Szobrot állítottak Greta Thunbergnek

Szobrot állítottak Greta Thunbergnek

Életnagyságú szobrot állítottak a svéd klímaaktivistáról, Greta Thunbergről egy egyetemi kampuszon. Könyvek hírek mellé.

fk | 2021. április 01. |

Greta Thunberg előtt tiszteleg az angol Winchester Egyetem, amelynek kampuszán egy életnagyságú szobrot állítottak fel a környezetvédelemért küzdő aktivistáról. A szoboravatás kisebb botrányt váltott ki, ugyanis a hallgatói önkormányzat és az egyetemi szakszervezet is a szobor felállításának késleltetését kérte. A koronavírus-járvány miatt sok hallgató küszködik anyagi nehézségekkel, és az egyetemnek is alkalmazottaktól kellett megválnia, az alkotás pedig sokba került. Joy Carter, az egyetem rektorhelyettese a kritikák ellenére azt mondta, „büszkék arra, hogy tisztelegnek Thunberg előtt”, illetve hozzátette, az egyetem szerint ez az első szobor Thunbergről.

C. Hecking, C. Schönberger és I. Sokolowski:
A jövőnk most kezdődik
Fordította: Győri Hanna, Pozsonyi Pagony, 2019, 88 oldal, 2990 HUF
C. Hecking, C. Schönberger, I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik

Greta Thunbergről az elmúlt években több könyv is megjelent. A gyerekeknek szóló A jövőnk most kezdődik című könyv környezetvédelmi aktivizmusát, és életének egy szeletét mutatja be, majd ezek után bevezet a klímakatasztrófához köthető néhány alapfogalomba, illetve röviden bemutatja, hogy mit tehetnek a gyerekek a saját életükben azért, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. (ITT írtunk róla.)

EGreta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman, Malena Ernman
Ég a házunk
Fordította: Harrach Ágnes, Corvina Kiadó, 2019, 284 oldal, 3500 HUF
Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman, Malena Ernman: Ég a házunk

Egy másik izgalmas kötet az Ég a házunk, amelyet Thunberg a családjával közösen írt. A kötet részletesen mesél az aktivista mára történelemmé rögzült útjáról. Ha valaki az ismert sztori hátterére kíváncsi, ugyanúgy szeretni fogja a könyvet, mint az, akit a tágabb összefüggések mozgatnak meg. Az Ég a házunk egyszerre szól mentális nehézségekről, családi kapcsolatokról, társadalmi mozgalmakról, kompromisszumokról, a klímakatasztrófát kiváltó okokról, és arról, hogy mindez hogyan függ össze. Erről a kötetről ITT írtunk bővebben.

Valentina Giannella
Greta vagyok
Ford.: Weltler Ildikó, Móra, 2019, 128 oldal
Valentina Giannella: Greta vagyok

Szintén Greta Thunbergről mesél a Greta vagyok című könyv, amely nemcsak a kamasz lány által bejárt útról és a Fridays for Future nevű mozgalomról szól, hanem arról is, mit jelent pontosan a klímaváltozás és milyen változásokkal kell szembenézni a jövőben. 

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a tíz legérdekesebb tényt a világ egyik legismertebb környezetvédő ikonjáról. 

Forrás: Sky/ Telex

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Patti Smith verset írt Greta Thunberg születésnapjára

...
Kritika

Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált

...
Kritika

Greta Thunberg története túlmutat egy kamasz klímaaktivista életén

...
Podcast

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast második vendége Boldizsár Ildikó mesekutató, író.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy Rembrandt még ma is képes felbolygatni a világot

...
Sándor Anna

Boldizsár Ildikó: Nem a mese gyógyít, hanem az a világkép és gondolkodásmód, amibe a mese bekapcsol

...
Forgách Kinga

A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek

A hét könyve
Kritika
A halállal játszanak a gyászukkal magukra hagyott gyerekek
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

Gyerekirodalom
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: téli meseregény lett január könyve

A Szívünk rajta havonta mutatja be azokat a gyerek- és ifjúsági könyveket, melyeket a program független zsűrije a legkiemelkedőbbnek talál. Január kiemelt könyve A Zúzmaraszív folytatása lett.

...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt.