Patti Smith verset írt Greta Thunberg születésnapjára

.konyvesblog. | 2020. január 06. |

 

Tizenhét éves lett a hétvégén Greta Thunberg klímavédelmi aktivista, akit tavaly a Time magazin az év emberének választott, és aki figyelemkeltő tevékenységével az elmúlt hónapokban sokak példaképe és céltáblája lett. Thunberg mindenesetre nem egy hétköznapi kamasz, amit jól mutat az is, hogy nem más írt verset a szülinapjára, mint Patti Smith.

A költemény Patti Smith Instagram-oldalán jelent meg, amelyben arról ír, hogy a most tizenhetet töltő Thunberg nem kér sem elismerést, sem ajándékot, hanem csak annyit, hogy ne legyünk semlegesek. A január 3-ra időzített posztjában Smith utal arra is, hogy Thunberg, akárcsak minden pénteken, most is nemet mond a semlegességre – utalva ezzel a Thunberg által kezdeményezett #FridaysForFuture nevű tiltakozó megmozdulásokra.

Tíz tény a tinédzserről, aki miatt jobban figyelünk a klímakatasztrófára

Forrás: Anders Hellberg/ Wikimedia A kép rögzült: fiatal lány sárga esőkabátban, fonott copffal és szigorú tekintettel. Greta Thunberg kevesebb, mint másfél év leforgása alatt a világ egyik legismertebb környezetvédő ikonjává vált. A 16 éves Asperger-szindrómás svéd diák éppen az Atlanti-óceánon keresztül tart Madridba egy vitorláshajón, hogy részt vegyen a Chiléből áthelyezett ENSZ COP25 klímacsúcson.

Thunberg amúgy a saját születésnapján is a svéd parlament előtt folytatta a klímasztrájkot, amely – ahogy az aznapi bejegyzéséből is kiderült – immár 72. hete tart. Thunberg legutóbb egyébként az ausztrál bozóttüzek miatt emelte fel a szavát, a politikai döntéshozók szemére vetve, hogy a katasztrófahelyzet ellenére sem tettek eleget, aminek szerinte az a legfőbb oka, hogy továbbra is akadnak, akik nem találnak összefüggést a klímaválság és az egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek és természeti katasztrófák között.