Boldog születésnapot, Vígszínház! [PROGRAMAJÁNLÓ]

A születésnapok uralják legújabb programajánlónkat, de a virtuális rendezvények között akad olyan, amely a régmúlt hőseit mutatja be, más az irodalom és a fotók viszonyát kutatja.

ro | 2021. április 29. |

125 éves a Vígszínház

-

Szülinapot tart a Vígszínház, nem is akármilyet, hiszen 125 éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyitotta meg kapuit a teátrum. A jubileumi évben a Vígszínház számos meglepetéssel várja a közönséget, az ünneplés május 1-8. között múltidéző, ingyenes online vetítéssorozattal kezdődik. Rögtön május elsején Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyar című darabja nyitja meg az ünnepi stream hetet. Másnap Csiky Gergely A nagyra termett című prózai műve alapján készült zenés vígjátékkal, Az udvari kalap előadásával egészen 1965-ig repülhetünk vissza az időben. Május 3-án jön a Macskajáték, a következő nap pedig Az üvegcipő című Molnár-darabot nézhetjük meg. Május 5-e a Jó estét nyár, jó estét szerelemé, a rákövetkező napon a Csókos asszony című nagyoperettet láthatjuk felvételről, május 7-én pedig Rudolf Péter első színházi rendezését, a Dühöngő ifjúságot. A közvetítéssorozatot május 8-án minden idők legsikeresebb magyar zenés színpadi művének felvétele zárja - jön A padlás. A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház online felületén követhető.

MÚZEUM+ Hősök

-

Mikor? Április 29-én. 18:30

Hol? A Szépművészeti Múzeum oldalán

A Szépművészeti Múzeum MÚZEUM+ programsorozatának április 29-i része letűnt korok hőseit helyezi fókuszba. A német és németalföldi gyűjtemény csodálatos műalkotásaiból a szentek áldozatos életét, hőstetteit ismerhetik meg az érdeklődők. A múzeum kisfilmje és letölthető kiadványa, kvízjátéka az Antik gyűjtemény hőseit és korát eleveníti fel. Részletek erre>>

Kalandok a raktárban - Emlékezet, amnézia, fénykép a közép-európaiság gondolatának kontextusában

-
Mikor? Május 5., 17:00
Mire és miként használják a fotót a 60-as, 70-es, 80-as években keletkező prózai művek? Hogyan válnak „láthatóvá”, és hogyan hatnak az elbeszélés módjára? A nagytörténelem hazug narratíváival, az elhallgatással szembesülő nemzedék tagjai számára a fotók sok esetben nyújtanak kapaszkodót, hogy elveszett vagy sosem volt múltjukat, családjukat, hiányzó identitásukat valamilyen módon megszerezzék, visszaszerezzék. Ezek és hasonló kérdések a 20. század második felében több írót – például Mészöly Miklóst, Lengyel Pétert, Nádas Pétert – foglalkoztattak, Visy Beatrix irodalomtörténészt pedig leginkább az, hogy e jelentős kérdésekhez, kételyekhez milyen fényképeket „szedtek elő”, és azokat hogyan illesztették elbeszélésük tematikai, poétikai menetébe. A 45-50 perces előadásokhoz előzetesen közzétett linkkel lehet kapcsolódni a Zoom program segítségével. (A linket az előadás napján teszik közzé.) Az előadás végén a résztvevőknek lehetőségük nyílik kérdezni és hozzászólni az elhangzottakhoz. Részletek erre>>

Pilinszky100 #8. / Terék Anna

-

Mikor? Május 6., 19:00

Hol? PIM Facebook oldalán

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját – a centenárium okot és lehetőséget teremt arra, hogy programokkal, közösségi és online együttlétekkel, videókkal kiemeljük a szerző sokrétű életművét. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával létrejött centenáriumi sorozat nyolcadik részében Juhász Anna vendége ezúttal Terék Anna Sziveri János-díjas, Térey János-ösztöndíjas költő, drámaíró, pszichológus lesz. Részletek erre>>

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Történjen már valami! [PROGRAMAJÁNLÓ]

Frankofón Filmnapok, Janikovszky95, Nádasdy Ádám, Volker Kutscher, Mikve és Torkig - itt az e heti programajánlónk.

...
Hírek

Esterházy-fragmentumok és költészet kifulladásig [PROGRAMAJÁNLÓ]

A közelgő költészet napja egyértelműen rányomja bélyegét legújabb programajánlónkra is, de lesz itt múzeumi tárlatvezetés és bábszínházi előadás is.

...
Hírek

Monokli és Ördögcérna [PROGRAMAJÁNLÓ]

Első áprilisi programajánlónkban egy online gyerekkönyves fesztivál, egy táncszínházi darab, egy Molnár-klasszikus és egy könyvbemutató kapott helyet.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

A hét könyve
Kritika
Zadie Smith hőseinek a tévedés élethossziglani elfoglaltságot jelent
...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Podcast

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

Tud még bármiben aktuális lenni ma J. R. R. Tolkien munkássága? Egyáltalán jó író volt Tolkien? Füzessy Tamással, a Magyar Tolkien Társaság volt elnökével, az ELTE, majd a Károli Egyetem vendégoktatójával beszélgettünk.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Egy képregény segíthet eligazodni a bevándorlás útvesztőiben

...
Sándor Anna

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

...
Ruff Orsolya

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Olvass!
...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

"Sokáig úgy képzeltem, az orvosi diploma volna számomra a leghasznosabb háttértudás az íráshoz." Olvass bele Vámos Miklós új könyvébe!

...
Beleolvasó

Afganisztánban egy sima rutinfeladatból is könnyen pokoli lecke lehet

Fayer Sándor új regényében egy Afganisztánban szolgáló magyar osztag egyszerű feladatot kap, de egy elektrosztatikus vihar, majd egy tálib rajtaütés mindent megváltoztat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi történik azokkal, akik megküzdöttek a Sötét Nagyúrral, és győztek?

A nagy győzelem után az élet mindenki számára visszatért a normális kerékvágásba, kivéve a fiatalokat, akik világszerte ismert hírességekként, életcéljukat beteljesítve nem találták a helyüket.

...
Beleolvasó

Ami a lélek alatt és a tudat alatt gyűl, veszélyes lehet

Egy árván maradt kisfiúról és egy állandóan menekülni kényszerülő kislányról szól Szávai Géza regénye, a Csodálatos országokba hoztalak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Baleset vagy gyilkosság történt a szabadulószobában?

A Sellő titka szerzőjének új krimijében eltűnik egy nő, majd harminckét évvel később különös haláleset történik egy szabadulószobában. Olvass bele! 

...
Beleolvasó

Trudy Ederle: a lány, aki átúszta a La Manche csatornát

Lebilincselő történet Gertrude Ederléről, aki alig tizenkilenc éves korában a nők közül elsőként úszta át a La Manche csatornát. 1926-ban, mielőtt bárki elfogadta volna, hogy egy nő fizikai próbatétel elé állhasson, egy Trudy Ederle nevű merész amerikai tinilány magával ragadta a világ képzeletét. Olvass bele Glenn Stout könyvébe!