Jön az Ördögkatlan, de előtte visszaverjük a törököt [PROGRAMAJÁNLÓ]

Bábparádé vár Zala megyében, a tatai várban pedig történelmi hadijáték és mulatság. A tavalyi kihagyás után érkezik az év egyik legizgalmasabb összművészeti fesztiválja, az Ördögkatlan is. Íme, az e heti programajánlónk.

se&sa | 2021. július 15. |

Hottói Bábparádé

-

Mikor? Július 16-17.

Hol? Hottó, Faluház

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a két napos bábparádét Zala megyében, Hottón. Péntek este a MárkusZínház művészei mutatják be A helység kalapácsa című élőszereplős darabjukat, amely elsősorban felnőtteknek szól. Ugyanakkor a gyerekekről sem feledkeznek meg, szombaton a Griff Bábszínház és a Ziránó Színház viszi színpadra Weöres Sándor Csalóka Péter című darabját. A pécsi Bóbita Bábszínház is jelen lesz az eseményen Robin Hood című előadásukkal.

Az esemény ingyenes, a teljes programot erre találod >>>

Space Jam - Új kezdet

Hol? Mozikban

Mikor? Július 15-től

A nyolcvanas években születettek egyik generációs filmje volt az első Space Jam, amiben Michael Jordan segít Tapsi Hapsiéknak megnyerni a meccset. Eltelt 25 év, most LeBron James a menő, bár néha ő is segítségre szorul. James például a nagy bajba került fián próbál segíteni, de kénytelen belátni, hogy egyedül nem boldogul. A legjobbakhoz fordul segítségért: Tapsi Hapsi, bájos barátnője Lola nyuszi, Dodó kacsa, Speedy Gonzales és a többiek szerencsére vállalják, hogy egy mindent eldöntő kosármeccsen állnak ki az űrből érkezett gonoszok ellen. A Firkák a Banditák ellen – kezdődjön az intergalaktikus szupermeccs!

Irodalmi séta a Margit-szigeten – Primadonnák nyomában

-

Mikor? Július 24. 15:00

Hol? Indulás a Margitszigeti Szabadtéri Színpad jegypénztárától

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Margitszigeti Színház idén nyáron is irodalmi sétákat rendez a Margitszigeten. Fedák Sári, Turay Ida is úgy vallották, nem kell nyaranta külföldre utazni, hiszen a sziget egykor igen kedvelt nyaralóhelyként is szolgált. A séta alkalmával az érdeklődők megismerhetik a helyeket, amelyek ihletet adtak vagy helyszínül szolgáltak egy-egy irodalmi mű megalkotásához. Versekkel, zenével, színpadi előadásokkal is felidézik Arany, Krúdy, Bródy és Molnár Ferenc emlékét.

Jegyek és több információ erre >>>

XIII. Tatai Patara Török kori Történelmi Fesztivál

Mikor?  Július 23-25.

Hol? Tatai vár

Korhű csatajelenetekkel is várnak a tatai történelmi fesztiválon a hétvégén. A várban rendezett programokon testközelből ismerhetjük meg, hogyan éltek elődeink a török-korban. A vendégeket harcászati bemutató, vásári forgataggal, kézműves foglalkozásokkal, kisállat simogatóval is várják. 

Jegyek és részletes programok erre >>>

Ördögkatlan Fesztivál

-

Mikor? Augustus 3-7.

Hol? Nagyharsány, Beremend

Tavaly a pandémia miatt elmaradt, de idén már megrendezik az Ördögkatlan Fesztivált, ahol az irodalmi események mellett színházi, zenei, képzőművészeti és táncos produkciókkal készülnek a szervezők. A fesztivál díszvendége, az idei Libri irodalmi díj nyertese Bereményi Géza lesz, akivel a Magyar Copperfieldről Kovács József beszélget, majd ezt követi Bereményi és Járai Márk zenés programja. A fellépők között van még Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs, akik a Szívárnyék - Pilinszky János két hangon című zenés irodalmi előadást mutatják be. Szintén zenés-irodalmi programmal készül Szabó T. Anna a Boggie énekesnőjével, Csemer Boglárkával. Továbbá a fellépők között ott lesz Kukorelly Endre, Visky András, de nem feledkeznek meg a fesztivál egykori védnökéről sem, így Törőcsik Mari emlékére Mozart Requiemjével készülnek a szervezők.

Jegyek és a teljes programlista erre >>>

 

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Bereményi Géza: Móricztól tanultam a legtöbbet az idők színének változásáról

Bereményi Géza önéletírásában, a Magyar Copperfieldben a Teleki tér mellett az egyik fontos helyszín a Fiumei úti sírkert is, ahová gyerekként gyakran látogatott ki az egyik szomszédjával. Az író most egy irodalmi sétán mesélt az ott nyugvó hősökről és nagy írókról. 

...
Nagy

Bereményi Géza és Grecsó Krisztián nyerték a 2021-es Libri-díjakat!

A Libri irodalmi díjat 2021-ben Bereményi Géza nyerte el Magyar Copperfield című önéletírásáért, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig idén is Grecsó Krisztián kapta a Magamról többet című verseskötetéért. 

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

A háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő,  érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Nyolcvanöt évesen, egy hónapja került kórházba.

Az Esterházy-szám
...
Nagy

1 archívum, 1 élet - Pillanatfelvételek az Esterházy Péter-archívumról

Esterházy Péter irodalmi hagyatéka tavaly novemberben került Berlinbe, az első benyomásokról Madácsi-Laube Katalin, a Berlini Művészeti Akadémia Archívumának tudományos munkatársa írt személyes hangulatú beszámolót.

...
Nagy

Esterházynak helye van az iskolai oktatásban

"Esterházynak ott kell lennie a magyarórákon – még ha ehhez a lehetetlenségig leleményeseknek kell is lennünk."  Szilágyi Zsófia írása arról, hogyan lehet bevinni Esterházy Péter műveit az oktatásba. 

...
Nagy

Amikor Esterházy magyargondozását politikai mémmé olvasták félre

Az Így gondozd a magyarodat rövidített verzióját mára a célközönség lényegében negatív mémként használja, amelyen újra és újra felháborodva megerősítheti a belémérgezett kirekesztő önképet: mi egy vérből valók vogymuk." Fehér Renátó esszéje a politikai félreolvasásról.

...
Nagy

Németh Gábor: Arról, ami hiányzik

„Ez az ország, tehát „az olvasó országa” Esterházy Péter halálával elanyátlanodott, mintha, miként a közepes viccben, EP tényleg minden olvasó anyja lett volna az apja helyett is.” Németh Gábor esszéje Esterházy Péterről. 

...
Nagy

Esterházy Márton: „Péter zseni volt, én szakmunkás”

A fociláz kezdetektől jelen volt a négy Esterházy testvér életében. Egyöntetűen vallják, hogy Péter volt közülük a legtehetségesebb, de profiként Márton vitte a legtöbbre. A Könyves Magazinnak utóbbi elmesélte, milyenek voltak a korai és a felnőttkori közös futballozások, és hogy EP hogyan viselkedett a pályán és azon kívül.

...
Nagy

Mérő László: A katona és a matematikus

Milyen katona volt Esterházy Péter, tizennyolc évesen miért ment matematikusnak, és mi okozta az író életében a legnagyobb traumát? Minderre kitér Mérő László, Esterházy egykori katona- és évfolyamtársa Az ész segédigéi című könyvében.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

Berg Judit évek óta az egyik legismertebb és legnépszerűbb hazai gyerekkönyvírónk, mi pedig most összeszedtünk róla öt érdekességet, amelyeket eddig talán nem tudtatok róla.

...
Gyerekirodalom

Nézz bele az Édes mostoha filmváltozatába!

Dobó Kata filmet forgatott Lakner Artúr gyerekklasszikusából: ez lett az El a kezekkel a Papámtól!, ma pedig kijött az első előzetes.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Berg Judit gyerekkrimije lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Berg Judit Keresők című könyvét választotta.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan