltem el Nikit, akit a fiúk sokszor kihasználnak és megaláznak. Megpróbáltam megírni a paráit, és talán az is kiderül, hogy nem olyan felszínes, amilyennek a többiek látják. 

Hogyan írja felül a kész könyvet a betoldott novella, mi a viszonyuk egymáshoz?

A novella az egyik hosszabb jelenet újraírása egy másik szereplő szemszögéből, egyes szám első személyben. Nagyon izgalmas volt belépni a Holtverseny világába egy másik perspektívából. Nagy kihívás volt "lányhangon" írni, de nem az én tisztem eldönteni, hogy sikerült-e. És persze lehet, hogy ettől az egész szöveg kap egy új olvasatot.

1462049.jpgMegjelenés: 2018 február 26.

Volt olyan Holtverseny-kézirat, amiben szerepelt a novellában kifejtett szál?

A novella jóval a Holtverseny után született, és voltak pillanatok, amikor elgondolkodtam, hogy akár az egész regényt újra lehetne írni ebből a szemszögből, ezen a hangon, Nikivel, mint narrátorral, de végül lebeszéltem magam a dologról. Ez igazából egy játék volt. Mondjuk, azt nem gondoltam, hogy a Holtverseny regénytere ennyi mindent enged, hogy így rá lehet írni a szövegre egy másik szöveget.

Az utolsó utáni háborúnál lehet majd hasonló spin-off történetre számítani? Milyen nem saját regényeknek írnál még kiegészítést?

Mások regényeibe nem piszkálnék bele, addig legalábbis, amíg az összes saját regényemet meg nem írtam. Egyelőre további kettő van tervben, utána lehet, hogy a spin-off korszak következik. Azon még nem gondolkodtam, hogy Az utolsó utáni háborúhoz is írjak-e ilyen szöveget, de igazság szerint a Holtversenyhez sem terveztem soha. Ezt a választ egyelőre nyitva hagynám. De hogy ne kerüljem meg teljesen a kérdést, Jimmy, a fekete katona történetét meg lehetne írni. Akár angolul is. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!