A Holtversenyről Franciaországban: a Duna kék vize soha nem tűnt még ilyen sötétnek

aprobuba | 2017. november 29. |

A Margó-díjas Totth Benedek első regénye, a Holtverseny francia fordítása októberben jelent meg az Actes Sud kiadónál, a kritikák pedig lelkesen számolnak be a regényről.

Comme des rats morts címmel október 4-én jelent meg Franciaországban Totth Benedek sikerkönyve, a Holtverseny az Actes Sud kiadónál. A neves műhely gondozza többek között Kertész Imre és Salman Rushdie műveit is, a Holtversenyt a fordító, Natalia Zaremba ajánlotta a kiadó figyelmébe.

A francia kiadás címe is telitalálat: a Comme des rats morts (Mint a döglött patkányok) kifejezést franciául a totális kiüresedésre, érzelemmentességre, unalomra és elmagányosodásra használják. Az erős kép a poros és sötét padláson elpusztuló patkányok elhagyatottságára és elfelejtettségére utal. A kifejezés akkor kelt újra életre és lett a közbeszéd része, mikor 2003-ban az akkori francia oktatási miniszter, Luc Ferry úgy nyilatkozott, ő és az osztálytársai 80%-a halálra unták magukat a középiskolában, unatkoztak, mint a döglött patkányok, és örömünnep volt, mikor végre kiszabadultak onnan.

Franciaországban nagyon pozitívan fogadják Totth regényét: a „ragyogó, de elátkozott fekete gyémánt”-nak titulált kötet ( Encre Noir) „egy punk himnusz ritmusában íródott, sokkoló és nyers nyelvezettel” (L’Alsace). „Sötét, vérző és könyörtelen regény”, „a Duna kék vize soha nem tűnt még ilyen sötétnek” – írja a Paris Match. A Rolling Stones szerint Totth egy nagyon hatásos portrét fest a teljesen „destroy” Z-generációról, a Mélyvíz 2017-es verziója. A francia kritika Bret Easton Ellist és Edyr Augustót említi, mikor a Holtversenyt és szerzőjét pozícionálják a francia közönség számára, az olvasó „Dante pokla és a Gépnarancs között lavírozik”.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.