Totth Benedek: Zavart, hogy a lányok tárgyiasítva jelennek meg a Holtversenyben

Totth Benedek: Zavart, hogy a lányok tárgyiasítva jelennek meg a Holtversenyben

Rostás Eni | 2018. február 09. |

totthbenedek-bogdanreka02_1.jpgFotó: Bogdán Réka

Bővített kiadással jelenik meg Totth Benedek Margó-díjas debütálása, a Holtverseny (kritikánk róla ITT). Az új kiadásba bekerült egy Niki című novella, amelyből kicsit jobban megismerhetjük a regény bandavezérének barátnőjét, akinek nemcsak teste, de érzései is vannak. Totth nem készül tematikus novelláskötetet írni a könyvhöz, de „lassan összejön tizenöt-húsz novella, amiből egyszer talán összeállhat egy kötet”. Villáminterjú, emailben.

Miért érezted úgy, hogy szükség van egy spin-off novellára az első regényedhez, és miért épp Niki szólal meg benne?

Igazából szükségét nem éreztem, hogy Holtverseny-novellát írjak, de tavalyelőtt az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára kellett írni egy szöveget, és beugrott ez az ötlet. Mivel rögtön megtaláltam a kezdőképet-mondatot, tudtam, hogy meg kell írnom. És hogy miért pont Niki? Mindig is volt egy erős hiányérzetem a regénnyel kapcsolatban. Igazából több is, de az egyik ilyen hiányérzetem a lányszereplőkkel kapcsolatos. A Holtversenyben erősen torzítva, sokszor tárgyiasítva jelennek meg a lányok az elbeszélő - és a többi fiú - szemén keresztül. Ez szándékos volt, de közben mégis zavart. Ezért jó ötletnek tűnt megszólaltatni az egyik lányt. Ebben a novellában talán sikerült megmutatni, milyennek is képzeltem el Nikit, akit a fiúk sokszor kihasználnak és megaláznak. Megpróbáltam megírni a paráit, és talán az is kiderül, hogy nem olyan felszínes, amilyennek a többiek látják. 

Hogyan írja felül a kész könyvet a betoldott novella, mi a viszonyuk egymáshoz?

A novella az egyik hosszabb jelenet újraírása egy másik szereplő szemszögéből, egyes szám első személyben. Nagyon izgalmas volt belépni a Holtverseny világába egy másik perspektívából. Nagy kihívás volt "lányhangon" írni, de nem az én tisztem eldönteni, hogy sikerült-e. És persze lehet, hogy ettől az egész szöveg kap egy új olvasatot.

1462049.jpgMegjelenés: 2018 február 26.

Volt olyan Holtverseny-kézirat, amiben szerepelt a novellában kifejtett szál?

A novella jóval a Holtverseny után született, és voltak pillanatok, amikor elgondolkodtam, hogy akár az egész regényt újra lehetne írni ebből a szemszögből, ezen a hangon, Nikivel, mint narrátorral, de végül lebeszéltem magam a dologról. Ez igazából egy játék volt. Mondjuk, azt nem gondoltam, hogy a Holtverseny regénytere ennyi mindent enged, hogy így rá lehet írni a szövegre egy másik szöveget.

Az utolsó utáni háborúnál lehet majd hasonló spin-off történetre számítani? Milyen nem saját regényeknek írnál még kiegészítést?

Mások regényeibe nem piszkálnék bele, addig legalábbis, amíg az összes saját regényemet meg nem írtam. Egyelőre további kettő van tervben, utána lehet, hogy a spin-off korszak következik. Azon még nem gondolkodtam, hogy Az utolsó utáni háborúhoz is írjak-e ilyen szöveget, de igazság szerint a Holtversenyhez sem terveztem soha. Ezt a választ egyelőre nyitva hagynám. De hogy ne kerüljem meg teljesen a kérdést, Jimmy, a fekete katona történetét meg lehetne írni. Akár angolul is. 

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!