Már Rooney-lázban ég Nagy-Britannia

Már Rooney-lázban ég Nagy-Britannia

ro | 2021. augusztus 30. |

Az Y-generáció tagjai gyerekként még a szüleikkel álltak sorba, hogy elsőként vehessék kezükbe az új Harry Potter-könyveket, ma viszont már felnőttként élhetik majd át ugyanezt az élményt. Sally Rooney új regénye szeptember 7-én jelenik meg Nagy-Britanniában, a Guardian pedig arról ír, hogy nagyjából ötven könyvesbolt korai nyitással készül a napra, a londoni Piccadillyn található Waterstones könyvesbolt pedig már előző éjszaka nyitva lesz, ahol Rooney majd dedikál és részleteket olvas fel a könyvből.

Sally Rooney
Hová lettél, szép világ
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század Kiadó, 2021
-

Az ír szerző kiadója, a Faber olyan kampányt tervez, amelyet legutóbb Margaret Atwood Testamentumok című regényének megjelenésekor láthattak az olvasók. Akkor az nemcsak hatalmas eladásokat eredményezett, de a könyv utóbb besöpörte a Bookert is – Atwood akkor Bernardine Evaristóval megosztva kapta meg az elismerést. A Faber most abban bízik, hogy a Hová lettél, szép világ című könyvével Rooney ugyanezt a közönség- és kritikai sikert tudja majd hozni, még ha maga Rooney nem is viszi túlzásba regénye reklámozását.

A kötet részben amúgy önéletrajzi ihletésű: egy Alice nevű nő a hőse, aki a hirtelen jött irodalmi sikerrel járó hírnévvel igyekszik megbirkózni. Az első kritikák mindenesetre vegyesek: az Atlantic például amellett, hogy elismerte Rooney nagyszerű tehetségét, az új regény szereplőit kissé statikusnak írta le. A könyvesboltok ugyanakkor nagy reményeket fűznek a regényhez, az egyik független könyvesbolt tulajdonosa egyenesen abban reménykedik, hogy az úgynevezett Rooney-nap megdobja majd az őszi eladásokat.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Sally Rooney nem viszi túlzásba az új könyve népszerűsítését

Sally Rooney két könyves gigasiker után megteheti, hogy hátradőljön és ne hajtsa túl magát: ősszel jelenik meg új regénye, a Hová lettél, szép világ, és egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy az író mindössze egy könyvbemutatón vesz majd részt.

...
Hírek

Ilyen lesz az új Sally Rooney-regény magyar kiadása

Hová lettél, szép világ címmel érkezik szeptember 7-én a magyar könyvesboltokba az új Sally Rooney-könyv.

...
Hírek

Szeptemberben jelenik meg Sally Rooney harmadik regénye

Az angolok már most az idei ősz egyik legjobban várt könyveként kezelik Sally Rooney új regényét.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből - neház tárgyalásokat követően - hamarosan film készülhet.

...
Gyerekirodalom

Mi történik azzal, akinek a boszorkányiskolában örökké félresikerülnek a varázslatai?

A Botcsinálta boszi egy olyan boszorkányakadémia, ahol nem lefutják, hanem seprűn repülik az iskolakört. Hőse pedig egy kétbalkezes tinilány, akinek sosem úgy sülnek el a varázslatai, ahogy a varázskönyvben meg van írva. Olvass bele Jill Murphy gyerekregényébe!

...
Gyerekirodalom

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]