Meghalt Törőcsik Mari
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

A háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő,  érdemes és kiváló művész a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Nyolcvanöt évesen, egy hónapja került kórházba.

Könyves Magazin | 2021. április 16. |

Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja - tudatta a Nemzeti Színház pénteken az MTI-vel.

1935-ben született Pélyen, több mint 60 évig tartó pályafutása 1955-ben a Körhintával indult. Az alig 20 éves színésznőt Fábri Zoltán rendezte, Soós Imre volt a partnere, a filmet 1956-ban a Cannes-i Arany Pálmára jelölték. Törőcsik Mari - aki a nevét Fábri kérésére, de Krencsey Marianne javaslatára változtatta Mariánról Marira - ettől kezdve üstökösként száguldott.

Ő alakította Édes Annát, Bélyi Veronikát a Szent Péter esernyőjében, Bellát a Légy jó mindhaláligban, Margitot a Pacsirtában, Nemecsek anyját A Pál utcai fiúkban. Láthattuk minden idők egyik legszebb és legjobb magyar filmjeként számontartott Szerelemben, amit Makk Károly rendezett Déry Tibor Szerelem és Két asszony című novelláiból. 

A nemzetközi siker sem kerülte el, 1976-ban a Déryné hol van? című filmben nyújtott alakításáért neki ítélték a legjobb színésznőnek járó díjat Cannes-ben. A filmet harmadik férje, Maár Gyula rendezte, és nagy sikerre vetítették az Egyesült Államokban, Olaszországban és Franciaországban is.

Törőcsik Mari színészi tanulmányait Színház és Filmművészeti főiskola operett szakján kezdte, és amikor befejezte a főiskolát, rögtön a Nemzeti Színház társulatának tagja lett. Még diplomája sem volt, ezt csak sok évvel később, Kossuth-díjas művészként sikerült babérkoszorúként megkapnia, írja a Telex a Kaposvári Egyetemre hivatkozva.

A színésznő 1979–80-ban a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője volt, aztán 1990-ig a Mafilm színtársulatának, 1990-1993 között a szolnoki Szigligeti Színháznak tagja volt.1993–94 között ő volt a Thália Színház igazgatója, mindeközben sokszor vendégszerepelt a budapesti Katona József Színházban. Talán túlzás nélkül mondhatjuk, hogy minden nagy szerepet megkapott a drámatörténetből. Shakespeare, Csehov, Ibsen, Vörösmarty, Beckett, Tenessee Williams, Örkény darabjaiban játszott, és olyan legendás adaptációkban is fellépett, mint a García Márquez-Schwajda-féle Száz év magány.

-

Törőcsik Mari A bunda című előadásban (Forrás: Wikipedia)

Törőcsik Mari 2008 óta betegeskedett súlyosan, egy kórházi rutinvizsgálaton omlott össze a vérkeringése, a szíve megállt és kómába esett. 2017-től egy bő éven át a szombathelyi kórházban kezelték, és a 2016-os Bérczes László interjúkötetében már végrendelkezésről beszélt. 2020-ban jelentette be, hogy nem áll többet színpadra.

Az interjúkötetről ITT írtunk, akkor Törőcsik Mari úgy fogalmazott: "Néha lyukat beszélek az emberek hasába, hogy érezzék, még élek." Szívesen hallgattuk volna még tovább.

(címlapi kép forrása: Fortepan / Hunyady József)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Törőcsik Mari néha lyukat beszél az emberek hasába, hogy érezzék, még él

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari - Egy ember, akit érdemes megmutatni

...
Podcast

Az Édes Anna pszichológiájáról, a cselédsorsról, a társadalom és egyén kapcsolatáról Szécsi Noémivel [Kötelező podcast]

A kötelező olvasmányok közös könyveink, amiket aligha tudunk elkerülni életünk során. A Kötelező podcast legújabb részében Szécsi Noémi és Ott Anna beszélget az Édes Annáról.

Hírek
...
Hírek

Meghalt Ragályi Elemér

...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]