Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

Rangos elismerésben részesült Tolnai Ottó

A Kossuth-díjas Tolnai Ottónak ítélték oda az idei Vilenica-díjat – jelentette be a kitüntetés kuratóriuma 2023. június 7-én, Ljubljanában. Az 1986 óta létező rangos elismerést olyan szerzők kaphatják meg, akik a közép-európai kultúrában kiemelkedőt alkottak a vers, próza, dráma vagy az esszé területén. 

Vass Norbert | 2023. június 08. |

Esterházy Péter 1988-as, Nádas Péter 1998-as, illetve Krasznahorkai László 2014-es díjazását követően Tolnai Ottó a negyedik magyar író, aki megkapja az egyik legrangosabb, tízezer Euro pénzjutalommal járó közép-európai elismerést, amelyet a szeptember 4-9. között, a 38. Nemzetközi Vilenica Irodalmi Fesztiválon, 

a Vilenica cseppkőbarlangban adnak majd át neki.

„Tolnai Ottó szövegeinek ereje az apró karcolásokban és a repedésekben mutatkozik meg leginkább, melyekbe az ex-jugoszláv kultúra gazdag tapasztalata szabadon behatol. Ez a történelmi, (multi)kulturális bázis a maga burjánzó szövevényességével elkápráztatja, egyszersmind termékenyen el is bizonytalanítja az olvasót. Életműve a magyar, valamint az (ex-)jugoszláv szellemi örökség, erkölcsi és politikai hagyomány elemeinek sokaságából merít és válogat.

Tolnai művészetének alapvető pillérét az erős tény- és anyagszerűség, valamint az egyedülálló tolnais imagináció, a meghökkentő távlatokat bejáró képzelőerő kettőssége alkotja.

»Áriáiban« – ahogy sajátos műfajú írásait nevezi – »a formátlansággal való formázást« tapasztalhatja meg a teljesen egyedi poétikával, szövegformával szembesülő olvasó” – hangsúlyozta Rudaš Jutka, a zsűri tagja, aki egyúttal Tolnait felterjesztette, ajánlotta a díjra.

A Vilenica-díj korábbi díjazottak között van mások mellett Peter Handke, Zbigniew Herbert, Milan Kundera, Mirko Kovač, Andrzej Stasiuk, Claudio Magris, Dragan Velikić, Mircea Cărtărescu, David Albahari, valamint Olga Tokarczuk.

Tolnai Ottó Szeméremékszerek című kötete nálunk az előző évtized legfontosabb magyar könyvei között szerepelt. 80. születésnapja alkalmából készített összeállításunk ITT olvasható, a tavalyi Margó fesztiválon pedig legújabb, A fröccsöntés kora című könyvéről beszélt.

Forrás: litera.hu

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Tolnai Ottó a végtelen padról és a fröccsöntés koráról mesélt

Végtelen padokról, fröccsöntött papucsokról és az életben maradást jelentő mesélésről is szó esett tegnap este a Margón, Tolnai Ottó Szeméremékszerek című prózafolyama legfrissebb kötetének bemutatóján. A fröccsöntés koráról Reményi József Tamás kérdezte az írót.

...
Nagy

Parti Nagy Lajos: itt most jönne egy felsorolás Tolnai örök motívumaiból [Tolnai Ottó 80]

Július 5-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját Tolnai Ottó Kossuth- és József Attila-díjas költő, író, színműíró, műfordító, a vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, akinek írtunk a Szeméremékszerek című regényéről, akivel interjúztunk a Világpor és a Nem könnyű megjelenésekor, majd a 75. születésnapján kinyomoztuk, mi az a Palicska. Parti Nagy Lajost arra kértük, hogy ajánljon egy művet Tolnaitól. (Selyem Zsuzsa, Ladányi István és Radics Viktória ajánlásai a linkeken olvashatók.)

Fotó: Dormán László / Jelenkor Kiadó

...
Nagy

Tolnai Ottó: Az én radikalizmusom nem hagyományos

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvdesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Szerzőink

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Olvass!
...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Özönvíz egy ökológiai katasztrófa küszöbén játszódik és a kíméletlen túlélési kényszerről mesél. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ughy Szabina novelláiból kiderül, hogy milyen áron válhat láthatóvá egy nő

Milyen árat kell fizetni egy nőnek, hogy szépnek, egészségesnek tűnjön? Ughy Szabina elbeszéléseiben a nők számára az önmagukra ismerés, testük és szellemük újrafelfedezése alapélmény. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ali Smith-nél két testvér próbálja túlélni a legrosszabb időket

Az Évszak-kvartett befejező részében a skót író ismét jelenünk legégetőbb kérdéseit vizsgálja, miközben a világ lassan karanténba zárul. Olvass bele a Nyárba!

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]