Greta Thunberg története túlmutat egy kamasz klímaaktivista életén

Greta Thunberg története túlmutat egy kamasz klímaaktivista életén

.konyvesblog. | 2019. november 29. |

Két szorosra font copf. Sárga esőkabát. Kapucni. Határozott tekintet. Ha activityznénk, mindenki kitalálná, hogy Greta Thunbergre gondolok, a 16 éves lányra, aki megpróbálja a világ figyelmét felhívni a klímakatasztrófára.  

C. Hecking, C. Schönberger és I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik

Fordította: Győri Hanna, Pozsonyi Pagony, 2019, 88 oldal, 2990 HUF

 

2018 augusztusában kezdett tüntetni, és alig több mint egy év alatt a masszív világhírnévig jutott. A világ vezetői Davosban, a Vatikánban, az ENSZ-ben, a Globális Klímacsúcs politikusai, és a Google több mint 92 milliós találati listája alapján a fél világ hallotta már, mit gondol Thunbergék Greta nevű lánya:

Önök nem elég felnőttek, hogy kimondják az igazságot. Ezt a terhet is a gyerekek vállára teszik. Nekem mindegy, hogy kedvelnek-e (...) Feláldozzák a környezetünket, hogy a gazdag emberek az enyémhez hasonló országokban luxusban élhessenek. (...) Azt mondják, hogy mindennél jobban szeretik a gyerekeket. Mégis ellopják a jövőjüket itt az orruk előtt.” 

A jövőnk most kezdődik című könyv Greta Thunberg környezetvédelmi aktivizmusát, és életének egy - meglehetősen önkényesen kiválasztott - szeletét mutatja be, majd ezek után bevezet a klímakatasztrófához köthető néhány alapfogalomba, illetve röviden bemutatja, hogy mit tehetnek a gyerekek a saját életükben azért, hogy csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. A könyv ugyanis kifejezetten gyerekeknek íródott. Őket szólítja meg azzal, hogy Gretát picit jobban bemutatja, és az ő személyén keresztül magyarázza el a manapság gyakran hallott témákat, a megújuló energiaforrásoktól a repülés környezetkárosító hatásán át a fosszilis tüzelőanyagokig. 

(Forrás)

Bár az alcím szerint Gretáról szól a kiadvány, de ez mégsem az ő könyve. Ez az ÜGY könyve. A környezetvédelem ügyéé. Ehhez Greta csak az „arc”, a „név”, az apropó, igazából semmi más. A könyvet olvasó gyerekek valójában nem fognak közelebb jutni ahhoz, hogy Gretát mi mozgatja. A szerzők ugyan röviden beavatják az olvasót abba, hogy Gretát gyakran bántották az iskolában, nem igazán voltak barátai, és nehezen ment neki a beilleszkedés. Azt is megtudjuk, hogy akkortájt, amikor először felhívják a figyelmét a környezetszennyezés problémájára, történik vele valami, ami miatt képtelen enni, vészesen lefogy és elveszti az életenergiáit. 

Az étkezési zavarok mögött nagyon gyakran az áll, hogy az érintett azt érzi, elveszítette a kontrollt az élete felett. Nincs befolyása arra, hogy mi történik. Gretával is ez történhetett. Az elpusztuló környezet miatti fájdalom, a kétségbeesés és szorongás olyan erősen hatott rá, hogy a totális kontrollvesztést élhette meg. Ebből jelentett először csak némi enyhülést, hogy elkezd tüntetni, majd (az apja szerint) egyfajta terápiát a közönség előtt tartott beszédek hosszú sora, és az ÜGY nyilvános képviselete.

A jövőnk most kezdődik egy aktivista könyv – ennek minden előnyével és hátrányával. 

Mint aktivista könyv, sajnos a szövegek nem annyira erőteljesek, irodalmiak és lánglelkűek, mint remélnénk. Az egész kötetet áthatja az a fajta kimért és higgadt közlésmód, ami magát Gretát is jellemzi – úgy általában. A szószedetet meg a gyakorlati tanácsokat illetően egyfajta kézikönyvként működik az egész, e tekintetben igyekszik nagyon egyszerű lenni, és egy-egy pontban inkább life style-jellegű tanácsokat ad, mint valódi környezetvédelmit. De persze egy újszülöttnek minden vicc új. Lehet, hogy mi már unalomig hallottuk ismételgetni a „húzz ki mindent a konnektorból, amit nem használsz” tanácsot, de a gyerekünkre még bőven lehet, hogy revelációként fog hatni. 

Összességében A jövőnk most kezdődik kevésbé forradalmi, mint a Kommunista kiáltvány, de sokkal praktikusabb, mint mondjuk a Malcolm X. A környezetvédelem vagy Greta Thunberg élete iránt érdeklődő gyerekek, kiskamaszok, kamaszok  számára remélhetőleg jó, hasznos és megerősítő olvasmány. Akár iskolákba, természetismeret- meg biológia órákra, osztályfőnökikre is vinném, mert arra remekül alkalmas, hogy beszélgetést vagy vitát generáljon. A környezetvédelemről és a klímakatasztrófáról pedig nagyon sokat kell beszélgetni. Meg persze cselekedni, cselekedni, cselekedni.

Szerző: Gyurkó Szilvia