Akár félmillió eurót is fizethetnek egy XV. századi francia szakácskönyvért

Akár félmillió eurót is fizethetnek egy XV. századi francia szakácskönyvért

Pierre de Crombrugghe belga báró könyvtárából származó, 200 történelmi szakácskönyvet árvereznek el a héten Párizsban, a legértékesebb darab árát félmillió euró körülire becsülik.

ko | 2023. március 22. |

A gasztronómiáért és a könyvekért egyaránt rajongó báró 15 ezer kötetes könyvtárának öt évszázad szakácsművészetét bemutató receptkönyveit szerdáig láthatják az érdeklődők a Christie's aukciósház párizsi központjában. Az online árverést csütörtökön tartják.

A szakácskönyvgyűjteményt "a legteljesebb, magánkézben lévő francia nyelvű gasztronómiai kollekciók között" tartják számon. A könyvekben számos konyhai technológia leírása szerepel,

köztük a húsok feldarabolása, a sütés és a fagyasztott desszertek készítése, de külön figyelmet szentelnek például a teának és a kávénak, a bornak vagy a szarvasgombának.

A gyűjteményben a terítéssel és a szalvétahajtogatással foglalkozó könyvek is találhatók.

A könyvgyűjtemény fő ékessége a Cuisinier Taillevant, más néven Le Viandier, egy késő középkori francia receptkönyv, amelyet általában a francia királyok mesterszakácsának, Guillaume Tirelnek, más néven Taillevent-nak tulajdonítanak.

Az első illusztrált, francia nyelvű szakácskönyvnek tartott ritkaságot 1495 táján adták ki Lyonban.


A kötetet egy tűzhelynél álló szakácsot ábrázoló fametszet díszíti. Az aukcióra kerülő példány az egyetlen teljes egészében fennmaradt darab, a becslések szerint 400-600 ezer euróért (156-234 millió forintért) kelhet el. Rajta kívül csak négy fennmaradt példány ismert, és mindegyik közgyűjteményben található.

A gyűjtemény egy másik gyöngyszeme az a kéziratos formában fennmaradt, több ezer receptet leíró mű, amely a 19. század gazdaságosabb, modernebb gasztronómiájára reflektál.
A Guide Culinaire d'Escoffier második kiadásából származó példányt ma is a hagyományos francia konyha sarokkövének tekintik. Számos alapreceptet tartalmaz, köztük szószokét, előételekét, levesekét és sültekét. Az alapmű 15-20 ezer euróért (5,8-7,8 millió forintért) kelhet el az aukciósház becslése szerint.

Forrás: MTI

Catullus nem ír arról, hogyan aprítsd kockára a hagymát
Catullus nem ír arról, hogyan aprítsd kockára a hagymát

„Egyáltalán nem tűnnek nekem ferde ízlésűnek azok, akik pávát és más hasonló szárnyasokat tesznek a tányérjukra, mivel ezekből a madarakból minden másnál ínycsiklandóbb fogások készülnek, és inkább illenek királyok és hercegek, mint alacsony sorú és kispénzű emberek asztalára” – írja szakácskönyvében Bartholomaeus Platina, és ebből is látszik, hogy az eredetileg a 15. században megjelent kötete alapvetően az elitet célozta meg. A világ első nyomtatott szakácskönyveként számontartott kötet most először jelent meg magyarul, és fordítója, Darida Benedek is azt mondja, a korabeli fine dining képe körvonalazódik a receptekből. De milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a fordítás során, mi az a tanács, amelyet szerinte semmiképpen ne fogadjuk meg a Platina-kötetből, és mit főzött meg ő maga a receptek közül? Interjúnkból mindez kiderül, ahogy az is, mi az a füvész billegény.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Szakácskönyv is készült a Bridgerton családhoz

A Julia Quinn könyveiből készült népszerű sorozathoz már egy nem hivatalos szakácskönyvet is kiadtak, hogy mi is elkészíthessük a debütáns bálok, a botrányba fulladó esküvők és a Bridgerton családi vacsorák legfinomabb fogásait.

...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

Hírek
...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Hírek

Lefagyasztják az olaszországi áradások miatt elázott régi könyveket

...
Hírek

Floridai alsó tagozatosok már nem olvashatják Amanda Gorman versét, a Fehér Ház tiltakozik

...
Könyvtavasz

Mesés versek ringatják álomba a gyerekeket

...
Nagy

Földi Andrea: Az AI segíthet az illusztrálásban, de a kreativitás egy megfoghatatlan és végletekig emberi tulajdonság

...
Hírek

Ők kapták idén a ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatást!

...
Hírek

A Biblia soha nem látott, 1500 éves részletét találták meg

...
Szórakozás

Ismét film készült Amerika egyik legtöbbet kifogásolt kedvencéből

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Jó szívvel ajánljuk
Gyerekirodalom
Egy gyerekkönyv, ami segít a tudatos élelmiszerfogyasztásban
...
Gyerekirodalom

Berta Ádám: A Szöszmösz történetszövésében nem ütköztem korlátokba

Berta Ádám első gyerekkönyvének hőse egy süni, aki a zöld mohavirágot kutatva nagy utazásra indul. Szerencsére nem egyedül, hiszen útitársa egy Szöszmösz nevű tündéregér. Ketten vágnak neki az ismeretlennek, kalandjaik során pedig fura és emlékezetes szerzetek egész sorával találkoznak. A mesét Agócs Írisz illusztrálta, a szerzőt, Berta Ádámot pedig most inspirációról, meseírásról és a mélyből felbukkanó fontos témákról is kérdeztük.