Boldog születésnapot, Vígszínház! [PROGRAMAJÁNLÓ]

A születésnapok uralják legújabb programajánlónkat, de a virtuális rendezvények között akad olyan, amely a régmúlt hőseit mutatja be, más az irodalom és a fotók viszonyát kutatja.

ro | 2021. április 29. |

125 éves a Vígszínház

-

Szülinapot tart a Vígszínház, nem is akármilyet, hiszen 125 éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a teátrum. A jubileumi évben a Vígszínház számos meglepetéssel várja a közönséget, az ünneplés május 1-8. között múltidéző, ingyenes online vetítéssorozattal kezdődik. Rögtön május elsején Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyar című darabja nyitja meg az ünnepi stream hetet. Másnap Csiky Gergely A nagyra termett című prózai műve alapján készült zenés vígjátékkal, Az udvari kalap előadásával egészen 1965-ig repülhetünk vissza az időben. Május 3-án jön a Macskajáték, a következő nap pedig Az üvegcipő című Molnár-darabot nézhetjük meg. Május 5-e a Jó estét nyár, jó estét szerelemé, a rákövetkező napon a Csókos asszony című nagyoperettet láthatjuk felvételről, május 7-én pedig Rudolf Péter első színházi rendezését, a Dühöngő ifjúságot. A közvetítéssorozatot május 8-án minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művének felvétele zárja - jön A padlás. A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház online felületén követhető.

MÚZEUM+ Hősök

-

Mikor? Április 29-én. 18:30

Hol? A Szépművészeti Múzeum oldalán

A Szépművészeti Múzeum MÚZEUM+ programsorozatának április 29-i része letűnt korok hőseit helyezi fókuszba. A német és németalföldi gyűjtemény csodálatos műalkotásaiból a szentek áldozatos életét, hőstetteit ismerhetik meg az érdeklődők. A múzeum kisfilmje és letölthető kiadványa, kvízjátéka az Antik gyűjtemény hőseit és korát eleveníti fel. Részletek erre>>

Kalandok a raktárban - Emlékezet, amnézia, fénykép a közép-európaiság gondolatának kontextusában

-
Mikor? Május 5., 17:00
Mire és miként használják a fotót a 60-as, 70-es, 80-as években keletkező prózai művek? Hogyan válnak „láthatóvá”, és hogyan hatnak az elbeszélés módjára? A nagytörténelem hazug narratíváival, az elhallgatással szembesülő nemzedék tagjai számára a fotók sok esetben nyújtanak kapaszkodót, hogy elveszett vagy sosem volt múltjukat, családjukat, hiányzó identitásukat valamilyen módon megszerezzék, visszaszerezzék. Ezek és hasonló kérdések a 20. század második felében több írót – például Mészöly Miklóst, Lengyel Pétert, Nádas Pétert – foglalkoztattak, Visy Beatrix irodalomtörténészt pedig leginkább az, hogy e jelentős kérdésekhez, kételyekhez milyen fényképeket „szedtek elő”, és azokat hogyan illesztették elbeszélésük tematikai, poétikai menetébe. A 45-50 perces előadásokhoz előzetesen közzétett linkkel lehet kapcsolódni a Zoom program segítségével. (A linket az előadás napján teszik közzé.) Az előadás végén a résztvevőknek lehetőségük nyílik kérdezni és hozzászólni az elhangzottakhoz. Részletek erre>>

Pilinszky100 #8. / Terék Anna

-

Mikor? Május 6., 19:00

Hol? PIM Facebook oldalán

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával létrejött centenáriumi sorozat nyolcadik részében Juhász Anna vendége ezúttal Terék Anna Sziveri János-díjas, Térey János-ösztöndíjas költő, drámaíró, pszichológus lesz. Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Történjen már valami! [PROGRAMAJÁNLÓ]

Frankofón Filmnapok, Janikovszky95, Nádasdy Ádám, Volker Kutscher, Mikve és Torkig - itt az e heti programajánlónk.

...
Hírek

Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

A közelgő költészet napja egyértelműen rányomja bélyegét legújabb programajánlónkra is, de lesz itt múzeumi tárlatvezetés és bábszínházi előadás is.

...
Hírek

Monokli és Ördögcérna [PROGRAMAJÁNLÓ]

Első áprilisi programajánlónkban egy online gyerekkönyves fesztivál, egy táncszínházi darab, egy Molnár-klasszikus és egy könyvbemutató kapott helyet.

Még több olvasnivaló
...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Nagy

Nixon nem úszta meg a lehallgatási botrányt - 50 éves a Watergate

1972. június 17-ére virradó éjjel pattant ki az Egyesült Államokban a Watergate-ügy, amelynek nyomán Richard Nixon - az amerikai elnökök közül egyedüliként - kénytelen volt lemondani tisztségéről. Az ügyről két könyvet is írt a botrányt kirobbantó két újságíró, Bob Woodward és Carl Bernstein - utóbbival volt szerencsénk már interjúzni is.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről