Pont neked! #2

Pont neked! #2

Olvasni jó, ezekben a karanténos napokban pedig kifejezetten ajánlott is. Ha tanácstalan vagy, milyen könyvet válassz, mi szívesen adunk ötleteket! Írd meg nekünk az info[KUKAC]konyvesmagazin[PONT]hu címre korod, hogy milyen könyveket szeretsz, legalább 3-4 kedvenc köteted, akár sorozatokat, filmeket, amiknek hangulatában szívesen elmerülnél újra. Mi pedig ajánlunk - hétről hétre itt az oldalon válaszolunk kéréseitekre (kizárólag keresztnévvel jelezve).

Könyves Magazin | 2020. április 12. |

Zsuzsi (22)

“...a szépirodalmat és a kortárs világirodalmat olvasom a legszívesebben. A legutóbbi időben a Nápolyi regények, és Az őz fogott meg nagyon, de nagyon élveztem Az aranypintyet is. Jane Austen és Kazuo Ishiguro örök kedvenc, nagyon szeretem a romantikus könyveket, amíg azok irodalmiak, és nem csúsznak át a könnyed kategóriába.”

Az 1850-es évek New York-i szalonjainak hozományvadászokban bővelkedő világába vezet be Henry Jamestől a Washington Square. James, Jane Austenhez hasonlóan, kissé ironikus stílusban mesél és jellemez, de ezt a fricskázást hozza (sőt!) William Makepeace Thackeray is a Hiúság vásárában, ami bár pár évtizeddel később született, mint Austen regényei, de a történet ugyanúgy a napóleoni háborúk idején játszódik, ami nem elhanyagolható a szereplők sorsának alakulását illetően. Thackery a 19. század eleji Anglia társadalmának változatos palettáját mutatja be könyvében, nem kevés kritikával élve mind a szereplői, mind pedig a korszak iránt. 

1849-ben jelent meg Charlotte Brontë Shirley című regénye, ami az írónő otthona, Yorkshire lápos, dombos-völgyes tájain játszódik. A bátor, eszes és határozott Shirley alakját húgáról, az Üvöltő szelek írójáról, Emilyről mintázta, míg a másik szereplőt, Caroline-t saját élményeiből és érzéseiből építette fel. Hasonlóan Austen és Thackery történeteihez Brontë könyve is egy korrajz, társadalomkritika az ipari forradalom idejéből politikáról, vallásról, a nők jogairól. 

Elif Batuman
A félkegyelmű
Magvető, 2019, 505 oldal

Elif Batuman A félkegyelmű című regényének főszereplője a török szülőktől származó Selin, aki a 1995-ben a Harvard Egyetem elsőéveskén találkozik először az e-maillel, majd hamarosan megismerkedik a magyar matematikushallgató Ivánnal. Levelezésük során annyira belehabarodik, hogy plátói fellángolástól vezérelve úgy dönt, a nyári szünetben Magyarországra utazik, hogy aztán egy Heves megyei kis faluban angolt tanítson a helyi gyerekeknek. Batuman fanyar humoró regénye a felnőtté válás kihívásairól szól, és arról is, hogy a leírt és kimondott valóságot olykor világok választják el egymástól

Elif Shafak
10 perc 38 másodperc
Európa, 2019, 415 oldal

A török származású, de Londonban élő, a női jogokért és szólásszabadságért gyakran felszólaló Elif Shafak legújabb könyvéből, a tavaly a Booker-díj rövidlistájára is felkerült a 10 perc, 38 másodpercből, rengeteg mindent megérthetünk Törökországról és az ott élő nők helyzetéről, noha a könyv egyáltalán nem megy bele a mai politikai helyzet elemzésébe, megáll 1990-nél. A 10 perc 38 másodperc egy brutális, de gyönyörűen megírt, szimbolikus történet, amely a kitaszítottak és kívülállók szemszögén keresztül mesél a török társadalomról, Isztambulról, és a nőkről, akiket a férfiak megpróbáltak elzárni a világtól, de nem védtek meg saját maguktól. 

Sally Rooney
Normális emberek
21. Század Kiadó, 2019

A 2018/2019-es év egyik legnagyobb könyves sikere volt Sally Rooneytól a Normális emberek. Rooney regénye a mai huszonéves fiatalok két nagy keresztjét állítja elénk: az értelmes élet keresését és az intimitástól való félelmet. Ez a generáció nem elégszik meg előre kirajzolt életpályák követésével, a könnyűnek tűnő egyszerű sikerekkel, a széles társadalomba való beilleszkedéssel. Valami egyedit szeretne alkotni, minden élményt megtapasztalni, és mindig többet tudni a világról. A regényből készült minisorozat premierje április végére várható.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Pont neked! #1

Elindult személyre szóló könyvajánló rovatunk! Ha nem tudod, mit olvass épp, csak írj nekünk, mi örömmel ötletelünk.

...
Nagy

Jane Austen és a penicillin - Maradj otthon #7

Állítólag, amikor véget ért a II. világháború és megkérdezték Winston Churchillt, hogy mi segítette a győzelem kivívásában, tömören csak ennyit válaszolt: Jane Austen és a penicillin! Pár éve már tudományosan is bizonyított tény Austen regényeinek gyógyító ereje, ami a társadalmi távolságtartás heteiben kimondottan jól jöhet.

...
Nagy

Kazuo Ishiguro először beugratásnak hitte, hogy ő nyerte a Nobelt

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.