Már Rooney-lázban ég Nagy-Britannia

Már Rooney-lázban ég Nagy-Britannia

ro | 2021. augusztus 30. |

Az Y-generáció tagjai gyerekként még a szüleikkel álltak sorba, hogy elsőként vehessék kezükbe az új Harry Potter-könyveket, ma viszont már felnőttként élhetik majd át ugyanezt az élményt. Sally Rooney új regénye szeptember 7-én jelenik meg Nagy-Britanniában, a Guardian pedig arról ír, hogy nagyjából ötven könyvesbolt korai nyitással készül a napra, a londoni Piccadillyn található Waterstones könyvesbolt pedig már előző éjszaka nyitva lesz, ahol Rooney majd dedikál és részleteket olvas fel a könyvből.

Sally Rooney
Hová lettél, szép világ
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2021
-

Az ír szerző kiadója, a Faber olyan kampányt tervez, amelyet legutóbb Margaret Atwood Testamentumok című regényének megjelenésekor láthattak az olvasók. Akkor az nemcsak hatalmas eladásokat eredményezett, de a könyv utóbb besöpörte a Bookert is – Atwood akkor Bernardine Evaristóval megosztva kapta meg az elismerést. A Faber most abban bízik, hogy a Hová lettél, szép világ című könyvével Rooney ugyanezt a közönség- és kritikai sikert tudja majd hozni, még ha maga Rooney nem is viszi túlzásba regénye reklámozását.

A kötet részben amúgy önéletrajzi ihletésű: egy Alice nevű nő a hőse, aki a hirtelen jött irodalmi sikerrel járó hírnévvel igyekszik megbirkózni. Az első kritikák mindenesetre vegyesek: az Atlantic például amellett, hogy elismerte Rooney nagyszerű tehetségét, az új regény szereplőit kissé statikusnak írta le. A könyvesboltok ugyanakkor nagy reményeket fűznek a regényhez, az egyik független könyvesbolt tulajdonosa egyenesen abban reménykedik, hogy az úgynevezett Rooney-nap megdobja majd az őszi eladásokat.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sally Rooney nem viszi túlzásba az új könyve népszerűsítését

Sally Rooney két könyves gigasiker után megteheti, hogy hátradőljön és ne hajtsa túl magát: ősszel jelenik meg új regénye, a Hová lettél, szép világ, és egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy az író mindössze egy könyvbemutatón vesz majd részt.

...
Hírek

Ilyen lesz az új Sally Rooney-regény magyar kiadása

Hová lettél, szép világ címmel érkezik szeptember 7-én a magyar könyvesboltokba az új Sally Rooney-könyv.

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

Az angolok már most az idei ősz egyik legjobban várt könyveként kezelik Sally Rooney új regényét.

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Mit él át egy hegymászó felesége, ha a férje nem tér vissza az expedícióról? - Megnéztük Erőss Zsolt életéről szóló filmet

Múlt héten debütált Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amiben egészen új perspektívából közelítette meg Erőss Zsolt eltűnését és halálát, mivel az eseményeket a hegymászó felesége, Sterczer Hilda szemszögéből látjuk. A filmet A Hópárduc felesége című interjúkötet inspirálta. 

...
Podcast

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

Megnéztük A hatalom gyűrűi harmadik és negyedik részét, és ismét összeültünk Barna Bálint és Füzessy Tamás Tolkien-szakértőkkel, hogy megvitassunk, mit láttunk. Podcast.

...
Szórakozás

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

A Bereményi kalapja nemcsak egy alkotó ember, hanem egy korszak és egy kreatív életpálya krónikája is, amelyben a személyesből kiindulva merülünk el a kollektívban. A Papp Gábor Zsigmond által rendezett filmből kiderül, hogy számít-e egyáltalán a név, mire jó „a valósághűség látszata”, hogyan lehet csajozni egy sanzonnal, miközben végigkövetjük azt is, hogyan születik meg a szemünk láttára egy dal a konyhaasztal mellett.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok Kiss Judit Ágnes új meséjében.

...
Gyerekirodalom

Ecsédi Orsolya hőse csak könyvek szereplőibe tud beleesni

A Juli vagyok, könyvmoly címszereplőjét a valódi, hús-vér fiúk nem érdeklik, még soha nem volt szerelmes. Azaz dehogynem: csak éppen könyvek szereplőibe. Juli mindenesetre most megkapja a lehetőséget, hogy változtasson a dolgok menetén. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Mi a népmesék titka, és hogyan lehet újragondolni ezeket a történeteket? [Bookline Kids]

Zalka Csenge Virág A Százegy ajtajú palota című mesekönyve megőrzi a népmesei elemeket, de sikeresen ötvözi azokat a mai gyerekek számára izgalmas témákkal.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]