Tinder könyvmolyoknak: egy új app összeköti a hasonló érdeklődésű olvasókat

Készítettek egy új applikációt kifejezetten könyvmolyoknak. A Klerb segít, hogy olyan embereket ismerjünk meg, akiknek hasonló az ízlésük könyvek terén.

fk | 2022. augusztus 23. |

Az irodalmi ízlés összeköthet vagy akár el is választhat embereket. Ezt ismerte fel egy új app fejlesztője, aki a kedvenc könyvei alapján kapcsolná össze az embereket. A Klerb nevű alkalmazás egyfajta Tinder könyvmolyoknak, amely segít érdeklődési kör alapján szűrni az embereket, és persze arra is jó lehet, hogy olyan párt vagy barátokat keressünk vele, aki egyáltalán szeret/szokott olvasni.

Az app fejlesztője, Abe Winter azt nyilatkozta, hogy a Klerb nem egy randialkalmazás, de abban hasonlít a Tinderre, hogy képes idegeneket összekapcsolni földrajzi elhelyezkedés alapján. Ezt a modellt ültette át az olvasásra, szerinte ugyanis az olvasók ki vannak éhezve a beszélgetésekre és sok introvertált vágyik a szociális kapcsolódásra. Miközben könnyű közösségi életet élni, ha valaki sportolni vagy bulizni szeret, ugyanez nem igaz azokra, akik szabadidejükben legszívesebben olvasnak. Arról is beszélt, hogy egy felmérés szerint a 30 felettiek randiapp profiljának 10%-ban szó esik az olvasásról, miközben ez egy elhanyagolt terület közösségi szempontból.

Jobbak az olvasási készségei azoknak, akik ebook helyett papíron olvasnak

Egy új kutatás szerint nem mindegy, hogy ebookon vagy kézzelfogható könyvként olvasunk irodalmat.

Tovább olvasok

Miközben más applikációk olvasnivalót ajánlanak az embereknek, a Klerb könyvek mentén ajánl embereket az olvasóknak. Az app célja tehát, hogy olyan barátokat szerezzünk, akik hasonló könyveket olvasnak, mint mi, de könyvklubokat és egyéb irodalmi eseményeket is meg lehet majd találni benne a tervek szerint.  Az alkalmazás kevés pénzből készül, Abe Winter egyelőre gyűjti a feliratkozókat hozzá, de ha lesz elég jelentkező, el fog indulni.

Forrás: The Guardian

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ezt a japán hotelt a könyvmolyoknak találták ki

Izgalmas projektet valósítottak meg Japánban: keresztezték a könyvtárat a szállodával, és így létrejött a világ első könyvhotelje, ahová bárki el tud vonulni olvasni.

...
Nagy

Az olvasás megoldást jelenthet az alvászavarra

Naoise Dolan, az Exciting Times című regény írója a Guardianben megjelent cikkében arról írt, hogy miként segített neki az olvasás az alvásproblémáin.

...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az amerikaiak a focit akarták propagandaeszközként használni Afganisztánban, de csúnyán elrontották

Craig Whitlock könyve döbbenetes tényfeltáró munka, új megvilágításba helyezi mindazt, amit eddig az afganisztáni háborúról tudtunk és gondoltunk. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...

Az Altamira-barlangrajzoktól Banksyig - A művészettörténet legizgalmasabb műtermeibe kalauzol egy új könyv

...

Margit Auer: A gyerekek szeretik a valóság és mágia közötti finom határvonalat

...

Mikor és hogyan mondhatnak NEM-et a gyerekek? [Bookline Kids]

...