Boldog születésnapot, Vígszínház! [PROGRAMAJÁNLÓ]

A születésnapok uralják legújabb programajánlónkat, de a virtuális rendezvények között akad olyan, amely a régmúlt hőseit mutatja be, más az irodalom és a fotók viszonyát kutatja.

ro | 2021. április 29. |

125 éves a Vígszínház

-

Szülinapot tart a Vígszínház, nem is akármilyet, hiszen 125 éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a teátrum. A jubileumi évben a Vígszínház számos meglepetéssel várja a közönséget, az ünneplés május 1-8. között múltidéző, ingyenes online vetítéssorozattal kezdődik. Rögtön május elsején Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyar című darabja nyitja meg az ünnepi stream hetet. Másnap Csiky Gergely A nagyra termett című prózai műve alapján készült zenés vígjátékkal, Az udvari kalap előadásával egészen 1965-ig repülhetünk vissza az időben. Május 3-án jön a Macskajáték, a következő nap pedig Az üvegcipő című Molnár-darabot nézhetjük meg. Május 5-e a Jó estét nyár, jó estét szerelemé, a rákövetkező napon a Csókos asszony című nagyoperettet láthatjuk felvételről, május 7-én pedig Rudolf Péter első színházi rendezését, a Dühöngő ifjúságot. A közvetítéssorozatot május 8-án minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művének felvétele zárja - jön A padlás. A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház online felületén követhető.

MÚZEUM+ Hősök

-

Mikor? Április 29-én. 18:30

Hol? A Szépművészeti Múzeum oldalán

A Szépművészeti Múzeum MÚZEUM+ programsorozatának április 29-i része letűnt korok hőseit helyezi fókuszba. A német és németalföldi gyűjtemény csodálatos műalkotásaiból a szentek áldozatos életét, hőstetteit ismerhetik meg az érdeklődők. A múzeum kisfilmje és letölthető kiadványa, kvízjátéka az Antik gyűjtemény hőseit és korát eleveníti fel. Részletek erre>>

Kalandok a raktárban - Emlékezet, amnézia, fénykép a közép-európaiság gondolatának kontextusában

-
Mikor? Május 5., 17:00
Mire és miként használják a fotót a 60-as, 70-es, 80-as években keletkező prózai művek? Hogyan válnak „láthatóvá”, és hogyan hatnak az elbeszélés módjára? A nagytörténelem hazug narratíváival, az elhallgatással szembesülő nemzedék tagjai számára a fotók sok esetben nyújtanak kapaszkodót, hogy elveszett vagy sosem volt múltjukat, családjukat, hiányzó identitásukat valamilyen módon megszerezzék, visszaszerezzék. Ezek és hasonló kérdések a 20. század második felében több írót – például Mészöly Miklóst, Lengyel Pétert, Nádas Pétert – foglalkoztattak, Visy Beatrix irodalomtörténészt pedig leginkább az, hogy e jelentős kérdésekhez, kételyekhez milyen fényképeket „szedtek elő”, és azokat hogyan illesztették elbeszélésük tematikai, poétikai menetébe. A 45-50 perces előadásokhoz előzetesen közzétett linkkel lehet kapcsolódni a Zoom program segítségével. (A linket az előadás napján teszik közzé.) Az előadás végén a résztvevőknek lehetőségük nyílik kérdezni és hozzászólni az elhangzottakhoz. Részletek erre>>

Pilinszky100 #8. / Terék Anna

-

Mikor? Május 6., 19:00

Hol? PIM Facebook oldalán

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával létrejött centenáriumi sorozat nyolcadik részében Juhász Anna vendége ezúttal Terék Anna Sziveri János-díjas, Térey János-ösztöndíjas költő, drámaíró, pszichológus lesz. Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Történjen már valami! [PROGRAMAJÁNLÓ]

Frankofón Filmnapok, Janikovszky95, Nádasdy Ádám, Volker Kutscher, Mikve és Torkig - itt az e heti programajánlónk.

...
Hírek

Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

A közelgő költészet napja egyértelműen rányomja bélyegét legújabb programajánlónkra is, de lesz itt múzeumi tárlatvezetés és bábszínházi előadás is.

...
Hírek

Monokli és Ördögcérna [PROGRAMAJÁNLÓ]

Első áprilisi programajánlónkban egy online gyerekkönyves fesztivál, egy táncszínházi darab, egy Molnár-klasszikus és egy könyvbemutató kapott helyet.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Michel Houellebecq nem egy mém, a karantén meg nem katasztrófafilm

Érdemes jobban megismerni vagy megérteni Michel Houellebecq írót? Ez a kérdés foglalkoztatott az új Houellebecq-kötet, az Intervenciók 2020 olvasása közben.

...
Nagy

15 elképesztő tény Sir David Attenborough életéről

Ma ünnepli 95. születésnapját Sir David Attenborough, világhírű természettudós, aki arra tette fel az életét, hogy bemutassa nekünk a természet csodáit. Születésnapja alkalmából 15 érdekes tényt osztunk meg az életéről.

...
Alkotótárs

Tóth Krisztina: Aki ír, az fejben állandóan ezzel foglalkozik

Az ösztöndíjak lehetővé teszik azt, hogy az ember egy kicsit félrevonuljon - mondta Tóth Krisztina, a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj egyik zsűritagja.

...
Kritika

Stephen King megmutatja, hogy a szakadozó internet jobban érdekel minket, mint a széthulló világ

Stephen King legújabb kisregényei éppoly magával ragadóak, mint a korai regényei. Kapcsolatról, fausti alkuról, rajtunk kívül és belül állókról, valamint az önmagából kifordult világunkról mesél a Minél véresebb.

...
Nagy

Harag Anita: Anyának jókedve van (2.)

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2020-ban Harag Anita kapta meg az Évszakhoz képest hűvösebb című kötetért. Vasárnap, ebéd nálunk című tárcasorozatának ez a második része.

...
Nagy

Coco Chanelnek nem tetszett az élete, alkotott egy újat [zsebró]

Coco Chanel a világ mindmáig talán legismertebb divattervezője. Azonkívül, hogy forradalmasította a női divatot, számtalan stílus- és életmódtanácsot hagyott ránk. De az igazi inspriációt sokkal inkább ő maga jelenti, hihetetlen karriertörténete pedig minimum három fontos tanulsággal is szolgál. 

A hét könyve
Kritika
Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára
...
Gyerekirodalom

Jean-Claude Mourlevat: Ritkán teszem fel a kérdést, vajon tetszeni fog-e

Az Astrid Lindgren-emlékdíjas Jean-Claude Mourlevat olyan szerző, aki mindig mindenben a maga útját járja, akárcsak a szereplői, akik szintén öntörvényű figurák és gyakran kilógnak az átlag mesehősök sorából. A francia írót olvasásról, vizualitásról, meghatározó könyvekről faggattuk.

...
Podcast

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Coco Chanel életéről, karrierjéről, örökségéről beszélget Szeder Kata és Valuska László.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Závada Péter egy kastélyban keresi a választ hatalom és művészet viszonyára

...
Valuska László

Cinikusak vagyunk mind, ez köt össze - Gyurcsány és Orbán hatása a kortárs fiatal lírára

...
Jakobovits Kitti

Könyvek arról, hogy miért fontosak nekünk a könyvek

Olvass!
...
Beleolvasó

Mit szólna gyerekkori önmagunk, ha látná, milyen felnőttek lettünk?

Székely Szabolcs verseskötete, A beszélgetés története a felnőttkor dilemmáiról, meghasonlásairól mesél, és közben leszámol jó néhány illúzióval is. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nyolcvanéves nyomozók fejtik meg a nyugdíjasotthon gyilkossági ügyét

Az utóbbi idők egyik legnagyobb krimi szenzációja Richard Osman könyve, A csütörtöki nyomozóklub. A regény csak Angliában több mint egymillió példányban kelt el, Steven Spielberg pedig már le is csapott a filmjogokra. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Agatha Christie előtt tiszteleg debütáló krimijében Pavesi

Minden bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul: kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. Olvassatok bele Alex Pavesi új regényébe!

...
Beleolvasó

A partizánnők története gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képet

Lengyel női ellenállók történetét meséli el Judy Batalion elképesztő könyve, amely teljesen új szemszögből mutatja be a holokauszt történetének egyik kevésbé ismert részét. Kik voltak a partizánnők? Miért felejtettük el őket? Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ki írja majd meg a nagy járványverset?

Vida Kamilla első kötete, a Konstruktív bizalmatlansági indítvány friss és izgalmas, ráadásul a versektől nem idegen az önirónia. Olvassátok el a Nagy járványverset a közetből!

...
Beleolvasó

Yasmina Reza felfedi a hajszálrepedéseket az unalmasnak tűnő hétköznapokon

Yasmina Reza Renaudot-díjas regénye, a Babilon arról szól, mi történik, ha valaki a következményekkel nem számolva ki meri mondani a véleményét. Mutatunk egy részt belőle!