Tinder könyvmolyoknak: egy új app összeköti a hasonló érdeklődésű olvasókat

Készítettek egy új applikációt kifejezetten könyvmolyoknak. A Klerb segít, hogy olyan embereket ismerjünk meg, akiknek hasonló az ízlésük könyvek terén.

fk | 2022. augusztus 23. |

Az irodalmi ízlés összeköthet vagy akár el is választhat embereket. Ezt ismerte fel egy új app fejlesztője, aki a kedvenc könyvei alapján kapcsolná össze az embereket. A Klerb nevű alkalmazás egyfajta Tinder könyvmolyoknak, amely segít érdeklődési kör alapján szűrni az embereket, és persze arra is jó lehet, hogy olyan párt vagy barátokat keressünk vele, aki egyáltalán szeret/szokott olvasni.

Az app fejlesztője, Abe Winter azt nyilatkozta, hogy a Klerb nem egy randialkalmazás, de abban hasonlít a Tinderre, hogy képes idegeneket összekapcsolni földrajzi elhelyezkedés alapján. Ezt a modellt ültette át az olvasásra, szerinte ugyanis az olvasók ki vannak éhezve a beszélgetésekre és sok introvertált vágyik a szociális kapcsolódásra. Miközben könnyű közösségi életet élni, ha valaki sportolni vagy bulizni szeret, ugyanez nem igaz azokra, akik szabadidejükben legszívesebben olvasnak. Arról is beszélt, hogy egy felmérés szerint a 30 felettiek randiapp profiljának 10%-ban szó esik az olvasásról, miközben ez egy elhanyagolt terület közösségi szempontból.

Jobbak az olvasási készségei azoknak, akik ebook helyett papíron olvasnak

Egy új kutatás szerint nem mindegy, hogy ebookon vagy kézzelfogható könyvként olvasunk irodalmat.

Tovább olvasok

Miközben más applikációk olvasnivalót ajánlanak az embereknek, a Klerb könyvek mentén ajánl embereket az olvasóknak. Az app célja tehát, hogy olyan barátokat szerezzünk, akik hasonló könyveket olvasnak, mint mi, de könyvklubokat és egyéb irodalmi eseményeket is meg lehet majd találni benne a tervek szerint.  Az alkalmazás kevés pénzből készül, Abe Winter egyelőre gyűjti a feliratkozókat hozzá, de ha lesz elég jelentkező, el fog indulni.

Forrás: The Guardian

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezt a japán hotelt a könyvmolyoknak találták ki

Izgalmas projektet valósítottak meg Japánban: keresztezték a könyvtárat a szállodával, és így létrejött a világ első könyvhotelje, ahová bárki el tud vonulni olvasni.

...
Nagy

Az olvasás megoldást jelenthet az alvászavarra

Naoise Dolan, az Exciting Times című regény írója a Guardianben megjelent cikkében arról írt, hogy miként segített neki az olvasás az alvásproblémáin.

...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

Mintha Salvador Dalí írt volna forgatókönyvet egy Hitchcock-filmhez. A bestselleríró és humorista Bob Mortimer briliánsan vicces első regénye garantáltan egy új kedvenc A csütörtöki nyomozóklub rajongóinak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A felejtéssel küzdő anyának is szüksége van a regények élményére

Szűcs Teri új kötete újraírja a demenciával élő édesanyja emlékeit, és megkísérli egy közös emlékezet megteremtését. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Orwell világhírű utópiája női nézőpontból talán még kegyetlenebb

Hetvenöt évvel azután, hogy Orwell megírta ikonikus regényét, Sandra Newman megalkotta a Nagy Testvér világának női főhősét, és az ő nézőpontjából meséli újra a történetet. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

...

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

...

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

...

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...