Már Rooney-lázban ég Nagy-Britannia

Már Rooney-lázban ég Nagy-Britannia

ro | 2021. augusztus 30. |

Az Y-generáció tagjai gyerekként még a szüleikkel álltak sorba, hogy elsőként vehessék kezükbe az új Harry Potter-könyveket, ma viszont már felnőttként élhetik majd át ugyanezt az élményt. Sally Rooney új regénye szeptember 7-én jelenik meg Nagy-Britanniában, a Guardian pedig arról ír, hogy nagyjából ötven könyvesbolt korai nyitással készül a napra, a londoni Piccadillyn található Waterstones könyvesbolt pedig már előző éjszaka nyitva lesz, ahol Rooney majd dedikál és részleteket olvas fel a könyvből.

Sally Rooney
Hová lettél, szép világ
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2021
-

Az ír szerző kiadója, a Faber olyan kampányt tervez, amelyet legutóbb Margaret Atwood Testamentumok című regényének megjelenésekor láthattak az olvasók. Akkor az nemcsak hatalmas eladásokat eredményezett, de a könyv utóbb besöpörte a Bookert is – Atwood akkor Bernardine Evaristóval megosztva kapta meg az elismerést. A Faber most abban bízik, hogy a Hová lettél, szép világ című könyvével Rooney ugyanezt a közönség- és kritikai sikert tudja majd hozni, még ha maga Rooney nem is viszi túlzásba regénye reklámozását.

A kötet részben amúgy önéletrajzi ihletésű: egy Alice nevű nő a hőse, aki a hirtelen jött irodalmi sikerrel járó hírnévvel igyekszik megbirkózni. Az első kritikák mindenesetre vegyesek: az Atlantic például amellett, hogy elismerte Rooney nagyszerű tehetségét, az új regény szereplőit kissé statikusnak írta le. A könyvesboltok ugyanakkor nagy reményeket fűznek a regényhez, az egyik független könyvesbolt tulajdonosa egyenesen abban reménykedik, hogy az úgynevezett Rooney-nap megdobja majd az őszi eladásokat.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sally Rooney nem viszi túlzásba az új könyve népszerűsítését

Sally Rooney két könyves gigasiker után megteheti, hogy hátradőljön és ne hajtsa túl magát: ősszel jelenik meg új regénye, a Hová lettél, szép világ, és egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy az író mindössze egy könyvbemutatón vesz majd részt.

...
Hírek

Ilyen lesz az új Sally Rooney-regény magyar kiadása

Hová lettél, szép világ címmel érkezik szeptember 7-én a magyar könyvesboltokba az új Sally Rooney-könyv.

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

Az angolok már most az idei ősz egyik legjobban várt könyveként kezelik Sally Rooney új regényét.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A kis Nicolas világa maga a jólfésült káosz [Bookline Kids]

A kis Nicolas semmit sem öregszik, a René Goscinny és Jean-Jacques Sempé szerzőpáros könyvei töretlenül népszerűek. De mi a titok? A Bookline Kids podcastsorozatában ennek jártunk utána.

...
Gyerekirodalom

Shona Innes meséje arról szól, hogyan és miért érdemes lassítani

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Olvass bele A gondolatok kertjébe!

...
Gyerekirodalom

Dolák-Saly Róbert a világ leghosszabb nyakú zsiráfjáról mesél

Dolák-Saly Róbert új könyvében félszáz vers és mese állatkertből ismert főszereplői vallanak magukról és rólunk, emberekről komoly-komolytalansággal vagy fordítva. Olvass bele!

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

Megtörni a hallgatást [Ms. Columbo Olvas]

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét