Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

sa | 2023. március 24. |

Az Amerikai Könyvtári Szövetség (ALA) 2022-ben több mint 1200, könyvek eltávolításával kapcsolatos panaszt gyűjtött össze, ami csaknem kétszerese az előző évinek. Deborah Caldwell-Stone, az ALA szellemi szabadsággal foglalkozó irodájának vezetője hangsúlyozta, hogy ez a növekedés példátlan. Mint hozzátette: 

kimerítő, ijesztő és dühítő két év áll mögöttük.

A csütörtöki jelentésből kiderül, hogy nemcsak a panaszok száma ugrott meg, hanem az a kör is tágult, ahonnan a panaszok érkeztek. Korábban a szülők vagy helyi közösségek javasolták egyes könyvek eltávolítását, manapság viszont már gyakran egyszerre sok könyvre érkezik panasz, és például olyan országos szervezetektől is, mint a konzervatív Moms for Liberty (Anyák a Szabadságért).

Fenyegetések miatt amerikai könyvtárak sora kényszerül bezárásra
Tovább olvasok

Tavaly több mint 2500 különböző könyvet kifogásoltak, míg 2021-ben 1858, 2019-ben pedig még csak 566 kötet ellen emeltek kifogást. 

Többször előfordult, hogy egy panaszban több száz könyv eltávolítását kérték.

Mivel az ALA adatai a médiából és az önkéntes tájékoztatásból származnak, az is elképzelhető, hogy a tiltásra javasolt könyvek száma ennél jóval nagyobb.
A jelentés szerint a könyvtárosok országszerte arról számoltak be, hogy zaklatják, és jogi lépésekkel vagy erőszakkal fenyegetik őket.

Caldwell-Stone szerint a könyvek tiltását szorgalmazó panaszok többsége a konzervatívoktól származik, de előfordul, hogy a liberális oldal is panaszt tesz, például egy könyvben olvasható rasszista kifejezések miatt. A konzervatív panaszosok főként az LMBTIQA+ vagy rasszkérdéseket érintő művekkel kapcsolatban kérik az eltávolítást.

Csak az elmúlt tanévben 2500 könyvet tiltottak be Amerikában

A betiltott kötetek 75%-a szépirodalom volt.

Tovább olvasok

A könyvek korlátozását megkönnyítő törvényjavaslatokat más államok mellett Arizonában, Iowában, Texasban, Missouriban és Oklahomában indítványoztak vagy fogadtak el. Floridában az olvasmányok felülvizsgálatát, a nemi identitás és a rasszbéli hovatartozás iskolai megvitatásának korlátozását vezették be.

Ron DeSantis floridai kormányzó március elején kiadott nyilatkozatában hoaxnak (álhír) nevezte a könyvek tömeges eltávolításáról szóló híreket. Magyarázata szerint ezek a gyanúsítások arra utalnak, hogy egyesek az iskolákat akarják befolyásolásra használni.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Texasi diákok petícióval tiltakoznak a könyvtári cenzúra ellen

A texasi Granbury középiskolásai szót emeltek az ellen, hogy az iskolai könyvtárakban politikai utasításra feketelistára tettek könyveket.

...
Hírek

A nashville-i közkönyvtár ötezer, Tiltott könyveket olvasok feliratú olvasójegyet akar kiosztani

Az állam kormányzója azt tervezi, aláírja a törvényjavaslatot, amely szerint egy politikailag kinevezett testület az állami iskolai könyvtárakból könyveket távolíthat el, mivel vétójoga lesz a helyi iskolaszékek döntései felett.

...
Hírek

Egy amerikai iskolakerületben betiltottak 24 könyvet, köztük A Szolgálólány meséjét

Margaret Atwood és Toni Morrison könyvei is feketelistára kerültek egy idahói iskolakerületben. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...