Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

sa | 2023. március 24. |

Az Amerikai Könyvtári Szövetség (ALA) 2022-ben több mint 1200, könyvek eltávolításával kapcsolatos panaszt gyűjtött össze, ami csaknem kétszerese az előző évinek. Deborah Caldwell-Stone, az ALA szellemi szabadsággal foglalkozó irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy ez a növekedés példátlan. Mint hozzátette: 

kimerítő, ijesztő és dühítő két év áll mögöttük.

A csütörtöki jelentésből kiderül, hogy nemcsak a panaszok száma ugrott meg, hanem az a kör is tágult, ahonnan a panaszok érkeztek. Korábban a szülők vagy helyi közösségek javasolták egyes könyvek eltávolítását, manapság viszont már gyakran egyszerre sok könyvre érkezik panasz, és például olyan országos szervezetektől is, mint a konzervatív Moms for Liberty (Anyák a Szabadságért).

Fenyegetések miatt amerikai könyvtárak sora kényszerül bezárásra
Tovább olvasok

Tavaly több mint 2500 különböző könyvet kifogásoltak, míg 2021-ben 1858, 2019-ben pedig még csak 566 kötet ellen emeltek kifogást. 

Többször előfordult, hogy egy panaszban több száz könyv eltávolítását kérték.

Mivel az ALA adatai a médiából és az önkéntes tájékoztatásból származnak, az is elképzelhető, hogy a tiltásra javasolt könyvek száma ennél jóval nagyobb.
A jelentés szerint a könyvtárosok országszerte arról számoltak be, hogy zaklatják, és jogi lépésekkel vagy erőszakkal fenyegetik őket.

Caldwell-Stone szerint a könyvek tiltását szorgalmazó panaszok többsége a konzervatívoktól származik, de előfordul, hogy a liberális oldal is panaszt tesz, például egy könyvben olvasható rasszista kifejezések miatt. A konzervatív panaszosok főként az LMBTIQA+ vagy rasszkérdéseket érintő művekkel kapcsolatban kérik az eltávolítást.

Csak az elmúlt tanévben 2500 könyvet tiltottak be Amerikában

A betiltott kötetek 75%-a szépirodalom volt.

Tovább olvasok

A könyvek korlátozását megkönnyítő törvényjavaslatokat más államok mellett Arizonában, Iowában, Texasban, Missouriban és Oklahomában indítványoztak vagy fogadtak el. Floridában az olvasmányok felülvizsgálatát, a nemi identitás és a rasszbéli hovatartozás iskolai megvitatásának korlátozását vezették be.

Ron DeSantis floridai kormányzó március elején kiadott nyilatkozatában hoaxnak (álhír) nevezte a könyvek tömeges eltávolításáról szóló híreket. Magyarázata szerint ezek a gyanúsítások arra utalnak, hogy egyesek az iskolákat akarják befolyásolásra használni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

A texasi Granbury középiskolásai szót emeltek az ellen, hogy az iskolai könyvtárakban politikai utasításra feketelistára tettek könyveket.

...
Hírek

A nashville-i közkönyvtár ötezer, Tiltott könyveket olvasok feliratú olvasójegyet akar kiosztani

Az állam kormányzója azt tervezi, aláírja a törvényjavaslatot, amely szerint egy politikailag kinevezett testület az állami iskolai könyvtárakból könyveket távolíthat el, mivel vétójoga lesz a helyi iskolaszékek döntései felett.

...
Hírek

Egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét

Margaret Atwood és Toni Morrison könyvei is feketelistára kerültek egy idahói iskolakerületben. 

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...