Meghalt Törőcsik Mari
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

A háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő,  érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Nyolcvanöt évesen, egy hónapja került kórházba.

Könyves Magazin | 2021. április 16. |

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - tudatta a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

1935-ben született Pélyen, több mint 60 évig tartó pályafutása 1955-ben a Körhintával indult. Az alig 20 éves színésznőt Fábri Zoltán rendezte, Soós Imre volt a partnere, a filmet 1956-ban a Cannes-i Arany Pálmára jelölték. Törőcsik Mari - aki a nevét Fábri kérésére, de Krencsey Marianne javaslatára változtatta Mariánról Marira - ettől kezdve üstökösként száguldott.

Ő alakította Édes Annát, Bélyi Veronikát a Szent Péter esernyőjében, Bellát a Légy jó mindhaláligban, Margitot a Pacsirtában, Nemecsek anyját A Pál utcai fiúkban. Láthattuk minden idők egyik legszebb és legjobb magyar filmjeként számontartott Szerelemben, amit Makk Károly rendezett Déry Tibor Szerelem és Két asszony című novelláiból. 

A nemzetközi siker sem kerülte el, 1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért neki ítélték a legjobb színésznőnek járó díjat Cannes-ben. A filmet harmadik férje, Maár Gyula rendezte, és nagy sikerre vetítették az Egyesült Államokban, Olaszországban és Franciaországban is.

Törőcsik Mari színészi tanulmányait Színház és Filmművészeti főiskola operett szakján kezdte, és amikor befejezte a főiskolát, rögtön a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. Még diplomája sem volt, ezt csak sok évvel később, Kossuth-díjas művészként sikerült babérkoszorúként megkapnia, írja a Telex a Kaposvári Egyetemre hivatkozva.

A színésznő 1979–80-ban a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője volt, aztán 1990-ig a Mafilm színtársulatának, 1990-1993 között a szolnoki Szigligeti Színháznak tagja volt.1993–94 között ő volt a Thália Színház igazgatója, mindeközben sokszor vendégszerepelt a budapesti Katona József Színházban. Talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy minden nagy szerepet megkapott a drámatörténetből. Shakespeare, Csehov, Ibsen, Vörösmarty, Beckett, Tenessee Williams, Örkény darabjaiban játszott, és olyan legendás adaptációkban is fellépett, mint a García Márquez-Schwajda-féle Száz év magány.

-

Törőcsik Mari A bunda című előadásban (Forrás: Wikipedia)

Törőcsik Mari 2008 óta betegeskedett súlyosan, egy kórházi rutinvizsgálaton omlott össze a vérkeringése, a szíve megállt és kómába esett. 2017-től egy bő éven át a szombathelyi kórházban kezelték, és a 2016-os Bérczes László interjúkötetében már végrendelkezésről beszélt. 2020-ban jelentette be, hogy nem áll többet színpadra.

Az interjúkötetről ITT írtunk, akkor Törőcsik Mari úgy fogalmazott: "Néha lyukat beszélek az emberek hasába, hogy érezzék, még élek." Szívesen hallgattuk volna még tovább.

(címlapi kép forrása: Fortepan / Hunyady József)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Törőcsik Mari néha lyukat beszél az emberek hasába, hogy érezzék, még él

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari - Egy ember, akit érdemes megmutatni

...
Podcast

Az Édes Anna pszichológiájáról, a cselédsorsról, a társadalom és egyén kapcsolatáról Szécsi Noémivel [Kötelező podcast]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Szécsi Noémi és Ott Anna beszélget az Édes Annáról.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Hírek

Margaret Atwood új történetét a Provence-ban töltött idő inspirálta

...
Hírek

Megvan A feleségem története hazai premierdátuma

...
Hírek

Bereményi, Bödőcs, Háy, Halász, Nádas – Ezek az irodalmi programok várnak a Margófeszten

...
Hírek

Európai turnéra indul a Meseország mindenkié, hat nyelven már biztos megjelenik

...
Hírek

Új gyerekkönyvkiadót indít a Central

...
Hírek

Nem volt ideje regényt írni, a század egyik legjobb novellistája lett

...
Promóció

Elsőkönyves szerző, aki nem a tökéletesre törekedett, csak arra, hogy egy élvezetes könyv szülessen

...
Promóció

Nagy Antal: A dolgozó népet szolgálom