Szobrot állítottak Greta Thunbergnek

Szobrot állítottak Greta Thunbergnek

Életnagyságú szobrot állítottak a svéd klímaaktivistáról, Greta Thunbergről egy egyetemi kampuszon. Könyvek hírek mellé.

fk | 2021. április 01. |

Greta Thunberg előtt tiszteleg az angol Winchester Egyetem, amelynek kampuszán egy életnagyságú szobrot állítottak fel a környezetvédelemért küzdő aktivistáról. A szoboravatás kisebb botrányt váltott ki, ugyanis a hallgatói önkormányzat és az egyetemi szakszervezet is a szobor felállításának késleltetését kérte. A koronavírus-járvány miatt sok hallgató küszködik anyagi nehézségekkel, és az egyetemnek is alkalmazottaktól kellett megválnia, az alkotás pedig sokba került. Joy Carter, az egyetem rektorhelyettese a kritikák ellenére azt mondta, „büszkék arra, hogy tisztelegnek Thunberg előtt”, illetve hozzátette, az egyetem szerint ez az első szobor Thunbergről.

C. Hecking, C. Schönberger és I. Sokolowski:
A jövőnk most kezdődik
Fordította: Győri Hanna, Pozsonyi Pagony, 2019, 88 oldal, 2990 HUF
C. Hecking, C. Schönberger, I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik

Greta Thunbergről az elmúlt években több könyv is megjelent. A gyerekeknek szóló A jövőnk most kezdődik című könyv környezetvédelmi aktivizmusát, és életének egy szeletét mutatja be, majd ezek után bevezet a klímakatasztrófához köthető néhány alapfogalomba, illetve röviden bemutatja, hogy mit tehetnek a gyerekek a saját életükben azért, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. (ITT írtunk róla.)

EGreta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman, Malena Ernman
Ég a házunk
Fordította: Harrach Ágnes, Corvina Kiadó, 2019, 284 oldal, 3500 HUF
Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata Ernman, Malena Ernman: Ég a házunk

Egy másik izgalmas kötet az Ég a házunk, amelyet Thunberg a családjával közösen írt. A kötet részletesen mesél az aktivista mára történelemmé rögzült útjáról. Ha valaki az ismert sztori hátterére kíváncsi, ugyanúgy szeretni fogja a könyvet, mint az, akit a tágabb összefüggések mozgatnak meg. Az Ég a házunk egyszerre szól mentális nehézségekről, családi kapcsolatokról, társadalmi mozgalmakról, kompromisszumokról, a klímakatasztrófát kiváltó okokról, és arról, hogy mindez hogyan függ össze. Erről a kötetről ITT írtunk bővebben.

Valentina Giannella
Greta vagyok
Ford.: Weltler Ildikó, Móra, 2019, 128 oldal
Valentina Giannella: Greta vagyok

Szintén Greta Thunbergről mesél a Greta vagyok című könyv, amely nemcsak a kamasz lány által bejárt útról és a Fridays for Future nevű mozgalomról szól, hanem arról is, mit jelent pontosan a klímaváltozás és milyen változásokkal kell szembenézni a jövőben. 

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a tíz legérdekesebb tényt a világ egyik legismertebb környezetvédő ikonjáról. 

Forrás: Sky/ Telex

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Patti Smith verset írt Greta Thunberg születésnapjára

...
Kritika

Greta Thunberg magányos klímasztrájkolóból hamar 2019 ikonjává vált

...
Kritika

Greta Thunberg története túlmutat egy kamasz klímaaktivista életén

...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

...
Balkányi Nóra

Kovács Róbert: A klímaváltozás problémáit meg fogjuk tudni oldani

...
Sándor Anna

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

2021-ben a magyar szépirodalmi díjak 39 százaléka jutott női szerzőnek

Két évvel ezelőtt drasztikus torzulásokat tárt fel az irodalmi díjak odaítélése terén a SZÍN. Egy kutatás során arra jutottak, hogy az irodalmi díjaknak Magyarországon csak a 18%-át kapták nők a felmérést megelőző másfél évtizedben. A díjmonitoring ezután is folytatódott, most Horváth Györgyi összefoglalóját olvashatjátok arról, hogyan alakult azóta a helyzet. 

...
Kritika

A Nobel-díjas Abdulrazak Gurnah regényében a történelem csak háttér az élethez

Az Utóéletek fülszövege megtévesztő: nem a háborúról vagy a halálról, hanem az életről szól. Mindarról, ami a történelem árnyékában zajlik. Ha a könyv egzotikus afrikai helyszínétől eltekintünk, ez az élet semmiben sem különbözik a miénktől.

...
Zöld

Az elsivatagosodott Alföldön betyárra és rendőrre is lecsap egy ősi veszedelem

Az Ingókövek és az Elveszett Gondvána után új regényében a cli-fit vegyíti a krimivel és az easternnel a szolnoki születésű jogász és író Lőrinczy Judit. Az utolsó tanú a közeljövő Magyarországára vezet, amikorra a klímakatasztrófa könyörtelenül átalakította az életfeltételeket, és elszabadított egy ősi fenyegető erőt is.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Lakatos István Dobozvárosa közösségi finanszírozásban jelenhet meg újra

2011-ben jelent meg a Lencsilány alkotójának, Lakatos Istvánnak az első regénye, a Dobozváros, amit Év Gyermekkönyve-díjjal ismertek el, több helyen általános iskolai tananyag lett, ám hamar elfogyott a boltok polcairól. Most viszont újra megjelenhet, mégpedig az olvasók segítségével.

...
Gyerekirodalom

Sárkányok, vulkánok, Charles Darwin és egy bátor kis hajósinas

A Darwin sárkányai igazi kalandregény, vulkánokkal, hajótöréssel, váratlan fordulatokkal, de ami ennél is fontosabb, hogy a kötet nagy súlyt fektet az állatok iránti szeretetre és felelősségvállalásra is.

...
Gyerekirodalom

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.