Tinder könyvmolyoknak: egy új app összeköti a hasonló érdeklődésű olvasókat

Készítettek egy új applikációt kifejezetten könyvmolyoknak. A Klerb segít, hogy olyan embereket ismerjünk meg, akiknek hasonló az ízlésük könyvek terén.

fk | 2022. augusztus 23. |

Az irodalmi ízlés összeköthet vagy akár el is választhat embereket. Ezt ismerte fel egy új app fejlesztője, aki a kedvenc könyvei alapján kapcsolná össze az embereket. A Klerb nevű alkalmazás egyfajta Tinder könyvmolyoknak, amely segít érdeklődési kör alapján szűrni az embereket, és persze arra is jó lehet, hogy olyan párt vagy barátokat keressünk vele, aki egyáltalán szeret/szokott olvasni.

Az app fejlesztője, Abe Winter azt nyilatkozta, hogy a Klerb nem egy randialkalmazás, de abban hasonlít a Tinderre, hogy képes idegeneket összekapcsolni földrajzi elhelyezkedés alapján. Ezt a modellt ültette át az olvasásra, szerinte ugyanis az olvasók ki vannak éhezve a beszélgetésekre és sok introvertált vágyik a szociális kapcsolódásra. Miközben könnyű közösségi életet élni, ha valaki sportolni vagy bulizni szeret, ugyanez nem igaz azokra, akik szabadidejükben legszívesebben olvasnak. Arról is beszélt, hogy egy felmérés szerint a 30 felettiek randiapp profiljának 10%-ban szó esik az olvasásról, miközben ez egy elhanyagolt terület közösségi szempontból.

Jobbak az olvasási készségei azoknak, akik ebook helyett papíron olvasnak

Egy új kutatás szerint nem mindegy, hogy ebookon vagy kézzelfogható könyvként olvasunk irodalmat.

Tovább olvasok

Miközben más applikációk olvasnivalót ajánlanak az embereknek, a Klerb könyvek mentén ajánl embereket az olvasóknak. Az app célja tehát, hogy olyan barátokat szerezzünk, akik hasonló könyveket olvasnak, mint mi, de könyvklubokat és egyéb irodalmi eseményeket is meg lehet majd találni benne a tervek szerint.  Az alkalmazás kevés pénzből készül, Abe Winter egyelőre gyűjti a feliratkozókat hozzá, de ha lesz elég jelentkező, el fog indulni.

Forrás: The Guardian

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezt a japán hotelt a könyvmolyoknak találták ki

Izgalmas projektet valósítottak meg Japánban: keresztezték a könyvtárat a szállodával, és így létrejött a világ első könyvhotelje, ahová bárki el tud vonulni olvasni.

...
Nagy

Az olvasás megoldást jelenthet az alvászavarra

Naoise Dolan, az Exciting Times című regény írója a Guardianben megjelent cikkében arról írt, hogy miként segített neki az olvasás az alvásproblémáin.

...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A Nővérek a képregények nyelvén mutatja be egy szeleburdi, szerethető család hétköznapjait

...

Egy varázslatos könyvesbolt a gonosz markában

...

A világ legjobb ötven illusztrációja között szerepel a Felhőpárna

...

A Kerek élet fája olyan mesekalendárium, ami egész évben aktuális

...