Ezeket a könyveket olvasd, ha nézed az Unbelievable című sorozatot

Ezeket a könyveket olvasd, ha nézed az Unbelievable című sorozatot

.konyvesblog. | 2019. szeptember 27. |

unbelievable4.jpg

Forrás: Netflix

Egy Pulitzer-díjas újságcikken alapul a Netflix legfontosabb idei sorozata, az Unbelievable, amely a nemi erőszak témájáról szól, illetve arról, hogy az áldozatoknak mennyire megnehezíti a trauma feldolgozását az, ahogy a rendszer bánik velük, ha feljelentést tesznek. A történet főszereplője egy fiatal lány, Marie, aki meglehetősen nehéz gyerekkora után először próbál megállni a saját lábán. Egy éjszaka azonban egy maszkos férfi tör be hozzá és megerőszakolja. Amikor végre kiszabadul, segítséget kér, a rendőrség pedig nyomozni kezd. Marie-nak nemcsak a testének minden négyzetcentiméterét átkutató orvosi vizsgálatokon kell átesnie, hanem a vele történteket is újra és újra fel kell idéznie, szóban és írásban is többször meg kell fogalmaznia, milyen fájdalmas és megalázó helyzetekben volt része. A sokkos állapotban lévő lány egy idő után már nem tudja elviselni a férfi nyomozók által feltett nyomasztó kérdéseket, és csak hogy szabaduljon, azt vallja, hogy csak kitalálta az egészet. A rendőrség ezután hátradől, a lányt meghurcolják, az elkövető pedig újabb és újabb áldozatokat keres magának. Az Unbelievable valós eseményeken alapszik és egy elképesztően fontos témát dolgoz fel, ehhez ajánlunk most kapcsolódó könyveket. 

Joyce Carol Oates: Nemi erőszak - Szerelmi történet 

Joyce Carol Oates: Nemi erőszak - Szerelmi történet

Fordította: Palkó Katalin, Európa Könyvkiadó, 2006, 168 oldal

 

Vajon a jogszolgáltatás egyenlő-e az igazságszolgáltatással? Erre a kérdésre keresi a választ Joyce Carol Oates könyve, amely egy nő megerőszakolásáról és az azt követő nehéz procedúráról és feldolgozási folyamatról szól. Teena Maguire lányával tart haza július 4-én, átvágnak az erdőn, amikor egy csapatnyi bepiált és bedrogozott fiatal megtalálja, és megerőszakolja őt a kislánya szeme láttára. Az anya sokkot kap, borzasztóan érzi magát,  a bírósági tárgyaláshoz sincsen kedve, mivel tudja, hogy a nemi erőszak nem az a téma, amiből egy nő jól kikerülhet. Oates regényében megmutatja, hogyan működik macsó társadalmunk, amiben a megerőszakolt nőt hibáztatják a történtekért. A Nemi erőszakból megismerhetjük, hogyan dolgozza fel a traumát az anya, a lánya, illetve a támadók milyen jogi és médiastratégiák segítségével igyekeznek megkérdőjelezni a történteket. 

Jodi Picoult: A tizedik kör 

Jodi Picoult: A tizedik kör

Fordította: Babits Péter, Athenaeum Kiadó, 2018, 391 oldal, 3999 HUF

 

Jodi Picoult könyvének címe egy utalás Dante Isteni színjátékára, ahol a pokolnak kilenc köre van. Innen lép egy fokozatot ez a regény, amely azt mutatja meg, hogy mi lenne az elképzelt tizedik körben, a pokol legsötétebb bugyrában. A történet középpontjában itt is a szexuális erőszak témája áll. A tizennégy éves Trixit a volt barátja erőszakolja meg egy buli után. Az esetet feljelentés majd nyomozás követi, amely során egyre több múltbeli titok is napvilágra kerül. A fő kérdés, hogy mit tehet a szülő egy ilyen helyzetben? Hisznek-e egy kamaszlánynak, ha megvádolja a volt szerelmét? És mit él át mindezek után Trixi, figyel-e egyáltalán rá valaki? 

Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant 

Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant

Jaffa Kiadó, 2018, 278 oldal, 3490 HUF

 

Magyarország II. világháborús történetét sok szempontból feldolgozták már, létezett azonban a hadviselésnek egy olyan része is, amely sokáig láthatatlan és kibeszéletlen maradt. A civil lakosság elleni atrocitásokról, azon belül is elsősorban a nők ellen elkövetett tömeges nemi erőszakról hosszú évtizedeken keresztül hallgatott a társadalom. Pető Andrea Elmondani az elmondhatatlant című könyvében ezt, a sokáig tabuként kezelt témát kezdte el boncolgatni, és elsősorban arra kereste a választ, hogy milyen események és elbeszélések formálták a nemi erőszakkal kapcsolatos kollektív emlékezetet, mi alakította ki a hallgatás és az elhallgatás spirálját, és milyen emlékezetpolitikai fordulatra lenne szükség ahhoz, hogy ezek a traumák kimondhatóvá, feldolgozhatóvá váljanak. 

Miriam Toews: Nők beszélgetnek 

Miriam Toews: Nők beszélgetnek

Fordította:Molnár Eszter,Európa Könyvkiadó, 2019, 228 oldal, 3299 HUF

 

Miriam Toews könyvében az a sokkoló, hogy egy megtörtént esetből indul ki, szereplői egy súlyos bűncselekmény-sorozat áldozatai, akik megoldást keresnek a helyzetükre. A Nők beszélgetnek egy bolíviai településen történt bűnesetet dolgot fel: 2005 és 2009 között lányok és asszonyok százaival esett meg, hogy reggel kábán, zúzódásokkal borítva, vérezve ébredtek, miután éjszaka megtámadták őket. A támadásokat eleinte szellemeknek vagy démonoknak tulajdonították. A közösség tagjai közül néhányan úgy vélték, Isten vagy a Sátán bünteti a nőket bűneikért. Végül azonban kiderült, hogy a kolónia nyolc férfi tagja felelős az egészért, akiket hosszú procedúra után börtönbüntetésre ítéltek. A támadások és szexuális visszaélések azonban sajnos a későbbiekben sem értek véget a közösségben.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.